skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Vysílačka
Kdo máte magnetku na autě, sundáváte jí nebo jí tam necháváte i přes noc před barákem? Zajímalo by mě, jestli se tohle ještě krade. Ale ještě asi před rokem mi někdo odšrouboval obyč origo prut (dlouhý) z antény na Formanovi. :(
-> Tomaso435: budeš mít plyn voe, to se ti vyplatí jen do Prahe

-> Tomaso435: Jako naprosto jsem netušil, že Elix ještě funguje. Byl to jeden z prvních prodejců vysílaček v ČR. :-) Dokonce autorizovanej dovozce některejch typů. (Např. CB-407, neboli Elix Dragon) Několikrát jsem v tý prodejně byl. Poprvé asi tak před 16ti lety... :-D
-> Stepan FUN: právě tam to ted obědnavam . . . :-D
a kvuli kilu za poštu do prahy nepojedu :-D :-D
a kvuli kilu za poštu do prahy nepojedu :-D :-D
-> Tomaso435: Až půjdu do dílny, tak se podívám... Ale nevěřím, že se to tu ještě válí. Přece jenom je to dost malý a lehce ztratitelný zařízení...
-> Stepan FUN: hráááábni kamsi do šuplííííku ;)
docela bych uvítal . .. našel sem to už jen na cb burze kde prodejce nereaguje, a pak v jednom eshopu v praze . . .
docela bych uvítal . .. našel sem to už jen na cb burze kde prodejce nereaguje, a pak v jednom eshopu v praze . . .
-> Tomaso435: Několik jich tu bylo... Ale kam to přišlo ví snad jen bůh... :-/
Edit: www.elix-shop.cz/store/go odsdetail.asp?lngDepartm.. .
Za 48Kč to není tak strašný a do Prahy snad občas jezdíš... ;-) Adresa je Klapkova 48 a dá se tam dojet docela dobře tramvají (myslím č.17, ale jistej si nejsem - je to pár let co jsem tam byl). Naproti bejval ještě jeden krám s vysílačkama...
Edit: www.elix-shop.cz/store/go odsdetail.asp?lngDepartm.. .
Za 48Kč to není tak strašný a do Prahy snad občas jezdíš... ;-) Adresa je Klapkova 48 a dá se tam dojet docela dobře tramvají (myslím č.17, ale jistej si nejsem - je to pár let co jsem tam byl). Naproti bejval ještě jeden krám s vysílačkama...
pro ty z vás, kdo si tohle téma přečtou si tu zainzeruju . koupím DIALER DTMF :-)
zasvěcení vědí... kdyby někdo měl přebytečnej tak vemu :)
zasvěcení vědí... kdyby někdo měl přebytečnej tak vemu :)
-> Stepan FUN: ještě sem neměřil. až někdy. v sobotu
-> Vojtisek: Správně. ;-) Šikula.
-> Tomaso435: Pokud bude měřák před zesilovačem, budeš mít lepší vysledky. :-) A kolik Ti to ukazuje výkonu do antény?
-> Tomaso435: Pokud bude měřák před zesilovačem, budeš mít lepší vysledky. :-) A kolik Ti to ukazuje výkonu do antény?
-> Tomaso435: měříš vlny z antény, a ten měřík bych dal co nejbliž k anténě.
-> Vojtisek: sijo vid
-> Tomaso435: b)
děcka ...
když ladim antenu zkrze zesik
tak to usí bejt jak?
CB->měřák->zesik-&g t;antena?
nebo
CB->zesik->měřák-&g t;antena?
když ladim antenu zkrze zesik
tak to usí bejt jak?
CB->měřák->zesik-&g t;antena?
nebo
CB->zesik->měřák-&g t;antena?
