-> Jirik_Tuňák1983 30.01.25 16:12:47: jiný fritaky než bravo tady z počátku devadesátek nebyly.. škoda ze je to dnes jen prebalovna.. ty věci vydržely šíleně.
Prababka měla někdy v roce 94 ten tzv rodinnej hnedej tuším na 5l.oleje. tam se dalo udělat na ráz v.klidu 6 porcí... domu se pak koupil menší na 3l , Babička měla na 1.5l a u nasich žil nějaký čas na 1l oleje. Se vzrůstající cenou oleje, Všechno se to vyházelo.
Ale chipsy ze strouhaných brambor se z toho jeden čas delavaly často.
Akorát pokusy o řízky a další, to stálo vážně za hovno.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Kůrka je gumová
prohledat
199 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 02.08.2023 do 30.01.2025, založil/a Matthes, záškodník z TechWebu
16:43:29
30.01.2025
30.01.2025
Tomaso435
16:12:47
30.01.2025
30.01.2025
Jirik_Tuňák1983
-> Pavel P.. 30.01.25 11:24:01: Náš první friťák byl taky Bravo. Pak ho chtěl jednou táta přendat a zvedl celý přístroj za uši, jenomže dno zůstalo stát na lince (měli pod tím takový tác). Friťák byl už hodně starý a díky bohu byl olej v tu dobu tuhý a ne rozpálený.
11:24:01
30.01.2025
30.01.2025
Pavel P..
Kdysi davno jsme měli horkovzdušnou troubu od české značky Bravo a z té bylo nejlepší kuře. Stačilo podlejt půl litrem vody a parkrát pak potřít olejem s kořením aby se nespálilo a za hodinu a půl bylo hotovo.
11:06:49
30.01.2025
30.01.2025
StepaNoFUN
-> Jirik_Tuňák1983: ja mam malej na necely 2l. A staci to. Maximalne to udelam na 2x. Kdyz mladej chce jen krokety bez niceho. Pul kila se tam vejde.
10:54:43
30.01.2025
30.01.2025
Jarda/felda
-> Jirik_Tuňák1983 30.01.25 10:51:10: no je fakt že se do toho vejde jedna porce ale děláme postupně, nejsme v restauraci aby všichni museli mít jídlo najednou.....
10:51:10
30.01.2025
30.01.2025
Jirik_Tuňák1983
-> Jarda/felda 30.01.25 10:50:03: To máte u vícečlenné rodiny každej svůj?
10:50:03
30.01.2025
30.01.2025
Jarda/felda
-> Borderer 30.01.25 09:58:22: tohle jsme vyřešili koupí malýho friťáku, náplň je litr oleje a to na naše smažení stačí
09:58:22
30.01.2025
30.01.2025
Borderer
-> StepaNoFUN: Měnil jsem ho jako olej v autě - jednou do roka. Problém byl spíš v tom, že jsme fritézu za ten rok použili tak 4-5x při náplni asi 2,4l.
08:11:11
30.01.2025
30.01.2025
vhml
U tich hranolek i zásadně záleží na značce. Kupoval jsem nějaký Kauflandový a ty nešly udělat dobře. Kdežto McCain drahý jak prase jsou výborný.
07:52:06
30.01.2025
30.01.2025
StepaNoFUN
-> Borderer: Ty menis olej ve fritaku po jednom smazeni? Ja teda ne. Nechavam ho tam tak 10 smazeni. Z principu kontroly teploty termostatem se ten olej neprepali. Kdyz je v nem treba strouhanka, tak ho po cca 5ti fritovanich prefiltruju a naleju zpatky.
07:29:31
30.01.2025
30.01.2025
Borderer
Taky trochu přispěju. Měli jsme doma hromadu let klasickou fritézu a dva roky zpátky ji dali pryč i z toho důvodu, že sem musel měnit olej a tak jedno smažení hranolek vyšlo asi na 50Kč jen v oleji. Čistě jen v troubě na pečícím papíře už to zase nejsou hranolky, teda, hranatý to je, ale to je tak všechno. Buďto je to gumový nebo tvrdý jak šutr. To už radši nakrájím obyčejný brambory na měsíčky a peču je na sucho.
