skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Svářeči (a sváření)
-> Vojťas 05.12.18 21:01:07: chtělo by to mašinu, bez toho to pořádně nejde, inventory koupíš už od 3000 a proti "moderním trafům" je to někde jinde
-> Vojťas: Opravdu trafo? Takže střídavina a rutilový (kyselý) elektrody? To je docela důležitej údaj. Za prvý rutilky jsou určený pro svařování tenkejch plechů a za druhý nejsou určený pro svařování v polohách.
Prostě trafem prostě například stoupačka prakticky zavařit pořádně nejde (ono jde, ale znám osobně asi 2 lidi, kteří to tak aby to vypadalo i drželo) uměj a oba jsou státní svářeči pro ropovody, takže opravdu uměj.
Kdežto stejnosměrným (bazickou elektrodou) jde i ta stoupačka zavařit poměrně rozumně, když to jen trochu umíš.
Prostě trafem prostě například stoupačka prakticky zavařit pořádně nejde (ono jde, ale znám osobně asi 2 lidi, kteří to tak aby to vypadalo i drželo) uměj a oba jsou státní svářeči pro ropovody, takže opravdu uměj.
Kdežto stejnosměrným (bazickou elektrodou) jde i ta stoupačka zavařit poměrně rozumně, když to jen trochu umíš.
-> StepaNoFUN: no pokouším se v práci aby mě poslali na kurz, ale to nevím jestli projde.
Doma i v práci máme trafo na 380V, ale svářím si výhradně pro sebe nebo doplnky do dílny, není to náplň mojí práce.
Doma i v práci máme trafo na 380V, ale svářím si výhradně pro sebe nebo doplnky do dílny, není to náplň mojí práce.
-> Vojťas: To chce někoho, kdo Ti to ukáže. Tohle z knížky moc vyčíst nejde.
Hlavní dotaz - svařuješ stejnosměrným, nebo střídavým napětím? (trafo/usměrňovač či invertor)
Hlavní dotaz - svařuješ stejnosměrným, nebo střídavým napětím? (trafo/usměrňovač či invertor)
Poslední dotaz mě přivádí k otázce že bych se rád samonaučil svářet obalenou elektrodou, ale chybí mi teorie. Věděli by ste o nějaké publikaci ze které bych se něco dozvěděl? Svářel jsem xkrát s horšími nebo i hroznými výsledky, ale je to fakt samoukem, tzn nahovno
Občas se mi povede i svár kterej je podle mejch představ, tak jeden z deseti
ale zas sem u toho ze nevim co je spravne. Jde mi hlavne o tu techniku, jak spravne svaret ruzny druhy svaru atd, pač dva plocháče k sobě na tupo to problem neni, koutak uz jo.

-> madcore: Dělal jsem v Uhlířskejh Janovicích. Docela tam po nás "šlapali" a úplně "zadarmo" jsme to nedostali... Ale je fakt. že jsme tam byli všchni, kteří slušně svařovali, jen potřebovali papír. Jak je to s někým, kdo to pořádně nedržel v ruce netuším. Ale asi by tam byl osobnější přístup mistra...
Takhle to probíhalo stylem - tohle a tohle děláš blbě, tohle uprav... A zkoušej si to. Pak mi to přijď ukázat...
Takhle to probíhalo stylem - tohle a tohle děláš blbě, tohle uprav... A zkoušej si to. Pak mi to přijď ukázat...
Měl bych dotaz ohledně svářeckého kurzu nebo svářecké školy. Jsem svářecky nepolíben ( až na nějaké to domácí prskání) a potřebuji se dostat postupem času až ke státní zkoušce - Mig a Tig. Máte někdo zkušenosti se svářeckou školou či kurzem, která by opravdu kvalifikovaně dokázala připravit? Nejedná se mě o nějaké rychlo letem světem, ale potřebuji se něco naučit. Nejlépe Praha a Středočeský kraj.
omi 165 nebo novější model 166. Mám ji už asi 9 let (165), pracuje v garáži kolem aut, motorek a drobných konstrukcí kolem domu. Za tu dobu se na ní nic nepokazilo. Výhodou je eurohořák a snadno případně seženeš ND. Není to teda moc na převážení autem. Má to 40kg a na vození by se shodla menší flaška.
