-> Eidy: Tak ty články pěkný, ale asi jen ten první má nějakou vypovídací hodnotu.
Jinak samo vím jak vypadá trakční diagram. Vezmu-li diagram se závoslostí rychlosti auta na momentu na kolech, dostanu při jednotlivých rychlostních stupních průběh momentu na kolech, který opravdu bude odpovídat momentu na motoru. Každá z křivek bude mít své maximum, které po zpětném přepočtu bude odpovídat otáčkám max. momentu. To bude cca odhadem v první polovině křivky. Ta potom začne klesat.
Současně ale bude platit, že rozhodující pro zrychlení auta bude síla na kolech..a=F/m, to je jasný. Takže si vyjádřim sílu na kolech jako moment/ převod / poloměr kola. Tam ale není patrno otáček, čili zavedu do rovnice výkon a dostanu něco jako 30*P*i/(pi*n*r_kola). Už ted vidím, že pro dosažení maxima hnací síly potřebuju max výkon a min otáčky.
A zpět k trakčnímu diagramu. Mám závislost Mk-v_auta. ale není tam výkon. Ten si vynesu při znalosti maxima výkonu motoru a jeho otáček jako hyperbolu (při konst. převodu).
A tahleta hyperbola mi olízně křivky všech momentů právě v místě otáček max. výkonu.
Čili já to vidím tak, že pro maximální zrychlení potřebuju maximální výkon. Točivý moment motoru mi pouze naznačuje, jaký ten průběh ten výkon asi bude mít. Jestliže se chcemme bavit o točivém momentu, tak jedině o tom na kolech, který ale s tím na motoru nemá moc společného.
Jestli jsi to myslel takhle, tak se omlouvám za OT, jestli ne, tak jsem otevřen diskuzi
Edit.: jak tak koukám na to co tu přibylo, tak asi myslíme fakt to samý