skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Zadni podelny ramena
Tak jsem sundal podélný orig.ramena z uloženky,a jejich síla je 3 mm,jsou v perfektním stavu,tak jen vyztužit a jezdit,sám už jedny mám,tak kdyby měl někdo zájem tak je pustím do světa
-> dragon_cb_cz: Jak pise Minoo...na seriovej podvozek to bude k nicemu. Ty vleckove silenty maji v sobe navic dva plechy, ktere prave ten potrebny skrut na kyvce nedovoluji a pak zatezuji ulozeni v karoserii i ramena. Na hodne tvrde slnicni auto s malym zdvihem bych to jeste chapal, ale tam uz bych dal ten uniball, tak jako Venca.
-> minno: OK
Ještě je pak samozřejmě ve hře varianta přestavby na vlečku, ale když mám i 136GL, tak bych tím vlastně získal dvě dost podobná auta a to mi přijde trochu jako blbost...

-> dragon_cb_cz: Vlečkové buchty na kyvku by som osobne teda nedával. Určite nie, ak na tej kyvke bude všetko ostatné sériové (t. j. i celková "dĺžka" výkyvu kolesa hore-dole bude zachovaná ako u série). Kyvka má omnoho väčší úhol výkyvu a práve preto je tam na pozdĺžnom ramene mäkký silentblok, pretože to rameno sa v tom silentbloku potrebuje krútiť do strán (A / V). Ak tam dáš tvrdý silentblok tak bude značne namáhaná kapsa na úchyt ramena v karosérii. Praktickú skúsenosť s tým ale nemám. Teoreticky by som ale osobne vlečkové buchty na kyvku dával jedine v prípade, že by tam boli aj tvrdé pružiny a tlmiče a výkyv kolesa tým pádom obmedzený na minimum. Potom by aj tie tvrdé buchty zlepšili jazdné vlastnosti, nakoľko by tá náprava nemenila tak veľmi svoju zbiehavosť skrz mäkký silent v ramene a koleso by malo lepšiu stopu.
-> vhml: No jsem mrcha pohodlná, ale jinak to auto nijak zásadně přitvrzovat asi nebudu, takže nějaké malé ústupky se klidně konat můžou. Spíš si vůbec nedokážu představit ty přínosy/negativa, takže ideálně by mě zajímal názor někoho kdo na kyvce vlečkové silentbloky jezdí a může to srovnat s původním stavem.
-> m8rinek: OK, takže pokud není viditelně křivé/do vrtule, tak neřešit? Mám totiž opískovaná a nazinkovaná origo ramena z naší staré 105ky (byly v pěkném stavu), jen mě až po celé té akci se zpožděním napadlo, jestli nebyly trochu ohnutý (a případně jestli je nevzal tchán elektrodou moc brutálně když mi svařoval ty půlky šavle k sobě)
Auto nebude na žádnou velkou divočinu, tak tam asi nechám normální buchty... vyměnit se to dá vždycky.

