Ahoj kluci,
téma tu bylo (tedy aspoň to odhaduji) v jednotlivých fázích jistě probíráno možná nejednou. Mně ani tak nejde o radu, jako spíše o urovnání si pojmů a poznatků v rámci řekněme otevřené diskuze. Mnozí z vás si možná zaťukají na čelo, proč se na takové věci ptám, ale leckomu možná toto vlákno bude (stejně jako mně) přínosem. Zkusím to rozdělit do jednotlivých odstavců pro lepší orientaci. Pojďme do toho:
Klikové ústrojí:
před dnes již více jak deseti lety jsem tu zakládal různá témata (vždy jsem se dočkal pochopení a odpovědi

), vztahující se k mému koníčku, čímž je hobbyautocross a úpravám naší felicie pro tyto účely. Auto jsme postupně zdokonalovali z dostupných komponentů a ovoce to přinášelo. Dokonce jsme se dočkali třech titulů vicemistra v divizi

. Ale nepleťme sem můj životopis. Spíše jde o to, že stárnu a ačkoliv už nechci auto posouvat dál za astronomické částky, rád bych se závoděním především bavil a auto jen udržoval. Problém je v tom, že se začínám obávat o dostupnost dílů na klasický osmiventilový fa/fe motor. Tedy takhle - konkrétně já mám připravené motory dva. Rezervní, kde je koncepčně VŠE klasická 1.3 a ten, který je teď v autě, a to BLOK fa/fe, ale klikové ústrojí FABIA 1.4 MPI. A především o ten mi jde. Potvrďte mi prosím úvahu, případně opravte, pokud se mýlím:
Klika: Fabia stažená na hlavních ložiskách, jinak kompatibilní s fa/fe
Ojnice, písty a vložky: Fabia bez úprav
Blok: Vybroušen v místech protočení ojnic
A teď přichází ta sranda - kroužky a šály. Říkám to správně, když:
Kroužky: lze použít na Fabiácké písty kroužky fa/fe
Hlavní šály: fa/fe
Ojniční šály: Fabia
Až sem si myslím, že uvažuji správnou cestou. Ale kdyby mělo dojít na lámání chleba a kromě "polo GO" formou výměny šál a kroužků nám "ruplo v bedně" a chtěli bychom měnit i vložky s písty, zajímalo by mě v rámci dostupnosti dílů, zda se dají použít do této Fabiácké koncepce vložky fa/fe. Jinak a jednoduše řečeno:
Jsou vložky fa/fe a Fabia 1.4 MPI rozdílné? Opět trocha úvahy. Výška od horní hrany vložky k dosedací ploše a průměr (ať už vnější nebo vnitřní) musí být samozřejmě shodné. Ale jediné, v čem se dle mého názoru mohou lišit, je výška od dosedací plochy ke spodní stěně vložky. Vynechte prosím to "klepání na čelo" - samozřejmě je to jen kutilský dotaz. Je mi jasné, že v případě výměny vložky se mění i píst, takže k podobné kočkopsí akci v praxi asi nedojde. Spíše se ptám jen pro zajímavost.
Tolik asi ke klikovému ústrojí - VELICE SI VÁŽÍM, ŽE JSTE SE DOSTALI AŽ SEM a děkuji za jakoukoliv zpětnou vazbu.
Pojďme (ale už jen okrajově) o kousek dál, a to na vačky:
Pochopil jsem, že Favority a SPI Felicie měly vačkové hřídele sice různě broušené, ale mechanicky záměnné. MPI Felicie už ale měly vačku s větším uložením, tedy nekompatibilní se staršími modely. OK, s tím se nedá nic dělat, takový je svět. Ale slyšel jsem na závodišti zajímavý názor a byl bych rád, kdyby mi někdo z vás potvrdil, zda se zakládá na pravdě, či nikoliv. Jeden řekněme kolega nebo chcete-li konkurent se mi lidově řečeno vysmál, že jsme se zbytečně "hrabali" v předělávání fa/fe bloku na Fabiácká střeva, když mnohem jednodušší je použít celý "spodek" z Fabie a osadit ho ostřejší vačkovou hřídelí z Felicie MPI. Posledních pár slov je nejzásadnějších - vačková hřídel Fabia 1.4 MPI je opravdu totožná s Feldou MPI, tedy s tím větším uložením? Byl to totiž jeden z hlavních důvodů, proč se nám do "ryzí Fabie" nechtělo. Měli jsme obavy z pořizovací ceny ostré vačkové hřídele na Fabii. Standartní Fa/fe je (alespoň dle našeho názoru) mnohem dostupnější.
Třešnička na závěr - velké ventily (třešnička opět teoretická - já jezdím standartní, byť s upraveným tvarem talířku a o velkých na svém autě neuvažuji)
Asi jsem pochopil, v čem je rozdíl - v průměru talířku. Ale říkám to správně, že NESTAČÍ pouze koupit a osadit větší ventily bez dalších úprav? Logicky se tomu musí přizpůsobit sedlo, resp. i kanál ventilu v hlavě, že?
A teď už je to přátelé úplně vše!!! Děkuji za pozornost a vážím si zpětné vazby, ať už je třeba i hanlivá. Rád si rozšířím obzory, ale pokud vám mé dotazy přijdou hloupé nebo snad máte pocit, že škemrám o vaše know-how, klidně mi to dejte "sežrat". Ostatně i to je součást mnohých diskuzních fór. Ale i tak doufám, že toto je fórum profesionální. A proto jsem toto podrobné vlákno založil právě tady.
Ještě jednou mnohokrát děkuji a těším se na vzniklou diskuzi.
Zdeny