Koho byste volili?

prohledat
1786 příspěvků (zobrazeno 951 až 1000) od 10.04.2012 do 04.02.2023, založil/a Vojtisek
řadit dle data
15:27:29
26.01.2013
palinator
-> m8rinek:

Jo a teď si tady kvůli tomu dá asi celý fórum do držky, že jeden začne plivat na druhýho. Tohle přikládání do kotle se mi zdá poněkud nešťastný.
15:27:02
26.01.2013
Syny
-> jourin: Tak kdo voli pouze na zaklade nejakych debat v TV, tak ten si flusnuti do tvare zaslouzi 4
15:25:49
26.01.2013
jourin
-> Tommyk: Ze to jsou dva lodejsky zmrdi vim, ale myslel jsem ze to vydrzi predstirat treba do pondeli.. tohle je je flusnuti do tvare jeho vlastnich volicu... Ze si ho nevzal jako kamose do tech prezidentskych debat...
15:24:41
26.01.2013
Syny
-> m8rinek: 5 let...
15:24:12
26.01.2013
Sita
Zemanovi se nikdy nevyplatilo moc verit, je to starej lisak...
15:23:48
26.01.2013
Tommyk
-> jourin: A cos čekal?
15:23:23
26.01.2013
m8rinek
-> jourin: nj to vypadá, že to Trautumberg už nerozchodí :/ volby.idnes.cz/ a budem tu čtyři roky poslouchat toho vypitýho idiota...
15:20:05
26.01.2013
jourin
Tak Zeman nasral do huby a na hlavy vsem lidem v tomhle state.. Ten pan Slouf se kterym nema nic spolecneho a nestykaji se, prisel ihned po uzavreni volebnich mistnosti placat Zemana po ramenou primo do volebniho stabu :-(
19:14:05
25.01.2013
j_j
ten Zeman už má dost jak dělá ze Šloufa "hodnýho dědečka, kterej má radost ze svých vnoučátek"...Stalin byl taky dědeček... 41
18:23:20
25.01.2013
castrol
-> krtik 25.01.13 17:23:22: k tomu editu ,mozno to myslel dobre s tou amnestiou ale dopadlo to presne naopak
17:29:48
25.01.2013
krtik
-> castrol: možno

Nechci někoho vyzdvihovat nebo obhajovat, ani jsem to neviděl třeba v televizi jako nahrávku. Ale tahle slova jsou pro zmíněného docela nehezká ,,takhle za zády" (ať už to je míněné na kohokoliv).

*edit:takže opět moje blbost: údajně to p. Klaus napsal neveřejně esemeskou...takže poté jsem napsal blbost!
upraveno 1x, naposled 25.01.2013 17:56:31
17:24:57
25.01.2013
castrol
-> krtik: no aby mu zamavali ked pojde do pric 1
17:23:22
25.01.2013
krtik
-> castrol a 1560:

Kampaň nekampaň - jak mi tuhle informaci řekli doma, tak jsem řikal, že koho to zajímá. To fakt nechápu, proč to musí vědět celá republika 3.

*edit: za normálních okolností bych to nějak přešel. Ale, vyhlášení amnestie našim panem prezidentem mi přišlo velmi nerozumné/nepromšlené. Ovšem o tom, jak se to řešilo a jaká byla vize my se asi nedozvíme...
upraveno 2x, naposled 25.01.2013 17:26:27
17:17:33
25.01.2013
1560 - zrušená registrace
-> castrol:

Ty už dostal za amnestie.
17:02:46
25.01.2013
castrol
-> 1560: asi dlhsiu dobu na vystahovanie sa z hradu alebo peniaze na dochodok
16:42:04
25.01.2013
1560 - zrušená registrace
-> castrol:

By mě zajímalo, co za tuto reklamní kampaň, protože nic jiného to podle mne není, dostal.
14:13:25
25.01.2013
castrol
tak co klaus sa stahuje 1
00:59:19
25.01.2013
dragon_cb_cz
-> U-Geen: Dneska jsem si u toho poprskal monitor...
15:02:21
24.01.2013
bajou
-> U-Geen: 3 3
14:57:02
24.01.2013
MOLSO
-> U-Geen: valam sa po zemi 3 3 3 3
14:50:16
24.01.2013
FORM - zlomená ojnice
-> U-Geen: 3
14:41:09
24.01.2013
U-Geen
jedna z poslednich diskuzi pro jeste nerozhodnute ... fuxoft.cz/vyplody/.../cha t--prezident.htm
14:37:25
24.01.2013
stepan
-> sv!na hog@r: Přečti si po sobě jak píšeš, a potom se zamysli, jestli máš právo někoho nazývat blbcem...
14:01:22
24.01.2013
oppik
Mr_Kubas 24.01.13 13:54:54 napsal:

Zase něco pro pobavení 6

http://www.youtube.com/em bed/rkgcCk7V1Ls?autoplay=1
to už tady bylo :-)
13:54:54
24.01.2013
Mr_Kubas
Zase něco pro pobavení 6

Uniklý záznam novoročního projevu prezidenta Miloše Zemana (1.ledna 2014)
12:01:00
24.01.2013
U-Geen
-> WMA - navigátor :) 24.01.13 11:51:16: vypnuta?
11:51:16
24.01.2013
WMA - navigátor :)
Jumbo 23.01.13 20:45:55 napsal:

Díváte se? Zdá se mi to, nebo straní jednomu kandidátovi?

A sranda je porovnání zpráv z dnešního večera na Primě a na Nově, Na

Primě vytáhli na Karla docela dost, ale na Nově akorát na Zemana… Tohle je

vážně bordel…
proto se rika ze u nas je jedina objektivni televize.
11:43:06
24.01.2013
Sita
ja jsem si vcera v ty slaby debate akorat vsimnul jak Zeman vysvetloval, ze vita pritomnost SPOZ, protoze pestrost na politicke scene je pry nutna. Prislo mi to v rozporu s tim jak behem opozicni smlouvy chteli zmenit volebni zakon, ktery by jeste vice zvyhodnil dve hlavni strany... Skoda, ze mu to tam nikdo nepripomenul, sice vim jaka by byla reakce, ale stejne...
upraveno 1x, naposled 24.01.2013 11:47:31
11:16:05
24.01.2013
sv!na hog@r
[ban do 07.12.2025 ]
Bukaj 24.01.13 10:09:06 napsal:

Něco z nedávné minulosti (trochu OT, ale pro připomenutí historie

zajímavá diskuse) www.hut­ka.cz/new/.../nf5 .htm

Hrutka to je ten brejlatej Jon Lemon jak spíval v televizi že po nem zustane jen kosti hromátka ne?ten je upe blbej3 obhajuje kde jakou máničku ktery delaly bordel fetovaly flakali se a ne vim co ješte sam vyklada picoviny3 i v tom članku takovejch kravin i ten pragnostak se tam klauz ze zemanem nepotkaly pritom to si to mohl overit
10:09:06
24.01.2013
Bukaj
Něco z nedávné minulosti (trochu OT, ale pro připomenutí historie zajímavá diskuse)

www.hutka.cz/new/.../nf5. htm
20:45:55
23.01.2013
Jumbo
Díváte se? Zdá se mi to, nebo straní jednomu kandidátovi?

A sranda je porovnání zpráv z dnešního večera na Primě a na Nově, Na Primě vytáhli na Karla docela dost, ale na Nově akorát na Zemana... Tohle je vážně bordel...
19:56:10
23.01.2013
dragon_cb_cz
-> palinator: Voda ale v tomhle není klasický tržní statek, protože opět není obchodovaná na konkurenčním trhu, nehledě na to že ceny vody určují většinou zastupitelstva měst a obcí, ne provozovatelé. Ale pro detaily bys se musel obrátit na mýho tátu, ten v tomhle oboru dělá.

Já netvrdím, že jí vytvoří víc nebo méně - to je asi značně individuální. Ale i ten cizinec co tu žije a pracuje si tu musí kupovat rohlíky, jezdit MHD atd, takže jeho fungování tady vytváří dodatečnou práci pro ty co tu už jsou.

