Vysílačka

prohledat
2550 příspěvků (zobrazeno 2251 až 2300) od 19.04.2005 do 07.05.2021, založil/a Wena
řadit dle data
13:14:38
23.02.2012
Antony - zrušená registrace
-> stika87: já mám klasickou dvoulinku s adaptérem do zásuvky a s pojistkou. .
12:55:43
23.02.2012
stika87 - Maschinenführer
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : vecinou tam je 2*+ a jednou- pro udrzeni kanalu
11:38:42
23.02.2012
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
Ještě se zeptám - jak je to s napájením takové vysílačky? Tam bude asi normálně kabel + a - 12V co jsou v autě - lze místo toho, abych ten kabel někam napevno připájel na něj prdnout koncovku do zapalovače a připojit to k napájení přes něj (abych to mohl přehazovat mezi auty)?
06:50:31
23.02.2012
yaris
-> Stepan FUN: jo tohle selektivni číslo mám napsany na vysílačce,ale nikdy jsem to nezkoušel (ono ani není s kým v dnesní době).
22:32:04
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Tomaso435: Koukám dobrej román... Už bych se na to měl asi vykašlat. :-D

Jinak ještě jedna věc - existujou (existovaly) zařízení, kterejm se říkalo selektivní volba. Po instalaci tohohle zařízení jsi měl z vysílačky "telefon". Stanice byla úplně ticho a pokud někdo vyslal éterem správnou sekvenci čísel ve formátu DTMF (tónová volba telefonu), tak Tvoje stanice začala ječet jako telefon. Po vypnutí tohohle zařízení se to chovalo jako vysílačka... jelikož jak jsme pochopil (jestli jsem správně pochopil) uvažuješ o spojení 2 stabilních objektů, tak by tohle třeba nebyla marná věc...
22:27:20
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Tomaso435: Tak vylepšení dosahu...

Strašně záleží na místě, který máš k dispozici (rozhodujou i kraviny jako typ podloží pod zemí) a pak na anténě. Pokud budeš mezi kopcema, tak je potřeba místo tý antény co máš zvolit raději lambda 5/8 s protiváhama (myslím z těch základních levnejch - o verzích typu Super 16, nebo Spazio nemluvím - to jsme u High-End v jinejch cenách a nevím jestli to ještě dneska jde vůbec koupit), protože ta má hlavní vyzařovací lalok zvednutej nahoru. Pokud budeš vysílat na rovině, nebo v ideálním případě z kopce, tak je ta lambda 1/2 ideální... Naladění je samozřejmost, stejně jako kvalitní (a jak jsem psal novej) kabel k anténě.

Pak kvalita vysílačky. Jak jsem už psal - Každá vysílačka z výroby má nějakou odchylku od základní frekvence danou kanálem. (např. kanál 1 je frekvence 26.965 MHz). Pokud budeš vysílat na 26.967 a přijímat na 26.963 tak sice protistanici uslyšíš a ona uslyší Tebe (modulovanej signál má rozsah cca na šířku 3 kanálů), ale tahle drobná odchylka od frekvence je už znát jak na příjmu Tvým, tak na příjmu protistanice. Proto je dobře tu stanici nastavit na přesnou frekvenci. Nicméně tohle bez složitejch přístrojů a dobrejch znalostí problematiky prostě sám nedáš a lidí kteří to uměj je pomálu...

