-> upír 130: takze pokud bys porovnaval z tech dvou co jsem napsal a chtel bys lepsi motor tak bys vybral jakou a proc?
jako ja moc dobre vim o cem mluvis ale asi sem chybel kdyz se brali vacky a ja bych si proste nevybral jen z tehle dvou cisel.. samozrejme chapu ze 99pct lidi ma vzito ze cim vyssi cislo tim vic koni-) a proto se honej za vackama 300 400 500 a vic-)
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Vačka
-> Saky 04.11.09 20:02:03: mě to řekne všechno. když dělám motor např lepší sérii tak dám 260 nebo 280 maximalně, jde jen oto jak každej chce aby to tahalo odspoda nebo navrchu, samozřejmě ve spojení s o něco větší kompresí a taky většími kanály. a co se týče závodního motoru tak to už je uplně o něčem jinym, když se používaj třeba vačky 300 nebo 320 - 300. tam už je skoro nutnost dat větší ventili a tvrdé pružiny atd... vždyt víš oco jde... ale jen chci říct že když výrobce udáví otvírání ventilu tak si to porovnám a vím okolik mam více stupnů ale graf mi moc neřekne když nemám sčím porovnat...
-> upír 130: nemyslim porovnavat vacky od BMW se skodovackejma ale princip mereni ten by podle me mel bejt stejnej at je to vacka takova nebo takova..
me by spis zajimalo kdyz vezmes vacku 280/280 a druhou treba 265/257 coz si dokazu predstavit ze zmeris tyhle dve cisla co s tim jako budes delat dal? kterou si vyberes a proc? pokud mas celej graf a rozumis tomu tak muzes porovnavat ale podle tech cisel podle me nezjistis absolutne nic..
me by spis zajimalo kdyz vezmes vacku 280/280 a druhou treba 265/257 coz si dokazu predstavit ze zmeris tyhle dve cisla co s tim jako budes delat dal? kterou si vyberes a proc? pokud mas celej graf a rozumis tomu tak muzes porovnavat ale podle tech cisel podle me nezjistis absolutne nic..
-> Saky 04.11.09 19:20:59: nevim proč vůli která je dána od škodovky srovnávat z bmw... co se týče těch grafů tak je to asi jak říká ultim. kdo dělá grafy tak je rovná mezi sebou a my ostatní to měříme v bloku přimo na ventil, stejně tak jako výrobce tudíž to můžem porovnávat oproti sérii a je otom lepší přehled. kdyby výrobce udával graf přímo na vačce tak bych to třeba taky takhle dělal ale neměl bych to sčím rovnat protože výrobce ten graf snad nikde neuvádí...
-> Ultim 04.11.09 19:31:03: tak nějak to je, ale já vycházím z údajů výrobce a pak tu ostřejší vačku sním porovnávám, protože se musím něčeho chytit... a pak řešit okolik je to od normálu atd...
-> Saky: Ono je rozdil, kdyz udava vyrobce nejaky uhel otevreni pro dany typ motoru, ktery si kazdy muze doma zkontrolovat, nebo pokud se bavime o grafu kde bude zaneseno zdvih X uhel otevreni, To je sice taky vec dobra,ale pro bezneho tunera z garaze,ktery si potrebuje jen overit zda ta vacka co ma doma je opravdu 280 nebo neni,tak vec naprosto zbytecna.
Pokud ale chceme porovnavat ruzne typy motoru,nebo ruznych vyrobcu,tak tam se uz bez tohoto grafu neobejdeme.
Takze schrnuto,co jsme tady normalni tuneri z garaze,tak si to budem merit v bloku na ventilu a ti lepsi z nas, si to muzou merit primo na vacce a vynaset si to do grafu.
Pokud ale chceme porovnavat ruzne typy motoru,nebo ruznych vyrobcu,tak tam se uz bez tohoto grafu neobejdeme.
Takze schrnuto,co jsme tady normalni tuneri z garaze,tak si to budem merit v bloku na ventilu a ti lepsi z nas, si to muzou merit primo na vacce a vynaset si to do grafu.