Hranolky nakonec děláme tak, že dáme do plechu pečící papír na 2x, na to kupovaný hranolky a promíchám je s trochou oleje a hodím do horkovzduchu. Něco oleje na nich zůstane, jsou křupavý a ne tak mastný. Přebytek separuje pečící papír a zůstane na plechu.
Hranolky nakonec děláme tak, že dáme do plechu pečící papír na 2x, na to kupovaný hranolky a promíchám je s trochou oleje a hodím do horkovzduchu. Něco oleje na nich zůstane, jsou křupavý a ne tak mastný. Přebytek separuje pečící papír a zůstane na plechu.
22:35:57
29.01.2025
29.01.2025
Syny
-> darklord 29.01.25 21:35:00: Dobra, tak v horkovzduchu si budu delat rizek a brambory nebudu moct dat na sporak
21:35:00
29.01.2025
29.01.2025
darklord
-> Syny 29.01.25 20:17:09: tvl tak hranolky ides v horkovzduchu a do toho este nieco osmazis?
20:17:09
29.01.2025
29.01.2025
Syny
-> Tomaso435: Tak na lince mam i jiny veci (treba z plastu), od kterejch by to muselo bejt dal a na to proste misto nemam. Fouka to z toho docela daleko a horky. A davat to na sporak - tvl uz vidim jak to davam na ty plynovy plotynky Nedej boze chtit mezi tim, nez se ti udelaj ty hranolky, neco osmazit :) Co se tyce desky, byla tak horka, ze se na ni nedala udrzet ruka. Co to udela casem po pravidelnem uzivani tezko rict, ale zkouset to nehodlam...
20:07:02
29.01.2025
29.01.2025
Jirik_Tuňák1983
-> Matthes, záškodník z TechWebu 29.01.25 19:55:28: Je to krám k hovnu. Prodávají se běžně americké brambory, krokety, hrany do trouby a na pečícím papíru v troubě jsou i lepší než z friťáku. I když je necháš okapat, tak jsou prostě mastný a já to nemám ani moc rád.
Jak se v hospodě prodávaly Strážnické brambůrky, ty byly tak mastný, že se mi zvedal kufr jen při pohledu na to zamaštěné průhledové okénko na pytlíku.
Jak se v hospodě prodávaly Strážnické brambůrky, ty byly tak mastný, že se mi zvedal kufr jen při pohledu na to zamaštěné průhledové okénko na pytlíku.
19:55:28
29.01.2025
29.01.2025
Matthes, záškodník z TechWebu
-> gim: To jsi me nepotesil no. Hranolky mam rad z klasickyho fritaku, ale kdyz vidim, jak tloustnu...
19:51:06
29.01.2025
29.01.2025
Jirik_Tuňák1983
-> Tomaso435 29.01.25 19:25:37:
-> Matthes, záškodník z TechWebu 29.01.25 19:00:11: Hlavně to musí bejt hrany do trouby, ne do fritézy, je to napsané na vobalu.
-> Matthes, záškodník z TechWebu 29.01.25 19:00:11: Hlavně to musí bejt hrany do trouby, ne do fritézy, je to napsané na vobalu.
19:49:56
29.01.2025
29.01.2025
StepaNoFUN
Ted jsem z nudy cetl prave srovnani horkovzdusna a normalni friteza. No vyslo mi z toho, ze si necham tu normalni a za horkovzduch prachy utracet nebudu.
A to zdravejsi hranolky... Ano. Je v nich min tuku, ale to je cely.
A to zdravejsi hranolky... Ano. Je v nich min tuku, ale to je cely.