-> Karel. 04.11.18 11:16:26: v práci máme KIT205 a slouží, vozí se i po dílně s rozjebanou podlahou 

Jedná se o svárečku do autoservisu,takže vesměs základní věci,klempíře mám sikovnyho.urcite se ale do budoucna hodí i na věci okolo baráku.rad bych něco s čím má někdo zkušenost,že pěkně svařuje a aby to něco vydrželo.ja osobně se teprv budu ucit varit

-> Karel.: kup si KIT205
-> Karel.: No důležitý je co budeš svařovat (vlnovec je dost širokej pojem) a jakou metodou...
-> Karel.: Omicron, Gamasvar, Küthreiber... asi jo, dá se tam vybrat i něco se slušným zatěžovatelem. Pak už jen, jestli jen MMA, nebo i jiné techniky, jak to má dělané chlazení apod. Ples cena kabelů, příp kukly nebo bomby.
-> Karel. 02.11.18 19:18:04: reálně bych počítal spíš tak s 15+ 

Prosím o radu,potřebuju koupit svárečku,ktera bude častěji v provozu (vaření vlnovců,navárění šroubů atd)ale absolutně se v tom nevyznam.cena nějaká rozumná kolem 10 000kc je reálná?
Chlapi, má někdo zkušenosti se svářečkou ESAB MIG 500 TW ? Mám možnost mít jeden starší kus za dobré peníze, od kamaráda z firmy.. Zajímá mě především poruchovost, přeci jen už to není WLSP 315..
Obrázek z netu..

Obrázek z netu..
-> StepaNoFUN 03.10.18 21:32:40: 50 bez dane je u froniku entrylevel ale je to pekna masinka.
skusal som teraz kombo 2x horak moznost zvarat Fe , CuSi3 , Al zlitiny a nerez...
perfektne ladenie slusne parametre...cena od 12000e hore....
Na cas bude stacit ze to kupia do prace....
skusal som teraz kombo 2x horak moznost zvarat Fe , CuSi3 , Al zlitiny a nerez...
perfektne ladenie slusne parametre...cena od 12000e hore....
Na cas bude stacit ze to kupia do prace....
Tak jsem se dneska na MSV zastavil u stánku Alfy-In a konzultoval s jejich technikem že mám Pegas 250 SYN a že se mi ten rozstřik nezdá, i když s korekcema hejbu jak chci... No po půlhodině mi bylo přiznáno, že tlumivka je tak nějak spíš pro prdel a pomůže jen ve specifickejch podmínkách a že to spíš není vada, ale vlastnost. A že klasický trafo bude vždycky lepší...
Mimochodem - už to nevyráběj. Dělaj jenom puls...
Každopádně jsem si domluvil předváděčku mašiny od Froniusu. :-) Je to parametrama pecka. Se_e mě na tom možnost jen 5kg cívky (a ESAB Aristorod se v 5kg nedělá :-/)
www.fronius.com/cs-cz/... /transsteel-2200
Ale jinak se mi to moc líbí... Program MIG i pro AL atd...
Líbí se mi to i s tím, že TIG není s HF, ale že se vytáhne oblouk. Nicméně ne škrtnutím, ale že se dá do kontaktu, zapne se svařování a vytáhne se oblouk. S možností nastavení proudu na hořáku... :-) Pecka... Uvidíme jak se s tím srovnám v praxi.
Jen ta cena... :-/ Vychází to přes 50 bez DPH... :-/
Mimochodem - už to nevyráběj. Dělaj jenom puls...
Každopádně jsem si domluvil předváděčku mašiny od Froniusu. :-) Je to parametrama pecka. Se_e mě na tom možnost jen 5kg cívky (a ESAB Aristorod se v 5kg nedělá :-/)
www.fronius.com/cs-cz/... /transsteel-2200
Ale jinak se mi to moc líbí... Program MIG i pro AL atd...