-> upír 130: proc divny nazor at si to kazdej dela jak chce? co me po ostatnich? ja si delam grafy od nuly a porovnavam pripadne cely graf
to 0,45 priznavam neznam az budu vacky vyrabet-) tak se o to asi zacnu zajimat.. nicmene by me zajimalo jestli tech 0,45 je treba i u vacek z BMW a ostatnich aut, mam tady totiz par obrazku vacek z BMW, a nekolik jinejch aut a vsude je nakreslenej celej prubeh od nuly a vsude je jinak vysoko cara a jinak odectene uhly.. tak to delal bud nejaky idiot kterej nezna 0,45 jako ja a nebo si to kazdej vyrobce dela uplne jinak....
to 0,45 priznavam neznam az budu vacky vyrabet-) tak se o to asi zacnu zajimat.. nicmene by me zajimalo jestli tech 0,45 je treba i u vacek z BMW a ostatnich aut, mam tady totiz par obrazku vacek z BMW, a nekolik jinejch aut a vsude je nakreslenej celej prubeh od nuly a vsude je jinak vysoko cara a jinak odectene uhly.. tak to delal bud nejaky idiot kterej nezna 0,45 jako ja a nebo si to kazdej vyrobce dela uplne jinak....
-> Ultim 04.11.09 19:11:08: mám to jednak vyčtený ale hlavně odzkoušený, protože když měřím vačku která je od výrobce tak hodnoty časování seděj při vůli 0,45. je to + / - 2° taky ve výrobě tu přesnost moc neřešili... ale sedí to..
-> upír 130: Mas pravdu,pise se to v knizce od Andrta,Cerdycha i jinych. Jedna se presne o KONTROLNI VULE PRI CASOVANI VENTILU 0.45mm. Takze zadne provozni,teple ani studene vule...
-> Saky 04.11.09 18:06:27: to mi od tebe přijde divný názor, to - je mi to jedno, at si to každej dělá jak chce... měření je jen jedno a je blbost aby si to kažedej dělal podle sebe... ale co by tě mohlo přesvědčit je měření sériové vačky u které výrobce udáva přesné stupňe otvírání a zavírání a když budeš měřit tak zjistíš že ty hodnoty budou sedět při vůli tech 0,45 možná 0,4... jednoduchý, dám seriovou vačku a vůli 0,2 (zkoušel jsem 20x) a naměříš asi o 15 - 20° více, pak budeš přidávat a zjistíš že to sedí při těch 0,45 tak je udává výrobce předepsanou vůli k měření vaček. múžem naměřit třeba i vačku od čepka jak nám vyjde... jukni sem... home.tiscali.cz/hotrally/
.../vacka.html
-> Saky: asi tak, já se kdysi ptal na konferenci při jaké vůli měřit časování a odpověděl Cmk stejně jak říká petr s, tak to asi není náhoda, a že se odečítá úhel kdy se ventil pohne, přeměřoval jsem tenkrát vačku a +- autobus to vycházelo..
-> Saky: Existuje ten papír výrobce AZNP udává časování při vůli 0,45
-> upír 130: -> upír 130: ja jsem nikdy nevidel papir kde vyrobce uvadi pri jake vuli by mel nekdo merit casovani, vzdy jsem videl jen provozni vule prijde me dost nelogicke merit vacku za jinych podminek nez provoznich ale nehadam se neznam a je me to v podstate jedno.. ale opet opakuju pokud nekdo zmeri jen ty dve cisla jsou mu uplne k nicemu nebot sam vidis jak se muzou menit pokud to nekdo zmeri s nejakou vuli.. pak to nekdo zmeri na ventilu druhej na zdvihatku bez vule a mas podstate dve ruzne vacky-) proto je podle me daleko lepsi udavat prubeh na vacce a tam si kazdej muze odecist co uzna za vhodne.. nekomu se bude zdat logicke merit na 0,45 nekomu na standartnim nastaveni za jizdy motoru a nekdo si to muze merit treba bez vule.. at si to kazdej dela jak chce..