Zesilovač, neboli topení... V autě je menší zesilovač (cca 20-30W) dobrej (ale nelegální), vzheldem k tomu, že tyhle zkrácený antény (cokoli pod lambda 1/4 je zkrácená anténa a jelikož lambda je 11m, tak si výsledek spočítáš sám) vysílaj obecně hůř, než přijímaj. Ale o5 záleží na jeho kvalitě, protože nepovedenej zesilovač Ti jenom zesílí a pokurví už nepříliš povedenej signál z noname stanice. U stabilních antén to tak markantní není, protože tam se většinou vysílání rovná příjmu a tak by musela bejt podobným zařízením vybavená i protistanice... Já osobně se přiznám, že největší zesilovač co jsem kdy měl možnost testovat byla 300W lampa (nechala se úpravou dotáhnout na 1kW, ale to bylo i v ČR, kde ČTÚ nemá peníze na průběžný měření, už o hubu, jelikož povolený jsou 4W). To byl docela mazec. Slyšet mě bylo o pár stovek km dál, než jsem slyšel já... Ale k čemu... Pokud protistrana nejela tím samým výkonem, nemělo to skoro význam. Takže jsem tohle zařízení používal jenom sporadicky a s buzením ze stanice (měla plynule regulovatelnej výkon) cca 0,5 - 1W, takže to bylo jako 20-30w zesilovač...
22:03:32
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Gemini: -> Hurdis: Já jsem s CB začínal někdy v roce 1995. V tý době to byl můj jedinej komunikační prostředek jak se spojit s několika kamarády žijícími v cca 8km vzdáleným městě a pomalu se z toho stal hodně velkej koníček. Účastnil jsem se mnoha akcí s tímhle spojenejch (např. 26. prosince expedice na blízkým kopci pod stanem a jiná zvěrstva) a až do (pozvolnýho a nikdy oficiálně neohlášenýho) zániku jsem byl členem DX Group Charlie Alfa. Rekord v dýlce spojení mám asi Trowbridge v Anglii do auta. Je sice fakt, že to bylo na trochu upravenou stanici s echomikrofonem (ono se to nezdá, ale tahle blbost na dálku funguje) a výkonem dost přesahujícím povolenej, navíc mimo v ČR (v tý době) legální pásmo... Ale byly to zlatý časy. :-D Dneska vzhledem k tomu, že pomalu (ale jistě) končí další 11leté období s maximálním rušením a sluneční aktivita přechází do minima, tak pomalu přemejšlím, že se k tomuhle pásmu vrátím. :-) I když vzhledem k průmyslovýmu rušení to už nebude jako před těma 17ti lety, kdy jsem ze středních čech běžně mluvil s Orlickejma horama, Krkonošema a za dobrejch podmínek (a v noci) jsem používal převaděč kousek od Přerova...
21:53:02
21.02.2012
Tomaso435
-> Stepan FUN: ja fakt nevim ale mělo na to vliv přiblížení ruky a oddaleni . . . .

každopadně antenu sem si vyladil a přez lesy kopce a celý centrum dvou měst dostanu vzduchem 6km dobrou kvalitou... sem zvědavej co to bude až to bude na baraku :D

jinak jesi máš nějaký postřehy jak si vylepšit výkon nebo cokoliv, bez použití zesilovače a tak , tak sem a nima ;)
upraveno 1x, naposled 21.02.2012 21:55:21
21:50:11
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Tomaso435: Tak tohle naprosto netuším... Kam je to připojený? Mohl by to bejt někajej měřič vyzářenýho výkonu, ale nevidím na tomhle zařízení žádnej přepínač, kterým by se dal vybrat tenhle "vstup"...
17:24:23
21.02.2012
Tomaso435
kuci, na co tam je tan antenka? :-D
zvětšit Vysílačka - obrázek od Tomaso435 vložen 21.02.2012 17:24:23
16:31:06
21.02.2012
Hurdis
-> Gemini: Jo a jako pitomci budeme dál pracovat :-)

Já jsem CB uživatel jen kvůli dopravě a práci, ne jako tchán, který se bez ručky, mobilní staničky nebo domácí stanice ani nehne.

Ovšem mít možnost zajet autem na kopec, sednout si na střechu s majkem a organizovat mraveniště kolem, namísto složitého vysvětlování, to je pecka. Škoda, že to není moc často.

Další výhoda je díky rozšíření vozidlovek na autopark (přes odpor některých společníků firmy - což mělo za následek snížení rozpočtu na nákup a bylo nutné upřednostnit kvantitu před kvalitou) trochu kontroverzní. Ale řidiči jsou od přírody líný národ. (Bylo to i v Simpsonových, takže to musí být pravda .-)) Testováno i na lidech, když bagráka, co má na starosti celou partu posadím na půl roku na auto, tak ztloustne a nejvíc energie spotřebuje na pozdrav. (Chtěl bych Myshaaka půjčit na ověření teorie, vrátil by se jako FatBoynoSlim :-))

