-> minno: Jako k tomu, jak se Plug-in Superb snaží aktivně zničit svoji spalovací část bych toho mohl napsat hodně, mám ho už 8 měsíců jako služebáka (i když 3 z toho byl v servise)...
Pokud to auto nemá nabitou baterku, tak prostě neví, co má dělat, je to tragédie... Na dálnici je schopný ve 140ti vypnout benzín při dobržďování adaptivního tempomatu, aby za 2 vteřiny zjistil, že na elektřinu to neutáhne a připojí ho zpět, klidně do 3000+ otáček... Popojíždění ve městě je taky zábava, při dobžďování k semaforu vypne spalovák, zapne rekuperaci a zastaví. Při rozjezdu opět asi v 15-20 km/h zjistí, že už to na elektřinu nedává, takže zapíná spalovák, ten roztáhne auto, další křížovatka, vypíná spalovák, rekuperační brzdění a tak pořád dokola...
Bohudík je tam funkce, kdy auto začne spalovákem nabíjet baterku, je to sice ekologická prasárna, ale když vím, že mě čeká město, dost často to používám, protože pak můžu v klidu poskakovat na elektřinu po městě a spalovák může odpočívat...
Abych jenom nepomlouval, tak čistě na elektřinu je i ten Superb svižné auto, maximálka 140 a na příměstské dojíždění a pojíždění po městě naprosto super, už se mi povedlo se dostat i na nějakých 17 kWh/100 km po cestě do práce, ale člověk u toho musí přemýšlet, není to pro "BFU"...
Mám předchozí model, baterka myslím 13 kWh, 10 kWh reálně použitelných, nabíjím v práci. Domů to mám nějakých 30 km, takže v základu se snažím po cestě z práce šetřit baterku a na rychlejších silnicích jezdím hybrid+dobíjení, města a obce elektro, celou dobu max rekuperace po sundání nohy z plynu. Domů většínou dojedu s 70% baterky a nejaké 3-4 l benzínu/100 km, ráno pak čistě na elektřinu celou cestu do práce, abych nemusel trápit studený motor. Když jsou po práci nějaké pojížďky, tak obdobná logika, jako po cestě z práce, podle zbytkového nabití baterky ráno pak zapínám hybrid+dobíjení buďto hned za mestem, kde je dlouhá klikatá cesta bez velkého převýšení a za ní dlouhý kopec, nebo až před najetím na přivaděč, kdy už je motor prohřátý otopnou vodou z topení, takže nemá takový teplotní šok...
Ale kdybych tohle neřešil, jen v práci nabil a jel domů, tak dojedu tak s 25% baterky a ráno mě chytne v prvním kopci a rovnou startuje benzín... Chce to prostě aspoň trochu vědět, kam člověk jede a co ho čeká a pak se s tím dá docela dobře pracovat... A je fakt, že pojížďky po městě už neřeším, prostě sednu a jedu na baterku, třeba do obchodu a spalovák nechám spát, proto taky nechávám pořád v baterce na odpoledne co nejvíc, kdyby bylo cokoliv potřeba...
A musím uznat, že když to sepne oboje a kopne těch 160 kW a 400 Nm, tak je to solidní zátah...
Ale pořád platí, že to na dálnici žere jak tank, i když už jsem ho trochu naučil fungovat trochu lidsky po tom, co s ním dělal předchozí uživatel...