-> zolic: tak ono si ani tak nenapísal klady a zápory ale vlastnosti jednotlivých riešení.
No a čo sa týka kladov a záporov, tak nerozumiem prečo by kontaktné zapaľovanie nemalo vždy hodiť iskru? Taktiež nechápem ani ten nepravidelný voľnobeh. A ani tá "zlá odstredivá regulácia" mi nie je celkom jasná. Čo je na nej horšie oproti bezkontaktnému rozdeľovaču?
S kontaktným zapalkom mám odjazdené možno tak 100 tis. km a nikdy žiadny problém nebol. A minimálne posledných 60 tis. km ako bol motor po generálke s novým rozdeľovačom som hádam za túto dobu ani raz nemenil kontakty a pri občasnej kontrole odtrhu som tam v podstate aj tak dokopy nikdy nič nenastavil, lebo tá medzera bola snáď vždy približne rovnaká, akurát pre dobrý pocit som s tým len pokýval a "došteľoval", i keď nebolo treba. A ináč všetko fungovalo na jednotku.
Teraz som nahodil bezkontakt hlavne kvôli lepšej štartovateľnosti za nízkych teplôt a očakával som aj mierne zníženie spotreby. Toto zatiaľ posúdiť neviem, ale jednoznačne nič iné mi to zatiaľ lepšie neprinieslo, voľnobeh bol pravidelný aj predtým, s ETZ je možno len subjektívny pocit krajšieho voľnobehu, ale ináč by som povedal že ani moc nie. Ešte s tým skúsim polaborovať, ale pravdepodoben to skončí nakoniec aj tak u klasického kontaktného rozdeľovača. S tým som mal pokoj, s ETZ zatiaľ nie.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Detonuje aj pri 2´ predstihu= Vyriešené
-> zolic: klady aj zápory toho či oného riešenia poznáme, i keď s veľa vecami čo si sem uviedol si dovolím nesúhlasiť, ale teraz si to tu uviedol trochu mimo témy ohľadom mojich poznatkov čo som písal nižšie.
Tak obnovím tému. Pojazdil som s tým novým upraveným ETZ rozdeľovačom už nejaké tie kilometre (asi 500) a nakoniec sa zdá, že až tak dobre to zas nejde, ako sa mi zdalo
Doslova to ide čudne. Raz sa mi zdá, že to ide dobre a potom to zas akosi začne blbnúť a nemám z toho dobrý pocit. Na rovine OK, ale v kopcoch sa to správa zvláštne. Práve v tých vyšších otáčkach, kedy má bezkontaktný rozdeľovač vlastnosť klesať s predstihom.
Ale i tak mi to príde zvláštne, ako sa to správa.
Idem do prudšieho kopca, vytáčam 3. do 3000, 4000 otáčiek, akonáhle sa dostanem za 4000, motor začne zdochýňať, akoby dochádzal benzín, skubne, a potom motor ide normálne ďalej, akoby len chvíľková chyba, no potom už motor nemá výkon aký som zvyknutý, motor zlenivie.
Zvláštne je, že to nespraví vždy, ale len niekedy.
A celkovo motor akosi poskubáva v určitých jazdných režimoch.
Predstih v otáčkach mám nameraný ako je uvedené v tabuľke nižšie - tie hodnoty celkom dole.
Hm, dnes skúsim s týmto ETZ zmerať predstih ešte v tých 4500 a 5000 otáčkach.
Potom nahodím kontaktný rozdeľovač a spravím tabuľku predstihov s ním. Som zvedavý na výsledok.

Ale i tak mi to príde zvláštne, ako sa to správa.
Idem do prudšieho kopca, vytáčam 3. do 3000, 4000 otáčiek, akonáhle sa dostanem za 4000, motor začne zdochýňať, akoby dochádzal benzín, skubne, a potom motor ide normálne ďalej, akoby len chvíľková chyba, no potom už motor nemá výkon aký som zvyknutý, motor zlenivie.
Zvláštne je, že to nespraví vždy, ale len niekedy.
A celkovo motor akosi poskubáva v určitých jazdných režimoch.
Predstih v otáčkach mám nameraný ako je uvedené v tabuľke nižšie - tie hodnoty celkom dole.
Hm, dnes skúsim s týmto ETZ zmerať predstih ešte v tých 4500 a 5000 otáčkach.
Potom nahodím kontaktný rozdeľovač a spravím tabuľku predstihov s ním. Som zvedavý na výsledok.