Kromě GPS jednotek s napojením na NTB v autě lze mít i kontrolu nad frekvencemi, takže se občas éterem nečekaně rozlehne povzbuzení k budování hodnot. Občas se od podřízených zaslechne i něco zajímavého, ale řídím se podobným heslem jako je to, že co se řekne v hospodě, zůstane v hospodě. Navíc se mě to zatím nikdy netýkalo. :-)
16:07:07
21.02.2012
Tomaso435
-> Gemini: hlavně až vypadne mobilní síť, cbčkem se dovíš co se děje . . :D
16:04:29
21.02.2012
Gemini
heh, ja som CBckar od r.2000 ked mi sused doniesol dve rucky ALAN80 ze to ma maly dosah a zere to baterky.......pripojil som to doma na zdroj z byvaleho zosika 15V 1A (kto si este pamata MBA810 ??) a z okna vyvesil kus drotu. Zacal som vysielat a po troch dnoch som mal prve 100km spojenia za sebou :) (zhodou okolnosti vyveseny drot z okna bol lambda pol dlzky :) )

casom rucka upadla do zabudnutia ale zostava v pohotovosti.....raz tie mobily niekto vypne a budeme tu my .... CBckari :P
15:52:11
21.02.2012
yaris
To sem ani nevěděl že tady tohle téma je3

ja už taky nákej pátek vysílám a rozhodně si nemyslím že v dnesní době telefonů je to zbytečnost nebo nesmysl...má to svoje kouzlo.4

ja teda vysílam jen na pmr (cb nemám zapojený) a co můžu říct tak je to idealní na srazy.(když se něco pořádá nebo jen tak na pokec)mám čínskej puxing a vysílám 1W a nebo 5W...to záleží na tom kde jsem1 ...a k tomu ješte 2 hobby cobry ktery dam kamaradům.pokaždy sem nekde jinde a pokaždy mě někdo shání...s tímhle neni zadnej problém a organizace jde jako po másle.a když to držej ty správný lidi je s tím hodně zábavy.......nebo když se jede v dlouhý koloně,kolikrát se nám stalo že třeba polovina aut zabloudila.od ty doby co jezdím já vždy jsme dojeli pohromadě3 (jsem z pardubic) kanál 3
15:42:46
21.02.2012
Tomaso435
-> Stepan FUN: ja ted zkoušel ladit na 20 kanálu. v pulce..

zejtra ještě zkusim jedničku a 40ku jak píšeš...
15:39:45
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Hurdis: Práce na hodinu. ;-) Není problém udělat. Stačí dodat patřičně dlouhej kroucenej kabel (i ten bych našel od nějakýho noname majáku) a koncovku do zapalovače.
15:25:29
21.02.2012
Hurdis
Stepan FUN 21.02.12 13:14:21 napsal:

→ Tomaso435: aukro.cz/swr-a-pwr-psv-me tr-pro-vyladeni-anten-cb-v ysilacek-i2157292113.html

→ Hurdis: aukro.cz/cb-stanice-allam at-2001-i2124664780.html

Edit: Koupíš redukci z TNC na PL, jelikož adaptér do zapalovače není

součástí a těžko se asi bude shánět, tak zlikviduješ akublok, vyvydeš

kabel pro připojení do zapalovače a přenosná vozidlovka je na

světě. :-)

Ta by docela ušla. Přechodka anténního konektoru není problém. Zásek bych viděl asi v pasáži "zlikviduješ akublok, vyvedeš kabel pro připojení do zapalovače" :-)
15:17:17
21.02.2012
Hurdis
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) 21.02.12 09:44:20 napsal:

Nemáte někdo zkušenost s tímto kompletem? www.vysilacky.com/569-voz idlove/5872-tti-tcb-550-se t-s-magnetkou?run=0&.. . Je to k něčemu?

Uvažuju, že bych to koupil do auta. Nestojí moc a na to moje použití by

tahle jednoduchá snad mohla stačit…?

Konkrétně s tímhle ano. Je to nějaká licence, stejně jako druhý typ (který už není v nabídce) na foto. Nakoupil jsem jich předminulý rok několik na Tatry a EuroCarga. Jestli od toho nepotřebuješ nic než základní funkci, tak to splní.

Jinak jde jen a jen o nejnižší cenu.