19:48:15
29.01.2025
29.01.2025
gim
-> Matthes, záškodník z TechWebu: abys v horkovzdušné fritéze udělal dobrý hranolky, tak je tam budeš sušit hodinu. Když jedeš podle návodu, tak se to nedá jíst, jak jsou gumový. V troubě kupovaný předsmažený jsou úplně v pohodě a za rozumnej čas a hlavně uděláš porci pro celou rodinu. V HF uděláš tak 2 porce. Měl jsem možnost si s tím hrát a nějak mě to neuchvátilo. Zbytečnej krám do kuchyně.
19:43:12
29.01.2025
29.01.2025
Matthes, záškodník z TechWebu
-> Tomaso435: Zatim sem to nehrotil no, cim driv zmizi, tim driv zrusime povinko a vic nam vratej
19:25:37
29.01.2025
29.01.2025
Tomaso435
-> Syny 29.01.25 18:57:51: tak jesli máš pocit ze ti chytnou kachličky, tak to zapni na sporáku ne, jeho okolí musí bejt na teplo zvyklý:)
A deska linky by to měla odesrat proč?
-> Matthes, záškodník z TechWebu 29.01.25 19:00:11: ajo auto :-D mě ho přijde škoda zahodit no. Do kdy máš termín?
A deska linky by to měla odesrat proč?
-> Matthes, záškodník z TechWebu 29.01.25 19:00:11: ajo auto :-D mě ho přijde škoda zahodit no. Do kdy máš termín?
19:00:11
29.01.2025
29.01.2025
Matthes, záškodník z TechWebu
-> Tomaso435: Aha, dobrej napad, zkusim troubu :-)
Co s tim autem?
-> Syny: Aha, no to se asi nebojim :-)
Co s tim autem?
-> Syny: Aha, no to se asi nebojim :-)
18:57:51
29.01.2025
29.01.2025
Syny
-> Matthes, záškodník z TechWebu 29.01.25 18:29:35: Tu jsme chteli, ale fuci z toho fakt horkej vzduch a chce to kolem ni nechat hafo mista. Vastne nevim kam bych ji dal, aby to nic nezkurvilo (vcetne desky linky).
A co jsem tak tenkrat cetl recenze, tak se casem dost casto loupou ty kosiky.
A co jsem tak tenkrat cetl recenze, tak se casem dost casto loupou ty kosiky.
18:50:57
29.01.2025
29.01.2025
Tomaso435
-> Matthes, záškodník z TechWebu: určitě máš horkovzdušnou troubu. Nasyp je na pečící papír nebo ideálně na mřížku co dáš na plech a na to pečící papír a udělej v tom... Je to stejný, jen se velká trouba dlouho a zbytečně rozehřívá.
Aby něco co se dělá na sucho křupalo, Musí to bejt udělaný hodně.
Nebo to musí bejt předsmažený jako kupovaný a pak to nejak Křupe.
Ale osobně by mě sralo aby mi jídlo kterym se chci najíst křupalo jak čipsy:D to dělala vždycky matka na tak malý kousky struhadlem od Horsta, a to bylo jak kdyz si k omáčce nasypes něco z pytlíku solenýho ..
Aby něco co se dělá na sucho křupalo, Musí to bejt udělaný hodně.
Nebo to musí bejt předsmažený jako kupovaný a pak to nejak Křupe.
Ale osobně by mě sralo aby mi jídlo kterym se chci najíst křupalo jak čipsy:D to dělala vždycky matka na tak malý kousky struhadlem od Horsta, a to bylo jak kdyz si k omáčce nasypes něco z pytlíku solenýho ..
18:45:32
29.01.2025
29.01.2025
Matthes, záškodník z TechWebu
-> Tomaso435: Ale nejsouty hranilky gumovy? Mam rad krupavy...
18:43:23
29.01.2025
29.01.2025
Tomaso435
-> Matthes, záškodník z TechWebu 29.01.25 18:29:35: fritak měla naposledy babička.... Horkovzduch máme asi 6 let. Když ti nevadí "jiné jídlo", daj se v tom i řízky smazaky hranolky hlavně ty domácí, sekaná..... Naše spotřeba oleje je asi 2 lahve ročně.