-> Urbi: modul mám nový plechový. JJ pomeriam to, už len zo zvedavosti, i keď bežne to točím max do 5 tis., chvíľkovo len málokedy 5500... Na chladenie si pri meraní dávam pozor :)
-> minno: jaký máš modul ? starý pal nebo nějaká nový černý tenký ? To zpoždění tam bude asi stále, ale u nových modulů by to mohlo být nějak vyřešené, i když si myslím že jen těžko by někdo chtěl dělat nějaký vývoj na náhradním dílu na staré vraky :D Změř to i na 5500, neboj, motor to zvládne vklidu, tahám ho do 6500 na místě a šlape ok. jen nezapomen dát naplno topení a ventilátor sahary zapnout na tvrdo, už sem vyvřel nespočetně krát u odměřevání rozdělovače :D
Ja ani neviem vlastne čo je to detonovanie
Mne sa zdá že to ide furt dobre a nič nedetonuje. Možno je to o jazdnom štýle. Predtým som mal tiež nový rozdeľovač, ale kontaktný. Po nahodení bezkontaku - upraveného staršieho Fa rozdeľovača to šlo povedal by som o niečo horšie, ale to už aj sviečky mali niečo za sebou (30 tis. km). Teraz po nahodení tohto nového upraveného rozdeľovača a nových sviečok je to nebe a dudy. Zrejme aj tie sviečky dosť pomohli. Ťahá to krásne, ide to pekne za plynom.
Skúsim ešte zmerať predstih v 4500 a 5000 otáčkach. Či ide tá krivka ozaj dole.
Neviem ako presne mi ten rozdeľovač v Hanharte vyrobili, použitím akých komponentov, ale predpokladám, že ten čo ho skladal, vedel čo robí, pretože aj spodný unášač mi nasadil obrátene, aby vývody k sviečkovým káblom boli orientované rovnako ako u 120.

Skúsim ešte zmerať predstih v 4500 a 5000 otáčkach. Či ide tá krivka ozaj dole.
Neviem ako presne mi ten rozdeľovač v Hanharte vyrobili, použitím akých komponentov, ale predpokladám, že ten čo ho skladal, vedel čo robí, pretože aj spodný unášač mi nasadil obrátene, aby vývody k sviečkovým káblom boli orientované rovnako ako u 120.
-> minno: musim suhlasit stebou, mam motor 120LS s liznutou hlavou a kompres je asi 9,8 az 9,9:1, zo seriovym rodelovacom co uz daco mal zasebou to detonovalo v zatazi aj pri 0st. predtsihu, a jazda stala za nic, teraz je tam takisto seriovy rozdelovac ale novy a je to nebo zem, mam predstih asi 6 stupnov a ide to krasne od spodu az do otacok, prave dnes som isliel po takom kopocovitejsom terne a az som sa cudoval ze som siel asi 90km/h a zaradena 5 ka hore kopcom a motor si spokojne priadol, ked som tomu stupil tak zabral, na 120 ku pekne, zo starym rozdelovacom by to iba zacalo detovat a konec
-> minno: Dokud se nesvezu, neuvěřím že je to lepší v celém spektu otáček, aspon dle mých dosavadních zkušeností, ale říkám, jedzím 8-mi kanály všechno. I tak kdysi sem měl rapida 130 a orig. pal 540 to jelo nejlépe ve vys. ot. když byl základní předstih 0 nebo i mínusový a přitom detonace v středních otáčkách byly stále a pěkný volnoběh to moc držet nechtělo. Tehdy sem netušil proč a dával za chybu motoru.
-> Urbi: jj, povedal by som že to lepšie ťahá aj od spodu, a aj vo vysokých otáčkach. Ale ono takto namerané hodnoty za státia aj tak nič nič nevravia, pri záťaži motora sa to správa aj tak ináč.
-> minno: v celém spektru otáček ? já vždy jezdil jen osmikanály, ale i tak se mi to nezdá.
-> Urbi: zaujímavé, pretože motor výrazne ožil a ide krásne....
-> minno: Ty hodnoty nejsou dobré, udělaly ti to přesně naopak než na motor s KP 9,5 potřebuješ, viz. má nabídka : skoda-virt.cz/cz/.../9172
-upravy-rozdelovacu-odlade
ni-motoru
-> Majklsto: to mi je jasné, len ma to zaujíma z čisto informatívneho hľadiska.
-> minno: tie hodnoty by som nebral nejak smrtelne vážne, ked do toho zahrnieš aj odchýlku merania tak to môže byt zhruba to isté. Najobjektívnejšie je to otestovat jazdnými skúškami. Dalej by som sa tým netrápil. Ale ja niesom nejaký znalec, je to len môj názor
Spýtal som sa už v karte môjho auta, no bez reakcie, tak sa spýtam aj sem, kedže sa sem riešilo upravovanie bezkontaktných rozdeľovačov...
Motor 120L upravený na KP 9,5:1 + karburátor SEDR.
Vymenil som rozdeľovač. Doteraz som tam mal starší rozdeľovač bezkontakt z Fava s vymenenými pružinkami odstredivej regulácie + vymenené UFO podtlakovej regulácie za komponentny z kontaktného 120 rozdeľovača.
Pomeral som a zaznačil hodnoty predstihu s týmto starým rozdeľovačom, potom som nahodil fungl nový rozdeľovač vyrobený na mieru – bezkontakt s reguláciou šitou na mieru na 120 motor priamo od Hanhartu.
