"ODS podpořila KS a modlí se, aby vyhrál MZ. ČSSD podpořila MZ a modlí se, aby vyhrál KS. Lidovcům je to fuk, jsou rádi, že se všichni modlí."
Z netu :-)
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Koho byste volili?
... ale poslouchat by se melo.. www.kscm.cz/ :)
-> dragon_cb_cz:
Dobře, ale já jsem chtěl spíš nastínit přesně to, co říká Zeman a to rozdíl jeho náhledu na věc - omezit rozdávání sociálních dávek "zadarmo" tak, že se vytvoří nová pracovní místa právě díky investicím, oproti zbytku levice, jak on říká. To už jsou řekl bych investice "se slevou". A co se týče např. infrastruktury, ta je snad nutná i pro rozvoj soukromého sektoru, není tak?
Nebo co je tvůj lék na snížení nezaměstnanosti, snížení schodku rozpočtu, resp. zvýšení růstu HDP bez toho, aniž by to mělo negativní vliv na veřejnost?
Dobře, ale já jsem chtěl spíš nastínit přesně to, co říká Zeman a to rozdíl jeho náhledu na věc - omezit rozdávání sociálních dávek "zadarmo" tak, že se vytvoří nová pracovní místa právě díky investicím, oproti zbytku levice, jak on říká. To už jsou řekl bych investice "se slevou". A co se týče např. infrastruktury, ta je snad nutná i pro rozvoj soukromého sektoru, není tak?
Nebo co je tvůj lék na snížení nezaměstnanosti, snížení schodku rozpočtu, resp. zvýšení růstu HDP bez toho, aniž by to mělo negativní vliv na veřejnost?
-> palinator: Ta myšlenka je lákává, ale ve své podstatě spíš chybná. Má několik problémů:
1) Logika státních investic se totiž opírá o existenci multiplikátoru (tzn jedna státem investovaná koruna vygeneruje nakonec růst vyšší než ta 1 Kč vícenásobným "otočením" peněz v ekonomice), jeho existence ale není nijak zaručená a jeho výše (tzn jak moc to korunu rozmnožíš) se blbě odhaduje. Tudíž se i blbě odhaduje, jestli "se to vyplatí", alespoň v účetním smyslu. Obecně platí, že čím vyšší je "smysluplnost" investice, tím by ten multiplikátor a celkový pozitivní efekt měl být větší, jenže takové investice většinou dávno realizoval soukromý sektor a stát tudíž většinou cpe prachy do nesmyslů typu rychlodráhy a dálnice odnikud nikam.
2) Státní investice vytěsňují ty soukromé - aby si stát mohl půjčit, tak od něj někdo musí koupit dluhopisy. Pokud banky nakoupí státní dluhopisy (= půjčí státu) tak úměrně tomu klesá jejich ochota ten zbytek peněz co mají půjčovat soukromým podnikům. Což je o to smutnější, že efektivity soukromých investic je většinou výrazně větší než těch státních.
3) Pokud si teď stát půjčí, jednou to musí splatit. Tudíž peníze které do ekonomiky nalil z ní musí (společně s příslušnými úroky) zase stáhnout. Řeklo by se - nula od nuly pošla, za "špatného počasí" pomohl, za "dobrého" si vzal zpátky. Problém je v tom, že (jak vidno po celé Evropě) to takhle moc nefunguje - tempo zadlužování ve špatných časech je výrazně vyšší, než ochota to v dobrých časech splácet (který politik by si brzdil dobře rozjetou ekonomiku, že). Výsledkem je trvale rostoucí daňová zátěž (aby stát mohl alespoň valit dluh před sebou), která ekonomiku z dlouhodobého hlediska dusí.
