skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Vysílačka
-> Tomaso435: Ono strašně záleží na podmínkách. V létě se Ti třeba stane, že se díky rušení nedomluvíš na 5km a na 500 bez problémů. ;-) Taky jde o to, kde zrovna stojíš Ty a kde protistanice. Je toho hodně... Pár let jsem vysílání v tomhle pásmu provozoval jako koníčka, včetně účasti na expedicích a srazech, pokusů o dálkový spojení atd...
tak dosah bych řek slušnej... vysoký mýto - > litomyšl ... Sruby - > Janov :-D
-> Jirik_Tuňák: Největší běžně používaný vysílačky (nepočítám profi zařízení) na pásmo CB (neboli to, který se tady řeší - 26,965-27,405 Mhz) maj velikost autorádia a těch je ještě pomálu, protože se jedná o stanice vyšší třídy. Zbytek je menší. To zařízení, který jsi dával na fotce je v autě potřeba jenom na chvíli při instalaci. Bohužel rozměr antény je o něco větší a nejlíp fungujou antény kolem cca 150cm a delší.
Konkrétně já s vysílačkou ještě chvíli počkám a pak se k ní asi vrátím. Věc je to dobrá a dřív mi nahrazovala mobilní telefon. Nevím jestli i doma, protože dneska už bych asi neměl nervy prosedět u toho celý noci a pokoušet se komunikovat s dalekou cizinou (pár úspěchů bylo), ale asi prohrabu skříň a nacpu něco takovýho do auta. :-)
Konkrétně já s vysílačkou ještě chvíli počkám a pak se k ní asi vrátím. Věc je to dobrá a dřív mi nahrazovala mobilní telefon. Nevím jestli i doma, protože dneska už bych asi neměl nervy prosedět u toho celý noci a pokoušet se komunikovat s dalekou cizinou (pár úspěchů bylo), ale asi prohrabu skříň a nacpu něco takovýho do auta. :-)
-> Nwkt: Aha, tak to vidíš. Mě tohle nic neříká. Mám k ní jenom autoanténu.
-> Jirik_Tuňák: Hele neni to muj SWR metr? Kdes to vzal? Timhle ladis antenu, aby se ti nevracela energie zpet do vysilace...
-> Jirik_Tuňák: To neni v autě
-> Jirik_Tuňák: vždyt je to poloviční jak autorádio
-> Hurdis: Já se neurážím, na to tady byli jiní tatárci. Mám na starosti složitější věci.
Jen mi přišlo zajímavý instalovat do auta zařízení vypadající a rozměrově odpovídající gramofonu z první republiky.
Jen mi přišlo zajímavý instalovat do auta zařízení vypadající a rozměrově odpovídající gramofonu z první republiky.

-> Jirik_Tuňák: Nečil se, nikdo Ti nic nedělá :-)) Zrovna Ty se budeš urážet
.
Já taky nic o radioamateřině nevím, ale funkci využívám dobře, využívám rád.
Pro člověka sedícího celý den na zadku (mimo zmíněné radioamatéry) to není.

Já taky nic o radioamateřině nevím, ale funkci využívám dobře, využívám rád.
Pro člověka sedícího celý den na zadku (mimo zmíněné radioamatéry) to není.
-> Hurdis: Jenom jsem se zeptal, aby ses tzv. nepokakal. Vysílačku jsem nikdy neměl a ani jsem se nezajímal o funkce. Neusínám zabalen do listů z knížky pro radiotechniky.
-> Jirik_Tuňák: Ty znáš telefonní čísla na většinu řidičů nákladních aut jedoucích v okruhu několika kilometrů po různých silnicích kolem tebe?
Dokážeš na ploše několika desítek/stovek hektarů zorganizovat konferenční hovor mezi desítkami strojů/vozidel tak, aby Tě zároveň poslouchali?
Dokážeš na ploše několika desítek/stovek hektarů zorganizovat konferenční hovor mezi desítkami strojů/vozidel tak, aby Tě zároveň poslouchali?
-> Jirik_Tuňák: tak třeba na kanálu 10 sou snad všichni kamionáci co netrhaj vlnu dopravních informací... takže se muže občas hodit . . .
případně mužeš pustit do eteru informaci i ty . .
případně mužeš pustit do eteru informaci i ty . .
A k čemu je to v době mobilních telefonů a BT HF sad celkově dobré? Jen se ptám, protože mi to přijde na instalaci do auta jako docela obludný zařízení.
-> Hurdis: uvnitř přež metrový zdi ani ne, ale ve verandě sem chytil.
no a když sem antenu hodil na střechu tak taky a čistějc....
takže snad to bude chodit..
no a když sem antenu hodil na střechu tak taky a čistějc....
takže snad to bude chodit..
-> Lukaso358: Copak je tomaso Landovský z Vratných lahví?
Ale klasika je: "Ručník končí, ručník končí", vy zase chcete ručník, pane Theimmel?