-> Mlhoš 04.11.09 16:14:24: chápu na co je ventilová vůle
ale řeším tady základní vůli při které se měří časování a to je vůle která nemá nic společnýho s vůlí za chodu motoru... udává ji prostě výrobce a tak to je.. zkusím to někde dohledat a hodím to sem, abyste věřili

-> Saky 04.11.09 16:54:20: takže mi chceš říct že když výrobce udává časování vačky a měří to při vůli 0,45mm. tak já to mám měřit při jaké vůli ? je to blbost měřit to při jiné... ta vůle 0,45 není otom že je to vůle za tepla... to je vůle určená k měření vaček.. a ještě mi vysvětli proč teda když měřím seriovou vačku tak proč mi ty hodnoty výrobce vychází taky při vůli 0,45... hod vačku do bloku, nastav tam vůli 0,2 jak říkáš a budeš mít sériovou vačku o 15 - 20° vejš což je nesmysl... už sem to zkoušel 1000krát a prostě ta vůle 0,45 je vůle určená pro měrení časování takže do toho nebudem tahat nějaký vůle za tepla nebo za studena..
-> upír 130: podle me s tim retezem to zbytecne komplikujes.. ale to je samozrejme tvoje vec.. dulezite je abys meril vsechny stejne a to jestli tam je vule 0,2 nebo 0,4 udela na casovani par stupnu viz grafy takze se bavime vlastne uplne o nicem-)
-> upír 130: jenze u tech vacek se udava vule za tepla .. a ty meris za studena.. takze musis merit s vuli mensi.. to je uplne jedno s jakou vuli to meris pokud si kreslis graf tak si tam vuli zaneses jakou budes chtit akorad se budes posouvat po Yove ose zdvihu a tim se samozrejme bude zmensovat se zvetsujici se vuli casovani.. takze pokud meris s vuli 0,45 nemuzes nikdy namerit spravne hodnoty.. podle me je proto daleko lepsi vynest graf stejne tak jako udelal Mlhos od nuly bez vule a tu vuli si tam proste nakreslis jako vodorovnou caru a mas to presne.. ovsem musis dat spravnou vuli-)
ta vule je tam kvuli tomu aby ti nezhorely ventily zkus si nastavit malu vuly a uvidis...taky sem uz to resil proc sa ochuzovat o zdvih a cas otevreni ale hold je to tak tepelna roztaznost je svinstvo....na te moji vacce byla 40 za provozni teploty
-> Saky 04.11.09 13:21:34: a co se týče řetězu tak měřím na novým , to je samozřejmost... a na té ventilové vůli záleží dost, mám vyzkoušeno že 0,1mm na ventilu je asi 10° na úhloměru... takže 0,01 na ventilu je 1° na úhloměru... stou vůlí můžem ještě pořešit nějakou literaturu ale opravdu se vychází z 0,45mm...
-> Saky 04.11.09 13:21:34: je to fuk jestli měříš na ventilu nebo na vačce, ale ta vůle to rozhodí takže kdybych měřil na vačce bez vůle tak to bude to samý jako kdybych měřil vačku přímo na palci... ale jen sem se chtěl optat když to měříš na palci tak jak potom přičítaš vůli bez které si měřil... co se týče vůle ventilu 0,45 tak je to vůle při které udává časování výrobce takže když chci porovnat vačky ostřejší se sériovými tak musím přece měřit taky při vůli 0,45... nevím proč je to při týhle vůli ale prostě to při týhle vůli měríli a tak se ztoho musí vycházet , a ne že tu jinou ostrou vačku budu měřit na jinou vůli... musí se měřit vše stejně ... to je přece základ...
-> upír 130: casovani na vacce odpovida prece casovani na ventilu vzdyt je to pouze mechanickej prevod pres kladku s pomerem pak cca 1:1,6 nebo kolik.. takze je uplne jedno kde meris.. naopak pokud meris jen na vacce tak meris s nejmensi chybou nez kdyz to meris tak jak ty kdy vule v retezu posune nejakej stupen .. jako ono je to stejne uplne jedno na to co chcete merit to je uplne jedno jak to merite.. ale to kdy otevira vacka je uplne ejdno kde meris..
co se tyka vuli tak nechapu proc uvazujete vuli teplyho motoru kdyz merite v studenym bloku-)? ty dve desetiny navic na casovani udelaj taky dost..
co se tyka vuli tak nechapu proc uvazujete vuli teplyho motoru kdyz merite v studenym bloku-)? ty dve desetiny navic na casovani udelaj taky dost..
-> Gemini 04.11.09 10:15:21: ale to řešíš jen zdvih, jestli to dobře chápu... a co časování... to je důležitější..
