-> Borderer 03.10.24 10:01:11:
V tom máš pravdu.
Ale obecně bez dotací se zelený (resp. udržitelný) řešení dělaj těžko. Pokud by totiž šly dělat stejně draho nebo levněji, dávno by se používaly. Když by se šlo do důsledku, tak se v devadesátkách nemuselo dělat ani odsíření. Lidi by byli bohatší a koho serou nějaký lesy v Krkonoších?
Představa konzervativců je asi taková, že až vytěžíme poslední kostku uhlí pod převráceným Podkrušnohořím, tak se vrhneme postupně na mazut a na plyn, protože pro současnou generaci je toho dost. Pak sice nebude mít z čeho udělat silnici, ale konečně komodity zdražej tak, že začnem přemejšlet o nějakejch OZE a elektrovehiklech. Mezitim půl Evropy zdechne zimou a hlady.
A s tou dopravou. Já fakt nechci cpát do vlaku někoho, kdo má spoj úplně nahovno, kdo po cestě musí vyřešit vyzvednutí tří dětí nebo je nemohoucí. Ale ve vlaku co jezdim do práce já (bohužel je to pořád nejrychlejší, v úterý jsem jel služebákem tu samou trasu o 15 minut pomaleji dveře-dveře), tak v trojvozový soupravě je tak do 10 normálních dospělých. Drtivá většina jsou studenti/žáci, pak lidi který maj hodně hluboko do kapsy, případně chlastaj/nemaj řidičák, v létě pak nějaký vejletníci, tu a tam nějakej doochodec.
Kde jsou ti ostatní? Vždyť v obci musí bejt 2000 pracujících. Spousta lidí mi řiká, že jsem blázen že jezdim vlakem. Je to pro ně ponižující. Stání v koloně je totiž symbolem společenského postavení. Když se zeptám obráceně já, proč ten nebo onen nejezdí veřejnou dopravou/na kole/pěšky, tak je mi odpovězeno "pfff" nebo "protože proto". Nebo prostě na to maj dost peněz a je jim to jedno. Pak ale můžou klidně mít to EV, když to pro ně není kritická věc, aby měli ráno na mlíko.