-> Bobesh: Se bojím, že bude anténa dražší jak CB. Kudy protahujete drát? Skřípáte do dveří, nebo pod kapotu a průchodkou dovnitř?
Budu ted jezdit autem bez rádia, tak si tam narafičím aspon toto.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Vysílačka
Když to tady tak čtu, nechcete náhodou někdo Allamat 294? Válí se mi doma, má rozsypaný nebo nemá žádný mikrofon (to už nevím, spíš žádný), ale jinak by měla být OK. Takže pokud jí někdo za více či méně symbolickou cenu chce a nebo se naopak někdo vzdá za symbolickou cenu mikrofonu pro mě, tak ať se hlásí :)
A nedávám to do inzerce, protože na tom svět nestojí a nijak zásadně se jí zbavit nepotřebuju, jen kdyby náhodou
A nedávám to do inzerce, protože na tom svět nestojí a nijak zásadně se jí zbavit nepotřebuju, jen kdyby náhodou

Jinak když namátkou vzpomenu na ty,cio mi v průběhu let mi prošly packama: Danita 440,CONRAD C-mobil,Danita 240,Allamat 295 a to jich půlku nepamatuju
A jenom kejvu hlavou,když s nostalgií vzpomenu na konec minulého století. To to v éteru žilo a CB etiketa nebyla jen prázdným pojmem

-> Gryzly: Jééé,Dragonka,tu mám taky
malá,levná,jednoduchá,spo
lehlivá. Jinak dobrá cena a magnetku seženeš tamtéž za pár čent

-> Gryzly: Gratulace. :-) No skoro už bych se měl asi taky stavit pro tu svoji stanici... :-D
A včera co jsem tady četl další pokračování, jsem zabloudil na aukro a za pětikilo koupil Elix Dragona CB 407. aukro.cz/vysilacka-dragon
-elix-cb-407-repro-i220174
9506.html
Akorát budu muset sehnat nějakou anténu. a magnet.
A to všechno kvůli vám. ;-)
Akorát budu muset sehnat nějakou anténu. a magnet.
A to všechno kvůli vám. ;-)
Vy jste takový šmejdi. jsem si to tady průběžně četl, zavzpomínal jsem na dobu před 12-14ti lety kdy jsem CB chtěl a neměl na ně volné prostředky. (coby končící student) Pak jsem narazil v kredenci na tydle tři knížky a tak trochu jsem si je proštudoval.
-> Tomaso435: Není za co. ;-) Vysílací antény jsou šílená "duchařina" a záleží opravdu na všem...
-> Stepan FUN: ja teda mam pochyby o funkčnosti, ale měřák nekecal, jak e zapnul booster tak ručička vylítla jak drak :-D
takže asi cajk .. dneska po devátej bohužel cestou nikdo nekecal nebylo to s kym vyzkoušet, ale uvidime... docela mě zajimá jak dalece to bude chodit . . .a zejtra snad zkusíme zlomit rekord. 55km téměř na přímo ....
jinak díky za rady :)
takže asi cajk .. dneska po devátej bohužel cestou nikdo nekecal nebylo to s kym vyzkoušet, ale uvidime... docela mě zajimá jak dalece to bude chodit . . .a zejtra snad zkusíme zlomit rekord. 55km téměř na přímo ....
jinak díky za rady :)
-> Tomaso435: Kolik by to asi vydalo tepla? Maximálně 30W... :-D Ale jelikož tam bude účinnost tak 0,3, tak cca 20W půjde do tepla... Takže jedna žárovka... :-)
No vidíš to. Já jsem říkal, že tam bude nějaká pikačovina. 30W musí President snýst v pohodě a jít lidsky (do použitelnejch hodnot) naladit. Teď se Ti rozhodně ještě zlepší příjem. Tohle jsou věci, který Ti ukáže až topení... Tyhle hodnoty bych uznal jako dobrý. ;-)
Edit: To bys viděl jak jsem tady cvičil s anténou po připojení 300W lampy... :-D
No vidíš to. Já jsem říkal, že tam bude nějaká pikačovina. 30W musí President snýst v pohodě a jít lidsky (do použitelnejch hodnot) naladit. Teď se Ti rozhodně ještě zlepší příjem. Tohle jsou věci, který Ti ukáže až topení... Tyhle hodnoty bych uznal jako dobrý. ;-)
Edit: To bys viděl jak jsem tady cvičil s anténou po připojení 300W lampy... :-D
mimochodem, tech 30w asi moc tepla nevydá co? ... nějak nemam pocit že by se to vubec ohřejvalo . a to sem s tim mluvil asi 5 Minut v kuse
-> Stepan FUN: přesně tak.. celou sem ji rozebral spoje proškrábal a prostřikal složil zpět a tradáááááá naladěno CH1 1,7 ; CH40 1,8 :-D
prostě níž to nešlo . .. ale s těma mojima 30w by to mohlo zkousnout ne:)
prostě níž to nešlo . .. ale s těma mojima 30w by to mohlo zkousnout ne:)
-> Vojtisek: Tak nakonec byl problém v navlhlý, nebo zoxidovaný anténě?
-> Stepan FUN: tak já to určitě neladil s dveřma, ale tomaso tu anténu rozdělal, ten asi jo, kua

