-> suri 15.02.20 20:43:08: tak len sa starat o cistotu hubice a nech maka...
elektroda chce cvik a suche dobre elektrody...
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Svářeči (a sváření)
-> SO545: POWERMAT PM-IMG-220T som zohnal nakoniec namiesto starline , CO2 zvára pekne , s elektrodou nám to nejde
-> Jarda/felda 15.02.20 05:58:42: ak k tomu nemas slusnu zvaracku tak len akoze lepit... mame to v praci na spajkovanie vonkajsich plechov...mame zvaracku od GYS a je to ako za trest.
Jasne migatronic stoji 4000e a tento sunt 1600e
Na hlinik asi nie je to primarne urcene na pozinkovane plechy.
Jasne migatronic stoji 4000e a tento sunt 1600e
Na hlinik asi nie je to primarne urcene na pozinkovane plechy.
-> Eidy 14.02.20 22:28:11: v podstatě tim cusi3 můžeš spojovat i litinu 

-> Jarda/felda: Neříkám, že nebylo. Ale to je drát, kladka, nový hořák s PTFE bovdenem a plyn. Pájku jsem splašil za 300. 

-> Eidy 14.02.20 21:55:05: co mig/mag a cusi3 drát to by nebylo řešení ?
-> Skili: Když sjedeš trochu níž, tak tu mám fotky z MMA.
-> SO545: Vím, že TIGem by to bylo za chvíli. Ale ten nemám. Je to letovaný. Byla to tříhodinová maturita, než jsem zjistil, že ten hliník vede teplo strašně moc. Takže zespod kempingový hořák a svrchu hořákem. Ale pak to jde pěkně. Doporučuju na menší práce.
-> Skili 14.02.20 21:48:41: z logickeho hladiska /ak sa vyrabaju / musia aj fungovat.
zvaram Al zliatiny asi 10rokov TIGom ale este som nikdy nevidel pekny zvar elektrodou.
Je to len zasoplene so spustou strusky...bud ruky alebo zvaracka alebo oboje...
Akurat je to pakaren dat potom do povodneho stavu.
Na diely ako dal Eidy na paradu ACDC TIG ...krasna rychla praca.
zvaram Al zliatiny asi 10rokov TIGom ale este som nikdy nevidel pekny zvar elektrodou.
Je to len zasoplene so spustou strusky...bud ruky alebo zvaracka alebo oboje...
Akurat je to pakaren dat potom do povodneho stavu.
Na diely ako dal Eidy na paradu ACDC TIG ...krasna rychla praca.
-> SO545: Já jsem ty elektrody párkrát potkal v obchodě, tak proto mě to napadlo, ale nikdy jsem neviděl výsledek.
-> Skili 14.02.20 21:41:09: opravoval som velmi vela pokusov po MMA ... a rad by som konecne videl niekoho kto to na hlinik vie s MMA.
-> Eidy: tigem to není, ale to je tak jediny co poznám. Napadá mě jen obalovaná hliníková elektroda.
-> Eidy 14.02.20 21:21:48: netrufnem si hadat ale dal by som to do minuty ACDC Tigom.,..
este su rozne pajky na hlinik...skus youtube.
este su rozne pajky na hlinik...skus youtube.
To by bylo, abych se ten hliník nenaučil spojovat. Pozná někdo technologii?
-> Borderer: dobrá cena aj výbava , uvidíme ,ten starline ako vyjde cenovo
-> suri: V cenový relaci jsem uvažoval podobně. Chtěl sem se vším všudy vejít do 15 tisíc a skončil jsem u tohohle www.svartop.cz/svareci-te
chnika/svareci-invertor-sh
arks-mig-mag-mma-160-igbt-
horak-kabely . Je to slabší brácha toho, na co pěje chválu Eidy a i já jsem spokojen. Svařoval jsem zatím materiály 0,5 - 4mm od vyvařování felicie po plotovou branku či nájezdy na auto a jsem spokojenej. Co se týče klasických CO2 jsem byl odrazován, že to v týhle ceně stojí za prd, o 1F ani nemluvě. A hlavně to jde přenýst v jednom člověku i s bombou, což je fajn, když je potřeba udělat něco okolo baráku.
-> Eidy 06.02.20 11:43:50: to bude ten hořák co se montuje místo klasickýho CO hořáku 