Čím přesně je ta cena daná netuším, ale existuje řada administrativních překážek pro vstup do odvětví (licencování atd). Když se koukneš na trh internetového připojení, tak to co ho nakonec zásadním způsobem posunulo dopředu a zlevnilo nebyly nekonečné pokusy o regulaci ze strany ČTU, ale vzestup lokálních providerů co poskytovali připojení přes wifi v nelicencovaném pásmu. A nejednou to šlo, najednou letěly ceny dolů a rychlosti vystřelily nahoru.

Jinak já opravdu nejsem expert na "značkové" věci, jako "zimní" boty jsem si koupil před pěti rokama pohorky za nějakých 2000 Kč a vyhodím je až letos, podrážka už je sešlapaná do hladka. A odchodily toho fakt spoustu. To mi zas tak strašná pálka nepřijde. Tenisky jsem si kupoval Hi-Tec (počítá se to jako značka? tohle jde fakt mimo mě) za něco okolo 450 Kč? I se sandálama stejný značky to bylo okolo 600 Kč. Oboje celkem drží. Odhaduju, že vůbec nejvíc dám za kvalitní ponožky.
19:08:47
23.01.2013
palinator
-> dragon_cb_cz:

Například voda zdražuje, ačkoliv spotřeba domácností klesá, stejně tak stočné. V Pardubicích je to prý kvůli tomu, že jak lidi začali šetřit, je míň odpadních vod, biologická čistička pracuje na malé procento kapacity a umíraj tam ty breberky, co žerou ty sajrajty, protože nemaj co žrát. 3

Cizinci vytvoří více práce, než sami vykonají? Takže čím více obyvatel, tím lépe pro blaho všech?

Ta regulace trhu mobilních operátorů je dána cenovým prahem?

A co se týče značkovejch věcí, tak nemám moc na výběr. Jednou jsem chtěl na botách ušetřit, tak jsem koupil levný zimní a utek jsem z nich, podrážka měkká jak sarajevo, která se během pár chvil opotřebovala, že byla trvale deformovaná, boty odzačátku vydávaly při chůzi hrozný zvuky... To radši 1500 připlatim. Jinak Němci by nebyli ochotní dát za oblečení šílený prachy? Nevěřim.
18:21:29
23.01.2013
SexyStroj
-> Sita:

3 málem jsem zapoměl jeho pravé jméno ... Mííírek.

P.S: Tím to se omlouvám všem Jenům Kalouskům.
18:19:40
23.01.2013
dragon_cb_cz
-> palinator: Já ti nevim, ten "běžnej fakt" s tím, že firma v potížích zvyšuje cenu se mi nějak nepozdává :) Já když mám nouzi o zakázky tak jdu teda spíš s cenou dolu - a věřím, že to tak dělá většina podnikatelů.

Z tím "zchudnutím" bych byl taky opatrný - je vcelku jedno, jestli ty lidi platí daně na splátky úroků ze státního dluhu nebo maj o fous menší mzdu a z ní o něco nižší daně. Podstatný je spíš to, že abys mohl tvořit produkt a přidanou hodnotu, potřebuješ mimo jiné kapitál. Lidi, speciálně kvalifikovaný/vzdělaný lidi, jsou specifickou formou kapitálu. Pokud ho máš vázanej v neproduktivním sektoru ekonomiky... tak neprodukuje. Prostě nemůže. Je to jako nechat ležet pole ladem.

Uvědom si, že "práce" není nějaký fixní objem který "je potřeba udělat" (to je oblíbená blbost se kterou pracujou lidi, který říkaj, že "cizinci nám berou práci" - že jí taky vytvářejí je ani nenapadne). Fabrika která zaměstnává novýho zaměstnance pro něj potřebuje nový vybavení atd - od pracovních hadrů až po školení a kurzy angličtiny.