Prikladám tabuľku.
Prvá tabuľka zhora je predpísaný predstih pre motor 120L.
Druhá tabuľka zhora sú predpísané hodnoty pre motor 120LS.
No a tretia tabuľka celkom dole sú mnou namerané hodnoty (motor 120L s KP ako 120 LS – 9,5:1) starý a nový rozdeľovač.
S novým rozdeľovačom vidno, že krivka predstihu je trochu iná a vo vyšších otáčkach je predstih vyšší, a pri nižších otáčkach zas nižší.
Odborníci, motoro-ladiči, čo si o tom myslíte?
Bol som to prebehnúť a vyzerá to, že to ide veľmi pekne, len by som rád počul názory ostatných na tie namerané hodnoty.
Motor 120L upravený na KP 9,5:1 + karburátor SEDR.
Vymenil som rozdeľovač. Doteraz som tam mal starší rozdeľovač bezkontakt z Fava s vymenenými pružinkami odstredivej regulácie + vymenené UFO podtlakovej regulácie za komponentny z kontaktného 120 rozdeľovača.
Pomeral som a zaznačil hodnoty predstihu s týmto starým rozdeľovačom, potom som nahodil fungl nový rozdeľovač vyrobený na mieru – bezkontakt s reguláciou šitou na mieru na 120 motor priamo od Hanhartu.
Prikladám tabuľku.
Prvá tabuľka zhora je predpísaný predstih pre motor 120L.
Druhá tabuľka zhora sú predpísané hodnoty pre motor 120LS.
No a tretia tabuľka celkom dole sú mnou namerané hodnoty (motor 120L s KP ako 120 LS – 9,5:1) starý a nový rozdeľovač.
S novým rozdeľovačom vidno, že krivka predstihu je trochu iná a vo vyšších otáčkach je predstih vyšší, a pri nižších otáčkach zas nižší.
Odborníci, motoro-ladiči, čo si o tom myslíte?
Bol som to prebehnúť a vyzerá to, že to ide veľmi pekne, len by som rád počul názory ostatných na tie namerané hodnoty.
Tak z tím know how ta chápem. Problém je ten že som v situácii kedy mám už inzerát a kupcov na tu moju Škodovku pretože som v zlej finančnej situácii i keď stále premýšľam že by som si ju nechal.
Takže z radosťou by som si od teba rozdeľovač kúpil no som bez financií a navyše neviem ako dlho Škodovku budem mať a či si ju vôbec budem môcť nechať.
Na tom rozdeľovači určite nikto pružiny nenapínal. Skúsim sa z tím ešte pohrať a nastaviť to cele, rozdeľovač som tam dal na skúšku či budem vidieť - počuť rozdiel.
Takže z radosťou by som si od teba rozdeľovač kúpil no som bez financií a navyše neviem ako dlho Škodovku budem mať a či si ju vôbec budem môcť nechať.
Na tom rozdeľovači určite nikto pružiny nenapínal. Skúsim sa z tím ešte pohrať a nastaviť to cele, rozdeľovač som tam dal na skúšku či budem vidieť - počuť rozdiel.
-> mereksk: Posad celou krivku rozdělovače níž (menší žákladní předstih)...pokud ti to klepe v nízkých otáčkách v kopci a už ty pruřinky někdo předpínal. Pokud chceš zmenšit rozsah regulace a nladit rozdělovač tak jak má být či nejlépe dle motoru když mi o něm řekneš co nejvíce informací, mohu ti postavit rozdělovač na míru.
ALL : Obrázky a popisy byly, ale nebudou, protože mě, potažmo těm co mi pomáhaly řešit problematiku kolem rozdělovačů to zabralo nemálo času, peněz a namáhání přijít na ideální cestu co s tím a protože bych chtěl tyto úpravy dělat ve větším měřítku na zakázky nejen pro virtáky, nerad bych zde řešil veškeré knoh how. Pokud někdo o pořádný rozdělovač má zájem, pište do zpráv.
ALL : Obrázky a popisy byly, ale nebudou, protože mě, potažmo těm co mi pomáhaly řešit problematiku kolem rozdělovačů to zabralo nemálo času, peněz a namáhání přijít na ideální cestu co s tím a protože bych chtěl tyto úpravy dělat ve větším měřítku na zakázky nejen pro virtáky, nerad bych zde řešil veškeré knoh how. Pokud někdo o pořádný rozdělovač má zájem, pište do zpráv.
-> mereksk: Co tak dat premerat regulaciu strobom? Si myslim ze najvyssi cas... A hlavne to doladit podla ziadaneho grafu.