-> Vojtisek: huš :-D
-> Tomaso435: tak na atrapu velký akorát

ty vole. velký to je jak 2 krabičky sirek a stojí to 4 kila 

-> Stepan FUN: no ten měl ten samej, ale než jsem se rozhýbal, tak zbyla jen tato
-> Stepan FUN: takže řikáš neřešit jo. Budu mit 35w. dle zkušeností kolegů je to optimální. nikoho tim moc nenasereš a ma to uspokojivej dosah :)
-> Vojtisek: Koukal jsem do dnešního nákupu... Tady na fotce je to na ho... vidět, ale pokud je to A80D, tak to 150W nená ani náhodou. Mělo by to mít těch 80 při ideálním buzení (cca 10W) a napájení 14V, takže výsledek je někde kolem 50W. Žil jsem v tom, že jsi mluvil o 150W... Tohle se uchladí pokud nebudeš mít hodinový relace nebo vysílat pár hodin krátkejma relacema rychle za sebou... ;-)
-> Tomaso435: Jestli to dopadlo fakt na těch 30W, tak žádný aktivní chlazení řešit opravdu nemusíš... Vem si, že ve vysílačce máš 4W a chladí Ti to jenom plášť... Tohle má poměrně velký žebrování a výkon reálně necelejch 20W...
Je jenom při delším vysílání občas potřeba to zkontrolovat a pokud by teplota šla přes cca 80°C tak se na to na chvilku vykašlat. Ale na 3min relaci a pak 10 minut nic je to úplně jedno. To se ani neohřeje na provozní teplotu...
Já mám tohle elektro.bazos.cz/inzerat/ .../CB-zesilovac-150W.php a tam už při buzení cca 10W nějakej výkon šel a trošku to topilo... :-) Relálně jsem se dotával na cca 120-130W v FM a 140-150W v SSB a AM... :-)
-> Tomaso435: Jestli to dopadlo fakt na těch 30W, tak žádný aktivní chlazení řešit opravdu nemusíš... Vem si, že ve vysílačce máš 4W a chladí Ti to jenom plášť... Tohle má poměrně velký žebrování a výkon reálně necelejch 20W...
Je jenom při delším vysílání občas potřeba to zkontrolovat a pokud by teplota šla přes cca 80°C tak se na to na chvilku vykašlat. Ale na 3min relaci a pak 10 minut nic je to úplně jedno. To se ani neohřeje na provozní teplotu...
Já mám tohle elektro.bazos.cz/inzerat/ .../CB-zesilovac-150W.php a tam už při buzení cca 10W nějakej výkon šel a trošku to topilo... :-) Relálně jsem se dotával na cca 120-130W v FM a 140-150W v SSB a AM... :-)
-> Vojtisek: ja na ten svuj nandam větráčky z PC :-D nějakej zespoda nějakej z vrchu a mohlo by to uchladit :)
-> Stepan FUN: počítám s úpravou vzduhovodu na léto, kdy stejně studenej vzduch honím spodem

-> Vojtisek: Na tomhle řešení je blbý, že se tohle zařízení docela ohřívá od topení, což není zrovna optimální. Ono se to už normálně blbě chladí... Ale zase Ti hřeje na nohy. :-)
-> Vojtisek: Nech to zapojený na pořád a jenom ho vypínej. Měl jsem to tak v autě. Zesík byl pod sedačkou a jenom vytaženej vypínač na palubce. viz: img.skoda-virt.cz/vase_au
ta_upload/.../8218_2011-05
-05_23-04-22_30.jpg
Edit: fotka sice na ho... ale snad postačí. :-)
Edit: fotka sice na ho... ale snad postačí. :-)
-> Stepan FUN: čili cajk, jo? nechce se mě to furt připojovat na zesík a ze zesíku

-> Vojtisek: Omezení tam samozřejmě bude. Ale nepatrný. Je to asi jako kdybys dal na anténí kabel spojku...
-> Gryzly: přes vyplej
-> Vojtisek: Myslíš přes vyplej zesík, a nebo bez zesíku?