A celé to samozřejmě je nutné uvažovat jako dynamický systém, ve všem je tam časová proměná a tudíž musíš uvažovat i nějakou rozumnou úrokovou míru, bez kterýho vůbec nejni možný provést ocenění.

Co se mobilních operátorů týká, ti fungují na silně zregulovaném trhu, takže o tržní tvorbě cen tam nemůže být řeč. U značkového oblečení nemůžu soudit, asi protože jsme společnost, která značkám přisuzuje až patologicky vysokou důležitost a je ochotná za to platit? Když je někdo ochotný dát za obyčejné kalhoty nebo tenisky X tisíc, tak si nemá stěžovat na drahotu ale hledat kde nechal mozek...
18:13:35
23.01.2013
Sita
Sexy Stroj : o Honzovi Kalouskovi (zpevakovi) uz jsem dlouho neslysel, sice souhlasim ze se ted od nej pozornost asi odvratila jeste vic, ale nevim proc by mu to melo vadit 3
upraveno 2x, naposled 23.01.2013 18:14:06
18:10:36
23.01.2013
J.T.
17:26:52
23.01.2013
SexyStroj
PRESIDENT: co by měl takový le presidente splňovat??? HLAVA STÁTU, PRVNÍ MEZI ROVNÝMI.

Kdepak chlapci, tady to nepůjde dopředu dokud budou politici potřebovat peníze podnikatelů a podsvětí.

A víte kdo se teď nejvíce směje? no nejvíce se směje Honzík Kalousek, od kterého se odvrátila veškerá pozornost a on je pěkně v klidu a dál si může vymejšlet zpoza luxusního stolu program pro pracující lid, ...jak a lépe vyždímat ty kdo se snaží pracovat a ještě tak nějak ctít morální zásady v této nemorální době. V tomhle zasr...m státě.

Navrhuji přepsat citát na presidenteké vlajce na: LEŽ ZVÍTĚZÍ!.
16:47:55
23.01.2013
Matthes, záškodník z TechWebu
-> P@nis: Dyk ma pravdu, tady je to samej hnus.
16:41:39
23.01.2013
P@nis
-> SexyStroj: Ty jsi taky perla.

-> palinator: Ve skutčnosti je ekonomika teorie sepsána na papíře a ten snese všechno. Pak Tě tihle lidé budou odkazovat na určitou literaturu jako moje ex (PhD) souč. (Ing) eko. zaměření a začneš tomu snad i věřit. Ale časem si uvědomíš, že to je jako nedodělaná hra a čím si blížíš ke konci tím se to více hroutí a konec nikde, až nastane čas pro jediné řešení ve formě restartu.

Toť můj názor a kazit si pivo takovou debatou mi přijde hyenismus : -)
15:22:18
23.01.2013
SexyStroj
-> palinator:

Protože ČR je odpadák Evropy a spokojíme se s málem!Tak proč by nás okolní státy potažmo nadnárodní firmy zvykali na standart Německa, Rakouska a co já vím? ... Česko? Dáme tam tam horší, oni to snesou - JSOU ZVYKLÍ!

Možná mám hrubky tak se omlouvám.
15:11:31
23.01.2013
palinator
A když je ten soukromej sektor tak efektivní a dobrej pro všechny, tak jak vysvětlíš následující případy:

Proč v ČR máme oproti zahraničí drahé mobilní operátory nebo drahé značkové oblečení, přestože konkurenci máme?
15:03:37
23.01.2013
palinator
-> dragon_cb_cz:

Já to uvedl, protože když firmě klesají tržby, tak to přece neni dobrý. Čím maj lidé méně peněz, tím méně se kupuje (a je to vidět i na výběru DPH nebo spotřební daně - daň se zvýší, výběr se sníží) a aby se firma udržela, musí cenu zvýšit (běžnej fakt), což může vést k dalšímu propadu prodávaného množství. Když tohle udělá jedna firma, že se jejím zaměstnancům platy nezvýší (reálně klesnou), tak se nic neděje, ostatní, kterým platy vzrostly aspoň o inflaci, tu spotřebu nesníží, ale když kvůli nějakýmu velkýmu propouštení lidé celkově zchudnou (a to nejen ti nezaměstnaní, ale jak jsi řekl i ti zaměstnaní, neboť poptávka po zaměstnancích klesla), tak se to dotkne všech firem, kteří mají s domáctnostmi co do činění.
14:52:47
23.01.2013
dragon_cb_cz
-> Bukaj: Nezajdeme na pivo? Tohle by bylo na dlouhou debatu.... každopádně nesouhlasím, když soukromý sektor realizuje infrastrukturu, tak jí sice chce Xkrát zaplatit (to X většinou je velice malé, marže podnikatelů ve většině oborů nejsou nijak zázračné), ale zaplatí jí jeho zákazníci (kteří kolikrát nemusí být vůbec z toho státu) v ceně produktů té firmy. Když to zacáluje stát, tak to zatáhnou daňoví poplatníci a podnikatel kasíruje zisk na který jsme se mu kolektivně složili.

"Jasným přínosem ekonomice" by to bylo, pokud bys dokázal kvantifikovat cenu alternativy (budování infrastruktury soukromým sektorem). Pokud má na něco stát monopol a tudíž nejsou ceny stanovené trhem, je dosažení tržně rovnovážné ceny silně nepravděpodobné. A ze zkušenosti je pravděpodobné, že zaplatíme víc - stát staví infrastrukturu více s ohledem na uplácení voličů než na reálné potřeby ekonomiky, tzn ta investice neplyne tam kde by přinesla největší užitek a zisk - a ztráty opět nese daňový poplatník, ne podnikatel který špatně odhadl investici. Tzn při stavbě státem se privatizují zisky a socializují ztráty, při stavbě soukromým sektorem k socializaci ztrát nedochází.

atd atd atd... to je fakt na dlouhé povídání 4

-> palinator: Neexistuje žádný důvod proč by snížení mezd (nominálních, reálné mzdy sem nemá smysl tahat) mělo vést ke zvýšení cen - spíše naopak, u doma vyráběných produktů to snižuje výrobní náklady a tudíž cenu. Cen zahraničních výrobků se domácí mzdy nedotýkají nijak. A už vůbec nechápu, proč by to vedlo k poklesu konkurenceschopnosti - naopak, pokles mezd znamená snížení nákladů a tudíž cen => nabídka firmy je cenově konkurenceschopnější.

Krátkodobým výkyvům v nezaměstnanosti se nelze vyhnout, protože poptávka pracovního trhu se vyvíjí daleko rychleji než nabídka, to je prostě ekonomický zákon se kterým nelze nic udělat (dokud se lidi nenaučí přeučovat daleko rychleji než to dělají teď, což se asi nestane).

Co se týká soukromých soudů - existuje řada soukromých rozhodčích soudů a v řadě případů je smluvně ujednáno, že spory přednostně řeší rozhodčí soud - z mé praxe např. když registruješ .cz doménu tak souhlasíš s rozhodčí doložkou, že případné spory bude rozhodovat rozhodčí soud (tuším při hospodářské komoře, ale nejsem si teď jistý).

Co se týká "existence" toho systému, tak "beze zbytku" nefunguje nikde nic. Ale spoustu důkazů pro funkčnost voluntarismu a bezstátního uspořádání lze nalézet všude možně. Z poslední doby např. Irák (který není ukázkou fungující země, ale je dobrou ukázkou toho, že to do čeho se tam nemíchá stát funguje řádově lépe, než to do čeho se míchá). Existují velice úspěšně fungující soukromé měny (což je věc kterou si většina lidí představit vůbec nedokáže - soukromé peníze - přitom státní monopol na ně je relativně nový) a asi vůbec nejúspěšnějším projektem kde ho státy přímo ohrožují a nikdo o ně nestojí je Internet. Ale opět, tohle spíš u piva než tady, docela složitá debata :)
upraveno 1x, naposled 23.01.2013 14:54:10
14:24:04
23.01.2013
Bukaj
-> dragon_cb_cz 23.01.13 12:38:54: Až na bod 2 s tebou souhlasím.