-> Vojtisek: Tak to jo... Pak dej vědět jak to dopadlo. A ještě technická - neladili jste to doufám s těma otevřenejma 5. vratama...
-> Stepan FUN: na allamatku jsem zatím nešáhl, snad zítra, tento týden dělám dutiny, ale formelka funguje na výbornou

-> Vojtisek: A ta stanice? Zprovozněno? Čím to bylo?
-> Stepan FUN: poslušně hlásím, naladěno

-> Tomaso435: Tak jak jste dopadli?
-> pinokio110: Tak já se o ty QSL nijak moc nesnažil, ale když se náhodou povedlo, tak to potěšilo. :-) Nebyl jsem z těch, co by to vyloženě vyhledávali. Už jenom z toho důvodu, že moje jazykový znalosti byly (a dodneška vesměs jsou) omezený pouze na naučený fráze a jakákoli otázka "navíc" byla problémem. :-) To že jsem byl členem DX klubu bylo spíš proto, že jsem se s těma lidma stýkal pravidelně, pořádaly se místní (i vícedenní a "velký") expedice, zabezpečovaly se závody... Prostě byla to sranda. Ale potom to postupně začalo jít do háje (jak píšeš i s hovorovou kázní), začalo období velkýho rušení... A postupně se to rozpadlo... :-/
-> Stepan FUN: Ráno ještě jedu,NE volná,ale příští víkend volnej,tak ty pásma rozepíšu.
Mívali jsme CB zaplý v kuchyni stále,dneska tam lítaj orgány o sto péro,používaj to různý firmy,atd
Zlatý časy hovorový kázně
QSL nebylo mé hobby,občas náký kopec nebo sraz,tykačka s každým-jako mezi námi řidiči-sranda největší,když s někým se 3roky bavíš,pak ta paní má o 20let a 60kilo víc,než čekáš,slepý a jinak postižený lidi,pro které je CB jediný smysl života a spojení s lidmi,o tom to bývalo
,žena sem nechodí,takže i to
se našlo.

Mívali jsme CB zaplý v kuchyni stále,dneska tam lítaj orgány o sto péro,používaj to různý firmy,atd

Zlatý časy hovorový kázně

QSL nebylo mé hobby,občas náký kopec nebo sraz,tykačka s každým-jako mezi námi řidiči-sranda největší,když s někým se 3roky bavíš,pak ta paní má o 20let a 60kilo víc,než čekáš,slepý a jinak postižený lidi,pro které je CB jediný smysl života a spojení s lidmi,o tom to bývalo