-> suri 06.02.20 08:39:10: Já tam ale nevidím nikde TIGový hořák ani konektor na něj.
-> StepaNoFUN: nj ja to nemám až tak kde využívať ale ak je takáto možnosť tak škoda nemať doma , len nie je kde skladovať
-> suri: To já taky ne a do práce mi tohle taky nekoupěj.
-> StepaNoFUN: toto podobné som pozeral a to nehrozí , toľko peňazí nemám
-> suri: Tak jestli jsi to už měl v ruce a funguje to, tak proč ne. Mě se třeba líbila podobná kombinace od Froniusu ( www.fronius.com/cs-cz/...
/transsteel-2200 ). Ale když jsem si na to nechal udělat nabídku, tak jsem zkonstatoval, že zůstanu na zemi. :-D Chtěli za to přes 45tis. bez DPH.
-> StepaNoFUN: mne to treba na také domáce lepenie a lepenie felicie po zime , s týmto som už robil a išlo to fajn , a cenovo tiež fajn
-> suri: Nevypadá to úplně nejhůř, ale musel bych si to zkusit. Podle popisu dobrý. Ale mám v autě velký invertorový COčko (za trojnásobek ceny tohohle) a radši svařuju svým dneska už historickým klasickým.
-> suri 06.02.20 08:39:10: Ak chces nieco funkcne a blbuvzdorne do mechanickej dielne kup jazdenu Formig 169...obcas su na inzeratoch aj za 600e vo velmi peknom stave.
Klasicka odbocka ktora bude sluzit 50rokov... V podstate neznicetelna masinka na 240V.
Ja mam vacsieho brata na 400V Fornig 160 uz asi 25rokov...sice uz viac menej stoji v dielni ale ked treba slape bez zavahania.
Klasicka odbocka ktora bude sluzit 50rokov... V podstate neznicetelna masinka na 240V.
Ja mam vacsieho brata na 400V Fornig 160 uz asi 25rokov...sice uz viac menej stoji v dielni ale ked treba slape bez zavahania.
-> suri 06.02.20 08:39:10: radši dospělou sváčečku než tohle 

-> Antony - zrušená registrace 04.02.20 13:01:15: hele nejaky ventily mam v mejte, tak se mrknu nekdy co to je zac
-> StepaNoFUN 03.02.20 20:55:25: je drahej a hlavně nemá 8litrovou lahev corgonu. Takže zjistím, kde to tady poblíž kdo plní a pro láhev sjedu do Kolína. Kolik má Redukčák z hlavy nevím, ale víc jak 100 atmosfér mít nebude. Protože když jsem bral před 13 lety u něho svářečku, řešili jsme i bombu a ventil a jelikož jsem v ty době hrál ještě paintball, bral jsem určitě věci jen na CO2.
-> Antony: Taky jsem od Rulika obcas bral Argon (kdyz jsme delali v Chrudimi). Ale naposledy jsem jel bahodou okolo a kdyz mi prodal lahev Argonu o 200 draz, nez clovek ke kterymu jezdim pro CO2 co mam svarecku a byla na tom jeho samolepka... Jen jsem nevedel, ze v tom jede uz tak ve velkym.
-> Antony - zrušená registrace 03.02.20 20:02:20: Rulik je drahej. A prekupuje to odtamtud, kde beru primo. :-) Aneb Radek Muhl - Kolin.
Do kolika je merak vstupniho tlaku na redukcaku?
Do kolika je merak vstupniho tlaku na redukcaku?
-> StepaNoFUN: Našel jsem tady u nás prodejnu, ale nemají mix. Jen čistej argon, nebo 82%argonu 18%co2, ale ve 20litrovy láhvi. www.svarecky-chrudim.cz/e
shop/.../lahve_ARCO2_smes
Redukčák mám jen cočkovej, takže ten bych taky pořídil. Každopádně pokud jsi sehnal láhev za dvojku, tak paráda. Sobotu nedávám z časových důvodů, ale díky za pozvání
Redukčák mám jen cočkovej, takže ten bych taky pořídil. Každopádně pokud jsi sehnal láhev za dvojku, tak paráda. Sobotu nedávám z časových důvodů, ale díky za pozvání