No je to už druhý rozdelovač a z prituženími pružinkami. No v podstate hlavne v strednom a hornom spektre otáčok. Najviac sa to ale objaví v napr 3 alebo 4 prevodovom stupni keď mám plný plyn a hlavne ak idem aj do mierneho stúpania no už je to rozdiel oproti predchádzajúcemu stavu keď to na 3/4 plynu detonovalo hlasnejšie a v kuse, a aj na rovine.
-> mereksk: podla mna tam daco nemas dobre...ze by to detonovalo okolo 20-25 stupnov...hmmm a v akych otackach to pocut?
Takže dnes som jeden z rozdeľovačov (540) z prituženími pružinami bez vôl vyskúšal. Najprv som dal základní predstih cca 5° zohrial som motor a skúšal zmena minimálna dal som teda niečo medzi 0° a 2° na ryske a už to bola zmena síce to občas zadetonovalo no len pri veľmi agresívnej jazde alebo pod plním plynom do kopca len tu a tam sa občas ozvala detonácia čo je už lepšie ako predtým kedy to detonovalo aj pri skúšobných 0° a -5°. Možno by to chcelo ešte trochu pritúžiť ( ? ) no najlepšie by bolo asi zmeniť rozsah regulácie z pôvodných 15° na cca 10° až 12°.
Tak ako pritúžiť ešte ? Už tak sa mi zdá že som tu tenkú pritužil dosť no ešte trochu by sa dalo.
Tak ako pritúžiť ešte ? Už tak sa mi zdá že som tu tenkú pritužil dosť no ešte trochu by sa dalo.
rozmýšlal som či by to takto práve nešlo no nebol som si istí. Tak ja sa pokúsim to rozlúskať a uvidime
-> mereksk: Jednoducho uhlomerom to dostavis, Urbi tu uz kdesi mal foto... Rozmer okienka na 0,01mm tazko merat, v stupnoch je to najistejsie... Pripni stipcom na tu otocnu hriadelku napr drot alebo karton a zaznač si na papier jej vykyv, pripadne to daj rovno na uhlomer, staci ten na rysovanie z papiernictva...
No zaujímalo by ma ako zrátať veľkost toho okienka. Ak by to malo byť na nejakích cca 11°
-> mereksk: o kolko zmensit zavisi od konfiguracie motora
ja som zmensoval 105 hriadelku (17° ale bola v najlepsom stave ) na 10°. Brnkol som v jednom oknicku zvarackou a prekreslil som si na papier dorazové polohy, odmeral som si uhol a bolo to 10°.
Bacha na pružinky - tá silnejšia musí byť spočiatku voľná a má zaberať až neskôr cca od polovice rozsahu
Keď to napneš príliš, presunieš krivku do vyšších otáčok.
ja som zmensoval 105 hriadelku (17° ale bola v najlepsom stave ) na 10°. Brnkol som v jednom oknicku zvarackou a prekreslil som si na papier dorazové polohy, odmeral som si uhol a bolo to 10°.
Bacha na pružinky - tá silnejšia musí byť spočiatku voľná a má zaberať až neskôr cca od polovice rozsahu
Keď to napneš príliš, presunieš krivku do vyšších otáčok.
No a otázka o koľko to zmenšiť a ktorú presne časť ? ja viem som otravní no nieže by som sa teraz do toho púšťal no zajíma ma to je mi jasne že by to bolo vela o skúšani atď.
A ešte by som rád dostal odpoveď na jednu z mojich otázok a to že čo sa stane ak som tie pružinky pritužil až príliš ? Ide to teraz podstatne tuhšie. Hlavne ta velka už nebola na doraze a zaberala až pri konci.
Zmenší sa nástup regulácie ? alebo ? čo to bude znamenať pre motor a jeho chod?.
A ešte by som rád dostal odpoveď na jednu z mojich otázok a to že čo sa stane ak som tie pružinky pritužil až príliš ? Ide to teraz podstatne tuhšie. Hlavne ta velka už nebola na doraze a zaberala až pri konci.
Zmenší sa nástup regulácie ? alebo ? čo to bude znamenať pre motor a jeho chod?.
-> mereksk: rozsah zmenšíš, keď tie okienka v ktorých chodia čapy na ktorých sú zakvačené pružinky nejakým spôsobom zmenším. Potom celý mechanizmus bude chodiť menej
Tak buď to som totálny magor alebo mám nedostatok nikotínu z mojej snahy nefajčiť no som z toho zrazu jeleň, k veci : Rozdeľovač mám rozobratí a čumím na tie pružiny a zrazu neviem čo s nimi, mám ju stiahnuť ? Trochu ma metie ten Urbiho obrázok kde je nakreslení šraubovák.
O koľko ju stiahnúť ? Kurňa dnes mi to nemyslí. Skúste mi to niekto vysvetlíť ako Lame lebo už si tak pripadám

EDIT: ale isteže už som pochopil no musel som si zapaliť. Ta petka čo drží pružinku sa musí vyhnúť v smere od osy, no dúfam že som to urobil dostatočne. Mimochodom nedá sa upraviť regulácia ? z 15 na napr 10 stupnou ? bez toho aby som zhánal typ 880 ? Alebo sa aspon trochu k tomu priblížiť ? čo sa stane ak pritužím tie pružinky viac ?