Argumentů je samozřejmě víc, ale v principu platí, že pokud se něco takového povede, je to spíš náhoda.
1) Logika státních investic se totiž opírá o existenci multiplikátoru (tzn jedna státem investovaná koruna vygeneruje nakonec růst vyšší než ta 1 Kč vícenásobným "otočením" peněz v ekonomice), jeho existence ale není nijak zaručená a jeho výše (tzn jak moc to korunu rozmnožíš) se blbě odhaduje. Tudíž se i blbě odhaduje, jestli "se to vyplatí", alespoň v účetním smyslu. Obecně platí, že čím vyšší je "smysluplnost" investice, tím by ten multiplikátor a celkový pozitivní efekt měl být větší, jenže takové investice většinou dávno realizoval soukromý sektor a stát tudíž většinou cpe prachy do nesmyslů typu rychlodráhy a dálnice odnikud nikam.
2) Státní investice vytěsňují ty soukromé - aby si stát mohl půjčit, tak od něj někdo musí koupit dluhopisy. Pokud banky nakoupí státní dluhopisy (= půjčí státu) tak úměrně tomu klesá jejich ochota ten zbytek peněz co mají půjčovat soukromým podnikům. Což je o to smutnější, že efektivity soukromých investic je většinou výrazně větší než těch státních.
3) Pokud si teď stát půjčí, jednou to musí splatit. Tudíž peníze které do ekonomiky nalil z ní musí (společně s příslušnými úroky) zase stáhnout. Řeklo by se - nula od nuly pošla, za "špatného počasí" pomohl, za "dobrého" si vzal zpátky. Problém je v tom, že (jak vidno po celé Evropě) to takhle moc nefunguje - tempo zadlužování ve špatných časech je výrazně vyšší, než ochota to v dobrých časech splácet (který politik by si brzdil dobře rozjetou ekonomiku, že). Výsledkem je trvale rostoucí daňová zátěž (aby stát mohl alespoň valit dluh před sebou), která ekonomiku z dlouhodobého hlediska dusí.
Argumentů je samozřejmě víc, ale v principu platí, že pokud se něco takového povede, je to spíš náhoda.
-> Sita: To není výmluva, zkombinovat v době poklesu hospodářství fiskální i monetární restrikci je ekonomická sebevražda a pokud by deficitní financování v tomhle státě zůstalo v mezích nastavených Zemanem, bylo by nám proti dnešní situaci hej. Nehledě na to, že při tom dokázal snížit celkovou daňovou kvótu - pokud by se parametry rozpočtu nechaly tak jak je nastavil Zeman a nezačalo Špidlovo, Grossovo a Paroubkovo sociální uplácení, rozpočet by se během pár let vyrovnal sám.
Neříkám, že jsem fanouškem deficitních rozpočtů, ale v době Zemanovy vlády dávalo daleko větší smysl než v následujícím období (2003-2008).
Co se týká jeho argumentačních a demagogických schopností o tom žádná, v tom je mistr
Srovnání s Kalouskem pokulhává v jedné věci - Kalousek jako ministr financí výsledky má, a docela solidní. O tom že je to jinak kurva opět žádná.
-> john simple: Pobavilo hodně
Neříkám, že jsem fanouškem deficitních rozpočtů, ale v době Zemanovy vlády dávalo daleko větší smysl než v následujícím období (2003-2008).
Co se týká jeho argumentačních a demagogických schopností o tom žádná, v tom je mistr

