skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Fabia ze silembloku
prohledat
314 příspěvků (zobrazeno 251 až 300) od 27.07.2008 do 18.01.2019, založil/a Matthes, záškodník z TechWebu
Jo a pak mi serou odborny terminy pro oznaceni skodovek: škochtle, škodárna 

No krajové dialekty to je zajímavá věda,u nás na benešovsku se dá dokonce rozlišovat podle jednotlivých oblastí okresu..Severovýchodní část okresu se vyznačuje výrazy jako-v závorce překlad do Češtiny: Faborit(favorit),coubat(c
ouvat),forbal(fotbal),falá
ř(farář),sajkna(v češtině rozšířený slang sajtna->postranice,nap
ř.u valníku-z angl."side"=&qu
ot;bok,strana"),samit
ka(sanitka),a podobně.Pak je zajímavý dialekt rozšířený na jihozápadě stč.kraje-třeba pražák řekne hovorově "něco novýho",středočech z oblasti středního Povltaví(území západního podblanicka,sedlčansko,ne
veklovsko,mladovožicko) řekne "něco noveho"s krátkym "e" a jakoby "spisovně".Tamt
éž se používá neobvyklý tvar přídavných jmen: Opět příklad-pražák řekne hovorově "..to bylo v devadesátým sedmým roce.." středopovltavan a všimám si čim dál víc že i plzeňácí řeknou"..to bylo vdevadesátom sedmom roku.."..No a dialekt v Orlických horách,kde máme chalupu je taky kouzelnej: "ustrojit se"(obléci se),jít k doktoroj,bráchoj,strejcoj
,(jít k doktorovi,bráchovi,strejd
ovi),jezdit na motóru(jezdit na motocyklu),vozit něco na kolečku se tam řekne "vozit na túčku"

-> All: Jen se smějte a děělejte si prdelky z toho, jak někdo někde něco špatně řekne nebo napíše . . . třeba "výqět", nebo ono pražské "ty voe", nebo "'brej den" atp.
ale dokážete si představit, jenom tak na kousíček okamžiku, jaký to je domlouvat něco ohledně auta s člověkem, co je těžce postižen IT technologiemi a "common shortcuts" a místo mluveného slova pouívá výrazivo známe z hektických on-line debat mezi trekkies (startrek fandové)?
Probíhá to asi takto:
T:Brýdenmamproblemnejedem iautoapotřebujuserychlepře sunoutmámeservrdaunvevršov icíchafaktspěchámatoautofa ktnejedenestartujevůbecnic tonedělánevimcostim
J:Co . . ?
T: povidam,nejedemiauto . . .
J:Jaký? Služební nebo soukromý? Kde stojíte a z jakýho ste útvaru . . . uff
T:Co?
J:Kdo je váš vedoucí . . .
T:Proč?
J:Nemůžu poslat odtahovku každýmu joudovi co mi zavolá a i kdyby, neřek ste mi kam . . . že?
T:Jo . . aha . . takhelevedoucíjemalásekmá mefelicijuastojímenaparkov išti
J:Kde?
T:Naveleslavíně
J:COOO?
T:No . . . na velesavíně . . .
J:Si ze mě děláš prdel, ne?!?
T:Prosim . . . ?
J:Stojíš osmdesát metrů od místa kam voláš . . . (tichý vzlik)
T:faakt?
J:Jo . . .
Po asi čtvrt hodině přišel (prej to nemoh najít) a mluvil podobně hekticky a tak nějak sem pochopil, že nemůže nastartovat feldu . . . ale že je modrá, to věděl.
Závěrem bych jenom chtěl dodat, že doklady měl od úplně cizí octavie, klíčky měl od bůhvíčeho a fakt sem nepochopil, proč byl na tom svazku klíčů klíč od feldy (a ta felda měla celkem tři klíče - zapalování, kufr a dveře a každej se nacházel jinde - dobrý ne? A taky měla defenda a klíč od něj byl v popelníku - chytrý). Během pátrání po klíčích provolal asi půl hodiny a mluvil furt hebrejsky.
Syn: Tati, paní učitelka říkala, že počítače škodí zdraví . .
Otec: IMHO LOL
ale dokážete si představit, jenom tak na kousíček okamžiku, jaký to je domlouvat něco ohledně auta s člověkem, co je těžce postižen IT technologiemi a "common shortcuts" a místo mluveného slova pouívá výrazivo známe z hektických on-line debat mezi trekkies (startrek fandové)?
Probíhá to asi takto:
T:Brýdenmamproblemnejedem iautoapotřebujuserychlepře sunoutmámeservrdaunvevršov icíchafaktspěchámatoautofa ktnejedenestartujevůbecnic tonedělánevimcostim
J:Co . . ?
T: povidam,nejedemiauto . . .
J:Jaký? Služební nebo soukromý? Kde stojíte a z jakýho ste útvaru . . . uff
T:Co?
J:Kdo je váš vedoucí . . .
T:Proč?
J:Nemůžu poslat odtahovku každýmu joudovi co mi zavolá a i kdyby, neřek ste mi kam . . . že?
T:Jo . . aha . . takhelevedoucíjemalásekmá mefelicijuastojímenaparkov išti
J:Kde?
T:Naveleslavíně
J:COOO?
T:No . . . na velesavíně . . .
J:Si ze mě děláš prdel, ne?!?
T:Prosim . . . ?
J:Stojíš osmdesát metrů od místa kam voláš . . . (tichý vzlik)
T:faakt?
J:Jo . . .
Po asi čtvrt hodině přišel (prej to nemoh najít) a mluvil podobně hekticky a tak nějak sem pochopil, že nemůže nastartovat feldu . . . ale že je modrá, to věděl.
Závěrem bych jenom chtěl dodat, že doklady měl od úplně cizí octavie, klíčky měl od bůhvíčeho a fakt sem nepochopil, proč byl na tom svazku klíčů klíč od feldy (a ta felda měla celkem tři klíče - zapalování, kufr a dveře a každej se nacházel jinde - dobrý ne? A taky měla defenda a klíč od něj byl v popelníku - chytrý). Během pátrání po klíčích provolal asi půl hodiny a mluvil furt hebrejsky.
Syn: Tati, paní učitelka říkala, že počítače škodí zdraví . .
Otec: IMHO LOL
Ted koukam na inzerci a hlava motoru ma: "zvětčené kanály" 

