skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Volvo, Saab a jiná sobí spřežení...
18:18:32
23.06.2023
23.06.2023
Milan 136
Osram má tabulku, kde jsou přímo vypsané modely aut s výrobním obdobím a je tam tuším i nějaké číslo schválení světlometu. Takže do libovolného světla určitě ne.
17:10:48
23.06.2023
23.06.2023
David29
-> Borderer: Ano, myslím. Někde na to byl článek kde se to právě řešilo.
Mimochodem Osram v návodu navíc má, že po montáži jejich žárovek musíš na seřízení. Philips šel v rámci konkurenčního boje dál a seřízení světel nevyžaduje
-> Syny: Ano, horší rozhraní světlo/tma u skla je pochopitelně horší - ale nic to nemění na faktu, že vypalování zornic se nekoná.
Ano, svítí to víc i tam kam nemá (logicky), ale pořád to není nic ve srovnání s dálkovejma
-> Bukaj 23.06.23 13:03:54: Jo, to taky považuju za podstatně horší skutečnost než to, co tady řeší Syny.
Ale to je moderní technologie - ta je prostě lepší a basta! :-)
Mimochodem Osram v návodu navíc má, že po montáži jejich žárovek musíš na seřízení. Philips šel v rámci konkurenčního boje dál a seřízení světel nevyžaduje
-> Syny: Ano, horší rozhraní světlo/tma u skla je pochopitelně horší - ale nic to nemění na faktu, že vypalování zornic se nekoná.
Ano, svítí to víc i tam kam nemá (logicky), ale pořád to není nic ve srovnání s dálkovejma
-> Bukaj 23.06.23 13:03:54: Jo, to taky považuju za podstatně horší skutečnost než to, co tady řeší Syny.
Ale to je moderní technologie - ta je prostě lepší a basta! :-)
14:40:12
23.06.2023
23.06.2023
dragon_cb_cz
-> Matthes, záškodník z TechWebu 23.06.23 13:34:19: řekl bych že libovolný bylo použito ve významu "nějaký konkrétní ale jedno jaký"...
13:34:19
23.06.2023
23.06.2023
Matthes, záškodník z TechWebu
homologovaný pro libovolný automobilový světlomet s paticí H4 jako náhrada původní halogenové žárovky, musí mít v jiném světlometu (homologovaném též pro H4) stejné vlastnosti.
-> Bukaj: Ale ty Osramy nejsou homologovaný pro libovolný světlomet, ale jen pro konkrétní světlomety určitejch aut.
-> Bukaj: Ale ty Osramy nejsou homologovaný pro libovolný světlomet, ale jen pro konkrétní světlomety určitejch aut.
13:24:27
23.06.2023
23.06.2023
Bukaj
-> Borderer 23.06.23 06:56:58: Tady taky souhlasím s Davidem - pokud je unifikovaný standardní světelný zdroj (třeba dvouvláknová halogenová žárovka H4) a má homologaci pro použití v libovolném hlavním světlometu automobilu, který je homologován pro použití tohoto světelného zdroje (H4), pak zákonitě musí platit, že jiný světelný zdroj ("LED H4"), homologovaný pro libovolný automobilový světlomet s paticí H4 jako náhrada původní halogenové žárovky, musí mít v jiném světlometu (homologovaném též pro H4) stejné vlastnosti.
Problém tedy není fyzikální, ale pouze legislativní - v automobilovém průmyslu jsou určité standardy - například, že někdo vymyslí nějaké univerzální řešení (žárovku), kterou prakticky všichni výrobci vozidel (nebo aspoň většina) v rámci praktičnosti a snížení nákladů na výrobu začnou používat. Jenže aby ji mohli použít, musí vyrobit světlomet a ten pak nechat homologovat (pro použití s danou žárovkou). Tedy nikoli opačně - že by homologovali žárovku do hotového světlometu...
...proto si myslím, že zde došlo k chybě - není na místě mluvit o změně osvětlení a nutnosti homologace každého světlometu zpětně, ale o plnocenné náhradě světelného zdroje (žárovky), kde stačí homologace nového světelného zdroje, že splňuje parametry pro použití ve všech aplikacích namísto dříve vyráběné H4...
Problém tedy není fyzikální, ale pouze legislativní - v automobilovém průmyslu jsou určité standardy - například, že někdo vymyslí nějaké univerzální řešení (žárovku), kterou prakticky všichni výrobci vozidel (nebo aspoň většina) v rámci praktičnosti a snížení nákladů na výrobu začnou používat. Jenže aby ji mohli použít, musí vyrobit světlomet a ten pak nechat homologovat (pro použití s danou žárovkou). Tedy nikoli opačně - že by homologovali žárovku do hotového světlometu...