Anténa má kupodivu a zcela nečekaně docela dobrý dosah, ale na osobáku Ti za pár měsíců provozu vyhnije kabel u magnetu. Na Ivecách je příprava, do které pasuje přímo závit, tam s tím zatím kluci nemají problém ani po dvou sezonách. S anténami jsem počítal jen dočasně, protože byly zdarma, ale zatím jsem dával na výměnu jen ty, co sundávám ze svých aut, když zkouším větší a větší.
zvětšit Vysílačka - obrázek od Hurdis vložen 21.02.2012 15:17:17
15:02:40
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Antony: I tak by ta anténa na krátkou vzdálenost fungovala (na příjem - vysíláním bys tu stanici mohl odpálit). Spíš bych šel po kabelu od antény atd... Každopádně by to chtělo zkouknout PSV metrem a pak budeš mít jistotu, že to funguje. Jestli tam neslyšíš ani rušení z dálkovejch spojení (nejčastěji rusko, protože tak 1kW výkonu není vyjímka) i při povoleným sqvelchi, tak bude někde chyba...
14:56:20
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Tomaso435: Na waty nekoukej. ;-) To je zbytečný. Musel bys mít přesnej 50Ohm odpor (ještě nesmí bejt drátovej, aby odolával VF), aby Ti to nekecalo bludy... takhle do antény je to silně orientační - víš že z tý stanice něco leze, hodnota neznámá...

Postup ladění:

Měřák na SWR, FWD (10W), Přepnout stanici na CH1, zaklíčovat, potenciometrem SET nastavit ručičku na CAL (max výchylka na stupnici), pustit klíčování, přepnout měřák na REF (100W), zaklíčovat, odečíst hodnotu.

Přepnout stanici na CH40, opakovat měření včetně kalibrace.

Pokud je PSV (SWR) lepší na CH1 než na CH40, tak anténu zkracovat, pokud je na CH40 lepší než na CH1 prodlužovat...

Ideál je 1, ještě berný je to do cca 1,7. Pokud se dostaneš na 1,3-1,5 a nepůjde to níž (na CH1 i CH40 bude hodnota skoro stejná), dosáhl jsi maxima co ta anténa umí.

To naladění se Ti bude měnit i se změnou umístění na autě a jak jsem už psal - pozor na železo v blízkým okolí antény.
upraveno 2x, naposled 21.02.2012 15:03:41
13:49:16
21.02.2012
-> stika87: to jsem včera stal hodinu a nic.

-> Stepan FUN: jj, měl by být, těsně nad šumem, jinak mi nefunguje scanovaní.

Každopádně to bude asi antenou, páč by měla mít podle parametrů co jsem našel na netu délku 1420, až 1480 mm, a ten maník předemnou ji musel zkrátit 10 protože má necelých 900mm . .
13:48:45
21.02.2012
Tomaso435
-> Stepan FUN: odkaz vim, včera sem koukal. ted mam ladičku pučenou a v autě to vidim že misto 4w vysilam jen na 2... du posunout prut .)

jinak

dobrý takže instalace stabilu bude na dyl :-D ale to pořešime.. plochou plechovou střechu nemáme, přijde to přidělat na štít ....

-> Antony: ja když jezdil po pcích tak se taky moc lidí neozvalo ale když daš výzvu na kanálu deset že zkoušíš dosah tak se dycky nějakej podobnej co si rád vyzkouší kam až to došáhne ozve....

jinak na CH1 mužeš zkusit dat obecně výzvu jesi někdo je na příjmu, včera sem tak chytil kolegu z práce co má bumerang na garáži.... asi na 4km vzdálenosti. ale jinak nic moc.. na 10ce sou kamionáci,toho chytneš dycky nějakýho... ale musíš mu říct , ne čekat až se ozve sám. večinou se z desítky na delší rozhovory přechází na jiný volný kanály.
13:14:21
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Tomaso435: aukro.cz/swr-a-pwr-psv-me tr-pro-vyladeni-anten-cb-v ysilacek-i2157292113.html

-> Hurdis: aukro.cz/cb-stanice-allam at-2001-i2124664780.html

Edit: Koupíš redukci z TNC na PL, jelikož adaptér do zapalovače není součástí a těžko se asi bude shánět, tak zlikviduješ akublok, vyvydeš kabel pro připojení do zapalovače a přenosná vozidlovka je na světě. :-)
upraveno 3x, naposled 21.02.2012 13:25:28
13:06:13
21.02.2012
StepaNoFUN
-> Antony: a správně nastavenej sqvelch máš? Musí bejt otočenej těsně "nad šumem", případně pokud někoho uslyšíš trhaně, tak musíš jít i do šumu...

-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Zkušenosti s tímhle konkrétně nemám. Značka je mi naprosto neznámá, ale bude to napodobenina něčeho. Anténa nebude žádnej hit (antény pod 120cm prostě nefungujou a navíc bejvaj dost úzkopásmový) a vysílačka by měla odpovídat tý nižší třídě, ale fungovat to určitě "nějak" bude. Ty 3km jsou reálný i s tímhle "pokusem o vysílací anténu".

