Tak jsem o víkendu konečně vyměnil původní jednodírový směšovač za dvoudírový a zatím z toho nemám moc dobrý dojem
Sice zatím jediné dvě testovací jízdy byly s poměrně dost na(pře)loženým vlekem (v neděli mi došel plyn a od té doby jezdím na benzín), ale i tak jsem nabyl dojmu, že co se vlastností motoru týče, tak výměna nepřinesla nic dobrého, snad jen že je méně hlučné sání při otevřené klapce druhé komory karburátoru. Jinak mám pocit, že lépe to rozhodně nejede a naopak je oproti původnímu směšovači patrná "díra v plynu" (doba reakce po sešlápnutí pedálu)...
...a nejhorší je, že filtrbox se teď dotýká hrany karoserie a vůbec netuším, co s tím - jak to měly škodovky s origo zástavbou tohoto typu směšovače?
Srovnání obou směšovačů, jejich plusy a mínusy:
původní jednodírový:
průměr otvoru 35 mm, vnitřní průměr vstupní trubky 12 mm
klady:
je kompaktní, lehký a vsazen do hrdla karburátoru, takže je blíže k sání - rychlejší reakce na pedál; nevyčnívá nad karburátor - filtrbox je v původní pozici
zápory:
velmi špatný způsob uchycení k víku karburátoru dvěma šroubky zboku (provrtané víko) - křivě vyvrtáno, časem jsem musel uchytit šroubky s kontramatkami. Přívod LPG jde skrz filtrbox - vyvrtaná díra v něm (taktéž zprasená montáž - díra šejdrem, s otřepy, těsnicí kroužek netěsnil - musel jsem začistit a těsnění nahradila manžeta z kulového čepu Fa/Fel). Špatně se sundavá filtrbox přes přívodní trubku; centrální otvor ve směšovači je jak pěst na oko v kombinaci s dvoukomorovým SEDRem - vyšší hlučnost z motorového prostoru (sání) pi otevření druhého stupně karburátoru
Nově namontovaný dvoudírový:
otvory 26 a 28 mm, navíc dírky nad vzdušníky, vnitřní průměr vstupní trubky 10 mm
klady:
otvory kopírují tvar komor SEDRu (přirozenější proudění směsi, menší hluk), přívodní trubka nezasahuje do filtrboxu, montáž na továrně připravené otvory ve víku karburátoru
zápory:
filtrbox je o celé 3 cm výše - nutnost vyvýšení jeho uchycení a nesnadná montáž a demontáž - navíc filtrbox v této pozici se dotýká karoserie; menší průměr přívodní trubky a otvory nad vzdušníky - možné příčiny pozdní reakce na podtlak v sání...