-> King: Ne Ty, naka holka!
-> King: Mi to taky obcas dela problemy
Ale je na to pomucka: Jemne mne ho mni 

-> Labros: Rypáku!
V 3. a 4. pádu pořád plavu a proto radši obvykle zbaběle píšu "mi" :)

-> King: A říká se "mně" (a jihozápadočeši říkají ještě Tě
)

A mě se ještě neozval žádnej jihozápadočech, kterýmu příjde normální psát a říkat "bráchovo holka" nebo "tátovo oktávka" :)
-> Tuneman2: A to zas jo 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: ežťe žhe ty to prynde aspoň ftipny

-> Tuneman2:

-> Labros: Me to proste mrda

-> Labros: Me to proste mrda

-> Matthes, záškodník z TechWebu: Se divím, že TĚ FURD něco vadí.. Já už četl takový perly jako oland 

ja vcera menil silembloky na formanovi a levej silentoblok tam sel blbjejc nez pravej slintoblok,ale nakonec vsecky sulinobloky uspecne osazeny

-> Tuxik: Jj, na ten "kort/kord" bych úplně zapomněl :)
-> Matthes, záškodník z TechWebu: 

-> Tuxik: Skoda, ikdyz mozna ze je to dobre ze to nejde najit, alespon v mych ocich neklesnou akterove 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: no ono se to da i najit ale ne pres google :-)) to byly casy :-DD
-> Tuxik: Sakra, ja se radsi ani neptam cim ste se mecovali 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: to bylo mecovani vlastne, ne sermovani :-D
-> Matthes, záškodník z TechWebu: treba za prasecakem ? nee to uz je daavno, takovyhle alotrie se na virtu uz nekonaji :)
-> Tuxik: Kord
Treba nekdo sermuje no 