Líbí se mi to i s tím, že TIG není s HF, ale že se vytáhne oblouk. Nicméně ne škrtnutím, ale že se dá do kontaktu, zapne se svařování a vytáhne se oblouk. S možností nastavení proudu na hořáku... :-) Pecka... Uvidíme jak se s tím srovnám v praxi.
Jen ta cena... :-/ Vychází to přes 50 bez DPH... :-/
Zvarat ide aj cez INOX ktory sa predava u vw a asi aj u skoda pradajcu.
Kto to pre nich robi netusim.
Bodovat cez to ide paradne po trhacej skuske to farba dava na paradu a nevyhori ako zink
Skusim v pondelok v praci MAG a napisem.Vraj to ide aj MAG/MIGom nielen bodovkou...
Prave som si struhol tyzdnove skolenie na MIG/MAG..FE-CuSi3 bodovku a nejake tie prace okolo...
Svet ide kurva dopredu...
Jedine co ma jebe ze postup oprav u VW a Skoda sa odlisuje...kazdy si pinda svoje a obcas mam pocit ze su aj trosku mimo
Kto to pre nich robi netusim.
Bodovat cez to ide paradne po trhacej skuske to farba dava na paradu a nevyhori ako zink
Skusim v pondelok v praci MAG a napisem.Vraj to ide aj MAG/MIGom nielen bodovkou...
Prave som si struhol tyzdnove skolenie na MIG/MAG..FE-CuSi3 bodovku a nejake tie prace okolo...
Svet ide kurva dopredu...
Jedine co ma jebe ze postup oprav u VW a Skoda sa odlisuje...kazdy si pinda svoje a obcas mam pocit ze su aj trosku mimo

-> StepaNoFUN: To nevím. Mě se líbí, že to vydrží. 

-> Eidy: Jestli to nebude tím, že to kolem zinku jen prošlo...
-> Jarda: Máš pravdu, stál mě 164.
-> m8rinek: Tohle je za mě paráda. Nic nesmrdí. Nemám na jazyku sladkou chuť jako u zinku.
-> m8rinek: Tohle je za mě paráda. Nic nesmrdí. Nemám na jazyku sladkou chuť jako u zinku.
-> Eidy: vyzkouším, díky. Průvarové svary dělám normálně do zinkového nástřiku, také to lze, ale svarové prostředí je odpařující se barvou zhoršené...
-> Eidy 27.09.18 10:13:40: parada... Diky... Ja ho teda nasel nejlevneji tady autodele.cz/hb-body-zinc-
spot-mig-425-1k-antikorozn
a-zakladna-zinkova-farba-c
ierna-v-spreji-400ml
Našel jsem sprej, na který lze svařovat, za rozumný peníze (asi 130Kč). Je černej, smrdí po acetonu a neshoří.
-> Petrson: Těch půl mm nepoznáš. Jde spíš o to, aby to nebylo 10 ;)
-> Eidy 05.01.18 20:21:28: mám právě 3,5mm tak nevím zda zkrátit nebo nechat.Drát taky 0.8 a plyn CO2.
-> Petrson: Já mám asi nějaký 3, možná 4mm. A jedu 0,8 drát a obyč plyn CO2.
Potřebuju poradit, o kolik máte utopenej průvlak proti hubici. V manuálu jsou dvě hodnoty: 1-2mm a 2-3mm. jedná o Co2.
-> Klubko_: Hmmm. Někomu zbyla a nebylo možno ji vrátit... Protože jinak by to vzhledem k ceně asi udělal. Jedna tahle 6ti metrová trubka stojí něco kolem 40tis...
-> StepaNoFUN: to je "stejná" trubka, jak je v areálu na pohofetsu 

Dneska mě vytáhli do práce. Trubka (průměr 800mm) byla o cca metr delší, než bylo žádoucí... Někdo blbě počítal, takže uříznout a navařit...