18:29:35
29.01.2025
29.01.2025
Matthes, záškodník z TechWebu
Tak kurčo jsem vychytal a je to lepší, a dá se to jíst...
Máte zkušenost s horkovzdušnou fritézou? Že bych so dělal zdravější hranolky. Budou z toho horkovzduchu křupavý?
Máte zkušenost s horkovzdušnou fritézou? Že bych so dělal zdravější hranolky. Budou z toho horkovzduchu křupavý?
09:36:59
29.11.2024
29.11.2024
Jirik_Tuňák1983
-> Borderer 29.11.24 09:25:49: Tři kropenaté asi necháme do jara. Stejně jim musím zrekonstruovat kurník.
09:25:49
29.11.2024
29.11.2024
Borderer
-> Jirik_Tuňák1983: Nech si pár starejch, ať se ty nový maj od koho učit, že tráva jim neublíží a žížala je nepřepere.
20:22:28
28.11.2024
28.11.2024
Jirik_Tuňák1983
-> Matthes, záškodník z TechWebu 28.11.24 19:57:29: No, my killnuli domácí slepicu a to maso je někde jinde a vajco taky. Hlavně, když jsme tu slepicu vařili na polívku, tak z toho na hladině neplaval žádnej sajrajt a při jiném způsobu zpracování z toho nešlo vody jak z přehrady. Ale pravda, dříve mi to nepřišlo, páč tahle opeřenka byla naše první domácí, kterou jsme v životě sežrali. Ještě vykillíme zbytek a na jaře nasadíme novou snášecí Einsatzgruppe včetně nového Bohuša.
20:19:35
28.11.2024
28.11.2024
saskyn2
20:01:10
28.11.2024
28.11.2024
Syny
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Jo jo, ty levnějš vezmou z klece a rovnou hodí do horký vody. Tyhle dražší linka proveze mezi tím ještě venkem :)
19:57:29
28.11.2024
28.11.2024
Matthes, záškodník z TechWebu
Hlavne to je takovy to lepsi kure z Alberta, ne chudak z haly, co zije tejden, tak se to i da zrat...
19:51:12
28.11.2024
28.11.2024
saskyn2
-> Sita: Žejo, já jak to viděl, tak jsem si hned musel objednat pizzu, za chvíli je tady
19:49:22
28.11.2024
28.11.2024
Sita
-> Matthes, záškodník z TechWebu: lakavy, hned bych si dal
19:28:13
28.11.2024
28.11.2024
Matthes, záškodník z TechWebu
-> Jirik_Tuňák1983: Jako jo, ale da se to zrat a je to dobry. Stara to ma rada blemcavy no, takze musim delat nejakej kompromis...
19:16:03
28.11.2024
28.11.2024
Jirik_Tuňák1983
-> Matthes, záškodník z TechWebu 28.11.24 19:08:51: Ale křupavej zlaťák to není. Ty rajčata bych tam necpal, akorát to pouští vodu.
16:26:51
05.02.2024
05.02.2024
Tomaso435
-> dragon_cb_cz: vzhledem k váze a tloušťce je to fakt litina. Něco s povrchovou úpravou smalt, nebo čistá a to je vůbec nejlepší. Když ti to spadne na zem, zničíš dlažbu :D
14:33:55
05.02.2024
05.02.2024
Bukaj
-> dragon_cb_cz: Tak asi záleží, jaký lem má ta poklička - ta moje má "kulatý" pertl, takže nemá ostrou hranu...
13:31:40
05.02.2024
05.02.2024
dragon_cb_cz
-> Tomaso435 05.02.24 12:23:11: A je to fakt litina nebo ten lisovanej plech jako třeba tohle: -> jans 05.02.24 12:01:00: ?