...proto si myslím, že zde došlo k chybě - není na místě mluvit o změně osvětlení a nutnosti homologace každého světlometu zpětně, ale o plnocenné náhradě světelného zdroje (žárovky), kde stačí homologace nového světelného zdroje, že splňuje parametry pro použití ve všech aplikacích namísto dříve vyráběné H4...
13:03:54
23.06.2023
23.06.2023
Bukaj
-> David29 22.06.23 16:10:08: Mně sejřej ty úplně nejnovější vozy, které mají LED či kýho výra světelný zdroj a nějakou elektroniku automatického naklápění a přepínání na dálkové - jednak velmi často nezaregistrují protijedoucí nebo vpředu jedoucí auto, takže perou do xichtu nebo do zrcátek dálkovýma a i když vše funguje, jak bylo zamýšleno, tak na hrbolaté či serpentinovaté silnici to elektronika nezvládá a každou chvilku to hází záblesky - a nemyslím tím přirozené zhoupnutí, jako u aut s klasickými světly, ale až frenetické chaotické blikání a jet před nebo proti takovému vozu fakt není nic příjemného, pokud člověk nesedí v dodávce či náklaďáku...
12:56:29
23.06.2023
23.06.2023
Bukaj
-> Syny 22.06.23 16:02:45: Pravdu díš - ač mám na Volvu i škodovce světla seřízená správně, tak na mne občas někdo blikne, protože si myslí, že svítím dálkovýma...
U škodovky za to může obrovská plocha skla světlometu (oproti novějším autům) a většinou situace, kdy mám zahmyzená nebo jinak za jízdy znečištěná skla, u Volva za to může stav těch světel - jsou příšerně posekaná od kamínků, takže sklo samo o sobě výrazně září, i když na silnici je to oproti dnešním vozům bludička...
U škodovky za to může obrovská plocha skla světlometu (oproti novějším autům) a většinou situace, kdy mám zahmyzená nebo jinak za jízdy znečištěná skla, u Volva za to může stav těch světel - jsou příšerně posekaná od kamínků, takže sklo samo o sobě výrazně září, i když na silnici je to oproti dnešním vozům bludička...
11:42:38
23.06.2023
23.06.2023
Jirik_Tuňák1983
-> dragon_cb_cz 23.06.23 08:30:06: Já jsem nechtěl úplně rípat.
08:30:06
23.06.2023
23.06.2023
dragon_cb_cz
-> Jirik_Tuňák1983 23.06.23 07:37:01: Tam toho bylo víc... únava no
-> Syny 22.06.23 21:27:45: Já myslím, že tu právě o tom řeč je - vzít žárovku s homologací (pro některý auta) a dát jí do auta, kde ta homologace není. A nechceš mi doufám tvrdit, že zrovna svítivost bude v tomhle případě jiná? O tom zbytku co píšeš (jiný rozptyl u těch skleníků atd) se nehádám.
Ale celkem věřím tomu, že když to udělá a ty světla správně seřídí, tak to pro okolí bude pořád daleko příjemnější než průměrný nový SUV.
-> David29 23.06.23 04:13:34: Ale fakt bych začal tím, že tam dáš kvalitní halogen žárovku, kouknul jak to svítí a pak případně repas (nebo výměna, ale origo světla už se nedělají a druhoška asi nebude nic extra). Pokud totiž řešíš životnost těch parabol, tak jak píše -> charon 23.06.23 07:58:39: , ty LEDky se taky umí pěkně hřát a nakonec to může dopadnout přesně naopak, než bys si přál.
-> Syny 22.06.23 21:27:45: Já myslím, že tu právě o tom řeč je - vzít žárovku s homologací (pro některý auta) a dát jí do auta, kde ta homologace není. A nechceš mi doufám tvrdit, že zrovna svítivost bude v tomhle případě jiná? O tom zbytku co píšeš (jiný rozptyl u těch skleníků atd) se nehádám.
Ale celkem věřím tomu, že když to udělá a ty světla správně seřídí, tak to pro okolí bude pořád daleko příjemnější než průměrný nový SUV.