-> Eidy: Diky, ja manual i servisni manual uz mam, mrzi me spis ta uctenka. Ale co jsem koukal, tak tahle svářečka nove je za 19 000 a víc, ja ju mám za 12 i s flaskou, redukcakem GCE a pul klubkem dratu. Tak su zvedav jak se s ni sžiju, az dodelam fasádu na baraku, tak ji zacnu pouzivat
-> charon: Návod je v dnešní době to nejmenší. www.schinkmann.cz/files/.
../Navod%20k%20obsluze%20P
EGAS%20160MIG%20MAN%2C%20S
YN.pdf
Tak jsem si včera nakonec koupil toho Pegase. Malé modré prskátko. Jestli pán nekecal, tak se s ním od novoty vyvařily 2-3 kg drátu, ale účtenku ani návod k němu nemám ...
-> charon: Jo takhle. Tak to je těžký. Na Pegase vždycky seženeš díly líp než na Sharkse. To bych asi vzal toho Pegase. Chtělo by to vyzkoušet, jak ti padne do ruky. Ale asi bych šel do Pegase v tomhle případě.
-> Eidy: Tvoje recenze jsem cetl a priznam se, ze me k tomu sharksu hodne priklonili. TIG nevyužiju, takze mi je sumak zda tam je nebo není. Jde o to, že toho Pegasa muzu mit jetého s flaskou, dratem, redukcakem za 12000, coz se cenove vyrovna Sharksu, ale zas není novej.
-> charon: To první je především trafo, což při 230V nikdy nebude ono. To bych vyřadil hned. Jestli nevaříš denně, tak tě 15kg cívka nemusí zajímat.
Ty zbylý jsem taky loni zvažoval a dlouho váhal. Hodně jsem prolézal svarforum. Nakonec jsem zjistil, že paramtery jsou prakticky stejný, akorát u Pegasu platíš za značku. Nicméně střeva jsou taky z Číny a v Čechách je to možná tak smontovaný. Pegas má sice TIG, ale škrtací a to je podle všeho takový nic moc. Nakonec jsem vzal Sharkse a mám z něj radost pokaždý, když něco svařuju. Navíc čím víc věciček v jedný krabičce, tím složitější. Jo, na Sharksu jsou některý detaily, který mě trochu nemile překvapily, ale na funkci nemají vliv. Zkoušel jsem i další MIGy a neměnil bych.
www.svarforum.cz/forum/vi ewtopic.php?id=6636
www.svarforum.cz/forum/vi ewtopic.php?id=6644&am...
Ty zbylý jsem taky loni zvažoval a dlouho váhal. Hodně jsem prolézal svarforum. Nakonec jsem zjistil, že paramtery jsou prakticky stejný, akorát u Pegasu platíš za značku. Nicméně střeva jsou taky z Číny a v Čechách je to možná tak smontovaný. Pegas má sice TIG, ale škrtací a to je podle všeho takový nic moc. Nakonec jsem vzal Sharkse a mám z něj radost pokaždý, když něco svařuju. Navíc čím víc věciček v jedný krabičce, tím složitější. Jo, na Sharksu jsou některý detaily, který mě trochu nemile překvapily, ale na funkci nemají vliv. Zkoušel jsem i další MIGy a neměnil bych.
www.svarforum.cz/forum/vi ewtopic.php?id=6636
www.svarforum.cz/forum/vi ewtopic.php?id=6644&am...
Sokolíci, poraďte. Mám předvybrané tři svářečky a nemůžu se rozhodnout.
1) svarecky.heureka.cz/prote co-fusion-mig-175-svarecka -co2 - na 15 kg cívky, ale je nejslabší výkon
2) www.svartop.cz/svareci-te chnika/svareci-invertor-sh arks-250-y10-mig-mma-igbt- horak-kabely-2 - jsou na ní pozitivní reference, líbí se mi velmi, nejvýkonnější
3) svarecky.heureka.cz/alfa- in-pegas-160-mig-syn - můžu jí mít jetou za srovnatelné peníze se sharksem, ale recenzí nebo zkušeností jsem moc nenašel
Bude to primárně na karosařinu a pak na jekly pásoviny co je tak potřeba doma udělat - ponk, vozejček, přístřešek na dřevo, atp. Svářečku na elektrody mám, takže kombinaci s elektrodou nutně nepotřebuju. Co byste vybrali a proč?