Mapa WW lokátorů (celej svět rozdělenej na souřadnice s rozlišením cca 5x5km) od Českýho Radioklubu s ledkou označeným QTH (místem vysílání) mi dodneška visí nad stolem...
-> pinokio110: Tak tohle povolení je to co nazývám "ohlášením"... Mě dodneška zůstalo doma jenom DNT Rallye se selektivou, na zahradě 10 m stožár a někde v dílně lamda 1/2 od Siria. :-) Ale u kamaráda bych měl mít ještě právě to YT-07 (taky se selektivou, ale ovládání už dneska asi z hlavy nedám, kompresorovým mikrofonem a podobnejma kravinama), který chodilo po drobnejch úpravách (jako je naladění) jako vzteklý... A AM umělo. :-) Každopádně s tím, že neměla někam skočit... Základní frekvence pro AM byly (jestli se nepletu) o "5" dole, takže pokud stanice neměla mezikanály (nebo automatickej skok dolů), tak byla pro AM celkem k ničemu (vyjma stejný stanice)... nebo se dokázala domluvit "průlezem" při daleko horší kvalitě... Ale přece jenom šířka pásma při amplitudový modulaci (a dobrý "hlasitosti") ten průlez pokryla celkem dobře. :-)
Jak to tady čtu, tak jste mě nahlodali a docela přelejšlím, že do auta něco nacpu... :-D Asi se stavím u toho kamaráda, a vyzvednu Yosana. Přece jenom DIN1 se bude líp instalovat. :-) A sice mám ještě někde Sirio 1600, ale když už, tak už a President Collorado (kterýho mi kdysi ukradli) to bude jistit... :-D Ještě se tu válí ASC (Automatic Sqvelch Control od fy. Prasident, ale to už dneska nebude umět nikdo zkalibrovat i když je k tomu návod) a EuroCB EA-150P (určitě budeš vědět o co jde)...
A jak je to teda s těma 600 CH? Máš někde tabulku rozložení frekvencí?
Edit. Slušnost na pásmu... Kolikrát to bylo tristní, ale my co jsme se tím zabejvali opravdu hodně (expedice, pokusy o DX, slučování se v DX klubech, zaměřování stanic...) jsme se ji alespoň snažili (většinou to padalo s 10tou večerní, ale ne slušnost mezi lidma) dodržovat...
Jak to tady čtu, tak jste mě nahlodali a docela přelejšlím, že do auta něco nacpu... :-D Asi se stavím u toho kamaráda, a vyzvednu Yosana. Přece jenom DIN1 se bude líp instalovat. :-) A sice mám ještě někde Sirio 1600, ale když už, tak už a President Collorado (kterýho mi kdysi ukradli) to bude jistit... :-D Ještě se tu válí ASC (Automatic Sqvelch Control od fy. Prasident, ale to už dneska nebude umět nikdo zkalibrovat i když je k tomu návod) a EuroCB EA-150P (určitě budeš vědět o co jde)...
A jak je to teda s těma 600 CH? Máš někde tabulku rozložení frekvencí?
Edit. Slušnost na pásmu... Kolikrát to bylo tristní, ale my co jsme se tím zabejvali opravdu hodně (expedice, pokusy o DX, slučování se v DX klubech, zaměřování stanic...) jsme se ji alespoň snažili (většinou to padalo s 10tou večerní, ale ne slušnost mezi lidma) dodržovat...
-> Stepan FUN: A průser jsem měl taky,v 1990 na Vojtanově.Sloužil zrovna SANDOKAN-německej dvoumetrovej policajt,prostě chlap jak hora.Vlezl do Liany,u stanice odšrouboval PL ko od antény,namontil nějakej měřák,a nejspíš podle odporu to poznal,že mám problém,a rozdělat palubku,takže jsem vymontil tranzistorovou 50ku,stanici i anténu,podepsal odevzdání k přeměření,a tím o vše přišel.Nemít tenkrát homologovanou stanici,bylo by ještě hůř,takhle mi přišlo z D od soudu do 14dnů zaplatil 350DM,a bylo
-> Stepan FUN: koukám vyznáš se
Měl jsem Allamat 294,295,296 jsem si nechal,vše bezvadný staničky,taky Superchetah či jak se to píše,když jsem chtěl okusit USB a SSB.Škoda,že 296 nemá AM.
A nezapomenutelná,nezničite lná Formelka s typicky tvrdou modulací-ty jsem tahal od Konrada z Hirschau za 75DM,to byly časy
Jinak při přepnutí z FM na AM nesmí přeskočit jinam,i když bylo pár stanic-ty laciný,že měli 40FM a jen 12AM
Povolení Český telekomunikační úřad-koupil jsem CB,poslal tam od ní ten homologační papír a své nacionále,oni poslali zpět tiskopis-povolení které jsi měl v místě provozování-doma nebo v autě.A v D se koupila na poště za 5DM ta cirkulační karta,a když mě třeba kontrolovali v Dánsku,tak taky v pohodě-platilo to venku všude.
To povolení ČTÚ nevím už kdy padlo,tak pak začal vysílat kdekdo,kdo CB pořídil a se slušností na pásmu to šlo z kopce