O koľko ju stiahnúť ? Kurňa dnes mi to nemyslí. Skúste mi to niekto vysvetlíť ako Lame lebo už si tak pripadám

EDIT: ale isteže už som pochopil no musel som si zapaliť. Ta petka čo drží pružinku sa musí vyhnúť v smere od osy, no dúfam že som to urobil dostatočne. Mimochodom nedá sa upraviť regulácia ? z 15 na napr 10 stupnou ? bez toho aby som zhánal typ 880 ? Alebo sa aspon trochu k tomu priblížiť ? čo sa stane ak pritužím tie pružinky viac ?
-> Nepér: jasně přesně tak to zřejmě je, mají pořád stejné zpoždění ale z vyššíma otáčkama se to projevu stále větší měrou.
-> darabos 02.03.12 14:59:42: Normálně ze snímací cívky v rozdělovači, kterej mám natvrdo bez obou regulací. Není to ideální, jako na klice ale setrvačník mám stočenej, na něm není co snímat 
Ono je to asi tak, že pokud tyhle ETZ mají nějaké konstantní zpoždění v čase, tak s rostoucí úhlovou rychlostí na řemenici se to bude projevovat právě klesáním předstihu v otáčkách, kdy už odstředivá regulace sedí na dorazech a předstih by měl mít už jen konstantní maximum.

Ono je to asi tak, že pokud tyhle ETZ mají nějaké konstantní zpoždění v čase, tak s rostoucí úhlovou rychlostí na řemenici se to bude projevovat právě klesáním předstihu v otáčkách, kdy už odstředivá regulace sedí na dorazech a předstih by měl mít už jen konstantní maximum.
-> Urbi: Tak je pravda, že v domácích podmínkách by to udělat asi nešlo. Muselo by se to celé vyrobit znova a jinak. Ve vysokých otáčkách by se musel začít strměji natahovat předstih, například další sadou závažíček. A celé už by to bylo mechanicky složité, to je fakt.
Nebo něčím tahat za táhlo membrány podtlakové regulace a tím předzápal zvyšovat.
Nebo něčím tahat za táhlo membrány podtlakové regulace a tím předzápal zvyšovat.
-> Markop: Ze bych ty okýnka propiloval ještě více jak na těch 17st. ? To už bych brousil tělo rozdělovače a stejně ti říkám dokola, že odstředivá síla je zde veliká a zase by se to zastavilo brzo, neda se to udelat idelane progresivně, tak aby to slo v malych otackach zlehka a s rostoucimi to bylo cim dal tuzsi,nebo dá částěčně, ale ne tak aby to stihalo vyrovnat tak velky narust odstredivych sil a jeste idelane pokryvalo zpozdeni ETZ.
-> Urbi: A já ti na to odpověděl že to myslím jinak. Né volbou silnějších pružinek, které by to celé jen posadily do vyšších otáček ale změnou konstrukce odstředivého regulátoru tak, aby se zvýšil celkový rozsah regulace (větší dosažitelný úhlový rozdíl v natočení vstupního hřídele a hřídelky s palcem a hvězdicí).
Vždyť ten rozdělovač už přece něco podobného dělá, ale jen do cca 4500 ot/min.
Jinak, pro rozdělovače motorů 781.135/136 je podle dílenské příručky rozsah mechanicky opravdu 17 stupňů, jenže ve skutečnosti je to jen okolo 14 stupňů, právě kvůli zpoždění ETZ. Pro rozdělovač 136X je to jen 10 stupňů.
Osobně jsem však nikdy rozsah odstředivé regulace rozdělovače neměřil.
Vždyť ten rozdělovač už přece něco podobného dělá, ale jen do cca 4500 ot/min.
Jinak, pro rozdělovače motorů 781.135/136 je podle dílenské příručky rozsah mechanicky opravdu 17 stupňů, jenže ve skutečnosti je to jen okolo 14 stupňů, právě kvůli zpoždění ETZ. Pro rozdělovač 136X je to jen 10 stupňů.
Osobně jsem však nikdy rozsah odstředivé regulace rozdělovače neměřil.
-> Markop: A myslíš že mě to nenapadlo a nezkoušel sem to ? za prvé na fav. rozdělovači není 15st. ale 17st. a už sem to jednou popsal, musel bys to nastavit co nejtvrděj aby se přebyl ty velké odstředivé síly které rostou s mocninou na druhou, ale v tom případě by motor nereguloval předstih do 3000 ot. a pak velice pozvolna a stejně by to sotva stačilo dorovnávat úbytek. Pokud použiješ jakékoli jiné kombinace pružinek, tak regulace skončí nejpozděj v 5500 ot. Bud si to zkus sám a odměř si to nebo přijed a předvedu. Prostě není to jakkoli řešitelné pokud chceš motor pilu, musíš jít do kontaktního s dobrou cívkou a k ní správný kondík, nebo prostě elektroniku, nebo takový rozdělovač udělej který tohle bude schopně dorovnávat do 6500 ot. skloním klobouk, stáhnu ocas.
