-> dragon_cb_cz 01.12.22 08:31:33: Asi si nerozumíme (nebo jsem to blbě napsal). Myslel jsem to tak, že buď mám auto (když se tu bavíme o autech, ale třeba kolo, letadlo, ponorku, cokoli, to je fuk), u kterého se nebojím, že mi ho někdo odře (prostě na lak to nejezdí) - a takových lidí je většina (jen pochopitelně nejsou na Virtu a jiných autíčkářských webech) - nebo si raději sjednám havarijní pojistku, když mi na autě záleží a bojím se, aby nepřišlo k jakékoli úhoně a v případě poškození si jej nechám opravit ze svého havarijního pojištění, než se handrkovat s pojišťovnou "viníka". S tím, že po viníkovi (který vůbec nemusí mít jakoukoli pojistku - může to být někdo, kdo jde kolem zaparkovaného vozu a omylem se o něj otře kabelkou nebo třeba důchodce nad hrobem, který upadne a holí poškodí vůz, nebo zvěř, možností je nespočet) můžu následně zkusit vymáhat náklady (spoluúčast, navýšení pojistného apod.), ale už v klidu, když je auto dávno opravené a navíc to rozhodně nebudou likvidační částky (v řádu maximálně nižších desetitisíců), které je většina lidí v dohledné době splatit...
Zkrátka pro drtivou většinu lidí je auto spotřební věc, která za svůj život utrpí sem tam nějaký šrám (který sice nepotěší, ale svět se nezboří a nejlepší, co člověk může udělat, je se s tím smířit) a po deseti, patnácti letech se koupí jiná.
My, kteří máme trochu jiný pohled na věc, máme tu možnost si pro všechny případy to auto pojistit.
-> palinator 01.12.22 08:48:31: Úcta či neúcta k věcem a lidem vůbec nesouvisí s majetky, stejně tak nelze soudit člověka podle rčení "Jaký pán, takový krám"...
...já třeba jezdím v obouchaných popelnicích, ač, myslím, mám k věcem vlastním i cizím úctu dostatečnou - právě proto, abych nemusel trnout, jestli mi to někdo někde neodře a oproti stavu před pár lety (kdy jsem to řešil mnohem víc) se mi hodně ulevilo. Prostě je to JEN VĚC...
...dokud nejde o život či o zdraví, tak jde o prd
Jinak nedávno jsem vedl na toto téma debatu s jedním dobrým kamarádem, který je z té druhé kategorie. Auto je pro něj jen spotřební věc, která je sice potřeba pro život s dětmi na vsi 15 km od Sušice (kde jsou školy, školky a pracovní příležitosti), ale důležité je jen to, že jezdí a ne, jak vypadá. Vůbec nechápal, že mohou být lidé, kteří smýšlejí tak, jako lidi na tomto webu. Líčil mi, jak před časem někde na parkovišti jeho nejmladší syn (3 roky) při nastupování do auta ťuknul dveřmi do vedle stojícího auta, načež se kamarád za syna omluvil majiteli dotčeného vozu - a vůbec nechápal, proč se majitel začal rozčilovat, když se nic hrozného nestalo a dostal omluvu. Kamarád absolutně neměl tušení, co ten člověk řeší a co po něm chce víc, než omluvu. Nakonec prý tomu pánovi řekl, že klidně může na oplátku třísknout dveřma do jeho auta - což ho natolik vyvedlo z míry, že už nic neříkal...
Nebo vloni kamarádka - byli jsme s dětmi někde na nějaké víkendové společenské akci a já tam byl se "svátečním" autem (to také většina lidí, které znám, nechápe, k čemu mám dvě "stejná auta" a k čemu je "sváteční auto"?) - a při odjezdu mi chtěla dát plech se zbytkem koláče a položila mi ten plech na kapotu - a absolutně nechápala mou reakci...
Prostě buď budete lidem ve svém okolí trpělivě a do nekonečna vysvětlovat, že někteří lidé mají k některým věcem trochu jiný vztah a oni to snad budou respektovat, nebo si zvyknete (jako já), že auto je jen věc a za peníze si štěstí nekoupíte