Tvorbu infrastruktury má sice zajišťovat stát, ale pro koho? Právě pro ten soukromý (podnikatelský) sektor. Stát sám pro své fungování tu infrastrukturu moc nepotřebuje a lidé (jednotlivci) také ne. Kdo ji potřebuje, jsou firmy. Pro přepravu surovin, hmot, zboží a osob.

Takže to, že stát zajistí kvalitní infrastrukturu, je jasným přínosem ekonomice. Samozřejmě, že infrastrukturu může (a často se tak děje) zajišťovat i soukromý sektor - sice lépe hospodaří při výstavbě či jiných investicích, ale zato chce každou investovanou korunu alespoň pětkrát zhodnotit, takže pro uživatele té infrastruktury vychází výhodněji, pokud je státní. Ať je to firma, či občan.

Pro občana má stát hlavně tu funkci právních a sociálních jistot, kdyby žádná infrastruktura neexistovala, lidem by to bylo šumák (tím nemyslím, kdyby přestala existovat, ale kdyby vůbec nevznikla), jen by se žilo jinak. Ale firmy, které jsou založené na existenci tržní ekonomiky, jejíž některé principy odporují zdravému rozumu, by existovat (vzniknout) nemohly...

Ale to už začínám zabíhat příliš daleko od soudobé reality4
13:47:36
23.01.2013
palinator
-> dragon_cb_cz:

A krátkodobá nezaměstnanost nespustí ne zrovna krátkodobou spirálu - snížení reálných mezd => snížení výdajů domácností => zvýšení cen => pokles konkurenceschopnosti => snížení reálných mezd, atd.?

Kde tento systém, který popisuješ, bezezbytku funguje? Přijde mi, že krásně odvykládaná teorie toho systému trochu postrádá i stránku B, kterou s sebou nese. Kdyby to bylo tak jednoduchý, tak už to tak dávno funguje, protože kdo by měl zájem na tom, dělat něco hůře?

O soukromých soudech jsem teda dosud vážně neslyšel, bezpečnostní agentury, to je pravda, ale ty nemají pravomoce takové, aby mohli státní policii zastoupit.
13:34:21
23.01.2013
dragon_cb_cz
-> palinator: Proč by soukromý sektor nebyl aktivnější a nezaměstnal je? Dočasně zvýšená nezaměstnanost přílivem těch lidí působí proti růstu mezd a tím omezuje nárůst nákladů firem - stoupá jejich konkurenceschopnost. Eliminace části státní buzerace znamená, že mají lidi více času a peněz - opět roztáčí ekonomiku. Atd atd atd. Eliminace lidí které platíš za práci která nevytváří žádnou přidanou hodnotu (naopak jí často ničí) je jasný prorůstový impuls, to snad vidí i pětileté dítě.

Co se týká vymahatelnosti práva - střílíš mimo, privatizace a její kauzy už jsou dneska to poslední co by mělo českou společnost trápit, stejně jako představa, že kdokoliv se zúčastnil privatizace je dneska nedotknutelný polobůh. Každopádně mluvíš o trestněprávní rovině, která je pro růst HDP poměrně nevýznamná, daleko podstatnější je ta občanskoprávní, která je v ČR dost zásadně nefunkční.

Nezaložíš, soukromých soudů už existuje celá řada, stejně jako soukromých bezpečnostních a detektivních agentur. Každopádně pokud takhle automaticky odmítáš argument, daleko se nedobereme. Pro začátek si přečti něco od toho Rothbarda, nebo alespoň začni sledovat stránky Ludwig von Mises institutu a možná po čase změníš názor - pokud k tomu přistoupíš s trochu otevřenou hlavou.
upraveno 1x, naposled 23.01.2013 13:34:29
13:02:48
23.01.2013
palinator
-> dragon_cb_cz:

Když vyhodíš lidi ze státních institucí, tak kde se stane ta změna, že soukromý sektor bude aktivnější a ty lidi nabere?