-> Peťa Klíč: orig. fav. rozdělovač 136 neřeší problém se špatnou char. předstihu a detonacemi ! to proč ti det. přestaly je že si celou křivku posunul výrazně dolů. Tohle řeší rozdělovač typ 880, který má 10st. regulaci a pložší char. regulace, zatímco favo má 17st. a regulaci příliš strmou nevhodnou i pro samotný 136 motor.
-> COL: To zní zajímavě, ale kdo tohle umí vymyslet ?
Teda otázka zní kdo z virtu by se do toho naplno pustil aby to mělo kýžený výsledek ?
-> Peťa Klíč: orig. fav. rozdělovač 136 neřeší problém se špatnou char. předstihu a detonacemi ! to proč ti det. přestaly je že si celou křivku posunul výrazně dolů. Tohle řeší rozdělovač typ 880, který má 10st. regulaci a pložší char. regulace, zatímco favo má 17st. a regulaci příliš strmou nevhodnou i pro samotný 136 motor.
-> COL: To zní zajímavě, ale kdo tohle umí vymyslet ?

-> COL: A nebo prostě tak jak jsem to sem už psal. Rozdělovač s větším rozsahem odstředivé regulace, který by zvyšoval předstih až do nejvyšších otáček, takže by nedocházelo k jevu který popsal Urbi, tedy aby se ve vysokých otáčkách nezačal předstih kvůli ETZ snižovat.
To ale opravdu nelze řešit jinými pružinkami, to by se musela konstrukce odst. regulátoru upravit.
To ale opravdu nelze řešit jinými pružinkami, to by se musela konstrukce odst. regulátoru upravit.
-> Markop:
Bud tak, aby se to zpozdeni snizilo... treba 3x nebo 5x
Nebo tak, aby tam zpozdeni bylo, ale bylo s klesajicimi otackami rostouci, takze by delalo konstatni uhlovy posuv, ktery se vykompenzuje polohou rozdelovace...
Netvrdim, ze by to nutne byly jednoduche upravy. :-)
Bud tak, aby se to zpozdeni snizilo... treba 3x nebo 5x
Nebo tak, aby tam zpozdeni bylo, ale bylo s klesajicimi otackami rostouci, takze by delalo konstatni uhlovy posuv, ktery se vykompenzuje polohou rozdelovace...
Netvrdim, ze by to nutne byly jednoduche upravy. :-)
-> COL: teď jsem si přečetl tebe, souhlas, kdo někdy měl ETZ z favorita připojenou na generátor signálu a osciloskop ví, že je to jenom hloupoučkej komparátor s výkonovým koncem

-> mereksk: mluvíš předpokládám o motoru 136 ve škodovce s kontaktním zapalováním, nechce se mi to tu pročítat úplně celé, ale dám ti z vlastní zkušenosti takovej souhrn:
když se podíváš na ideální křivku předstihu motoru 120 a 136 zjistíš že jsou někde trošku jinde, akorát kluci ve škodovce do toho strkali ty samé rozdělovače napružinkované pro 120ku, tuplem po 20 letech kdy je vyklochtanej to dělá bordel jako kráva, vyzkoušel jsem asi milion a prdel rozdělovačů, skládání z toho nejlepšího co se našlo na rozdělovač bez vůle, stejně to detonovalo
jediné co opravdu pomohlo bylo vykašlat se na to a naprcat na 136 bezkontaktní (obří magnet, otáčející se hvězdička a cívkový snímač) rozdělovač z favorita 136 (135 má zase trochu jiný křivky), nějakej nevyklochtanej a československej, žádnou čínu! samozřejmě včetně ETZ a zapalovací cívky. jediná nevýhoda je, že to trošku hapruje se škodovkovým otáčkoměrem, dodnes nevim proč, ještě jsem se nedostal k tomu porovnat zapojení favo/škodovka ale jednou to udělám protože ta náhodně poskakující ručička mi leze na nervy
.