-> john simple: Pobavilo hodně

palinator: ja nejsenm ekonom, zadnej recept nemam ani se netvarim ze mam. Ja jen, ze to slovo investice rika skoro kazdej... Od takovyho borce jako je Zeman bych cekal, ze nekde bude mit minimalne 20 stranek formatu A4 na kterych bude presne rozepsano jaky investicini pobidky presne udelat a co, kolik a kam investovat s vypracovanou analyzou dusledku a prinosu (stejne jako si dal praci se sepsanim opozicni smlouvy), ale v jeho programu jsou o tom dva odstavce ve kterych se nedozvis nic novyho nebo zazracnyho. Tohle ma v programu skoro kazdej...
-> Sita:
A co že je podle tebe skutečný recept na oživení ekonomiky? Ptám se, protože nejsem ekonom. Ale ta myšlenka s investicema se mi zdá velice zajímavá, ovšem se zásadní chybou - zase se ty prachy rozkradou.
A co že je podle tebe skutečný recept na oživení ekonomiky? Ptám se, protože nejsem ekonom. Ale ta myšlenka s investicema se mi zdá velice zajímavá, ovšem se zásadní chybou - zase se ty prachy rozkradou.
-> john simple:

dragon: ja bych se zase porad nevymlouval na to co kdo zdedil, co musel transformovat, atd. Ja netvrdim, ze Zeman je uplnej budizknicemu, ale takovej profesional jak sebe (a svuj tym) prezentuje to neni. Ja vidim jeho umeni zejmena v argumentacich a demagogii.
Skutecnym receptem pro oziveni ekonomiky jsou dle nej obligatni investice a pro reseni diry v rozdpoctu je to progresivni dan, takze pro mne spis smutny nez nadejny.
A jeste si dovolim takovy prirovnani: Zeman ma vpodstate podobny atributy jako Kalousek: znamenity recnik a argumenter, vysledky prace nepresvedcive, okolo obou se to hemzi podivnymi kauzami a ani jeden neni ani trestene stihany, natoz odsouzeny... To me tak napadlo kdyz jsem videl Zemanovo bilboardy: "STOP Kalouskovi ...., volte Zemana"
Skutecnym receptem pro oziveni ekonomiky jsou dle nej obligatni investice a pro reseni diry v rozdpoctu je to progresivni dan, takze pro mne spis smutny nez nadejny.
A jeste si dovolim takovy prirovnani: Zeman ma vpodstate podobny atributy jako Kalousek: znamenity recnik a argumenter, vysledky prace nepresvedcive, okolo obou se to hemzi podivnymi kauzami a ani jeden neni ani trestene stihany, natoz odsouzeny... To me tak napadlo kdyz jsem videl Zemanovo bilboardy: "STOP Kalouskovi ...., volte Zemana"
pořád nevíte, kterého kandidáta zvolit?
Otevřete si google.com/ a vyhledávání obrázků. Vyhledejte si Schwarzenbergové a pak Zemani. Vyberte si.
Tomu říkám kampaň!
Otevřete si google.com/ a vyhledávání obrázků. Vyhledejte si Schwarzenbergové a pak Zemani. Vyberte si.
Tomu říkám kampaň!
-> Hauer: Sorry, ale to co linkuješ je splácanina (jako ostatně spousta věcí co napsal A. B. Bartoš), kde si spousta těch věcí navzájem odporuje, některé jsou fakticky nesprávné (ani to Schwarzenbergovo jméno nedokázal z Wikipedie zkopírovat správně, žádná malachitová plíseň neexistuje, existuje malachitová zeleň která se k prevenci té plísně u ryb použivá) a v lepším případě mícha hrušky s jabkama. Něco z toho samozřejmě pravda je, ale dohledej si spíš původní zdroje a udělej si obrázek sám, Bartoš to poskládal hodně účelově.
-> King: diky za clanek, posilam dal...
Tohle je hodně zajímavý článek, opravdu doporučuju dočíst až do konce ačkoliv není zrovna krátký:
www.parlamentnilisty.cz/a rena/.../Adam-B-Bartos-Sch warzenbergovy-restituce-js ou-stejne-tajemne-jako-ty- Havlovy-259890
A ještě jedno pěkný shrnutí současný situace www.parlamentnilisty.cz/a rena/.../Adam-B-Bartos-Sch warzenbergovy-restituce-js ou-stejne-tajemne-jako-ty- Havlovy-259890
www.parlamentnilisty.cz/a rena/.../Adam-B-Bartos-Sch warzenbergovy-restituce-js ou-stejne-tajemne-jako-ty- Havlovy-259890
A ještě jedno pěkný shrnutí současný situace www.parlamentnilisty.cz/a rena/.../Adam-B-Bartos-Sch warzenbergovy-restituce-js ou-stejne-tajemne-jako-ty- Havlovy-259890
-> dragon_cb_cz: Jo, Karlíkovi oblíbení umělci mě taky dostali :)
-> King: Zajímavé, i když více méně (v tuhle chvíli) pro mě už nic nového, až na tu rakouskou kulturní frontu 