-> jans 05.02.24 12:01:00: Hele já tomu prd rozumím, nevím jestli je to pořád stejný nebo ne. Viz výše, něco asi byla litina, něco je lisovaný plech. Ale ta pánev co od nich máme tak funguje dobře už roky. Asi nejcitlivější místo je horní hrana, tam se ten smalt snáz orazí.
-> jans 05.02.24 12:01:00: Hele já tomu prd rozumím, nevím jestli je to pořád stejný nebo ne. Viz výše, něco asi byla litina, něco je lisovaný plech. Ale ta pánev co od nich máme tak funguje dobře už roky. Asi nejcitlivější místo je horní hrana, tam se ten smalt snáz orazí.
12:23:11
05.02.2024
05.02.2024
Tomaso435
-> dragon_cb_cz 05.02.24 08:28:38: kupujeme na burze v rozmezí 10 - 150 kc. Od malýho Rendlíku po mega pekáč s víkem. Všechno se vycházelo na půdu, a tohle bereme pokaždý i když to nepotřebujeme. Je to nesmrtelný.
12:01:00
05.02.2024
05.02.2024
jans
-> dragon_cb_cz 05.02.24 08:28:38:
To je hustý, čtu si tohle vlákno a narazím na stejnou pánev s modrým smaltem, kterou používají rodiče už několik desítek let (minimálně 30) a pořád vypadá jako nová. Rád slyším, že se dá ještě pořídit.
My máme nerez a tefal, zatím jsme celkem spokojeni, ale je dobré do budoucna vědět, že se dá pořídit i dobrý smalt.
To je hustý, čtu si tohle vlákno a narazím na stejnou pánev s modrým smaltem, kterou používají rodiče už několik desítek let (minimálně 30) a pořád vypadá jako nová. Rád slyším, že se dá ještě pořídit.
My máme nerez a tefal, zatím jsme celkem spokojeni, ale je dobré do budoucna vědět, že se dá pořídit i dobrý smalt.
11:50:15
05.02.2024
05.02.2024
dragon_cb_cz
-> Bukaj: Že není ošoupaná od pokličky je zajímavé. Ten "lem" kde dosedá poklička je právě to nejvíc opotřebené místo na tom máti hrnci. Ale jelikož už má asi taky 30 let, tak asi dobrý výsledek.
My měli několik let men39 pánev od Tefalu co byla super, žena už jí pak chtěla nahradit (pár škrábanců v povrchu), koupila jinou a ta se právě začala loupat a nakonec šla z domu dřív, než ta původní, kterou jsme teda už odsunuli "na letní byt", ale do šmelcu ještě nešla. Pak jsme zkusili koupit nějakou vyšší řadu a ta zatím drží...
Blbý je, že člověk něco koupí, je s tím spokojenej a když by to chtěl po pár letech koupit znova, tak už buď tu řadu nedělají, nebo pod stejným názvem je něco jiného. A třeba to původní zase pod jiným... zorientovat se v tom nedá
My měli několik let men39 pánev od Tefalu co byla super, žena už jí pak chtěla nahradit (pár škrábanců v povrchu), koupila jinou a ta se právě začala loupat a nakonec šla z domu dřív, než ta původní, kterou jsme teda už odsunuli "na letní byt", ale do šmelcu ještě nešla. Pak jsme zkusili koupit nějakou vyšší řadu a ta zatím drží...
Blbý je, že člověk něco koupí, je s tím spokojenej a když by to chtěl po pár letech koupit znova, tak už buď tu řadu nedělají, nebo pod stejným názvem je něco jiného. A třeba to původní zase pod jiným... zorientovat se v tom nedá
10:25:36
05.02.2024
05.02.2024
Bukaj
A zajímavé je i to, že ačkoli ji často používám i na kamnech (hrubá litinová plotna), tak styčná plocha není vůbec poškrábaná - jen kraje...
