-> stepan: Tak jsem se dnes pustil do podobné práce jako ty na té fiestě. U spolujezdce jsem potřeboval vyměnit spodní čep a klíňák.
Výměnu spodního čepu jsem vyřešil velice šalamounsky a to tak, že jsem vyměnil těhlici

Přímo na autě se mi nedařilo ani rozpojit spoj rameno-těhlice jak to drželo na čepu. A hlavně jsem potřeboval vyměnit už i silentbloky na rameni. Auto dokázalo měnit geometrii při jízdě, brzdění i rozjíždění (poznáno podle polohy volantu).
Přípravy byly veliké a dlouhodobější. Sehnat jinou těhlici, rameno, samozřejmě čep, ořech na poloosu 36.
Z dřívějška už byli vyměněn čep řízení a kostička.
Povolení matice poloosy bylo zajímavé ořech veliky, ale po nasazení ráčny a trubky jsem zjistil, že je to jaksi docela blízko gumě a blatníku. No poradil jsem si a vše povolil. Pak povolit čep řízení, sundat kostičku, sundat brzdič a vedení brzdové kapaliny a lanovodu ručky, kotouč a pak povolit rameno a spoj těhlice s pístnicí. Toho jsem se obával, že nepůjde sundat, ale vše šlo díky unikajícímu mazivu hladce

Vybouchat poloosu z ramene taky. Sundat těhlici i s ramenem a zahodit daleko.
Pro montáž jsem nejdřív musel veškeré nářadí uklidit (práce na ulici) a zajít dom do sklepa pro náhradní rameno. Pak zase vše vyskládat jako kokot. Namontovat nové rameno, do ramene nasadit těhlici a nasadit pístnici. Problém. Nejde to. Po pár pokusech jsem vzal WD40 nastříkal a už to šlo líp. V knize Jak na to se píše, že pro snadnější sundání pístnice z těhlice se má sundat šroub a do mezery zezadu se má nasadit imbus 8(? asi nebo 10) a následně pootočit a tím rozevřít těhlici. Imbus jsem nasadil, ale nepovedlo se mi rozevřít. Hrubé násilí pomohlo.
Po nasazení pístnice to všechno šlo jako na drátkách.
Nasazení poloosy, nasazení a přišroubování spodního čepu, čepu řízení, držáky pro lanovod a hadici. Průser se objevil když jsem chtěl namontovat kotouč. Doma mě to nenapadlo zkontrolovat, ale někomu se povedlo při demontáži urvat šrouby držící kotouč. No nic šup do kufru pro šrouby kola a pokračovat. Sice mě to nasralo, ale co nadělám prodejci to o hlavu už neomlátím. Panenkou jsem zvedl za rameno celý komplet pro nasazení kosti a když už jsem to měl přizvedlé jako v normální jízdní poloze tak jsem pořádně dotáhl i šrouby ramene.
Pak jen rychle vyměnit klíňák jen abych zjistil, že je pořád podle mě moc dlouhý. Auto má jednu kladku co má kmitat při jízdě (napínák) a jednu, kterou se dopne řemen při výměně. Kladku na dopnutí jsem dal na max a přesto klíňákem mezi nejdelší rovinou (mezi klikovkou a klimakompresorem) to v pohodě prstem zvednu o víc jak 1cm a při běhu motoru to lítá jak prase. Do prasa furt.
Nasadit kolo, postavit na zem, dotáhnout matici poloosy a hotovo. Jen v jednu chvíli jsem si málem nadělal do trenek. Nasazena ráčna s ořechem a na ráčně dlouhá trubka. Tlačím abych to dotáhl pro zajištění závlačkou a najednou rup. Krve by se ve mně nedořezal v první chvíli mě totiž napadlo kurva já jsem snad první co urval kus poloosy. Protože jak to odpadlo tak se to otočilo a viděl jsem jen zoubky jakoby od poloosy. Kouknu blíž a pohoda jen ráčna se rozpadla.
Pak už jen poklidit, auto nechat zacvičit nahoru a dolů a šup pryč.
Bohužel jsem fotku žádnou neudělal, protože jak jsem měl zasrané ruce tak jsem na nic jiného nechtěl šahat. Kluci mechanici jak děláte? V rukavicích? Mně se to nedaří. Gumové ty se mi po chvilce rozpadnou, roztrhají a kožené v těch nemám potřebný (dle mě) cit. Navíc jsem vždycky zasraný až minimálně po lokte v horším až po ramena.
Ale ještě mě čeká druhá strana. Uvidím jestli se mi zítra do toho bude chtít.