Ještě jedno závažíčko na misky vah :)
www.dfens-cz.com/view.php ?cisloclank...
pro d-fensofoby: nejedná se o článek otce-zakladatele :)
www.dfens-cz.com/view.php ?cisloclank...
pro d-fensofoby: nejedná se o článek otce-zakladatele :)
-> Sita: To ne, jen tvrdím, že je to pohled nějakého názorového proudu v českém veřejném prostoru (když to hodně zobecním a zjednoduším, říkejme mu třeba "pravdoláskaři" - ale já ten termín nemám rád, protože okamžitě polarizuje debatu). Tenhle názorový proud, jehož byl v době opoziční smlouvy Václav Havel čelním představitelem, byl vznikem oposmlouvy odsunut na druhou nebo spíš pátou kolej - byl odstřižen od jakékoliv reálné moci a vlivu. Což se nutně na tom jak ti lidé období oposmlouvy vnímají musí projevit.
Co se týká schodků za Zemanovo vlády, tam bych byl v jejich hodnocení opatrný, protože Zemanovo vláda skutečně zdědila a nesla a) náklady předchozího propadu hospodářství a s tím související nezaměstnanosti a pod b) náklady transformace bankovního sektoru (nevím nakolik se tyto promítaly do státního rozpočtu). Nehledě na to, že Zeman, ač sám sebe profiloval jako levicového politika, daně spíše snižoval než zvyšoval. Narazil jsem na docela zajímavý text Pavla Kohouta z roku 2005 kde to srovnává s raeganomics v USA v 80tých letech: pavelkohout.blogspot.com/ 2005/.../zemanova-skryt-re aganomika.html
Což je jen další z důkazů, že to období oposmlouvy nebylo až tak příšerné a že když se relativně umírněný a ekonomicky realistický levičák Zeman musí ve sněmovně spoléhat na podporu politicky pragmatického pravičáka Klause, výsledkem může být relativně střízlivá ekonomická politika prostá zásadních výstřelků.
Co se týká schodků za Zemanovo vlády, tam bych byl v jejich hodnocení opatrný, protože Zemanovo vláda skutečně zdědila a nesla a) náklady předchozího propadu hospodářství a s tím související nezaměstnanosti a pod b) náklady transformace bankovního sektoru (nevím nakolik se tyto promítaly do státního rozpočtu). Nehledě na to, že Zeman, ač sám sebe profiloval jako levicového politika, daně spíše snižoval než zvyšoval. Narazil jsem na docela zajímavý text Pavla Kohouta z roku 2005 kde to srovnává s raeganomics v USA v 80tých letech: pavelkohout.blogspot.com/ 2005/.../zemanova-skryt-re aganomika.html
Což je jen další z důkazů, že to období oposmlouvy nebylo až tak příšerné a že když se relativně umírněný a ekonomicky realistický levičák Zeman musí ve sněmovně spoléhat na podporu politicky pragmatického pravičáka Klause, výsledkem může být relativně střízlivá ekonomická politika prostá zásadních výstřelků.
-> Vojtisek:

dragon: Chces rict, ze ty filmy si KS nebo Bakala na Zemana v roce 2009 objednali, protoze tusili, ze se to jednou bude hodit??? Neni tohle uz trosku moc konspiracni?
Pro mne je Zeman obycejnej tluchuba. To je samy profesional sem, idiot tam a pritom za jeho vlady se propadal schodek ropoctu, mafie si chrochtala a z politiky se stala zumpa. Pro me uz ukazal svoje dovednosti a nemam potrebu zkouset to s nim znova. Verim mu tak 10% tooh co rika...
Pro mne je Zeman obycejnej tluchuba. To je samy profesional sem, idiot tam a pritom za jeho vlady se propadal schodek ropoctu, mafie si chrochtala a z politiky se stala zumpa. Pro me uz ukazal svoje dovednosti a nemam potrebu zkouset to s nim znova. Verim mu tak 10% tooh co rika...
-> sv!na hog@r: však tebe okrádá taky, hňupe. 

Se smějte ale kam jste to dotahly vy s kapitalismusem?jen vas ozebracuje kalousek! to za komoušu nebylo

-> Eidy: Nebo "Hefty virtu" :)
-> sv!na hog@r: ty to máš v hlavě slušně vylízaný!