Měl jsem Allamat 294,295,296 jsem si nechal,vše bezvadný staničky,taky Superchetah či jak se to píše,když jsem chtěl okusit USB a SSB.Škoda,že 296 nemá AM.
A nezapomenutelná,nezničite lná Formelka s typicky tvrdou modulací-ty jsem tahal od Konrada z Hirschau za 75DM,to byly časy

Jinak při přepnutí z FM na AM nesmí přeskočit jinam,i když bylo pár stanic-ty laciný,že měli 40FM a jen 12AM

Povolení Český telekomunikační úřad-koupil jsem CB,poslal tam od ní ten homologační papír a své nacionále,oni poslali zpět tiskopis-povolení které jsi měl v místě provozování-doma nebo v autě.A v D se koupila na poště za 5DM ta cirkulační karta,a když mě třeba kontrolovali v Dánsku,tak taky v pohodě-platilo to venku všude.
To povolení ČTÚ nevím už kdy padlo,tak pak začal vysílat kdekdo,kdo CB pořídil a se slušností na pásmu to šlo z kopce

-> Vojtisek: Kecám. Překouknul jsem se. Je to 2 a 3, pak musí svítit TX. Pokud 2 a 4, tak Ti bude stanice přijímat (začne šumět jako bys tam měl mikrofon). Pin 1 je vstup mikrofonu.
-> Stepan FUN: čili když spojím pin 2 a 4, tak se má TX rozsvítit. Když se nerozsvítí, tak je KO něco vevnitř?
-> Vojtisek: Vyzkoušej... Vedle přepínače na CH9 je kontrolka TX. Ta se musí po "zaklíčování" rozsvítit. Pokud to nedělá, je pravděpodobně jenom v háji spínač, nebo drát v mikrofonu...
Schéma a kupodivu dobře čitelný: www.cbradio.cz/doc/.../sc hema2.jpg
Kontrola - odpoj mikrofon, vezmi měřák a změř odpor mezi pinama 2 a 3 konektoru. Po zaklíčování musej bejt ve zkratu (bez zaklíčování jsou spojený 2-4). Pokud ano, zkus drátem propojit piny 2-3 ve stanici. Musí se to TX rozsvítit. Pokud nejsou po zaklíčování ve zkratu, tak je potřeba rozebrat mikrofon, proměřit dráty a vypínač. Schéma mikrofonu je na tom schématu taky...
Edit: Opravena čísla pinů. Překouknul jsem se ve schématu...
Schéma a kupodivu dobře čitelný: www.cbradio.cz/doc/.../sc hema2.jpg
Kontrola - odpoj mikrofon, vezmi měřák a změř odpor mezi pinama 2 a 3 konektoru. Po zaklíčování musej bejt ve zkratu (bez zaklíčování jsou spojený 2-4). Pokud ano, zkus drátem propojit piny 2-3 ve stanici. Musí se to TX rozsvítit. Pokud nejsou po zaklíčování ve zkratu, tak je potřeba rozebrat mikrofon, proměřit dráty a vypínač. Schéma mikrofonu je na tom schématu taky...
Edit: Opravena čísla pinů. Překouknul jsem se ve schématu...
-> Stepan FUN: tak to se asi nerozsvítilo
-> Vojtisek: Na stanici by se mělo rozsvítit TX místo RX...
-> Stepan FUN: příjem mám ok, když sepnu majk, šumění se přeruší
-> Vojtisek: A vysílání se Ti teda normálně spustí? Pokud ano, tak koncovej, nebo budící tranzistor. Stalo se to pravděpodobně vysíláním bez antény, nebo se špatnou (špatně naladěnou) anténou. Pokud to přijímá dobře, tak vylučuju stuďák na konektoru... A pokud to dáš těsně k jiný stanici, tak to Tvoje vysílání je na ní slyšet? To by bejt mělo - na kus drátu (šroubovák) místo natény a vzdálenost do půl metru...
