skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
snížení předku..
-> Martin/125/: vsadim se ze kdyby se ti ted do ruky dostali novy predni pruziny napr. ze speedpro, nebo ty tvrde co vyrabel Tuner, tak ty tvoje svarence poleti hned do srotu a budes se sam sobe divit, na cem to jezdils doted, ale svym spusobem te chapu, je to takovej prirozenej vyvoj cloveka, nebo na jiny pruziny nemas
-> J3STER: ted jsem to byl venku vyfotit ale nedaří se mi to...je to špatně vidět...nemám to presně v pulce pružiny ale ve spodní části svařený...dam sem aspon jednu fotku na ktery to bude možná malinko vidět
-> dakar.cz: Drát pružiny je namáhaný na krut.
-> Martin/125/: No a když skrátíš pružinu je drát ve svojí délce více namáhaný a pak praskne!!! Už se na to vy*er.

-> Martin/125/: No a když skrátíš pružinu je drát ve svojí délce více namáhaný a pak praskne!!! Už se na to vy*er.

-> kreten: podle mě to prasení není...at si každej řika co chce...
-> Martin/125/: s tim praskanim pruzin to tak neprozivej, spis se ti divim, mas hezkou skodovku a podvozek tak prasis? ti to nevadi aspon pro ten pocit?
-> Martin/125/: mohl bys ot prosím vyfotit?
vzdyt to vubec nemuze pruzit paneboze.. pokud teda ten svar drží a už neprasknul
jinak ano, viděl

jinak ano, viděl

ta pružina je asi ve třech zavitech dvojtá,tudíš je snad jeste menší pravděpodobnost že by měla prasknout než sériová...dá se říct že je 2x pevnější
-> Martin/125/: já jo, můžu ti to vyfotit...
-> Martin/125/: tos viděl hochu málo..
zamknul bych to tu,nebo dal do hádek,je to tady zas všechno uplně k ničemu..
zamknul bych to tu,nebo dal do hádek,je to tady zas všechno uplně k ničemu..

-> Tommyk: viděl si někdy prasklou seriovou přední pružinu u 120ky?
-> Tommyk: az mi praskne tak dam vědět...ale jsem si jisgt že nepraskne...

-> Martin/125/: praskají i seriové pružiny, když je svaříš tak si koleduješ. Ještě k tomu v půlce, jsi sebevrah..
Martin/125/ 10.11.11 11:59:06 napsal:
když je to tak špatně proč nepraskly už?možno nepraskli včera, možno nepraskli dnes, a možno ani zajtra neprasknú. A možno budeš mať šťastie a nejaký čas to fungovať bude. Ale je to koledovanie o rozbitie si držky. Možno raz naložíš auto trochu viac, vletíš s tým do nejakej diery a už to bude.
když je to tak špatně proč nepraskly už?možno nepraskli včera, možno nepraskli dnes, a možno ani zajtra neprasknú. A možno budeš mať šťastie a nejaký čas to fungovať bude. Ale je to koledovanie o rozbitie si držky. Možno raz naložíš auto trochu viac, vletíš s tým do nejakej diery a už to bude.
Martin/125/ 10.11.11 11:59:06 napsal:
když je to tak špatně proč nepraskly už? to pride
a ak nebudes mat stastie tak v tu najmenej vhodnu dobu
když je to tak špatně proč nepraskly už? to pride

-> Martin/125/: no právě že chápu..spíš ty nechápeš to,co jsem napsal já..
když je to tak špatně proč nepraskly už?
-> Martin/125/: asi nechápeš že je uplně jedno jak jsou svařený,stačí že jsou svařený..
-> dakar.cz: asi nechapes jak je mam svařený(jakoby zašroubovany do sebe a obvařený)
-> Martin/125/: tak to citam a veru dlho som sa takto dobre nezasmial ak toto bol Tvoj umysel rozosmiat, tak sa Ti to podarilo...ak to nebol vtip no zbohom...

-> Martin/125/: aj fajčenie je bezpečné a odskúšané v praxi....a predsa máš po pár rokoch pľúca v prdeli..... Alebo dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije.....
-> Martin/125/: hmm,dobré,když to říkáš.. Asi se teda vyznáš v pružinách.. Jen tak mimochodem,víš jak je pružina namáhána v průřezu?? Že je namáhána na krut? Pak ti možná dojde,proč je to taková kravina,zavařit je k sobě..
jj je....vsichni jsou chytrý jak radio,aniž by to meli odzkoušený…ja píšu co mám vyskoušenžý z vlastní praxe…
-> Martin/125/: je to marný je to marný, je to marný.....
-> skodovak: ja to tak mam a zatim nepraskla...ono když je to zamotany do sebe a dukladně svařený tak to prasknout ani nemuže...a proč to tak mám? Protože jsem se při řezani pružin splet a uříznul jsem je moc :-) tak se tam ten uřízlej kus zase navařil,ale pak to bylo zas moc vysoký tak sem je uříznul znova,takže stejně tam zavěrnej závit nemám z jedný strany...škodovky maj lehonkej předek...vzadu bych do toho asi nešel,a nebo u jinýho auta vpředu co má motor např.favo...ale u škudky je to něco jinýho...

-> Martin/125/: 

-> Martin/125/: proč? už jsi to někde viděl,krom u sebe a pár sebevrahů?.. vyhřátí,změna vnitřní struktury materiálu,namáhání jinej matriál svaru a mohlo by se jmenovat dál..Prdne v klidu nová natož vařená.. bože lidi hlavu vytáhnout z řiti a trochu myslet.
Vim sice o nahřívané pružině ne R9 která jezdí už 6let,ale svářet teda ne..