-> sviňa heger: dej nám potáhnout

-> sv!na hog@r: máš kvalitní materiál koukám, někdy se stavím
Jo volim komunisti a volil bych je i tedkon kdy by tam naky kondidovaly. Nekandidovaly tak sem volil France jinak bych je volil zas. ty by tam udelali poradek a mely bysme se lepe

sv!na hog@r 22.01.13 19:03:53 napsal:
Ahoj ja jsem volil France,sice mě byli vzdycky sympatický komoušy ale
profesor Franc byl taky dobtej a věřil sem že to dá do cajku a tak. koho
volit ted nevim **08
OMG!!!
Jak vůbec někdo může napsat "KOMOUŠY"!?!??
a vůbec takový sračky! co jsi zač,děcko starejch komančů? IMHO LOL!
Ahoj ja jsem volil France,sice mě byli vzdycky sympatický komoušy ale
profesor Franc byl taky dobtej a věřil sem že to dá do cajku a tak. koho
volit ted nevim **08
OMG!!!

Tohle patří do vtipů 

-> King: nemam korelu mam dva psi,ne papousky
-> King: 

Není to nádhera, když forma příspěvku koreluje s obsahem?

Ahoj ja jsem volil France,sice mě byli vzdycky sympatický komoušy ale profesor Franc byl taky dobtej a věřil sem že to dá do cajku a tak. koho volit ted nevim **08
-> j_j: Ftipné a pokud je to aspoň zčásti pravda, pak o důvod víc ho volit

-> King: Ano, ten od Karlíka v roce 2007 těch necelých 56% koupil a nejspíš teď na podzim odkoupil ten zbytek. A taky mu nasypal nějaké ty korunky do kampaně... proto mě tolik baví představa některých lidí, že je ten Karel čistý, neposkvrněný a s podnikatelským prostředím nijak nespojený anděl 

-> U-Geen: Ale já zhruba tuším Palinátorojc manufacturing date, jenom mě vrtalo hlavou odkud to ta omladina má :)
-> Bukaj: Ale jo, dobrá bedna - jenom jsme musel po 8mi letech, kdy všichni lidé v televizi zezelenali, sehnat repasovanou obrazovku s toshibáckým hrdlem, která pak vydržela dalších 10 let. Spotřebák - postupně asi 4 tranzistory ve zdroji a rozkladech a náhradní dálku ani nepočítám :)
-> dragon_cb_cz: ...co jsem tak googlil, tak za R-presse stojí i démon Bakala :)
-> palinator: Supermarkety nejsou žádny ultrazlo, naopak maj zásadní sociální funkci - díky nim jsou prostě potraviny (a další výrobky) levnější než by byly bez nich, protože fungujou (zcela automaticky a tržně) ve svojí podstatě jako kolektivní vyjednávání spotřebitelů s výrobcema a tlačí cenu dolů. Dodavatel na tom nevydělá, ale ty jsi dodavatel? Nebo spotřebitel? Spíš to druhé, že... A nemysli si, že dřou dodavatele a díky tomu mají astronomické zisky - část maloobchodních řetězců na českém trhu byla za rok 2011 (pokud mi paměť slouží) ve ztrátě a zisky ostatních nejsou vzhledem k obratu nijak astronomické, marže jsou minimální a konkurence obrovská.
Že prodávaj sračky? A proč asi? Protože prostě český spotřebitel dává přednost ceně před kvalitou. Že už se to postupně mění? No však taky na to supermarkety postupně reagují - vždycky to chvilku trvá, ale např. Billa a Spar mají dneska většinou docela solidní nabídku toho "kvalitnějšího" . Jak se říká, "volíš peněženkou". A přetiskování datumů spotřeby není žádná specialita velkých řetězců, děje se to všude. Žena má za sebou mimo jiné letní brigádu v "malé" prodejně uzenin a lahůdek (ten typ o kterém tak romanticky sníš) - a po tom co vyprávěla bych si tam fakt vlašský salát nedal
-> Syny: Výměna názorů je prospěšná, účast dobrovolná. Ano, vygooglovat si můžeš ledacos, ale musíš vědět co chceš hledat. Považuju se za člověka, který se docela zajímá a stejně jsem obdržel v posledních dnech spoustu doporučení na zajímavé čtení, které mě nakonec určitě ovlivní až budu volit.
-> Tuner#2: Z poslední doby není, ale o jeho objektivnosti si dovolím pochybovat. Určitě je to dobrý příspěvek do debaty a něco co by měl každý vidět než půjde volit. Ale Erik Tabery je všechno jen ne objektivní, jeho planoucí nenávist k Zemanovi a Klausovi je všeobecně známá. A doufám, že stejně je známá i skutečnost, že Respekt, se kterým je Tabery spojen novinářskou pupeční šňůrou a jehož je dnes šéfredaktorem, vlastnil od roku 1996 do roku 2007 Karel Schwarzenberg a ještě do září loňského roku (!!!) v něm držel 44% podíl. To by měl mít každý na paměti, když dneska Respekt a HN (oboje vydavatelství Economia) spouští hnojomety na Miloše Zeman a Václava Klause naplno - prostě to nejsou objektivní novináři, stali se součástí kampaně stejně trapně, jako Klaus junior. O to vtipnější (to mi došlo až teď, díky za příležitost se nad tím zamyslet) je Taberyho kritika "účelově založených novin" (Super) a "spojenectví" aktérů oposmlouvy s V. Železným a TV Nova - trochu pokrytecké.
Že prodávaj sračky? A proč asi? Protože prostě český spotřebitel dává přednost ceně před kvalitou. Že už se to postupně mění? No však taky na to supermarkety postupně reagují - vždycky to chvilku trvá, ale např. Billa a Spar mají dneska většinou docela solidní nabídku toho "kvalitnějšího" . Jak se říká, "volíš peněženkou". A přetiskování datumů spotřeby není žádná specialita velkých řetězců, děje se to všude. Žena má za sebou mimo jiné letní brigádu v "malé" prodejně uzenin a lahůdek (ten typ o kterém tak romanticky sníš) - a po tom co vyprávěla bych si tam fakt vlašský salát nedal