Ikdyž asi většina čtenářů virtu omdlí, předstih jsem nakonec nastavil podle řemenice na 0° s tím že při té 0 se mi kryje vnitřní a vnější hvězdice (prostě jsem neměl po ruce stroboskop) každopádně i na mým vyklochtanym motoru bylo rázem po detonacích
takže (sice to bude znít trochu extrémisticky a nekompromisně, ale) na 742.135/136 JEDINĚ bezkontakt z 781.135/136, stačí trošku pootočit komínek aby se tam rozdělovač "vešel" a prodloužit stíněnej káblík aby dosáhl na ETZ přidělanou k relátku na kapse. Drát na vyřazení předřadnýho odporu úhledně někam schovat pomocí izolačky aby se někde neskamarádil s kostrou a máš POKOJ.
už potom chybí jenom upravený sací potrubí na FAVO karbec a udělat nějakej optickej klam aby to nebylo poznat na STK
co si budem povídat, SEDR je hrozná splácanina a FAVO (ať už lekr nebo pierburk) má mnohem kultivovanější chod v celým rozsahu otáček, včetně přechodu z volnoběhu, nemusí se tak tůrovat při popojíždění v koloně, je ochotnější i co se týče popojetí na volnoběh atd.
jako já ty škodovky miluju, ale mám pocit že tydlety 130 a vejš trošičku odflákli, co se týká krmení, zapalování i zadních šikmých ramen aka "papír"
a teď čekám dům omotanej hajzlpapírem a útok vajíčkama na okna
když se podíváš na ideální křivku předstihu motoru 120 a 136 zjistíš že jsou někde trošku jinde, akorát kluci ve škodovce do toho strkali ty samé rozdělovače napružinkované pro 120ku, tuplem po 20 letech kdy je vyklochtanej to dělá bordel jako kráva, vyzkoušel jsem asi milion a prdel rozdělovačů, skládání z toho nejlepšího co se našlo na rozdělovač bez vůle, stejně to detonovalo
jediné co opravdu pomohlo bylo vykašlat se na to a naprcat na 136 bezkontaktní (obří magnet, otáčející se hvězdička a cívkový snímač) rozdělovač z favorita 136 (135 má zase trochu jiný křivky), nějakej nevyklochtanej a československej, žádnou čínu! samozřejmě včetně ETZ a zapalovací cívky. jediná nevýhoda je, že to trošku hapruje se škodovkovým otáčkoměrem, dodnes nevim proč, ještě jsem se nedostal k tomu porovnat zapojení favo/škodovka ale jednou to udělám protože ta náhodně poskakující ručička mi leze na nervy

Ikdyž asi většina čtenářů virtu omdlí, předstih jsem nakonec nastavil podle řemenice na 0° s tím že při té 0 se mi kryje vnitřní a vnější hvězdice (prostě jsem neměl po ruce stroboskop) každopádně i na mým vyklochtanym motoru bylo rázem po detonacích

takže (sice to bude znít trochu extrémisticky a nekompromisně, ale) na 742.135/136 JEDINĚ bezkontakt z 781.135/136, stačí trošku pootočit komínek aby se tam rozdělovač "vešel" a prodloužit stíněnej káblík aby dosáhl na ETZ přidělanou k relátku na kapse. Drát na vyřazení předřadnýho odporu úhledně někam schovat pomocí izolačky aby se někde neskamarádil s kostrou a máš POKOJ.
už potom chybí jenom upravený sací potrubí na FAVO karbec a udělat nějakej optickej klam aby to nebylo poznat na STK

jako já ty škodovky miluju, ale mám pocit že tydlety 130 a vejš trošičku odflákli, co se týká krmení, zapalování i zadních šikmých ramen aka "papír"

a teď čekám dům omotanej hajzlpapírem a útok vajíčkama na okna

-> COL: Jak?
-> Markop: To by snad bylo lepsi to ETZ zkusit upravit.... :-)
-> COL: Díky za upřesnění, už si to ze školy moc nepamatuju :-)
Nicméně, na věci to nic nemění. ETZ byl prozrazen, teď si tam každej škodovkář co to má v autě, bude cpát zpátky kladívka...
:-D
Nicméně, na věci to nic nemění. ETZ byl prozrazen, teď si tam každej škodovkář co to má v autě, bude cpát zpátky kladívka...
:-D
Markop 02.03.12 16:12:21 napsal:
Zapalování favorita není žádný Hi-Tech a tak se k tomu musí
přistupovat, vyrobit ETZ s nulovou reakční dobou nejde. Není to totiž jen
hloupý tranzistorový spínač, ale podstatně složitější obvod
s převodníkem sinus/obdélník, se stabilizátorem a obvodem, který řídí
dobu plnění cívky.
FavoZAP: Zadny prevodnik sinus / obdelnik tam neni. Vstupni signal ani sinus moc nepripomina a je zpracovavan asymetrickym SKO, ktery je ze dvou tranzistoru. Zadny obvod, ktery by ridil dobu plneni civky tam neni, ta je dana (vc. rustu jeji "uhlove velikosti") jen tvarem pulsu (jehoz amplituda s otackama roste) ve spojeni s pevnymi komparacnimi hranicemi SKO. Ohledne civky je tam jedine omezovac proudu civkou/desaturator koncoveho tranzistoru, ten ovsem ve vysokych otackach stejne nefunguje protoze maximalniho proudu se nedosahuje.