-> Antony: Redukčák podle toho jakej máš. Ten co jsem tam měl předtím, to nedal - je jen na CO2 a od cca 100Bar to nedává - nepustí nic. Ale tohle je můj úplně prapůvodní, kterej teď používám k TIGu - proto ten spořič (čistej Argon je o jinejch penězích - i když už mám zdroj, kde to docela jde...) Pak by stačila redukce (mám a zbytečnou).
Jinak flaška s náplní stála 2tis. s DPH a je to fakt znát. Jelikož argon snižuje průvar a zlepšuje kresbu svaru, tak to na ty plechy docela funguje (čistej argon na železo spíš nefunguje - svary jsou nádherný, ale samá bublina - to CO2 je potřeba kvúli MAG.)
Si to přijeď klidně zkusit. V sobotu budu (budem) v dílně.
Jinak flaška s náplní stála 2tis. s DPH a je to fakt znát. Jelikož argon snižuje průvar a zlepšuje kresbu svaru, tak to na ty plechy docela funguje (čistej argon na železo spíš nefunguje - svary jsou nádherný, ale samá bublina - to CO2 je potřeba kvúli MAG.)
Si to přijeď klidně zkusit. V sobotu budu (budem) v dílně.
-> StepaNoFUN: to je to až takovej rozdíl? Čeká mě jedna kastle, tak že bych upgradoval proces? To je jina/nová láhev, redukčák a hurá na to?
Tak jsem si myslel, ze na to moje domaci svarovani MAG mi bude navzdy stacit flaska s CO2. Dneska mi to nedalo a na tenky plechy jsem si (i vzhledem k dostupnosti) koupil corgon 8. No uz asi nic jinyho nechci...
-> T 16.01.20 19:31:31: tak isto je trenazer pre lakovacov...mal som tu cest 2x aj som celkom dobre obstal..ale treba to brat ako hru/moj pocit/ ako seriozne lakovanie... ale zase na druhu stranu si to zaplatil boeing pre seba aby si vydriloval svojich lakovacov...kazde kg na lietadle na vyse je drahe.
a v skole zase lakovac junior nyvydrbe spustu farby do pikacu...
natrenovat rychlost , uhol a vrstvenie a cele to zdatovat zvlada na paradu...urcite aj to zvaracie bude na toto uzitocne. Odhali to kazdy tah ktory je mimo teorie k danej metode zvarania.
a v skole zase lakovac junior nyvydrbe spustu farby do pikacu...
natrenovat rychlost , uhol a vrstvenie a cele to zdatovat zvlada na paradu...urcite aj to zvaracie bude na toto uzitocne. Odhali to kazdy tah ktory je mimo teorie k danej metode zvarania.
-> T 16.01.20 19:31:31: jj, taky sem na to koukal ve škole kde sem dřív dělal svářečák.a bylo to též od Froniusu
-> SO545: Když bych chtěl porovnávat - u táty v práci jsou TIG mašiny za 100+ a vyzkoušet si je můžu kdykoli. Stačí zavolat a dojet tam (30km). Asi ani nechci - byl bych akorát nasranej. :-D Snažím se naučit na tý levný mrdce a když se někdy (omylem) dostanu k něčemu lepšímu, tak budu moct říct - ano, ono to půjde, s něčím daleko horším už neco umím.
Ale s doma předělaným strojem určeným pro něco jinýho, se kterým to jde nějak slepit bych to opravdu nesrovnával.
Ale s doma předělaným strojem určeným pro něco jinýho, se kterým to jde nějak slepit bych to opravdu nesrovnával.
-> StepaNoFUN 14.01.20 22:34:49: o tom bez debaty... ak to porovnas na jednom stole a naraz...je to neskutocne.
ale na doma nieje o com. Vsetko co si viem opravit alebo vyrobit je dnes velke plus.
Jedine co neznasam je sa doprosovat za svoje peniaze.
ale na doma nieje o com. Vsetko co si viem opravit alebo vyrobit je dnes velke plus.
Jedine co neznasam je sa doprosovat za svoje peniaze.

-> SO545: ten muj Tig nekde kolem 800€ stal a taky se to nejak da. Na to domaci lepeni... Porad lepsi, nez to bastlit upravou Mig/Mag masiny.
-> StepaNoFUN 13.01.20 21:40:11: ja som mal na sviatky zakazku ale podmienka bola ze si zakaznik donesie argon... ze nieje problem ma a donesie... vycistil som si diel , zapojil zvaracku a idem zvarat a len prskanie a po asi 2sec sa vypla...kontrola vsetkych parametrov /cert aby to vzal/ a vsetko sedi...po asi 5min kontrola argonu... namiesto cisteho argonu aspon 4,8 ...tzo bol mix CO2 Argon...tak som ich poslal do riti...
-> Eidy 13.01.20 21:16:32: kasli nato ...je to hnus a nic nezvaris ... a ak nieco ano , bude to ako reseto skor zalepene ako zvarene... Je rozdiel masinka za 3000e a za 800e...
Ta lacnejsia ako tak ide netvrdim...ale tam profimasinka je .... . ako porovnavat trabanta a RS...
-> Eidy 13.01.20 21:16:32: kasli nato ...je to hnus a nic nezvaris ... a ak nieco ano , bude to ako reseto skor zalepene ako zvarene... Je rozdiel masinka za 3000e a za 800e...
Ta lacnejsia ako tak ide netvrdim...ale tam profimasinka je .... . ako porovnavat trabanta a RS...
-> Eidy: Helium jsem nezkoušel. DC TIG s Argonem mi (když jsem si zapoměl přepnout vypínač) nešel naprosto vůbec. :-/
-> StepaNoFUN: Myslel jsem DC TIG. A buď pod argonem nebo heliem.
-> Eidy: No mě to teda s DC (blbě přepnutá mašina) nešlo vůbec.
EDIT: Teda MIG DC ano, TIG DC nikoli.
EDIT: Teda MIG DC ano, TIG DC nikoli.
-> StepaNoFUN: Koukám na YT a na hliník to jde i s DC. Nečistí to svar, ale dá se.
-> Eidy: TIG na AL jedině střídavej... S nastavením cistící zóny atd...
-> StepaNoFUN: Železo jsem obrousil lamelákem, průvan nebyl. I když u CO2 je to asi jedno :) Elektroda mi neupadla, ačkoliv jsem brousil několikrát. Líbilo by se mi něco na ten hliník. Občas. Ale samozřejmě bez velkých investic. Tak jestli TIGovej hořák nebo MIG a hliníkovou cívku.