-> Stepan FUN: když jsme na to zapojili měřák výkonu, tak to neukázalo ani watt
-> Vojtisek: koncák... pokud se tváří že vysílá, ale neleze z ní žádnej (nebo minimální) výkon. Pokud se nepřepne do vysílání, tak je kabel, případně spínač v mikrofonu... Pokud signál jde a modulace (hlas) ne, tak o5 mikrofon, případně mikrofonní zesilovač.
kucí, mám allamatku 294, která přijímá, ale nevysílá, co tam může bejt pokažený?
-> pinokio110: To plus a mínus... To jsou jedině ty mezikanály ve svý podstatě použitelný jenom pro AM... Nebo jak to je? Tohle mě nějak minulo. Měl jsem Allamat 295 (200CH a nic navíc) a pak YT-07 (Allamat 297 - 240CH), která při AM skákala automaticky o půlku dolů... Ale stejně jsem AM používal akorát občas při pokusech o DX a používalo se běžně jen 80CH (B a C)...
Pak jsem se občas setkal s Presidentem George a Emperorem Shogun, ale to byla jiná liga (taky za cenu 4-5ti běžnejch stanic). Třeba Shogun měl jenom 40CH a zbytek plynule laditelnej, George 240CH s možností doladění a oboje umělo AM, FM i SSB. :-)
Povolení v ČR? Tak to nepamatuju. Na CB pamatuju jenom ohlášení a jak to bylo v DE netuším. Vím jen, že chtěli aby to mělo CEPT. Nicméně svoji první stanici jsem kupoval až asi půl roku po tom, co vyšlo GP a v DE to snad v tý době už bylo taky volně. Jenom jsem slyšel, že na hranicích ty stanice kontrolovaly a pokud se tam našlo něco co bylo navíc (topení, rozšířená stanice), tak jsi o to přišel devastací na místě...
Pak jsem se občas setkal s Presidentem George a Emperorem Shogun, ale to byla jiná liga (taky za cenu 4-5ti běžnejch stanic). Třeba Shogun měl jenom 40CH a zbytek plynule laditelnej, George 240CH s možností doladění a oboje umělo AM, FM i SSB. :-)
Povolení v ČR? Tak to nepamatuju. Na CB pamatuju jenom ohlášení a jak to bylo v DE netuším. Vím jen, že chtěli aby to mělo CEPT. Nicméně svoji první stanici jsem kupoval až asi půl roku po tom, co vyšlo GP a v DE to snad v tý době už bylo taky volně. Jenom jsem slyšel, že na hranicích ty stanice kontrolovaly a pokud se tam našlo něco co bylo navíc (topení, rozšířená stanice), tak jsi o to přišel devastací na místě...
-> Stepan FUN: u Allamat 296 mám taky 600
klasika A-E
pak plus
pak minus
nemít to FQ,to by bylo hledání,na to mrnavý už nevidím
stejně je to k hovnu,takových kanálů
zlatý časy,kdy muselo být povolení ČTÚ a cirkulační karta v D na každé poště za 5DM
klasika A-E
pak plus
pak minus
nemít to FQ,to by bylo hledání,na to mrnavý už nevidím
stejně je to k hovnu,takových kanálů
zlatý časy,kdy muselo být povolení ČTÚ a cirkulační karta v D na každé poště za 5DM
-> Stepan FUN: No to je právě problém, že vzhledem k tomu, kudy potřebuju protáhnout kabel, abych ho nelámal hranou dveří, je to trochu složitější. Takže snad jedině odšroubovávat prut a vymyslet nějakou krytku na vršek?
-> Stepan FUN: Zatim jsem to nezkoumal, tak jenom píšu co mi řekl
takže to může bejt klidně těch 200