Já osobně jsem kdysi vlastnil Alamat 297 (dodnes funguje a snad i ještě vlastním, ale musel bych ji vyndat z kamarádova auta), což byla nehomologovaná bedna o velikosti většího autorádia, která sice měla 10W výkonu (povolený jsou pouze 4W), ale začala opravdu fungovat až po úpravě od jednoho starýho odborníka radioamatéra, kterej bohužel už pravděpodobně nežije. :-( Dokonce se mi někde doma ještě válí ASC (automatic sqvelch control - automatický potlačení šumu podle úrovně rušení) a 150W VF zesilovač pro CB s předzesilovačem (při buzení těma 10W a napájení 14V dával čistejch 130W)...

Zkušenost s většinou těhlech levnejch stanic je taková, že to "nějak" funguje. Pokud bys chtěl něco opravdu dobrýho, tak značka President byla hodně dobrá, Alamat sice nenadchnul, ale ani neurazil, DNT bylo levný a na svojí cenu hodně dobrý... A pak je ještě tříde HIGH-END (President George, Emperor Shogun), ale to už není moc do auta a pro občasnej pokec je to dost peněz (řádově 8-15tis jenom stanice).
12:23:01
21.02.2012
-> Antony: kolem by melo jezdit dost kamionu nahod tam 10 kanal postav se k silnice a poslouchej :)
09:44:20
21.02.2012
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
Nemáte někdo zkušenost s tímto kompletem? www.vysilacky.com/569-voz idlove/5872-tti-tcb-550-se t-s-magnetkou?run=0&.. . Je to k něčemu? Uvažuju, že bych to koupil do auta. Nestojí moc a na to moje použití by tahle jednoduchá snad mohla stačit...?
08:49:41
21.02.2012
Pánové, není někdo z vás od Chrudimi, popř. od Pardubic? Potřeboval bych vyzkoušet svoje CBčko v aute, zatím jsem nikoho mechytil, buďto to nefunguje, nebo nikdo nevysílal. .
22:56:23
20.02.2012
StepaNoFUN
-> Tomaso435: Jaký šroubení? Myslíš PL konektor? Cena cca 15-30 kč/ks... ;-) Položit anténu rozhodně nee. Ten kdo by vysílal proti tobě by ji taky musel mít položenou a ještě by musely bejt správně proti sobě natočený. S horizontální polarizací se tohle provozuje málo a spíš pro dálkový spojení (pár set až pár tisíc km), většinou za použití směrový antény, protože s horizontální polarizací se stává z každý všesměrový antény směrová (vysílá kolmo k ose).

A u instalace tý antény je potřeba hodně přemejšlet nad okolním železem. Pod anténou je to skoro jedno (ideální je o5 prostředek plechový plochý střechy, protože cokoli jinýho Ti o5 dělá směrovost :-D), ale v její vejšce (nad cívkou) by nemělo bejt nic. Každopádně anténu je potřeba dobře očistit, spoje prvků (ty po 2 šroubkách) musej bejt perfektně vodivý a dobře dotažený, po sešroubování spoje prvků i místa šroubků přetáhnout kvalitní (např. 3M) izolačkou... Vzhledem ke stáří antén doporučuju rozebrat civku a přeletovat (poctivě) spoje. Hlavně ta odbočka z cívky jdoucí doprostřed na "živej" kontakt konektoru se ráda chvěním antény (a že pracuje ve větru hodně) odlamuje a vzniká tam studeňák. Samozřejmě všechno potom řádně podotahovat. A před vysíláním opravdu naladit (rozhodujou i milimetry vysunutí antény). Jinak to odnese koncovej tranzistor (oprava sice za pár desítek korun, ale najít dneska někoho kdo to umí je docela prdel) a dovysílals. Pokud bys měl svod antény delší než cca 10m a chtěls opravdu řešit co nejlepší příjem, tak bych doporučoval kabel RG 213 s odpovídajícíma konektorama kvůli ztrátám. Ale oproti RG 58 je to docela raketa. RG 58 stojí cca 7-10Kč za metr, RG213 35-45Kč za metr, ale ztráty jsou na něm daleko nižší. Jinak vím, že jsi šetřivej, ale použitej kabel nekupuj. ;-) Je vyzkoušený, že kabel po 4 letech na větru a dešti má 2x takovej útlum a když se k tomu přidá ještě mechanický poškození různým přiskřípnutím a vláním ve větru... :-/
22:17:40
20.02.2012
Tomaso435
tak mě napadá nemá někdo ještě jednu formelu naprodej? :-D a nějaký to šroubení . . . uživil bych
17:21:56
20.02.2012
Tomaso435
-> Stepan FUN: přesně tak, je to sirtel zhruba 5,5 - 6m dlouhej s vynutím. stalo to 800 obě dvě plus formela plus zdroj k tomu.