Ale klasika je: "Ručník končí, ručník končí", vy zase chcete ručník, pane Theimmel?

-> Tomaso435: Jestli Ti to chodí, tak dokud nenarazíš na PSV metr kvůli ověření, není moc co řešit.
Jinak se říká spíše "výzva na kanále".
Jedenácté písmeno anglické abecedy je důležité.
Jinak se říká spíše "výzva na kanále".
Jedenácté písmeno anglické abecedy je důležité.
-> Tomaso435: V tvém případě spíše "tady osel tady osel..." 

-> Hurdis: takže řikáš píchnout prut utáhnout imbusy a pak už jen tady orel tady orel . . .
-> Tomaso435: To může klidně chodit celkem slušně i bez odladění.
-> Tomaso435: Seženeš buď na shopech za cca 400, nebo v bazarech. Ale nejlépe přes místní řidiče Tatrovek nebo vnitra. Spousta jich má vlastní, hromada kamarádů si je půjčuje pořád dokola. (kontaktování na radioamatéry úmyslně vynechávám, jelikož většinou vůbec netušíš, kdo k nim patří). Já jsem třeba přišel k měřákům jako slepý k houslím. Tatrováci, zaměstnanci se zájmem o radiotechniku, tchán...
Příjem záleží z naprosté většiny na prutu. Domovní anténa na stabilní stanici, pevná anténa na klemu či magnetka na mobilní stanici. Bez cívky, s cívkou, dvěma cívkami. Předladěné, nepředladěné. Ladění se upravuje délkou prutu buď mechanickým zkrácením (fik), nebo teleskopickým (posuvem na spojích imbus 1,5-2,5). Samotné ladění probíhá jednoduchým zapojením PSV metru na stanici a kontrolou stupnice při klíčování po každé úpravě prutu.
Hodnoty 1:1,1 jsou absurdní. Reálné maximum naladění je na 1,3.
Zvýšit dosah lze topením, což statici nemají rádi, ale do auta se slabší topení hodí. Hodnoty výkonu zesilovačů jsou nadhodnocené, např. zesilovač 50W nemá nikdy 50, ale reálně třeba 27,5W (můj kousek).
Jelikož jsem prakticky omezen (to si nelze nevšimnout :-)), limituji se osobně magnetkami do cca 110 cm, což není úplná výhoda, ale nemusím si hlídat výšku auta.
Ročně vystřídám více antén, poslední zkušenosti mám výborné s cívkovými předlazenými magnetkami Sirio a President, kdy mi na mých vozidlových staničkách z roku raz dva Danita a Alamat chodili hned po zapojení na 1,3, zatímco neznačkové jsem musel zkracovat řádově až o cm, namísto mm.
Příjem záleží z naprosté většiny na prutu. Domovní anténa na stabilní stanici, pevná anténa na klemu či magnetka na mobilní stanici. Bez cívky, s cívkou, dvěma cívkami. Předladěné, nepředladěné. Ladění se upravuje délkou prutu buď mechanickým zkrácením (fik), nebo teleskopickým (posuvem na spojích imbus 1,5-2,5). Samotné ladění probíhá jednoduchým zapojením PSV metru na stanici a kontrolou stupnice při klíčování po každé úpravě prutu.
Hodnoty 1:1,1 jsou absurdní. Reálné maximum naladění je na 1,3.
Zvýšit dosah lze topením, což statici nemají rádi, ale do auta se slabší topení hodí. Hodnoty výkonu zesilovačů jsou nadhodnocené, např. zesilovač 50W nemá nikdy 50, ale reálně třeba 27,5W (můj kousek).
Jelikož jsem prakticky omezen (to si nelze nevšimnout :-)), limituji se osobně magnetkami do cca 110 cm, což není úplná výhoda, ale nemusím si hlídat výšku auta.
Ročně vystřídám více antén, poslední zkušenosti mám výborné s cívkovými předlazenými magnetkami Sirio a President, kdy mi na mých vozidlových staničkách z roku raz dva Danita a Alamat chodili hned po zapojení na 1,3, zatímco neznačkové jsem musel zkracovat řádově až o cm, namísto mm.
-> Tomaso435: Nejlíp pučit od někoho z okolí 

-> Hurdis: :-D hmmm :-D
-> Nwkt: měřák seženu kde? :D
-> Nwkt: měřák seženu kde? :D
-> Tomaso435: Já se ale vůbec neptám na staničku. Tam je to celkem fuk. Ladí se anténa. 

