-> Bukaj: -> saskyn2:
No, já teda nevim, ale ono 1f motor je furt 1f motor - krumpl ohnutej pomocnou fází přes kondík. Je pravda, že 3f motory dnešní výroby budou s účinností jinde, než 3f motor z MEZ Mohelnice. Protože předpisy.
Když jsem vybíral štípačku, byla varianta 230 nebo 400 V při stejném výkonu a ceně. Bral jsem 400 V, protože už je to poměrně výkonný stroj, nemusim řešit rozdělení fází kvůli jištění, neujíždím s nulou mimo nulu, nemusím řešit kondík, prodlužováky mám ještě po předchozím majiteli baráku, jen jsem veškerý zařízení předělal na 5p vidlice.
A moc nesouhlasím s tím, že pořizovací cenu protopíš v příkonu. Nemám to teda spočítaný, ale trochu nevěřim, že by si nový, stejně výkonný zařízení na sebe vydělalo úsporou elektřiny. Bereme-li v úvahu zařízení jako je třeba cirkulárka, kde ten výkon neokecáš - ušetřit můžeš akorát na tom, že je kotouč správně zvolenej, naostřenej, rozvedenej, atd. Btw. je fakt super dát to někomu na mašinu, je neuvěřitelný jaká lahoda to pak je (a to je to prastarej kotouč bez SK plátků) oproti tomu když to člověk roky přebrušuje ručně pilníkem.
Co je jiná věc, je bezpečnost, hlučnost, ergonomie. To na čem řežu já, je smrtelně nebezpečný, protože to je kolíbka, rám, hřídel a kotouč. Nic víc. Všechno odkryté, plech je jen přes ventilátor od motoru a i ten je uvolněnej.
E: původně jsem uvažoval o 3f i do čerpadla do vrtu. Jenže tam je poměrně malej průtok/výkon, takže tahat 30m kabel ve 3f jsem zhodnotil jako neekonomický kvůli 450 W.

Nehledě na to že to je přes PWM regulátor.