-> upír 130: meram zdvih na vacke, prepocitany cez pomer C vahadla, cize ked nastavis vent. volu 0,45 na ventile, ja nastavim volu 0,27 a mam to iste....vsetko sa len nasobi a deli pomerom vahadla, naco to komplikovat aj s hlavou
-> Ultim 03.11.09 22:03:37: tak to skoro je jak říkáš... já postupuju takto: Seřídím vůli ventilu na 0,45mm, párkrat protočím a zkontroluju vůli.
Podle úchylkoměru dám píst do HŮ a srovnám ručičku na nulu na úhloměru.
Otáčím doprava a jen co se pohne ručička úchylkoměru, kouknu na stupnici a podívám se kolik stupňů před HÚ otvírá sání. (někdy to přejedu tak to opakuju vícekrat, je to dost citlivé)
Dále otáčím a v okamžiku jakmile se ručička zastaví (zavření ventilu) tak kuoknu na úhloměr kolik stupňů po DÚ je zavřen ventil, přičtu ktomu stupňe před HÚ a ještě 180° a to je výsledná hodnota. Pak kouknu ještě na zdvihy ventilů. S výfukem to samý a pak se buď dočasuje klínkem a nebo vyhodí protože stím nic nejde dělat... Někdy to stačí doladit jen vůlí že dáš třeba o 0,05mm víc nebo míň protože 0,05mm je zhruba 5 stupňů na úhloměru. (vůle 0,01 na ventilu je 1 stupeň na úhloměru, takže dost citlivé. kdo seřizuje na vůli 0,2mm protože si myslí že je stejné jako za provozu tak se sekne asi o 20 stupňů) Já sám už brusiče mám, vačky brousí dobře ale jeho hodnoty jsou jinde než je má značené takže mu musím říct jakou tu jeho vačku chci protože to má o pár stupňú jinde... ale jinak spokojenost...
Podle úchylkoměru dám píst do HŮ a srovnám ručičku na nulu na úhloměru.
Otáčím doprava a jen co se pohne ručička úchylkoměru, kouknu na stupnici a podívám se kolik stupňů před HÚ otvírá sání. (někdy to přejedu tak to opakuju vícekrat, je to dost citlivé)
Dále otáčím a v okamžiku jakmile se ručička zastaví (zavření ventilu) tak kuoknu na úhloměr kolik stupňů po DÚ je zavřen ventil, přičtu ktomu stupňe před HÚ a ještě 180° a to je výsledná hodnota. Pak kouknu ještě na zdvihy ventilů. S výfukem to samý a pak se buď dočasuje klínkem a nebo vyhodí protože stím nic nejde dělat... Někdy to stačí doladit jen vůlí že dáš třeba o 0,05mm víc nebo míň protože 0,05mm je zhruba 5 stupňů na úhloměru. (vůle 0,01 na ventilu je 1 stupeň na úhloměru, takže dost citlivé. kdo seřizuje na vůli 0,2mm protože si myslí že je stejné jako za provozu tak se sekne asi o 20 stupňů) Já sám už brusiče mám, vačky brousí dobře ale jeho hodnoty jsou jinde než je má značené takže mu musím říct jakou tu jeho vačku chci protože to má o pár stupňú jinde... ale jinak spokojenost...
-> havlik 04.11.09 09:01:02: to ne, sám si řek zdvih na vačce takže to je prostě na vačce, a na ventilu je asi 9mm... ale časování vaček se bere na ventil protože když se koukneš do knížek tak tam je přímo psáno SÁNÍ OTVÍRÁ před HÚ SÁNÍ ZAVÍRÁ po DÚ atd... takže ty hodnoty jsou na ventilu...
-> Gemini 03.11.09 23:48:16: jasný, tak teď ti nerozumím... ty měříš vačky taky na jejich palcích ?? nebo si měřil jen zdvih takhle. pravě jsem se na to ptal sakyho tak snad něco napíše, ať se tady nedohadujem když jeden měří přímo na vačce a druhej na ventilu... výrobce udává hodnoty na ventilu takže to měřím taky na ventilu abych měl zčeho vycházet oproti vačce sériové... sám nevím jak to vychází na vačce, nikdy jsem to neměřil... ale zkoušel jsem pár vaček sériových a vždy to sedělo podle údajů výrobce..
-> upír 130: takže když výrobce udává zdvih vačky 6.6mm tak se podle tebe otevře ventil jen o 6.6mm? nějak málo ne?