ted řešim to, jesi je uplně nutný to přidělávat na barak nebo by stačilo pro tady dosah toho okolí to jen položit na pudu.....

a jesi by to fachalo přez kopec zhruba 2km

s tim měřákem ještě chvili počkam ted mam možnost pujčit a pak se uvidí. přeci jen na tech CBčkách už není v podstatě nikdo, a co sem zati chytil, tak jen jeden opakovač . . .
upraveno 1x, naposled 20.02.2012 17:29:07
16:32:31
20.02.2012
StepaNoFUN
-> Tomaso435: PSV metr (SWR metr) koupíš novej za necelejch 500,- ;-) ( www.vysilacky.com/591-mer ici-pristroje/5239-k-145-s wr-430-kpo )

Jinak ty stabilní antény jsou co zač? Výrobce by měl bejt Sirtel, ale nevidím dýlku. Jestli je to lambda (nevím jak ten znak tady napsat) 1/2 (cca 5,5m dýlka), tak je to v pořádku, jestli je to lambda 5/8 (cca 6,8m), tak Ti k tomu chyběj dolů 3 pruty... Co to stálo? Kdysi jsem svoji první stabilní anténu kupoval za 1500,- což byla asi 1/5 mý vejplaty. :-D Ale ještě ji mám a cca 10m stožár stojí vedle baráku pořád. :-D

Jinak krátká anténa nikdy nebude fungovat tak jako dlouhá. Přijímat možná jo, ale nikdy nevyzáří ten výkon co by měla. Asi nejlepší mobilní anténa byla co si pamatuju President Colorado ( www.vysilacky.com/577-ant eny/5167-president-colorad o?run=0&... ), která měla cca 2m. Pak byly ještě zvěrstva od tý samý značky cca 240cm dlouhý, který byly lepší. Asi nejlepší poměr cena/dýlka/výkon bylo cca 160cm dlouhý Sirio od Sirtelu. Ale nevím, jestli se ještě prodávaj...
15:38:42
20.02.2012
Tomaso435
tak mě napadá nebo někdo na odprodej nevyužijou ladičku anteny? :)
15:38:00
20.02.2012
Tomaso435
a ještě dvě stabilní anteny.....
zvětšit Vysílačka - obrázek od Tomaso435 vložen 20.02.2012 15:38:00
15:36:57
20.02.2012
Tomaso435
-> Stepan FUN: dobré vědět :) díky:)

ještě si řikam lzde sehnat antenu řekněme 30CM proutek s výkonem jako má ta 160cm?

jelikož parkuju doma pod stromem denně drncám o větvičky :D

jo a dnešní nákup teda ještě jedna formela a nějakej zdroj :D :)
zvětšit Vysílačka - obrázek od Tomaso435 vložen 20.02.2012 15:36:57
09:06:29
20.02.2012
StepaNoFUN
-> Tomaso435: S tím umístěním antény doprostřed střechy - pokud bude uprostřed a pominu veškerý negativně ji ovlivňující věci v okolí (železný konstrukce ve vzdálenosti do 10m, zmoklý stromy a další podobný kraviny) tak bude ta anténa v podstatě všesměrová. Pokud ji umístíš kamkoli jinam, stane se z ní do určitý míry "směrovka", neboli bude fungovat nejlíp (o něco líp, než na prostředku) do toho směru kde má největší protiváhu, kterou Ti dělá střecha a nejhůř "dozadu", kde bude toho plechu nejmíň. Ale každopádně na běžný použití v autě je prostředek ideální.