-> Tomaso435: kvh-zahorany.webnode.cz/n
eco-o-radiostanicich/nasta
veni-anteny-pro-cb
www.volny.cz/cb16/psv.htm
Pokud to budeš mít blbě sladěný tak se taky může stát, že odpálíš vysílač
www.volny.cz/cb16/psv.htm
Pokud to budeš mít blbě sladěný tak se taky může stát, že odpálíš vysílač
-> Vojtisek:
přesně

-> Hurdis: nijak :D
tohle je až moc jednoduchá kysna...
připojíš plus mínus kecátko a 220 do zdroje, pak antenu a tradá vono to funguje :D
je tam 40 stanic
na desítce žvaněj kamionáci, na 19 ruzný radioamateři a na jedničce se taky někdo někdy najde...
tohle je až moc jednoduchá kysna...
připojíš plus mínus kecátko a 220 do zdroje, pak antenu a tradá vono to funguje :D
je tam 40 stanic
na desítce žvaněj kamionáci, na 19 ruzný radioamateři a na jedničce se taky někdo někdy najde...
-> Tomaso435: tady orel, tady orel, přepínááám

Hurdis 15.02.12 19:20:32 napsal:
→ Tomaso435: jak jsi to ladil?Jestli vůbec, abys se mu z toho pak nezakouřilo
→ Tomaso435: jak jsi to ladil?Jestli vůbec, abys se mu z toho pak nezakouřilo

-> Tomaso435: Co máš za prut a jak jsi to ladil?
dobrý :-D chytá to zhruba 6km okolí :-D na prut . . .
za barákem . . .fajne :-D ještě sem zvědavej co a jak v autě . .
za barákem . . .fajne :-D ještě sem zvědavej co a jak v autě . .
S ohledem na to, kolik aut střídám denně, začínám usilovně přemýšlet o ručce s adaptérem do zapalovače.
Např. www.vysilacky.com/570-ruc ni/4958-midland-alan-42-mu lti-rucni-cb-radiostanice
z mého oblíbeného obchodu na plzeňské dálnici.
Ale s ohledem na tvrdé zacházení, bych šel i do starší, kdyby nabídka v inzercích nebyla tak tristní.
Např. www.vysilacky.com/570-ruc ni/4958-midland-alan-42-mu lti-rucni-cb-radiostanice
z mého oblíbeného obchodu na plzeňské dálnici.
Ale s ohledem na tvrdé zacházení, bych šel i do starší, kdyby nabídka v inzercích nebyla tak tristní.
tak sem si řek . . . že zkusim formelku :-D
no uvidime no, střelit se to da dycky :-D
no uvidime no, střelit se to da dycky :-D
-> Nwkt: no však hlásí... jen musíš mít CB

-> David29 15.07.11 00:51:21: Neřikal jsem abys dával varování předem? 

-> David29 15.07.11 01:01:21: Uff 

-> Tuner#2: To já byl i v Plzni
Každopádně ted jsem to napsal blbě, byl jsem jen v Rakovníku

-> David29 15.07.11 00:51:21: Pane bože, Ty už jezdíš i do Rokycan?

Dnes jsem okusil kouzlo CB, výborná věc
Napřed jsem hlásil radar před Kladnem, dostal jsem poděkování, pak jsem se ptal, zda-li je to čistý Slaný - Rokycany, dostal jsem odpověď pak jsem si vyměnil názory s kokotem
Napřed jsem hlásil radar před Kladnem, dostal jsem poděkování, pak jsem se ptal, zda-li je to čistý Slaný - Rokycany, dostal jsem odpověď pak jsem si vyměnil názory s kokotem

-> milano: takže řikáš aux mikrofon do vnitř a ext sp výstup třeba do auxu do rádia nebo ty sluchátka. ok Dík, vyzkoušim :)
-> Tomaso435: ext sp. by mohol byť vonkajší reproduktor, aux vstup klasika. pokial tvoja rdst nema interný vox alebo nepoužíva duplexné vysielanie(asi nie), tak pri použití sluchátok (ak ich výstupný výkon neodpáli) nebudeš vedieť zakľúčovať. na odskúšanie funkčnosti ti bude stačiť aj kus koaxiálneho kábla, prípadne nablízko netreba ani ten.
-> Tomaso435: děti? Sám seš harant