Auto nebude na žádnou velkou divočinu, tak tam asi nechám normální buchty... vyměnit se to dá vždycky.
-> dragon_cb_cz: Není důvod používat měkký pokud ti nejde o maximální komfort
-> dragon_cb_cz: to je uplně buřt, jestli je rameno kratší či delší, na geometrii nastavíš sbíhavost.
A tvrdý buchty asi smysl maj co se týče rázů kola vpřed a vzad. Sám mam kyvkový a řekl bych, že rozdíl oproti vlečkovejm bude neznatelnej...
A tvrdý buchty asi smysl maj co se týče rázů kola vpřed a vzad. Sám mam kyvkový a řekl bych, že rozdíl oproti vlečkovejm bude neznatelnej...
Taky se přidám s dvěma dotazy:
- když se tu řeší ten ohyb ramen - jak s dostatečnou přeností změřit, že ramena která mám jsou OK? S novým se to díky jejich tvaru porovnává blbě.
- Má nějaký smysl dát na kyvku tvrdé silentbloky nebo si tím prd pomůžu? Mám v garáži tvrdé i klasiku a i cena je prakticky stejná, takže pokud to trochu pomůže stabilitě, klidně je tam dám.
- když se tu řeší ten ohyb ramen - jak s dostatečnou přeností změřit, že ramena která mám jsou OK? S novým se to díky jejich tvaru porovnává blbě.
- Má nějaký smysl dát na kyvku tvrdé silentbloky nebo si tím prd pomůžu? Mám v garáži tvrdé i klasiku a i cena je prakticky stejná, takže pokud to trochu pomůže stabilitě, klidně je tam dám.
-> minno na vlečce
-> Chester škoda 120: na kyvke či na vlečke?
když tady řešíte ty ramena tak se zeptám taky jsem přemýšlel jestli koupit nové nebo opískovat staré , ramena byly jak nové akorát levé bylo mírně do oblouku po délce tak jsem ho nechal srovnat bylo to zhruba 5 mm ten ohyb vadí to nějak neohne se to znova ?
-> venni: je tam beztak hovno videt. Kolem unibalu navaris jeste jeden krouzek na prumer origo gumy a vlepis tam gumu z puvodniho rozrezanyho. Nemas sanci si vsimnout ze je vevnitr neco jinyho.
Ale jak rikam, dokud kazda skodovka pri zarazeni jednicky poskoci, tak to nema vyznam resit.
Ale jak rikam, dokud kazda skodovka pri zarazeni jednicky poskoci, tak to nema vyznam resit.
-> venni: Namočíš ho do gumy :D
-> vhml: Veno jak chceš zamaskovat unibal??
-> vhml: Já to nechci maskovat. A popřípadě uvidím časem, ale na poprvé tam bude originál akorát tvrdej.
-> venni: Super já myslel že by je koupila slečna protože tě nechci otravovat ale on řekl že je koupíš ty..
-> Toušík: Petr už mi to na Fb psal... mam za úkol kouknout jestli mají v KT ramena,mam pocit že naposled měl DK a to byly ty lepší.
-> Toušík: v příapdě potřeby to elegatně zamaskuješ. Unibal je určitě krok vpřed a dokud budou jezdit republiku škodovky s hewlandem tak nemá cenu nějakej unibal řešit
-> m8rinek: Já nemůžu použít bohužel ani unibal prozatím..
Ale díky za rady.
Ale díky za rady.
-> Toušík: je zbytečná co se týče koncepce nápravy, kvuli případný ráně bych ji asi nedával, radši ať se ohne rameno, než aby se díky unibalu vytrhlo z domku...
-> Toušík: Výstuha na ramene na kyvke neplní žiadny účel a je tam zbytočná.
prosím má význam výztuha na zadní podélná ramena na zadní kyvnou nápravu?? Působí tam na to nějaká síla jako na vlečce?? Díky
-> Kloggie: No ja toho mám vic jak Erko tak i 120.