-> David29 23.06.23 04:13:34: Ale fakt bych začal tím, že tam dáš kvalitní halogen žárovku, kouknul jak to svítí a pak případně repas (nebo výměna, ale origo světla už se nedělají a druhoška asi nebude nic extra). Pokud totiž řešíš životnost těch parabol, tak jak píše -> charon 23.06.23 07:58:39: , ty LEDky se taky umí pěkně hřát a nakonec to může dopadnout přesně naopak, než bys si přál.
07:58:39
23.06.2023
23.06.2023
charon
-> David29: Jak už tu psalo mnoho lidí - věř tomu, že rozdíl v tom jestli je ve světle to, na co je konstruovano a nebo něco relativně podobnýho je zejména pro protijedoucí kurva velkej. Taky jsme světla chvíli vyráběl a testoval ... On světlený tok, správný vykreslení bodu zlomu a celkový seřízení je celkem slušná alchymie
A taky je potřeba dát bacha na to, jak moc se ta LED žárovka, potažmo její čip hřeje. Ona se dokáže rozehřát klidně víc než klasicka 55W H4. Co jsem blahý paměti testoval, tak se chladič dokázal rozehřár na 65 stupňů, ale to bylo venku, otazka je co uvnitr ve svetla.
A pokud máš plastové paraboly a poškodíš je teplem, tak už nepomůže nic než výměna. Auto po jednom takovým expertovi jsem měl a paraboly byl naprosto KO - teplem se zkrabatěly a to už nikdo nezrenovuje. Pak jem dal nový paraboly a najednou se s tim dalo jezdit i na tlumený.
A taky je potřeba dát bacha na to, jak moc se ta LED žárovka, potažmo její čip hřeje. Ona se dokáže rozehřát klidně víc než klasicka 55W H4. Co jsem blahý paměti testoval, tak se chladič dokázal rozehřár na 65 stupňů, ale to bylo venku, otazka je co uvnitr ve svetla.
A pokud máš plastové paraboly a poškodíš je teplem, tak už nepomůže nic než výměna. Auto po jednom takovým expertovi jsem měl a paraboly byl naprosto KO - teplem se zkrabatěly a to už nikdo nezrenovuje. Pak jem dal nový paraboly a najednou se s tim dalo jezdit i na tlumený.
07:48:08
23.06.2023
23.06.2023
Syny
-> David29 23.06.23 04:10:56: Az na to, ze to neni vubec pravda :) Starsi svetla maj rozptyl jinej nez svetla dnesni a stary skleneny brouseny nemaj tak jasny rozhrani svetlo tma jako dnesni. Takze ne, neni to stejne a ve starem svetle bude ledka oslnovat vic, nez kdyz ji strcis do nejaky dnesni halogenovy paraboly. A znovu pisu - proc tedy nevymenis svetla namisto vymejsleni kravin?
07:37:01
23.06.2023
23.06.2023
Jirik_Tuňák1983
-> dragon_cb_cz 22.06.23 21:17:27: No fuj. Pokový...
Klečet na struhadle s hráchem aspoň hodinu a k večeři týden jen bledý vývar a krupicovou kaši.
Klečet na struhadle s hráchem aspoň hodinu a k večeři týden jen bledý vývar a krupicovou kaši.
06:56:58
23.06.2023
23.06.2023
Borderer
-> David29: To s těma světlama nemyslíš vážně, že ne.
04:13:34
23.06.2023
23.06.2023
David29
-> Jarda/felda: Jak píšu níže: Nejde o auta, ale o výrobce světel a jejich ochotu na to kejvnout.
04:10:56
23.06.2023
23.06.2023
David29
-> Syny: Pokud je ta žárovka (led) schválená v jednom světle, bude svítít dobře i v druhém.
Pokud nějaký světlo oslňuje - je to světlem (jako lampou, ne fotony ), a ne žárovkou
-> dragon_cb_cz: Tahle varinatna mě ani nenapadla... A na tohle pozor budou slíbit líp jak nový, jak vidíš, tak panujou obavy o oslňování
Pokud nějaký světlo oslňuje - je to světlem (jako lampou, ne fotony ), a ne žárovkou
-> dragon_cb_cz: Tahle varinatna mě ani nenapadla... A na tohle pozor budou slíbit líp jak nový, jak vidíš, tak panujou obavy o oslňování
22:27:01
22.06.2023
22.06.2023
Jarda/felda
-> dragon_cb_cz 22.06.23 21:17:27: ano, proto ty kvalitní (čti Osram) mají homologaci na určitý auta kde to někdo vyzkoušel a potvrdil že to funguje stejně
21:27:45
22.06.2023
22.06.2023
Syny
-> dragon_cb_cz 22.06.23 21:17:27: No jasně, ty schválený jsou OK (proto jsou taky schválený), o tom tady ale řeč není.