-> Saky 03.11.09 21:57:01: ještě mě zajíma , když měříš vačku přímo na jejích palcích tak jak potom zjistíš hodnoty na ventilu, jehož hodnoty jsou jiné přes vahadlo a ventilovou vůli ... výrobce udává hodnoty na ventilu (otevření a zavření) takže pro porovnání vačky sériové a potom vačky ostřejší musíš vycházet také z měření na ventilu...
-> upír 130: nemas ani ponatia ,co som ja robil a kolko vaciek som zmeral....mam meraci blok a stupne odcitavam z predu, zdvih meram na specialnom zdvihatku....
-> upír 130: ted se divam ze ty zpravy co jsem posilal Milosovy,bylo puvodne tobe... takze znova
Tak napisu jak jsem to meril ja a kdyztak me oprav
jo.
1. vule ventilu na 0.45mm
2.meri se na misce od okamziku kdy se pohnu rucicka
3.jakoze vynulujes uhlomer,pisu jakoze
4.otacis s klikou az do okamziku kdy se rucicika prestane pohybovat
5.odectes uhel.
Hlavne ta vule me dost zajima.Logicky se zmenou vule totis menis i velikost uhlu otevreni. A napr. z toho grafu co sem dal Milos nevim zda se tam ta vule uz projevuje,nebo se musi jeste odecist. Jakoze bez vule to bude mit napr. 320 a s vuli 285 cos je rozdil 35 stupnu jenom vuli,tak nevim...

Tak napisu jak jsem to meril ja a kdyztak me oprav
jo.
4.otacis s klikou az do okamziku kdy se rucicika prestane pohybovat
5.odectes uhel.
Hlavne ta vule me dost zajima.Logicky se zmenou vule totis menis i velikost uhlu otevreni. A napr. z toho grafu co sem dal Milos nevim zda se tam ta vule uz projevuje,nebo se musi jeste odecist. Jakoze bez vule to bude mit napr. 320 a s vuli 285 cos je rozdil 35 stupnu jenom vuli,tak nevim...
-> upír 130: jako na zjisteni kdy otvira a kdy zavira je to uplne jedno ale pokud chces nakreslit takovej prubeh jako na tehle obrazkach tak je to dost neprakticky nebot skutecne musis otacet treba po stupni a merit uchylku a zapisovat
s tim CNCckem asi takhle nez bych meril vacku na CNCcku tak ji mam petkrat zmerenou rucne-) ta priprava je dlouha, pokud by se merilo vacek 50 tak staci jen prehazovat a cele to dela samo a nakresli to grafy, ale na jednu dve je to uplne k nicemu.. ja to spis zkousel pro obrabeni jestli jsem schopen udelat jakoukoliv vacku, protoze pokud me vyjde vacka kdyz nebudu pocitat svuj cas jen za cenu materialu plus cementace tak si muzu laborovat jak budu chtit a k tomu je to dobre..
s tim CNCckem asi takhle nez bych meril vacku na CNCcku tak ji mam petkrat zmerenou rucne-) ta priprava je dlouha, pokud by se merilo vacek 50 tak staci jen prehazovat a cele to dela samo a nakresli to grafy, ale na jednu dve je to uplne k nicemu.. ja to spis zkousel pro obrabeni jestli jsem schopen udelat jakoukoliv vacku, protoze pokud me vyjde vacka kdyz nebudu pocitat svuj cas jen za cenu materialu plus cementace tak si muzu laborovat jak budu chtit a k tomu je to dobre..
-> Ultim 03.11.09 19:24:45: není důvod aby to nefungovalo... měřil jsem hodně vaček a nikdy nebyl problém... horší je když jsou blbé hodnoty. někdy se to dá dohnat přesazeným klínkem... 0,1 přesazení na klínku je asi jeden stupeň na úhloměru. je tam víc věcí na co se kouká... ale někdy se nějakej paskvil dohnat nedá...
-> Gemini 03.11.09 19:12:35: je vidět že si to nikdy nedělal... nejdřív najedeš na počátek otevření ventilu a potm když tam seš tak se podíváš kolik je stupňů.... zrovna tak po zavření... takže žádný koukání na úhloměr a ventil nejednou není...