Klucí, když budu vysílat přes vyplej zesík, bude to horší než kdybych vysílal bez vyplého zesíku?
zase šrek valí expedici .. ja ho měl 39km odemě a luxusní kvalitka :))) někdy asi taky budu muset vyjet na kopec rozdělat tam 6metrovku a zavysílat si :))))
- Je tu prosím někdo z lokality Hradec Králové, kdo by mi dokázal naladit anténu k CB?
-> Vojtisek: Vydrží, ale je potřeba ji pořádně naladit, nebo ten zesilovač udělá pápá. ;-)
kluci, zvládne mi nová anténa fungovat se zesilovačem, co má 150W?
-> Tomaso435: Nejen přes léto, ale i při inverzi, nízký oblačnosti, ionizovanejch mracích, před bouřkou... Pásmo CB je plný překvapení a vysvětlit důvod proč to někdy chodí a někdy ne je tak trochu problém... :-D A ozvěna může bejt úmyslná Echomikrofon je při dálkovým spojení (nazýváno zkratkou DX) je docela dobrá věc.
dneska byl na hodinku zajimavej ukaz. chytal sem nějaký turky a italy,,, mělo to šíleno ozvěnu ale příjem děsně čistej . . . a ja myslel že se tohle děje jenom přez léto :-D
tak ted si to tu celý vytisknu a zejtra zkusim :D
-> Tomaso435: woe. Odečíst je myšlený jako přečíst hodnotu, kterou Ti ukazuje ručička. :-D
Jinak - CH20 je dobrej jako "referenční", abys věděl kam ladit, tak CH1 a CH40 jak jsem Ti psal... ;-)
Edit: A jinak - odráží se cokoli nad 1... ;-) Takže pro měření výkonu bys musel mít čistá 1, ale nejpřesnější je to s tím zatěžovacím odporem. ;-)
Jinak - CH20 je dobrej jako "referenční", abys věděl kam ladit, tak CH1 a CH40 jak jsem Ti psal... ;-)
Edit: A jinak - odráží se cokoli nad 1... ;-) Takže pro měření výkonu bys musel mít čistá 1, ale nejpřesnější je to s tím zatěžovacím odporem. ;-)
Návod PSV - anténa se ladí na SWR/PSV délkou zářiče (prutu antény) obecně takto:
1.do ANT vstupu měřiče PSV (SWR Metru) připojte anténu umístěnou na/ve střeše vozu, s rozbaleným kabelem přesně tak, kudy povede při provozu (tzn. reálná instalace, nelze např. měřit bez protiváhy, tj. na dřevěném stole atp.), stanici zapojte do druhého konektoru označeného obvykle: Trans, RTX, TX apod.
2.měříte-li anténu za delším (prodlouženým) kabelem, umísťujte SWR metr vždy co nejblíže antény
3.přepínač nastavte na FWD (případný druhý přepínač nastavte na SWR)
4.zaklíčujte (začněte krátce vysílat) a otočným regulátorem CAL (kalibrace) nastavte plnou výchylku ručičky do polohy SET - na stupnici obvykle nejvíce vpravo
5.přepněte do polohy REF, zaklíčujte a odečtěte na (nejlépe středním =) 20. kanálu vaši hodnotu činitele stojatých vln, ideální hodnota je co nejnižší - 1, dobrá hodnota je 1.5 až 2, vždy ale musí být menší jak 3 (mimo červené pole), v červeném poli hrozí poškození stanice při vysílání a nedosáhnete ideálního vysílacího výkonu (protože se výkon odráží zpět do vysílačky, není vyzářen anténou)!