-> Nwkt: 600 kanálů? 200 a 240 znám, ale 600? Jedině že jsou tam ještě mezikanály pro AM... Tak v tom případě hodně štěstí s hledáním těch "správnejch" 40ti, v případě použití mezikanálů zapnutelnejch kdykoli a nejen se změnou modulace 80ti. :-D Pokud jsou tam písmena k číslu kanálu a dělení je po 40ti, tak by to mělo bejt 1-40 C. Povolenejch je snad ještě o 40 níž 1-40 B, ale tím si nejsem jistej (za mě nebylo a nový Generální povolení jsem nečetl). Ale kam až sahá teda ten další rozsah netuším. Jako těch 5x40 (případně 5x80) mi pořád nedává 600. Už při 240ti kanálech se těch posledních 80 kreje s radioamatérským pásmem 10m (CB je 11) a tam neradno vysílat. ČTÚ sice CB neřeší, ale při stížnostech radioamatérů (na 10m jede převážně morse, takže fonii tam těžko uslyšíš) by to už řešit mohli... Přece jenom dosah je poměrně velkej a radioamatérů dost...
Jinak 6W je celkem běžnejch, v provozu nepoznatelnejch, ale hoděj se v případě připojení zesilovače. Většinou byly koncáky ve všem 6W, jenom byl výkon omezenej kvůli legálnosti. I 10W stanice (neschválený) měly většinou přepínač na omezení výkonu na povolený 4W, případně byly dodávaný jako schválený (4W a 40CH), ale jednoduchou úpravou (většinou i popsanou v neoficiálních návodech) byly rozšířitelný na 200 - 240CH a 6-10W...
Jinak 6W je celkem běžnejch, v provozu nepoznatelnejch, ale hoděj se v případě připojení zesilovače. Většinou byly koncáky ve všem 6W, jenom byl výkon omezenej kvůli legálnosti. I 10W stanice (neschválený) měly většinou přepínač na omezení výkonu na povolený 4W, případně byly dodávaný jako schválený (4W a 40CH), ale jednoduchou úpravou (většinou i popsanou v neoficiálních návodech) byly rozšířitelný na 200 - 240CH a 6-10W...
-> Stepan FUN: Je nějaká potuněná, 6W a rozšířená na 600 kanálů a za těch pár stováků neber to 

nechavam to na střeše pořád :-D akorát před tescem ji odšrobuju od magnetu a hodim do auta, to je celý...
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : ¨sundavam i v garazi :)
-> Antony: Taky jsem si myslel, že se u nás v poměrně malý vesnici nemůže nic ztratit. Pár vykradenejch aut (moje taky), pár vykradenejch baráků... V autě i v baráku už máme alarm (včetně dílny), na baráku je kamera... Doba je zlá a policajti s těma místníma šmejdama moc dělat nemůžou (ví se kdo to je), protože dneska už ani chytit někoho při činu nic neznamená. :-/ Dneska už to není jako dřív, ale když vezmeš, že naténa s magnetem stojí dost přes litr, tak on za ni v zastavárně 300,- dostane, tak jemu to na pivo a trávu stačí a má to bez rizika (přestupek i kdyby ho chytli a prokázali mu úmysl) a bez práce...
-> Stepan FUN: ups, já magnetku nesundávám, si říkám, že to není v tom našem ušákově zapotřebí. . .
-> Nwkt: President Collorado ( www.vysilacky.com/577-ant
eny/5167-president-colorad
o?pg=6 ) a k tomu magnet na PL konektor ( www.vysilacky.com/587-mag
nety-klouby/5203-magnet-14
0-pl-%28tti-lafayette%29 )... ;-) Ale Tobě se asi ty 2m prut líbit nebudou... Pak třeba tohle : www.vysilacky.com/581-ant
eny-cb-magneticke/5164-pre
sident-dakota-magneticka-a
ntena-145-cm?pg=2
Každopádně President a připojení na PL konektor je ověřená kvalita. A chválím výběr stanice. Alan byly velice dobrý. Jelikož Midland dělal profistanice a Alan je "pobočka", tak s tím měli asi dost zkušeností.
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Sundával bych. I anténu z pevnýho držáku...
Každopádně President a připojení na PL konektor je ověřená kvalita. A chválím výběr stanice. Alan byly velice dobrý. Jelikož Midland dělal profistanice a Alan je "pobočka", tak s tím měli asi dost zkušeností.
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Sundával bych. I anténu z pevnýho držáku...