...zřejmě tehdy to byl kvalitní výrobek
...zřejmě tehdy to byl kvalitní výrobek
10:22:41
05.02.2024
05.02.2024
Bukaj
...často ji používám (na dušení zeleniny atd.) s nepůvodní nerezovou pokličkou a ani tam není žádné viditelné opotřebení teflonu na styčné ploše
10:20:00
05.02.2024
05.02.2024
Bukaj
Tahle je držák. Na to, že jsem se k ní nikdy nechoval nějak extra slušně, míchám na ní zeleninu, omáčky apod. lžící nebo vidličkou, tak teflonový povrch je OK. Sice má nějaké škrábance, ale nic se nikde neloupe a perfektně se myje (stačí pár kapek Jaru na houbičku a teplá voda a ani lehce připečená jídla nejsou problém během pár vteřin umýt).
Ještě si pamatuju, že kdysi měla uprostřed (jak je to tmavší kolečko) červenou značku, která při té "správné" teplotě změnila barvu - ale to u je dávno a nikdy jsem se dle toho neřídil...
Ještě si pamatuju, že kdysi měla uprostřed (jak je to tmavší kolečko) červenou značku, která při té "správné" teplotě změnila barvu - ale to u je dávno a nikdy jsem se dle toho neřídil...
09:41:04
05.02.2024
05.02.2024
U-Geen
-> dragon_cb_cz: Stejná zkušenost s Tefalem, životnost bídná.
08:32:44
05.02.2024
05.02.2024
dragon_cb_cz
-> Bukaj: Tefal vyrábí kde co. Ale jak už to tak bývá, tak ty starší kusy asi byly trochu kvalitnější. Moje máti má nějaký Tefal hrnec taky ještě z devadesátek a používá ho dodnes, povrch už na okraji od pokličky atd dostal dost na frak, ale jinak drží pořád.
Nám Tefal pánví prošlo kuchyní už několik, ale výdrž typicky jen pár let. U jedné se v docela krátké době začal povrch doslova loupat A to úplně levná nebyla. Ale je fakt, že u nás je to nádobí fakt v permanenci.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Ještě teda k těm zdravotním vlivům - moje máti v teflonu vařila od devadesátek (viz výše), po přestěhování do Prahy jsme levný teflonový pánve z IKEA používali taky furt a obě děti doslova "na první pokus"
Nám Tefal pánví prošlo kuchyní už několik, ale výdrž typicky jen pár let. U jedné se v docela krátké době začal povrch doslova loupat A to úplně levná nebyla. Ale je fakt, že u nás je to nádobí fakt v permanenci.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Ještě teda k těm zdravotním vlivům - moje máti v teflonu vařila od devadesátek (viz výše), po přestěhování do Prahy jsme levný teflonový pánve z IKEA používali taky furt a obě děti doslova "na první pokus"
08:28:38
05.02.2024
05.02.2024
dragon_cb_cz
-> Tomaso435 03.02.24 21:40:38: Taky se pomalu vyvažuje zlatem. Ale ani smaltovanej plech není špatnej.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Máme doma od Belisu asi tohle: www.smaltovane-nadobi-sfi nx.cz/eshop/.../sfinx-smal tovana-panev-bse-s-odnimat elnym-dr-drzadlem-26-cm.ht ml , jen ručně malovanou (táta kdysi vyhrál na nějakej charitativní aukci pro Arpidu). To je taky dobrý, můžeš to mýt v myčce... Ale pochopitelně to čištění není tak snadný jako u teflonu. A je to teda fest těžký...
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Máme doma od Belisu asi tohle: www.smaltovane-nadobi-sfi nx.cz/eshop/.../sfinx-smal tovana-panev-bse-s-odnimat elnym-dr-drzadlem-26-cm.ht ml , jen ručně malovanou (táta kdysi vyhrál na nějakej charitativní aukci pro Arpidu). To je taky dobrý, můžeš to mýt v myčce... Ale pochopitelně to čištění není tak snadný jako u teflonu. A je to teda fest těžký...