6.TIP: pokud je PSV (SWR) na kanálu č.1 horší = tj. vyšší, jak na kanále 40, anténu nepatrně prodlužte a naopak (a proměřte znova)
7.Výkon: Některé modely SWR metrů umí měřit i vysílací výkon vysílačky - přepněte na PWR a druhým přepínačem nastavte rozsah (např. do 10W nebo do 100W dle výkonu vašeho systému) a zaklíčujte (měli byste naměřit přibližně 4W pro normální CB vysílačku s povoleným výkonem v ČR)... Pokud měříte do 100W, naměřený údaj vynásobte 10ti; pro přesné výsledky výkonu musí být PSV do 1,5
8.po naladění antény PSV měřič odpojte (zkresloval by přijímací i vysílací parametry vaší sestavy, pro trvalou regulaci pevně zabudovaných domovních antén slouží tzv. Matcher)
-tohle je už dobrý,, ale
-5.přepněte do polohy REF, zaklíčujte a odečtěte na (nejlépe středním =) 20. kanálu vaši hodnotu činitele stojatých vln,
-***jak odečtu ?***
ideální hodnota je co nejnižší - 1, dobrá hodnota je 1.5 až 2, vždy ale musí být menší jak 3 (mimo červené pole), v červeném poli hrozí poškození stanice při vysílání a nedosáhnete ideálního vysílacího výkonu (protože se výkon odráží zpět do vysílačky, není vyzářen anténou)!
1.do ANT vstupu měřiče PSV (SWR Metru) připojte anténu umístěnou na/ve střeše vozu, s rozbaleným kabelem přesně tak, kudy povede při provozu (tzn. reálná instalace, nelze např. měřit bez protiváhy, tj. na dřevěném stole atp.), stanici zapojte do druhého konektoru označeného obvykle: Trans, RTX, TX apod.
2.měříte-li anténu za delším (prodlouženým) kabelem, umísťujte SWR metr vždy co nejblíže antény
3.přepínač nastavte na FWD (případný druhý přepínač nastavte na SWR)
4.zaklíčujte (začněte krátce vysílat) a otočným regulátorem CAL (kalibrace) nastavte plnou výchylku ručičky do polohy SET - na stupnici obvykle nejvíce vpravo
5.přepněte do polohy REF, zaklíčujte a odečtěte na (nejlépe středním =) 20. kanálu vaši hodnotu činitele stojatých vln, ideální hodnota je co nejnižší - 1, dobrá hodnota je 1.5 až 2, vždy ale musí být menší jak 3 (mimo červené pole), v červeném poli hrozí poškození stanice při vysílání a nedosáhnete ideálního vysílacího výkonu (protože se výkon odráží zpět do vysílačky, není vyzářen anténou)!
6.TIP: pokud je PSV (SWR) na kanálu č.1 horší = tj. vyšší, jak na kanále 40, anténu nepatrně prodlužte a naopak (a proměřte znova)
7.Výkon: Některé modely SWR metrů umí měřit i vysílací výkon vysílačky - přepněte na PWR a druhým přepínačem nastavte rozsah (např. do 10W nebo do 100W dle výkonu vašeho systému) a zaklíčujte (měli byste naměřit přibližně 4W pro normální CB vysílačku s povoleným výkonem v ČR)... Pokud měříte do 100W, naměřený údaj vynásobte 10ti; pro přesné výsledky výkonu musí být PSV do 1,5
8.po naladění antény PSV měřič odpojte (zkresloval by přijímací i vysílací parametry vaší sestavy, pro trvalou regulaci pevně zabudovaných domovních antén slouží tzv. Matcher)
-tohle je už dobrý,, ale
-5.přepněte do polohy REF, zaklíčujte a odečtěte na (nejlépe středním =) 20. kanálu vaši hodnotu činitele stojatých vln,
-***jak odečtu ?***
ideální hodnota je co nejnižší - 1, dobrá hodnota je 1.5 až 2, vždy ale musí být menší jak 3 (mimo červené pole), v červeném poli hrozí poškození stanice při vysílání a nedosáhnete ideálního vysílacího výkonu (protože se výkon odráží zpět do vysílačky, není vyzářen anténou)!
-> Stepan FUN: Prošlo to tentokrát? :-D
... ne
tenhle postup bude dobrej teda?