-> Discovera: No já jsem vyházel z dokumentace různých druhů náprav který jsem viděl a já nemůžu určovat original stav podle toho jak je to na autě protože nevim jestli už to někdo neměnil.
Asi taky záleží na tom jestli je to 100vka nebo 120tka, protože maji jiny uložení tý buchty. A jestli jsem to dobře pochopil tak Martin14 má erko.
-> Martin14: mám 105ku z r.88 a včera jsm,e dělaly GO napráv kyvky + 5qvalt. ale bychty byly tím víc širším silentblokem VEN s auta...ajko ORIGINAL......tak buď to dávali do škoduli jak se jim chtělo nebo by to mělo bej tak to....větší část silentbloku ven z auta.
-> Martin14: no někdo tu psal že je má širokým ven, asi jak na kterým typu.
-> Kloggie: Tak tí pádem se všechny buchty motujou širokým dovnitř!!!
asi by se víc namáhala ta buchta, protože když bys chytil nohavici, tak by se rameno vychýlilo ze směrem ven a to by mohlo dělat problémy. Sice až po nějaký době, až by byla unavená ta guma, ale stejně...
-> Martin14: to nevim co by se stalo, asi by se stalo prd. Ale rameno by bylo blíž k ose auta a když by se pak chytala nohavice, tak by to mohlo dělat problémy - dle mě teda. Jinak to že sem je dal širšim dovnitř jsem vyčet v Baťovi a v jedný chytrý knížce.
-> Kloggie: A proč si to nemohl dát obráceně ja se teĎ přivez erko tak se kouknu jak to tam je ale nevim co by se stalo kdyby se dala širokým ven.
Já sem je tam musel dát širokym dovnitř. řek sem to blbě - máte pravdu neni pravá a levá, jsou záměnný, ale když už jsou na ramenu, tak se ty ramena nemůžou prohodit, tak sem to myslel, sry za mystifikaci.
-> Syny: Pravě že ja si myslim že na vlečku a širokou kyvku se dávli širokým dovnitř a uzká kyvka se dávala ven.Zatím to tak bylo ve všech soustavách ny výkresu třeba zrovna v Andrtovi je kavná náprava a uložení široký dovnitř.
-> Martin14: Vim jak to myslis, ale ja rikam ze na vlecku sety zelvy davaj tak a na kyvku opacne... To vim, ale nevim jak na kterou napravu to je...
-> Syny: No jasně že ti ho vymezí nohavice ale to rameno by pak podle otočení tý želvy mohlo být víc nakřivo vůči ose auta jestli mi rozumíš?A ja vlečku nemyslel ja myslel kyvku uzovky a kyvku Mkovou.Vlečka je jasně že širší dovnitř alespoň to tak dělám a u emkový kyvny napravy taky.
-> Martin14: ee vlecka to ma na jednu stranu a kyvka na druhou... Kompenrovat rozchod tim stejne nebudet - ten te vymezi nohavice...
-> Syny: Nevi proč ale nedělá se to třeba proto že byly dva druhy kyvek a u užovek se dávalo širší vena u M-ka širší dovnitř aby se nejak kompenzovala rozdílná vzdálenost náprav.Je to jen moje úvaha.
A ja kto je s tema zelvama u kyvky? Je tim vetsim dovnitr nebo ven?

-> Kloggie: Neni, je můžeš otočit
-> Kloggie: Jak pravá a levá vždyť jí mužeš dát akorát širší stranou dovnitř nebo ven a je jedno jestli je pravá či levá!!!
hele k těm podélnejm ramenům - nevim jak u 120, ale u mýho erka si musim dávat bacha na ty buchty, je pravá a levá. Bacha na to.
Je to pravada - u kyvky vlastne pruzi kolo jen podle nohavice a tudiz jsou tma vyztuhy zbytecny... Je to dany tou konstukci napravy - nak mi to nedoslo...

-> Rabbit: Vyndej si zadní pružinu a kývej v nápravou a uvidíš co to dělá a že ohnout se to nemůže, to by nešlo točit s poloosou uvnitř nohavice.
Podélné rameno je tam čistě kvůli zabranění pohybu v před a vzad.

Tuner#2:
Takže pro dobrej pocit to tam mít můžu. A podle toho co řikáš tak budu schánět tvrdší pružiny.
Takže pro dobrej pocit to tam mít můžu. A podle toho co řikáš tak budu schánět tvrdší pružiny.
-> Rabbit: Ale na kyvce budeš mít Áčka naprosto stejný s vystženým ramenem a nebo bez vystužení - hu nohavici v který je poloosa neohneš. Véčka nebo Áčka na kyvce jsou daná pouze přužinama.
zdenekz:
Jo přesnbě pro tydle případy to myslim. Naberu plyn, benzín a dva 120ti kilový lidi a mám parádní Ačka.
Jo přesnbě pro tydle případy to myslim. Naberu plyn, benzín a dva 120ti kilový lidi a mám parádní Ačka.
-> Rabbit: je to dobrý,když do auta naložíš 3 takový jako já,tak se to aspoň nebude kroutit.

-> Rabbit: Na kyvce k ničemu, u vlečky nezbytnost - bez výztuhy se kroutí.
All:
A myslíte, že to byztužení podélnejch ramen něčemu uškodí? Nebo si prostzě myslíte, že je to zbytečný?
A myslíte, že to byztužení podélnejch ramen něčemu uškodí? Nebo si prostzě myslíte, že je to zbytečný?