Milé děti,
Dostali se mi do rukou jakýsi cosi vysílačky. V zadu je zapojení plus minus a tyhle mrchy, Anténí "koax" a dvě sluchátkový díry :-D a ted..
mám tu jakýsi PC sluchátko s dvěma jackama, mikrofonu a sluchátka. zajimá mě zda to jde použít sem... do jedný dírky a do druhý......
nebo jesi musí bejt mikrofon a sluchátko na jednom jacku ? ...
kdo tomu trochu hoví pisněte mi co si o tom myslíte :-)
Dál mě zajimá jaká anténa je potřebná pro tohle póužití, jesi pro odzkoušení bude stačit i starej domácí dvoj prut od televize, nebo něco........
Dík.
Dostali se mi do rukou jakýsi cosi vysílačky. V zadu je zapojení plus minus a tyhle mrchy, Anténí "koax" a dvě sluchátkový díry :-D a ted..
mám tu jakýsi PC sluchátko s dvěma jackama, mikrofonu a sluchátka. zajimá mě zda to jde použít sem... do jedný dírky a do druhý......
nebo jesi musí bejt mikrofon a sluchátko na jednom jacku ? ...
kdo tomu trochu hoví pisněte mi co si o tom myslíte :-)
Dál mě zajimá jaká anténa je potřebná pro tohle póužití, jesi pro odzkoušení bude stačit i starej domácí dvoj prut od televize, nebo něco........
Dík.
-> mau: Tak naspojkovat to jde, jsou i speciální spojky za nějakých 30-50 CZK, ale když byla místo spojky po ruce celá nová anténa s konstrukcí lepší vůči povětrnostním podmínkám....
Např. ta menší magnetka má dole pružnou spirálu a když ji po několika měsících provozu rozevřeš a prostříkneš kontaktolem, vyteče pěkných pár gramů špíny a koroze.
Např. ta menší magnetka má dole pružnou spirálu a když ji po několika měsících provozu rozevřeš a prostříkneš kontaktolem, vyteče pěkných pár gramů špíny a koroze.
-> Hurdis: Diky za info... ;)
Ja myslel ze ono se da naspajkovat novy koax... Na tejto co mam to ide uplne v pohode. Proc to nedelaji i na ostatnych? Asi by mene prodavali, ze jo. :)))
Ja myslel ze ono se da naspajkovat novy koax... Na tejto co mam to ide uplne v pohode. Proc to nedelaji i na ostatnych? Asi by mene prodavali, ze jo. :)))
-> mau: Mám přesně obě. Nestály mne sice nic (byly zdarma k novým stanicím), ale cena se u nás pohybuje kolem 350-450 za malou (63 cm) a 500-650 za velkou (90 cm).
Co se týče té menší s cívkou uprostřed a pružinou dole, bylo snadné vyladění i dobrý dosah. Nevýhodou je nutná údržba 3 spojů, tu jsem zanedbal a po 3/4 roce na autě jsem 2 z nich už nerozhýbal a díky značné oxidaci musel anténu zahodit.
Nahradil jsem jí tou delší, naladění bylo docela problematické, musel jsem nakonec hooodně zkracovat prut. V řádu cca 10 cm! Ale stačí to a navíc je jen jeden spoj k ošetřování.
Co se týče té menší s cívkou uprostřed a pružinou dole, bylo snadné vyladění i dobrý dosah. Nevýhodou je nutná údržba 3 spojů, tu jsem zanedbal a po 3/4 roce na autě jsem 2 z nich už nerozhýbal a díky značné oxidaci musel anténu zahodit.
Nahradil jsem jí tou delší, naladění bylo docela problematické, musel jsem nakonec hooodně zkracovat prut. V řádu cca 10 cm! Ale stačí to a navíc je jen jeden spoj k ošetřování.
Nasiel som inzerat kde ponuka CB magnetky. Ta dlhsia pusobi presne jak ta moje (jen bez sneka). No ta druha (mensi) pusobi rozumneji. I kdyz zase kratsi... Za tu cenu se to oplati?
elektro.bazos.sk/inzerat/ .../Predam-2-ks-magneticke -CB-anteny-na-kovovu-strec hu-auta.php
elektro.bazos.sk/inzerat/ .../Predam-2-ks-magneticke -CB-anteny-na-kovovu-strec hu-auta.php
-> COL: Dik za vysvetleni. Ukecal si mne ze to mam vyhodit. :)
Myslel sem ze to bude o hodne jednoduhsi... A kedze nemam zakladni znalosti o antenach tak to radeji necham tak a koupim kdyz se objevi neco jeteho a lacneho...
Myslel sem ze to bude o hodne jednoduhsi... A kedze nemam zakladni znalosti o antenach tak to radeji necham tak a koupim kdyz se objevi neco jeteho a lacneho...