Vymahatelnost práva, ano, s tím souhlasím, ta tady chybí, obzvláště u těch "šťastnějších", kteří během privatizace věděli, kam sáhnout. Na šedesátku v obci se ale vymáhá naprosto v pohodě. 3

Že na právo a ochranu nepotřebujeme stát? Výborně. Založim první soukromou společnost, která bude chránit a soudit a brzy se stanu nejbohatším v republice.3
12:39:09
23.01.2013
dragon_cb_cz
-> 1560: 3 3 3
12:38:54
23.01.2013
dragon_cb_cz
-> palinator:

Nemůžu se zbavit dojmu, že to Zeman říká trochu účelově, aby jedny nenasrala a druhé uchlácholil. Ale stejně to není žádné terno:

1) Žádná vládní investice nikdy nevytvoří "trvalé" pracovní místo. Jak už jsem řekl, když stát bude výrazně "intervenovat" tím, že se bude snažit investovat místo soukromého sektoru, bude to mít vytěsňovací efekt na soukromé investice. Tzn sice na realizaci té státní investice pracovní místo vznikne, ale nejspíš někde zanikne (nebo nevznikne to které by mohlo) v soukromém sektoru. To samo o sobě by ještě nebyla tragédie, ovšem státní investice mají dvě nepříjemné vlastnosti: a) téměř vždy jsou ztrátové b) nasměruješ tím pracovní sílu do sektorů kde by přirozeně nebyla tím vytváříš nerovnováhu na trhu práce (např. příliš mnoho zaměstnanců ve stavebnictví), která se ti dříve či později vymstí (stát přestane investovat a najednou bude na trhu práce velké množství nezaměstnaných z jednoho oboru, takže sehnat pro ně pro všechny práci bude větší problém, než kdyby každý předtím dělali něco jiného).

2) Infrastrukturu potřebnou pro svůj rozvoj si z valné většiny umí soukromý sektor zajistit sám, pokud tvrdí, že jí potřebuje od státu tak je to většinou snaha nechat si zaplatit vlastní podnikání od daňových poplatníků. A role infrastruktury se dost přeceňuje - když se koukneš do evropy, tak např. jedny z nejlepších dálnic má Portugalsko, nejhorší (a prakticky neexistující) má Norsko - a oba víme, jak na tom ty země jsou 4

3) Na snížení schodku je recept celkem jednoduchý - existují desítky úřadů které by šly zrušit a valná většina dalších by šla zásadním způsobem zeštíhlet a ty lidi co tam sedí a berou peníze za totálně neproduktivní práci nasměrovat do soukromého sektoru, kde nějaké hodnoty začnou tvořit. Už tím by šel rozpočet (v horizontu několika let, pracovní trh ty lidi samozřejmě musí absorbovat a to nějakou dobu trvá) celkem v klidu vyrovnat. Ale z dlouhodobého hlediska je to zdaleka nejlepší řešení. Samozřejmě, že to nějaký negativní vliv na veřejnost mít bude - část veřejnosti je totiž součástí toho problému. Ale není to tak, že by jim stát "uškodil" - pokud bys na to pohlížel touhle optikou, tak nikdy žádného úředníka nevyhodíš.

4) Do nezaměstnanosti a růstu HDP by se stát vůbec neměl motat - většina jeho zásahů má v delším horizontu negativní nebo v lepším případě žádný efekt, a vždy to stojí strašné peníze. Krátkodobé efekty většinou taky nejsou nic moc. Obecně by se měl stát starat výhradně o to, aby on sám dobře a efektivně fungoval a plnil svoje základní funkce - tedy ochranu života a majetku občanů, zajištění vymahatelnosti práva a průhledné a stabilní právní prostředí. Pokud tohle bude fungovat, o růst HDP už se postará soukromý sektor sám - stačí mu k tomu vytvořit podmínky.

Celé je to pochopitelně na delší debatu, např. podle Rothbarda nepotřebujeme stát ani na to právo a ochranu (a v principu s ním souhlasím), ale to už jsou na české poměry moc radikální myšlenky 3
Extreme Tyres