-> Syny: Výměna názorů je prospěšná, účast dobrovolná. Ano, vygooglovat si můžeš ledacos, ale musíš vědět co chceš hledat. Považuju se za člověka, který se docela zajímá a stejně jsem obdržel v posledních dnech spoustu doporučení na zajímavé čtení, které mě nakonec určitě ovlivní až budu volit.
-> Tuner#2: Z poslední doby není, ale o jeho objektivnosti si dovolím pochybovat. Určitě je to dobrý příspěvek do debaty a něco co by měl každý vidět než půjde volit. Ale Erik Tabery je všechno jen ne objektivní, jeho planoucí nenávist k Zemanovi a Klausovi je všeobecně známá. A doufám, že stejně je známá i skutečnost, že Respekt, se kterým je Tabery spojen novinářskou pupeční šňůrou a jehož je dnes šéfredaktorem, vlastnil od roku 1996 do roku 2007 Karel Schwarzenberg a ještě do září loňského roku (!!!) v něm držel 44% podíl. To by měl mít každý na paměti, když dneska Respekt a HN (oboje vydavatelství Economia) spouští hnojomety na Miloše Zeman a Václava Klause naplno - prostě to nejsou objektivní novináři, stali se součástí kampaně stejně trapně, jako Klaus junior. O to vtipnější (to mi došlo až teď, díky za příležitost se nad tím zamyslet) je Taberyho kritika "účelově založených novin" (Super) a "spojenectví" aktérů oposmlouvy s V. Železným a TV Nova - trochu pokrytecké.
U-Geen 22.01.13 11:53:51 napsal:
→ King: no, spis si zjisti rok vyroby palinatora :) tady
bych snad uz o pameti nemluvil a to bude asi ten pruser :(King 22.01.13 11:27:59 napsal:
→ palinator: Rozumím, klasická selektivní ztráta paměti
:) Moje paměť má bohužel tu vlastnost, že na negativa z minulosti
nezapomíná.
Na rovinu – nakupovat v 80. letech bylo pro mě trauma :) A to jsem
chlapec z 30tisícového okresního města, kde toho bylo x krát tolik.
Dodones mě děsí vzpomínky na kyselé obličeje „podavaček“ z prodejny
jízdních kol, kde s 80pct pravděpodobností zněla odpověď na libovolnej
dotaz: „Nemáme!“ a na doplňující otázku: „Nevim, zeptejte se
příští tejden!“ :) Nebo moje oblíbená historka, kdy jsem si vystál
půlhodinovou frontu před papírnictvím (den před odevzdáním rysu) a
požádal o lahvičku tuše. Ta megafronta se tam táhla kvůli faktu, že
konečně dorazil, považte, toaletní papír! :) A prodavačka tomu ani
nechtěla uvěřit a na celej krám: „Lidičky, slyšeli jste to? Mladý pán
nechce toaletní papír! Vy ho doma nepotřebujete?!“
Škoda, že jsem tenkrát neznal profláknutou odpověď: „Ne, my si ho
pereme.“ :)
A domácí potřeby či elektro – kapitola sama pro sebe. Když se tatíkovi
podařilo sehnat před olypiádou v Seoulu „moderní“ československou
barevnou TV Tesla Color 416, byl u mě za boha :) Přišel k ní jenom
náhodou, protože jeho kolega, kterej uplatil vedoucího elektra, měl nějak
hluboko do kapsy a tak to taťkovi na přenechal. Na tehdejší „lízačku“
Multiservis to vycházelo asi na 24 tisíc – přepočteno na dnešní
ceny – řekněme nový osobní autíčko.
O hadrech ani nemluvím – kdo neměl přístup do Tuzexu, chodil jako
strašák nebo v podivnejch pletenejch svetrech od babiček. Za mě palec
dolů :)