21:17:27
22.06.2023
22.06.2023
dragon_cb_cz
-> Jarda/felda: Ty kvalitní to právě mají udělaný, aby byly stejný/srovnatelný.
-> Syny 22.06.23 16:29:02: Hele tenhle argument úplně neobstojí - pokud by ta svítivost byla tak nebezpečná, nikdy to nedostane schválení do těch aut, kde ho to má. Kamárad je světelnej technik, měřil je v laboratoři a mám pocit, že z toho nijak špatnej nebyl. Můžu se poptat.
Zároveň to ale podle mě je prostě zbytečný, světla na 9-3OG nijak strašlivě tragický nejsou (9-3NG je jiná story).
-> David29: Pokud máš pocit, že to svítí blbě, tak ty světla nech zrepasovat, budou slíbit líp jak nový. Pokud jsou skla horší, tak se dají koupit nový, paraboly ti pokový čistějším hliníkem než z fabriky a máš vystaráno do konce životnosti toho auta... a není to ani nijak brutálně drahý.
-> Syny 22.06.23 16:29:02: Hele tenhle argument úplně neobstojí - pokud by ta svítivost byla tak nebezpečná, nikdy to nedostane schválení do těch aut, kde ho to má. Kamárad je světelnej technik, měřil je v laboratoři a mám pocit, že z toho nijak špatnej nebyl. Můžu se poptat.
Zároveň to ale podle mě je prostě zbytečný, světla na 9-3OG nijak strašlivě tragický nejsou (9-3NG je jiná story).
-> David29: Pokud máš pocit, že to svítí blbě, tak ty světla nech zrepasovat, budou slíbit líp jak nový. Pokud jsou skla horší, tak se dají koupit nový, paraboly ti pokový čistějším hliníkem než z fabriky a máš vystaráno do konce životnosti toho auta... a není to ani nijak brutálně drahý.
19:03:18
22.06.2023
22.06.2023
Jarda/felda
-> David29 22.06.23 15:41:54: v tomhle úplně nemáš pravdu, dioda i vlákno má jiný vyzařovací úhly....
16:29:02
22.06.2023
22.06.2023
Syny
-> David29: Možná by tedy bylo lepší vyměnit ty světla než vymejšlet píčoviny s ledkama... Ale líbí se mi, jak funguješ (bohužel jako většina lidí) tak, že když někdo něčím omezuje tebe, tak to je hroznej problém a ometáš to tady furt dokola, ale pak uvažuješ nad něčím, co může omezovat ostatní a to máš v piči :) Světel jsem se něco naseřizoval nejen u aut co máme v rodině a dobře vím, jak přesně svítěj ty starý broušený skla. Tam napálit nějaký silnější ledky je prostě prasárna a divím se, že to PČR moc neřeší. Já zrovna nepatřím k těm, kteří by měli problém, když jim někdo posvítí dálkovejma do xichtu, ale řešit vysvícený paraboly neschválenejma ledkama, to je za mě prostě prasárna.
16:10:26
22.06.2023
22.06.2023
saskyn2
Já shodou okolností ted montoval zákazníkovi homologovaný denná svícení od osramu. A teda musím říct že podobnej čínskej shit jsem už dlouho neměl v ruce. Přidělat to pořádně nešlo, drátky tlustý jak vlásek a ještě ani ne měděný ale ty potahovaný. Jinak naopak třeba čínyký ledky do světel udělali za poseldní roky obrovskej pokrok, homologaci to sice nemá, ale funguje to fakt dobře. Na takhle starý auto bych to teda nedával, bude to lákadlo na policajty.
16:10:08
22.06.2023
22.06.2023
David29
-> Syny: Tak na horizontu tě oslní jakýkoliv auto, a je úplně jedno co má za světla nebo za žárovky...Ono kolikrát stačí potkat blba, co jezdí na přední mlhovky
Ony ty světla svítěj na hovno (protože jsou vysvícený), takže fakt nějaký apokalypsy (jako že budou lidi uskakovat před světlem do pangejtu), se fakt jako nebojím.
Zatím ještě nikoho moc netrápí, že automatický dálkovky často neberou kamiony (protože svoje světla má schovaný za svodidlama/porostem) a řidič dostane slušnou palbu lumenů do vočí.. To je za mě daleko horší problém... Ale to je všem u prdele a já se mám trápit tímhle, že by to teoreticky mohlo někoho oslnit, když budu vyjíždět z pravotočivé zatáčky na horizontu a zrovna pravé zadní kolo vlivem díry se propadne a čímž se zvedne předek....
