-> Stepan FUN: Nu, zkušební tlak by měl sice vždycky určovat konstruktér nebo projektant (ten typicky u potrubí) podle příslušných norem, kterých je 6. půlek, ale když zhruba víš, co děláš a vykonáš správný opatření (třeba není dobrý při TZ na tý tlakový nádobě sedět), maximálně uděláš místo NDE zkoušku destruktivní. Asi nejhorší varianta TZ je, když poučenej amatér použije jako vnější zdroj tlaku klasickou přepravitelnou láhev.. těch 200 barů je fakt mazec..
Všiml jsem si třeba, že (často laminátový) nádoby k pískovým filtracím v čističkách, bazénech apod. mají zkušební tlak dvojnásobek provozního a přitom jsou za běžných podmínek beztlaký. Patrně proto, že po ucpání se tlakovejma stanou, ale taky jsem dál nezkoumal.
Tlakový zkoušky vodovodů a kanalizace jsou extra kapitola, tam ani projektanti nevědí, co by měli předepsat, je to potrubí kategorie 0 dle EN, ale platí i ČSN.. a zkoušky pak páchá až dodavatel - zcela dle vlastního uvážení.. a experty, který chtěli třeba prakticky neodvodnitelný rozvody technických plynů zkoušet na těsnost a pevnost vodou, už jsem potkal taky..