Ta první se mi líbí hlavně kvůli 15 kg cívkám, ale je otázka, jak rychle jí dokážu vyvařit ...
1) svarecky.heureka.cz/prote co-fusion-mig-175-svarecka -co2 - na 15 kg cívky, ale je nejslabší výkon
2) www.svartop.cz/svareci-te chnika/svareci-invertor-sh arks-250-y10-mig-mma-igbt- horak-kabely-2 - jsou na ní pozitivní reference, líbí se mi velmi, nejvýkonnější
3) svarecky.heureka.cz/alfa- in-pegas-160-mig-syn - můžu jí mít jetou za srovnatelné peníze se sharksem, ale recenzí nebo zkušeností jsem moc nenašel
Bude to primárně na karosařinu a pak na jekly pásoviny co je tak potřeba doma udělat - ponk, vozejček, přístřešek na dřevo, atp. Svářečku na elektrody mám, takže kombinaci s elektrodou nutně nepotřebuju. Co byste vybrali a proč?
Ta první se mi líbí hlavně kvůli 15 kg cívkám, ale je otázka, jak rychle jí dokážu vyvařit ...
-> SBORMISTR: Jinak si o univerzálních mašinách myslím svoje...TIG je na tom skoro nepoužitelnej (nema HF), takže je to ve finále COcko s MMA. Řeknu to asi takhle. V autě vozím 200A Alfu (invertorovy COcko se synergií), ale kdykoli muzu, tak svařuju svým (poctivá mašina s trafem)....
-> StepaNoFUN: no a jinak na to co rikas? ;)
-> SBORMISTR: Svařování AL tímhle je naprostá nouzovka. Neříkám, že to nejde, ale je to takový "nic moc". Spíš nic, než moc...
Chlapi co svarujete denne, co rikate na masinu GAMASTAR 1950LS PFC SYNERGIE
www.omc.cz/gamastar-1950l s-pfc-synergie
Potrebuju novy stroj do dilny, ale jsem limitovany obycejnymi zasuvkami na 230V... na vareni jednak automobilni plechariny, vylisku a drobnosti (nejvice), ale casto varim i ruzny jekly, icka a podobny profily, na ktery se hodi spis obalovana elektroda (trafo resp. dneska uz asi jedine invertor, coz je tento pripad), a moznost TIGu urcite taky neni k zahozeni - fakt se mi libi ta univerzalnost tohohle stroje.
Co vareni hlinikem MIG/MAG timhle, jak se tam pise, myslite, ze je to i na to pouzitelny po uzpusobeni? To by se mi taky dost hodilo, hlinik taky potrebuju docela casto povarovat...
Diky za fundovane reakce a nazory, jestli do toho jit nebo nejit :)
www.omc.cz/gamastar-1950l s-pfc-synergie
Potrebuju novy stroj do dilny, ale jsem limitovany obycejnymi zasuvkami na 230V... na vareni jednak automobilni plechariny, vylisku a drobnosti (nejvice), ale casto varim i ruzny jekly, icka a podobny profily, na ktery se hodi spis obalovana elektroda (trafo resp. dneska uz asi jedine invertor, coz je tento pripad), a moznost TIGu urcite taky neni k zahozeni - fakt se mi libi ta univerzalnost tohohle stroje.
Co vareni hlinikem MIG/MAG timhle, jak se tam pise, myslite, ze je to i na to pouzitelny po uzpusobeni? To by se mi taky dost hodilo, hlinik taky potrebuju docela casto povarovat...
Diky za fundovane reakce a nazory, jestli do toho jit nebo nejit :)
-> Tomaso435: Spíš CO bez plynu :-D
-> Tomaso435: myslis ze tim to soudruzi delali ? :D po opiskovani pricky motoru to na me vykouklo. Ale jestli uz s tim nekdo neco delal nevim.
neni to moc videt, je to proste deravy, i kdyz po krajich je to normalni svar
neni to moc videt, je to proste deravy, i kdyz po krajich je to normalni svar