Vim sice o nahřívané pružině ne R9 která jezdí už 6let,ale svářet teda ne..

-> dakar.cz: a proč? prasknout to nemuže....a aspon tam zustanou zaverny zavity ks\ž jsou podle minna a tunera2 tak dulezity :-)
-> Martin/125/: toš to je masakr... :-DDDD to mě by mě nenapadlo,že to někdo dokáže vymyslet.. Já se snad pochčiju smíchy,když si tu pružinu představím..:-DDD
-> Martin/125/: To myslíš vážně nebo si děláš srandu?
-> Martin/125/ 10.11.11 07:12:43:

-> Martin/125/ 10.11.11 07:12:43: ty fakt nie si normálny....radšej to zmaž, lebo sa toho chytí nejaký blbec a naozaj to tak spraví.....a potom si rozbije hubu.
-> Martin/125/: je to odskoušené...
a jak pružinu zkrátit a zanechat závěrný závity oba dva? Jednoduše...třeba v pulce ji rozříznout a svařit ji závitama do sebe...pružina potom bude i celkově tužší...v kombinaci s přitvrzenejma tlumičema to neuvěřitelně zlepší jízdní vlastnosti...
-> minno 09.11.11 09:26:29: Přesně tak, není co dodat, snad jen, že jak vidím ten nick, tak z něj nikdy nic dobrého ještě nevypadlo... Už to asi ani nemá cenu řešit...
-> minno: nevidim jedinej duvod v čem je to bezpečnější a jistější,ten plech na napravě nikdy nepraskne i když je tam ta pružina tou uřízlou stranou...a vyskočit nikam nemuže...ta pružina tam neni na volno nikdy...ani když je kolo ve vzduchu...vždy je aspon trochu stlačená....to by musela bejt seřízlá o 4 zavity aby tam byla volně a hrozilo vyskočení...
-> Martin/125/: no problemo to môže byť ale odrezanou stranou dohora je riešenie istejšie a bezpečnejšie

-> tunerlada: a ja to mam přesně naopak než radí minno a taky no problemo...

-> Martin/125/: vrav si čo chceš a rob ako chceš, aj tak sa ti nedá nikdy nič vysvetliť, furt si melieš len to svoje

-> minno: no a tak přesně sem jak popisuječ to mám já a no problemo :) řizle o 1 a pol zavitu,dane urezanou stranou do napravnice.Odjezdene 2 sezony bez problemu ale jelikož myslím na budoucnot tak sou na cestě T2 pružiny 

-> minno: je blbost davat uřízlou stranou pružinu směrem nahoru...ta guma tam tim padem bude zbytečne...nebude to v ní vubec sedět...a že to sedí na 3mm silnym plechu dole...nevidim v tom problem...nikdy se mi nestalo že by to nějak popraskalo nebo tak něco...
-> Martin/125/: si to tu prečítaj..... záleží o koľko zrezávaš....ak len decentne, tak práve preto z obidvoch strán, lebo z každej strany uberieš len časť závitu, čiže tam ešte časť toho záverného závitu ostane a pri stlačení pružiny to sedí celou dosadacou plochou z oboch strán.
A keď už pružinu zrežeš z jednej strany o viac ako 1 závit a odstrániš tak úplne ten záverný závit, tak je blbosť dávať to zrezanou stranou dole do ramena. Zrezanou stranou sa to dáva vždy smerom do nápravnice. Jednak je tam hlboká diera, v ktorej to sedí a nemôže to vyskočiť, a taktiež je tam aj viac materiálu, takže je to hore pevnejšie a istejšie ako dole v ramene, kde po zrezaní pružina sedí len 2 cm na 2 mm silnom plechu.
A keď už pružinu zrežeš z jednej strany o viac ako 1 závit a odstrániš tak úplne ten záverný závit, tak je blbosť dávať to zrezanou stranou dole do ramena. Zrezanou stranou sa to dáva vždy smerom do nápravnice. Jednak je tam hlboká diera, v ktorej to sedí a nemôže to vyskočiť, a taktiež je tam aj viac materiálu, takže je to hore pevnejšie a istejšie ako dole v ramene, kde po zrezaní pružina sedí len 2 cm na 2 mm silnom plechu.
-> m8rinek: no ale včem je problém když se uřízne jen jedna strana když druhá zůstane nezměněná ?
-> minno: nechápu...když to uřízne z obou stran...tak ta pružina nebude mít ani z jedny strany zavěrnej závit...proto je lepší zachovat aspon jeden...a ten dat nahoru(do ty gumy)...
-> Martin/125/: zas príspevok za všetky drobné

stepan 05.11.11 14:39:09 napsal:
→ ŠKODA 120 GLS: Ne, že jí máš seříznout z obou
stran každou (zvrchu i zespoda). co je to za hloupý nápad to řezat z obou stran? :-o z jedné strany a uřízlou stranou dát směrem dolů-na napravu...z obou stran to neřež...
→ ŠKODA 120 GLS: Ne, že jí máš seříznout z obou
stran každou (zvrchu i zespoda). co je to za hloupý nápad to řezat z obou stran? :-o z jedné strany a uřízlou stranou dát směrem dolů-na napravu...z obou stran to neřež...
-> m8rinek: tak to by bylo určitě lepší
-> ŠKODA 120 GLS: když to seřízneš rozumně z obou stran tak zachováš původní závěrnej závit a pružina Ti bude do lůžka dosedat takřka celou plochou a tak je to správně...