Zapalování favorita není žádný Hi-Tech a tak se k tomu musí
přistupovat, vyrobit ETZ s nulovou reakční dobou nejde. Není to totiž jen
hloupý tranzistorový spínač, ale podstatně složitější obvod
s převodníkem sinus/obdélník, se stabilizátorem a obvodem, který řídí
dobu plnění cívky.
FavoZAP: Zadny prevodnik sinus / obdelnik tam neni. Vstupni signal ani sinus moc nepripomina a je zpracovavan asymetrickym SKO, ktery je ze dvou tranzistoru. Zadny obvod, ktery by ridil dobu plneni civky tam neni, ta je dana (vc. rustu jeji "uhlove velikosti") jen tvarem pulsu (jehoz amplituda s otackama roste) ve spojeni s pevnymi komparacnimi hranicemi SKO. Ohledne civky je tam jedine omezovac proudu civkou/desaturator koncoveho tranzistoru, ten ovsem ve vysokych otackach stejne nefunguje protoze maximalniho proudu se nedosahuje.
-> Vrba: Myslim modul z BMM. Nabijeni by nemelo souviset se signalem od rozdelovace. Velky proudy by tam netekly, kontakty rozdelovace by slouzily pouze ke generovani spadovych a nabeznych hran. Proudy by tam byly naopak velmi maly.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Tím myslíš zapalovací lištu a nebo "indučku" z bmm? Dle mě obě varianty budou potřebovat elektronicky řídit dobu plnění,protože budou mít menší vnitřní odpor a s obyčejným přerušovačem by tam tekly závratné proudy a něco by shořelo.Změřené to ale nemám,jen si myslím že to tak bude.
PS: odporem by jsi nic nevyřešil.To můžeš rovnou vyřadit odpor,co je před klasickou indučkou.Nejlepší řešení by bylo použít lepší indučku,ovšem určenou pro rozdělovače.Třeba cívku ze žigula.Zkoušel ji někdo?
PS: odporem by jsi nic nevyřešil.To můžeš rovnou vyřadit odpor,co je před klasickou indučkou.Nejlepší řešení by bylo použít lepší indučku,ovšem určenou pro rozdělovače.Třeba cívku ze žigula.Zkoušel ji někdo?
-> Vrba: Hele a co myslis o zapalovacim modulu z feldy? Dle me by sel za pomoci odporu zapojit na obyc kontaktni rozdelovac... Furt sem to chtel zkusit, ale zatim se mi nenaskytl levnej kus k laborovani.
-> minno: To s tou ETZ neděláš dobře.Jedinou vyhodu,co to přináší je dle mě lepší startovatelnost při vybite baterce a mrazech.Osobní zkušenost mám takovou,že ty motory s tím nikdy nejely tak jako s klasikou.Pokud bych chtěl zachovat sílu jiskry,spíše bych se poohlédl po lepší indučce.Ta nepřesnost ETZ je tak vysoká,že ty motory s tím sice jedou,ale ne tak jak by mohly.
-> darabos: O snímání okamžiku, kdy má dojít k zapálení nejde. Indukční snímač žádné zpoždění nemá. Jde o zpoždění v ETZ, rozdělovač sice ve vysokých otáčkách nastavuje o 3 stupně větší předstih, ale jak se ukazuje, jen do 4500 ot/min. A od těchto otáček nahoru, začne být to zpoždění ETZ na regulaci předstihu znát.
-> Urbi: Já to myslel trochu jinak. Rozsah regulace by byl větší než je teď (nyní 15 st.), to znamená že by pružinky zůstaly, jejich charakteristika by zůstala a rozdělovač by nastavoval stejný předstih při určitých otáčkách, ale odstředivá regulace by regulovala až do vyšších otáček než teď, předstih by se natahoval třeba až do 6500 ot/min. Znamenalo by to ale úpravu konstrukce odstředivé regulace v rozdělovači. Tím by se docílilo eliminace tohoto "zpožďovacího" jevu ETZ do vyšších otáček, než je tomu teď.
Zapalování favorita není žádný Hi-Tech a tak se k tomu musí přistupovat, vyrobit ETZ s nulovou reakční dobou nejde. Není to totiž jen hloupý tranzistorový spínač, ale podstatně složitější obvod s převodníkem sinus/obdélník, se stabilizátorem a obvodem, který řídí dobu plnění cívky.
Zapalování favorita není žádný Hi-Tech a tak se k tomu musí přistupovat, vyrobit ETZ s nulovou reakční dobou nejde. Není to totiž jen hloupý tranzistorový spínač, ale podstatně složitější obvod s převodníkem sinus/obdélník, se stabilizátorem a obvodem, který řídí dobu plnění cívky.
-> minno: ale snimanie momentu, kedy ma palit je iny
-> Urbi 02.03.12 15:40:35: no ale ako je potom možné, že tá regulácia funguje takto dobre aj do vyšších otáčok u kontaktného rozdeľovača? Však tam je princíp odstredivej regulácie rovnaký :)