-> King: respektivne je super a jeste je taky bomba kord pripadne kort :-)
Jo a teď koukám - další perla:
Max: ....respektivĚ!!!! :) Ještě, že nebyla hardcore verze "respektivně" :)
Max: ....respektivĚ!!!! :) Ještě, že nebyla hardcore verze "respektivně" :)
-> Eidy: Řek bych, že v kontextu Matthesova prvního příspěvku to tam dokonale pasuje. Já osobně, pokud mluvím o nástupci feldy, s oblibou používám "fóbije", protože to vystihuje můj postoj k tomu vozítku :)
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Ale kdybysme ty perly měli "in order of apearance", tak aspoň pro mě je no.1 "hold" (např: "hold, lidi jsou kurvy" :) Klasika jsou i "ventyly". A pak by mě zajímalo ve kterým interdialektu je normální ta nakažlivá neshoda rodu podst. a příd. jména ve spojení typu "tunerovo škodovka" apod. :) Co jsem tak vysledoval, tak stopy mířej na jih a až jihozápad Čech :)
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Ale kdybysme ty perly měli "in order of apearance", tak aspoň pro mě je no.1 "hold" (např: "hold, lidi jsou kurvy" :) Klasika jsou i "ventyly". A pak by mě zajímalo ve kterým interdialektu je normální ta nakažlivá neshoda rodu podst. a příd. jména ve spojení typu "tunerovo škodovka" apod. :) Co jsem tak vysledoval, tak stopy mířej na jih a až jihozápad Čech :)
-> aDAm: ja hacky a carky vubec nepisu neb nemam nainstalovanou ceskou klavesnici :) anglicka mi bohate staci
-> aDAm 01.08.08 12:31:53: Ale prd, pisu klidne bez divani, jak na monitor tak na klavesnici, ale to mam nacviceny jen na notebuku
Nacviceny praveze bez hacku a carek

-> aDAm: alkhol? aleprt
-> aDAm: Tos to je mozny taky. Ovsem jist bych si tim nebyl. Ten tu demenci pouze nasobi
A zrovna sem si rikal ktera svine mi dala k posteli 45 prazdnejch lahvacu a po chvili detektivni prace sem zjistili ze ja 

-> Syny: a nebo to taky může způsobovat alkohol ;)
-> aDAm: tak to je v poradku 

-> Syny: ;) je to možný
-> aDAm:
Nevim proc, ale prohazuju nebo vynechavam pismenka - jestli to nebude naky postizeni 

-> Syny: vidím ;)
-> aDAm: Od doby co necumim na klavesnici pisu jako prase 

-> Matthes z TechWebu: tak pokud datluješ tak že se čumíš na klávesku a hledáš znaky tak možná jo.
-> aDAm: No já tedy nevím, zdá se mi to pomalejší 

-> Matthes z TechWebu: jo? mě to ani nepřijde, písmenka s háčkama jsou na klávesnici normálně nahoře a je jen pár znaků které potřebují extra úhoz aby se tam ta diakritika přidala. jinak dalo by se to klidně hodit do stejneho pytle jako ty "silembloky"
-> aDAm: Huš
Proste je to rychlejsi :)

-> Matthes z TechWebu: to víš, palcová generace, komunikace přes SMS a pak neumí kloudně napsat pár řádků textu
-> Matthes z TechWebu: a bez diakritiky :(
-> Eidy: Ja nechtel aby nekdo myslel ze ja myslim skodu fobii 
Jinak je to cim dal tim horsi, lide pisou jak hotentoti

Jinak je to cim dal tim horsi, lide pisou jak hotentoti

Když už lekce češtiny tak tedy: Píše se fobie a nikoliv fobije.
-> Fén: No tak to bud rád, protože se s Tebou nebude srath...

-> Martin136COUPE: Já nechci být ako Rath. :o))
Me to proste sere 

sE nEpOsErtE 

jako todle je asi to posledni co by me sr*lo 

No ještě začnětě s "w" a je to tak akorath
Pak už Vás nikdo nebude mít rath...

Pak už Vás nikdo nebude mít rath...

tohle je detail, ale uz sem na webu narazil na slovo "mrdad"...... asi ze snahy psat spisovne, to je jako "zrdcatka", nebo "prez"