-> petr s 03.11.09 16:04:04: ten úhloměr je hliníkový plech a na něm je nalepený úhloměr který je narýsovaný a na papíře zalitý v plastu...
-> Saky 02.11.09 20:03:30: -> Saky 02.11.09 20:03:30: jasně že se dá vymyslet lepší měření... myslel jsem že držením v ruce nic nezjistíš. blok je nejdostupnější a nejrychlejší řešení.. já si myslím že při pomalým otáčení v bloku kdy už ventil skoro otvírá tak mi přijde že rozvod trochu pruží (myslím vačka - tyčka - vahadlo) a 1 - 2 stupně proměřují, protože před otevřením už točím skoro po desetinách. Takže by bylo lepší to měřit za otáček s nějakým pohonem. Stačilo by 50 - 100 otáček... už jsem otom přemýšlel a jak to udělat, možná by stačil stroboskop a snímač na ventil ale abych nekecal tak jsem už nad tím nepřemýšlel a nedodělal to.Takhle to stačí a ty 2 - 3 stupně nepřesnosti vem čert když vidím jaký paskvily lidi montujou... ale tvé CNC se mi líbí nemám co dodat...
-> AZmotor: 15 pred HU,50 po DU a tech 180 je mezi HU a DU.... chapu...
-> Ultim: pricita se tam 180 stupnu, treba 15+55+180=250° je otevrene např sání..
ale jestli to plati aj u toho vaseho stylu nevim
ale jestli to plati aj u toho vaseho stylu nevim

-> Mlhoš: Tak napisu jak jsem to meril ja a kdyztak me oprav jo.
4.otacis s klikou az do okamziku kdy se rucicika prestane pohybovat.
5.odectes uhel.
Nemusai se ty uhly jsete nejak upravit,nebo neco? Me totis vychazeli hodnoty okolo 200 stupnu,tak se nediv ze se tak blbe ptam...
4.otacis s klikou az do okamziku kdy se rucicika prestane pohybovat.
5.odectes uhel.
Nemusai se ty uhly jsete nejak upravit,nebo neco? Me totis vychazeli hodnoty okolo 200 stupnu,tak se nediv ze se tak blbe ptam...

zdvih 6,6mm myslim
jo aha nejde to videt je to nejaka 265 nebo 270 to meril kamos ja sem u toho nebyl jen pro srovnani s moju to bylo
-> Mlhoš: Co je to žluté jaká vačka?
ja to meril na misce a na remenici sem mel stupne
-> upír 130: Tahle jsem to to taky zkousel ,ale vubec me to neslo.... Meris uchylkomerem na misce ventilu? Nechces sem napsat nejaky postup?
-> upír 130: troska neprakticke, nie ? z predu otacas a pozeras na uchylkomer a zozadu chodis pozerat stupne....
-> upír 130: kde jsi sehnal tak velký uhloměr?
Uvidim vyndám jí z bloku a porovnám s favoriťáckou :)
-> Tampajs: vacku muzes tocit v cemkoliv, samozrejme blok je nejdostupnejsi.. ale spis tady melo zaznit ze potrebuje uhlomer to je daleko dulezitejsi..
stačí ti dvě opěrné podložky, úhloměr a indikátor a máš to rychleji než to cpát do bloku
ja treba od doby kdy mam CNCčko tak měřím vačky v rotační ose otáčí se mě to samo, hodnoty to taky odečítá samo a nakresli mě to i výkres pokud bych chtěl třeba vyrobit polotovar pro broušení, jako na zjištění úhlu otevření je to zbytečnej luxus to mě stačí protočit kolem dokola a podívat se na indikátor na výchylku a podívat se na úhel, když to porovnám s laborováním v bloku tak je to o něčem jinym..
stačí ti dvě opěrné podložky, úhloměr a indikátor a máš to rychleji než to cpát do bloku
ja treba od doby kdy mam CNCčko tak měřím vačky v rotační ose otáčí se mě to samo, hodnoty to taky odečítá samo a nakresli mě to i výkres pokud bych chtěl třeba vyrobit polotovar pro broušení, jako na zjištění úhlu otevření je to zbytečnej luxus to mě stačí protočit kolem dokola a podívat se na indikátor na výchylku a podívat se na úhel, když to porovnám s laborováním v bloku tak je to o něčem jinym..