→ King: no, spis si zjisti rok vyroby palinatora :) tady
bych snad uz o pameti nemluvil a to bude asi ten pruser :(King 22.01.13 11:27:59 napsal:
→ palinator: Rozumím, klasická selektivní ztráta paměti
:) Moje paměť má bohužel tu vlastnost, že na negativa z minulosti
nezapomíná.
Na rovinu – nakupovat v 80. letech bylo pro mě trauma :) A to jsem
chlapec z 30tisícového okresního města, kde toho bylo x krát tolik.
Dodones mě děsí vzpomínky na kyselé obličeje „podavaček“ z prodejny
jízdních kol, kde s 80pct pravděpodobností zněla odpověď na libovolnej
dotaz: „Nemáme!“ a na doplňující otázku: „Nevim, zeptejte se
příští tejden!“ :) Nebo moje oblíbená historka, kdy jsem si vystál
půlhodinovou frontu před papírnictvím (den před odevzdáním rysu) a
požádal o lahvičku tuše. Ta megafronta se tam táhla kvůli faktu, že
konečně dorazil, považte, toaletní papír! :) A prodavačka tomu ani
nechtěla uvěřit a na celej krám: „Lidičky, slyšeli jste to? Mladý pán
nechce toaletní papír! Vy ho doma nepotřebujete?!“
Škoda, že jsem tenkrát neznal profláknutou odpověď: „Ne, my si ho
pereme.“ :)
A domácí potřeby či elektro – kapitola sama pro sebe. Když se tatíkovi
podařilo sehnat před olypiádou v Seoulu „moderní“ československou
barevnou TV Tesla Color 416, byl u mě za boha :) Přišel k ní jenom
náhodou, protože jeho kolega, kterej uplatil vedoucího elektra, měl nějak
hluboko do kapsy a tak to taťkovi na přenechal. Na tehdejší „lízačku“
Multiservis to vycházelo asi na 24 tisíc – přepočteno na dnešní
ceny – řekněme nový osobní autíčko.
O hadrech ani nemluvím – kdo neměl přístup do Tuzexu, chodil jako
strašák nebo v podivnejch pletenejch svetrech od babiček. Za mě palec
dolů :)

-> Bukaj: Heh, no my uz tyhle arachismy doma nemame
Jen ve skrini mam po babicce starou cernobilou televizi Diamant. Tu mam jen z nostalgie, chteli ji vyhodit vsichni.

-> Matthes, záškodník z TechWebu:
Jo, a u VN částí proletovat tišťáky
Jo, a u VN částí proletovat tišťáky

-> David.: Nam za ta leta zdechla dvakrat a musela se nechat opravit. Ono neni od veci tyhle spotrebice taky obcas vycistit od prachu kvuli chlazeni. Jak stary, tak novy plasmy a lcd.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: nám hraje 419tka do dneška na chatě a to jí je už skoro 26
-> King: Nahodou 416 byla super bedna, meli jsme ji jeste do roku 97, kdy ji tata prodal ukrajincum za 500