Pokud budeš měnit koaxiál, tak to musí bejt znova 50ohm. Ve Tvým případě je to typ RG58 (nebo alternativa, ale to budou v krámech vědět). Teoreticky bys ho mohl sehnat i v lepší prodejně počítačů, protože se tím tahaly počítačový sítě. A s tím pájením je dobrý si opravdu pohrát, protože jakýkoli přechoďáky nejsou pro tohle vůbec dobrý...
upraveno 1x, naposled 20.02.2012 09:08:13
20:27:40
19.02.2012
Tomaso435
-> Hurdis: při samotném startu se spotřebiče odpojí a po spuštění motoru naběhnou¨. . . . To u mě ne :-D

no ale snad to tomu nevadi...
20:22:30
19.02.2012
Hurdis
-> Tomaso435: Starty jí určitě nevadí. Na ropácích mi při startu sepne elektrika při žhavení (tedy i CB), při samotném startu se spotřebiče odpojí a po spuštění motoru naběhnou.

Moje hlavní stanička, která je původně z kamionu MKD má za sebou zhruba milion km a nehodlá odejít do křemíkového nebe.

Pokud jí neodpálíš nějakým brutálním přepětím, nebo nezapojíš obráceně poly, tak se na tom nemá co podělat, zvláště u starších stanic. Těch novějších jsem za poslední 3 roky nakoupil řidičům a kamarádům zhruba 15 a také vypadají po stránce spolehlivosti docela dobře.

Jinak kdyby náhodou někdo věděl o záložním Majku s kabelem na staré Danity, může se hlásit.
20:14:09
19.02.2012
Tomaso435
-> Hurdis: :-D :-D nojo :D ale jak je to s tim kolisanim napětí ? nevadí jí to ? nebo třeba starty?

mam ji píchnou normálně do zapalovače (teda zatim) pak příjde na pevno
20:09:28
19.02.2012
Hurdis
-> Tomaso435: Když pouštíš světelné dělo, tak to musí lupnout v celém Favoritu.
09:41:32
19.02.2012
Tomaso435
a ještě dotaz, když přepínám na dálkový (rozuměj když pouštím z 2x55w , 4x55e + 2x60e , ve vysílačce to lupne. nebylo by dobrý něco po cestě na plusko k ni dat aby se vyrovnalo kolisani napětí ? :) aby ji to nevoddělalo :-D
upraveno 1x, naposled 19.02.2012 20:16:05
22:32:42
18.02.2012
Tomaso435
-> stika87: jasny. takže to kuchnu odpajim a napajim o metr delší...

výkon bych rád taky vyladil o něco výš, ale jen aby vysílačka neutrpěla ....

dneska sem se bavil s chlapíkem v koldíně a ja jel v jaroslavy.

tim protipolem, myslíš přivíst třeba tenkym kabelem minus pod misto kde je přimagnetizovaná antena?
18:31:19
18.02.2012
-> Tomaso435: pri spojce budes mit ztraty rozeber to a dej v celku nocej. jinak pokud honis vykon tak dat doprostred strechy lepsi proti pol
12:25:34
18.02.2012
Tomaso435
a ještě jedna věc. existuje prodlužovačka anteního kabelu? nebo prostě to kuchnu dam jinej delší koax a ten připajim ke koncovce?
11:33:12
18.02.2012
Tomaso435
-> U-Geen: jo. zkusime ;)
11:32:38
18.02.2012
Tomaso435
-> afro100: aha, ja jen že někdo řiká kvuli dobrýmu odrazu...

ja ji včera měl u zadních levých dveří a šlo to . . . jen sem zrova jel kopcovitej teren a dost často se mi tam ozejvali odrazy rusáků :-D dobytci
11:31:50
18.02.2012
U-Geen
-> Tomaso435: je to idealni
11:31:12
18.02.2012
afro100
-> Tomaso435: to by malo byt fu(c)k, ja som ju vozil na zadnej kapote kufra u 406
11:29:42
18.02.2012
Tomaso435
ještě se zeptam antenu na auto magnetku, ideálně umístit do prostředka střechy ?
upraveno 1x, naposled 18.02.2012 11:30:27
21:05:09
16.02.2012
Taky jsem dneska pořídil. Albrecht AE 4200 MC a k tomu mag. antenu ML 145. tak jsem zvědavý, jak to bude fungovat . .
upraveno 1x, naposled 16.02.2012 21:06:10
20:40:16
16.02.2012
Tomaso435
-> Stepan FUN: no tohle byl pokus z auta kdy sem seděl za barákem .. zejtra ozkouším za provozu z mejta do pcí.

příjemný bylo hlašení o dopravě každou hodinu, a člověk se u tech keců docela i pobavý :D
Extreme Tyres