Pravej čudl zamáčknu, levej nechám vymáčknutej, nastavím ručičku na SET , pak levej zamáčknu a vysouvám a zasouvám prut anteny tak abych dosáhnul teda stejnýho udaje na kanále 1 a 40 . Ideální hodnota na tech kanálech je pod červeným polem tedy od 3 dolu. čim níže tim lepe..
... ne

tenhle postup bude dobrej teda?
Pravej čudl zamáčknu, levej nechám vymáčknutej, nastavím ručičku na SET , pak levej zamáčknu a vysouvám a zasouvám prut anteny tak abych dosáhnul teda stejnýho udaje na kanále 1 a 40 . Ideální hodnota na tech kanálech je pod červeným polem tedy od 3 dolu. čim níže tim lepe..
-> Tomaso435: Ještě jednou a snad naposledy...
Tohle je kombinovanej měřák (mluvím o tom Tvým, u toho dvojitýho je to ale ve svý podstatě stejný). Pravým tlačítkem si volíš měřenou hodnotu. Vymáčknutý - PWR neboli výkon, Zamáčknutý - Činitel stojatých vln (neboli SWR, PSV, ČSV) Levý tlačítko je pro volbu rozsahu. Při měření výkonu se měří výkon do 10W, něbo do 100W. Ale jak jsem psal - pro přesný měření bys musel použít přesnej zatěžovací odpor, do antény je to pouze velmi orientační.
Při měření PSV si tím levým přepínačem volíš hodnotu pro nastavení měření (SET - neboli poloha FWD - vymáčknuto), a nebo měření samotný (REF - zamáčknuto).
Prošlo to tentokrát? :-D
Edit: A snažíš se dosáhnout tím vysouváním a zasouváním antény co nejnižší hodnoty... Limit (ofiko) je to červený pole (nad 3), nad 1,7 je to na ho..., cca 1,3 už je naprostá pohoda i se zesilovačem, 1 je ideál... ;-)
Tohle je kombinovanej měřák (mluvím o tom Tvým, u toho dvojitýho je to ale ve svý podstatě stejný). Pravým tlačítkem si volíš měřenou hodnotu. Vymáčknutý - PWR neboli výkon, Zamáčknutý - Činitel stojatých vln (neboli SWR, PSV, ČSV) Levý tlačítko je pro volbu rozsahu. Při měření výkonu se měří výkon do 10W, něbo do 100W. Ale jak jsem psal - pro přesný měření bys musel použít přesnej zatěžovací odpor, do antény je to pouze velmi orientační.
Při měření PSV si tím levým přepínačem volíš hodnotu pro nastavení měření (SET - neboli poloha FWD - vymáčknuto), a nebo měření samotný (REF - zamáčknuto).
Prošlo to tentokrát? :-D
Edit: A snažíš se dosáhnout tím vysouváním a zasouváním antény co nejnižší hodnoty... Limit (ofiko) je to červený pole (nad 3), nad 1,7 je to na ho..., cca 1,3 už je naprostá pohoda i se zesilovačem, 1 je ideál... ;-)
mam tu dva . jeden singl a jeden duo :D
mě bylo právě řečeno že na levej čúdl šahám jen když mám zesilovač . . .
takže jinak ...
Pravej čudl zamáčknu, levej nechám vymáčknutej, nastavím ručičku na SET , pak levej zamáčknu a vysouvám a zasouvám prut anteny tak abych dosáhnul teda stejnýho udaje na kanále 1 a 40... at je to jakej koliv udaj? nebo tam má bejt nějaká mez? :) muj je ten horní ....
mě bylo právě řečeno že na levej čúdl šahám jen když mám zesilovač . . .
takže jinak ...
Pravej čudl zamáčknu, levej nechám vymáčknutej, nastavím ručičku na SET , pak levej zamáčknu a vysouvám a zasouvám prut anteny tak abych dosáhnul teda stejnýho udaje na kanále 1 a 40... at je to jakej koliv udaj? nebo tam má bejt nějaká mez? :) muj je ten horní ....