-> Syny 22.01.13 10:54:54: Ja spis nechapu tyhle zpravy na hovinkach: www.novinky.cz/domaci/290
902-koho-chce-mit-preziden
tem-zilkova-margita-a-tabo
rsky.html
Koho to zajima smarja? At si volej koho chtej vemena. Stejne je to akorat propaganda pro Schlafenberga.
Koho to zajima smarja? At si volej koho chtej vemena. Stejne je to akorat propaganda pro Schlafenberga.
-> King: no, spis si zjisti rok vyroby palinatora :) tady bych snad uz o pameti nemluvil a to bude asi ten pruser :(
-> palinator: Rozumím, klasická selektivní ztráta paměti :) Moje paměť má bohužel tu vlastnost, že na negativa z minulosti nezapomíná.
Na rovinu - nakupovat v 80. letech bylo pro mě trauma :) A to jsem chlapec z 30tisícového okresního města, kde toho bylo x krát tolik. Dodones mě děsí vzpomínky na kyselé obličeje "podavaček" z prodejny jízdních kol, kde s 80pct pravděpodobností zněla odpověď na libovolnej dotaz: "Nemáme!" a na doplňující otázku: "Nevim, zeptejte se příští tejden!" :) Nebo moje oblíbená historka, kdy jsem si vystál půlhodinovou frontu před papírnictvím (den před odevzdáním rysu) a požádal o lahvičku tuše. Ta megafronta se tam táhla kvůli faktu, že konečně dorazil, považte, toaletní papír! :) A prodavačka tomu ani nechtěla uvěřit a na celej krám: "Lidičky, slyšeli jste to? Mladý pán nechce toaletní papír! Vy ho doma nepotřebujete?!"
Škoda, že jsem tenkrát neznal profláknutou odpověď: "Ne, my si ho pereme." :)
A domácí potřeby či elektro - kapitola sama pro sebe. Když se tatíkovi podařilo sehnat před olypiádou v Seoulu "moderní" československou barevnou TV Tesla Color 416, byl u mě za boha :) Přišel k ní jenom náhodou, protože jeho kolega, kterej uplatil vedoucího elektra, měl nějak hluboko do kapsy a tak to taťkovi na přenechal. Na tehdejší "lízačku" Multiservis to vycházelo asi na 24 tisíc - přepočteno na dnešní ceny - řekněme nový osobní autíčko.
O hadrech ani nemluvím - kdo neměl přístup do Tuzexu, chodil jako strašák nebo v podivnejch pletenejch svetrech od babiček. Za mě palec dolů :)
Na rovinu - nakupovat v 80. letech bylo pro mě trauma :) A to jsem chlapec z 30tisícového okresního města, kde toho bylo x krát tolik. Dodones mě děsí vzpomínky na kyselé obličeje "podavaček" z prodejny jízdních kol, kde s 80pct pravděpodobností zněla odpověď na libovolnej dotaz: "Nemáme!" a na doplňující otázku: "Nevim, zeptejte se příští tejden!" :) Nebo moje oblíbená historka, kdy jsem si vystál půlhodinovou frontu před papírnictvím (den před odevzdáním rysu) a požádal o lahvičku tuše. Ta megafronta se tam táhla kvůli faktu, že konečně dorazil, považte, toaletní papír! :) A prodavačka tomu ani nechtěla uvěřit a na celej krám: "Lidičky, slyšeli jste to? Mladý pán nechce toaletní papír! Vy ho doma nepotřebujete?!"
Škoda, že jsem tenkrát neznal profláknutou odpověď: "Ne, my si ho pereme." :)
A domácí potřeby či elektro - kapitola sama pro sebe. Když se tatíkovi podařilo sehnat před olypiádou v Seoulu "moderní" československou barevnou TV Tesla Color 416, byl u mě za boha :) Přišel k ní jenom náhodou, protože jeho kolega, kterej uplatil vedoucího elektra, měl nějak hluboko do kapsy a tak to taťkovi na přenechal. Na tehdejší "lízačku" Multiservis to vycházelo asi na 24 tisíc - přepočteno na dnešní ceny - řekněme nový osobní autíčko.
O hadrech ani nemluvím - kdo neměl přístup do Tuzexu, chodil jako strašák nebo v podivnejch pletenejch svetrech od babiček. Za mě palec dolů :)
-> Syny 22.01.13 11:04:47: Moje video je z roku 2009. Myslím, že tam rovnítko mezi zaujatým a z poslední doby rozhodně není...