-> Tomaso435: Jak píše COL . Pravej čudl zamáčkni, levej necháš vymáčknutej, nastavíš ručičku na maximum, pak levej zamáčkneš a měříš. Pokud se Ti jedná o výkon, tak ten je při měření na anténě skutečně velmi orientační. Musel bys mít zatěžovací vykonovej 50ohm odpor a pak by jsme se mohli bavit o měření výkonu. Takhle jenom poznáš, jestli je ta vysílačka funkční (cokoli nad 2W) a nebo je odpálená (skoro nulová, nebo nulová výchylka)...
-> Bobesh: Hledá se co nejnižší hodnota a rozdíl mezi CH1 a CH40 je danej kvalitou (širokopásmovostí) antény. Každopádně pokud bude hodnota stejná na CH1 a CH40, tak už toho s tou anténou moc neuděláš a dosáhl jsi maxima.
-> Bobesh: Hledá se co nejnižší hodnota a rozdíl mezi CH1 a CH40 je danej kvalitou (širokopásmovostí) antény. Každopádně pokud bude hodnota stejná na CH1 a CH40, tak už toho s tou anténou moc neuděláš a dosáhl jsi maxima.
Nedelas to dobre. Tedy pokud se takhle pokousis antenu ladit. Ten tvuj SWR metr ma nejaky zvlastni popisky, ale obecne se to dela tak, ze se merak nastavi do polohy FWD a nastavi se rucka na SET, pak se da do polohy REF a hleda se ladenim anteny minimalni vychylka. Kdyz najdes minimum, provedes zase nastaveni set v rezimu fwd a pak prepnutim na ref prectes skutecnou hodnotu swr, nebo prepnutim na pwr si prectes vykon. Pokud ti rucka nereaguje na zmenu delky prutu, znamena to, ze blbe meris, nebo je nekde zavada.
-> Bobesh: ja to vozim v prostředku střechy a cajk. na straně a v zadu to stálo za hovno ....
ale de mi o to jesi to měření (ladění) provádím správně . . ale nejspíš jo :D jinak to snad ani nejde...
ale de mi o to jesi to měření (ladění) provádím správně . . ale nejspíš jo :D jinak to snad ani nejde...
-> Bobesh: Tj. nejlépe plácnout doprostřed střechy, aby to "zrcadlo" bylo co největší?
-> Tomaso435: Pokud se pamatuju tak se nesmí rozcházet na 1. a 40. kanálu,rovná se úpravou délky prutu. Dost záleží na umístění prutu. Jestli to je magnetka,tak musíš experimentovat s umístěním ale čím lepší podklad (zrcadlo) tím líp. Samosebou myslím plech.
ještě dotaz ohledně naladění anteny. (ano ještě jednou) :-D
dle kolegy to dělám dobře, ale přeci jen...
Stisknu modrý tlačítko, naladim 20 kanál,zmačknu majk, a červeným to vyladím do polohy SET na displayi.
pak modrý vypnu stisknu znovu majk a tim bych měl vidět kolik wattů vysílám. . . . je to tak ? pohybování anteního prutu nahoru a dolu v držáku nemá nikdy moc vliv. spíš nemá vubec. a na všech kanálech je výkon zhruba stejnej. lyší se to jen o nějaký kousíčky kdy na 1 a 40 je víc a v prostředku to lehouuuučce klesá...
dle kolegy to dělám dobře, ale přeci jen...
Stisknu modrý tlačítko, naladim 20 kanál,zmačknu majk, a červeným to vyladím do polohy SET na displayi.
pak modrý vypnu stisknu znovu majk a tim bych měl vidět kolik wattů vysílám. . . . je to tak ? pohybování anteního prutu nahoru a dolu v držáku nemá nikdy moc vliv. spíš nemá vubec. a na všech kanálech je výkon zhruba stejnej. lyší se to jen o nějaký kousíčky kdy na 1 a 40 je víc a v prostředku to lehouuuučce klesá...