Ony ty světla svítěj na hovno (protože jsou vysvícený), takže fakt nějaký apokalypsy (jako že budou lidi uskakovat před světlem do pangejtu), se fakt jako nebojím.
Zatím ještě nikoho moc netrápí, že automatický dálkovky často neberou kamiony (protože svoje světla má schovaný za svodidlama/porostem) a řidič dostane slušnou palbu lumenů do vočí.. To je za mě daleko horší problém... Ale to je všem u prdele a já se mám trápit tímhle, že by to teoreticky mohlo někoho oslnit, když budu vyjíždět z pravotočivé zatáčky na horizontu a zrovna pravé zadní kolo vlivem díry se propadne a čímž se zvedne předek....
16:02:45
22.06.2023
22.06.2023
Syny
-> David29: To možná svítí kam má, ale i tak se stává, že byť seřízená světla, tak tě nějakým způsobem do xichtu posvítí - třeba na horizontu, v zatáčce apod. Proto tam je daná nějaká svítivost, abys druhýmu nevypálil xicht. Nehledě na to, že svítí celé to světlo - byť je hlavní paprsek směřovanej dolů. A zrovna ty skleněný broušený světla, tam si ty lomy světla dělaj dost často co chtěj - zajeď si někdy s takovým autem někam v garážích ke stěně a zkoukni si jak jasný je rozhraní světlo/tma. Oproti dnešním halogenům nebo dokonce xenonum či origo diodovým světlům to je rozdíl jaxviň.
15:54:32
22.06.2023
22.06.2023
David29
-> Syny: Ano, ale pořád to bude svítit tam kam má, jenom víc.
Nebo jako mi snad nechceš tvrdit, že světlo z diody se odráží a láme jinak a tudíž svítí do nebe.. že ne?
Pokud to auto svítí jak má se žárovkou, bude tak svítit i s diodou (kvalitní)
Celá ta šaškárna je jen o tom, že ty světla jsou schválený na žárovku a je problém u výrobců světel (ne aut, světel) sehnat nějaký vyjádření zpětně. Což právě Osram/Philips rozjel a díky tomu tu homologaci na něco již má.
A pochopitelně a logicky se snaží o ta auta, která mají nějakej podíl na silnici.
Fakt nemám strach, že na jednom autě by to svítilo jak má a na druhým by to svítilo úplně jinak
Nebo jako mi snad nechceš tvrdit, že světlo z diody se odráží a láme jinak a tudíž svítí do nebe.. že ne?
Pokud to auto svítí jak má se žárovkou, bude tak svítit i s diodou (kvalitní)
Celá ta šaškárna je jen o tom, že ty světla jsou schválený na žárovku a je problém u výrobců světel (ne aut, světel) sehnat nějaký vyjádření zpětně. Což právě Osram/Philips rozjel a díky tomu tu homologaci na něco již má.
A pochopitelně a logicky se snaží o ta auta, která mají nějakej podíl na silnici.
Fakt nemám strach, že na jednom autě by to svítilo jak má a na druhým by to svítilo úplně jinak
15:47:10
22.06.2023
22.06.2023
Syny
-> David29: Rika ti neco treba svitivost?
15:41:54
22.06.2023
22.06.2023
David29
-> Syny: Tak to mi vysvětli, v čem je ta homologace jako lepší...? Nebavím se o nějakých shitech ze sapy, kde je dioda nakřivo a úplně jinde než má bejt..
Ale u výrobců jako Osram/Philips atd to je úplně jedno. Tý lampě je úplně jedno, jestli svítí drát nebo dioda. Důležitý je umístění a ohnisko.
A světla jsou od Helly, takže dost možná se k tomu již vyjádřili
Ale u výrobců jako Osram/Philips atd to je úplně jedno. Tý lampě je úplně jedno, jestli svítí drát nebo dioda. Důležitý je umístění a ohnisko.
A světla jsou od Helly, takže dost možná se k tomu již vyjádřili
15:33:20
22.06.2023
22.06.2023
Syny
-> vhml: Vsak moje otazka ma i druhou cast :) A od nekoho, kdo na YT dava haldu videi ohledne bezpecnosti, plynulosti a ohleduplnosti v provozu bych necekal nic jinyho, nez homologovane veci :)
15:26:05
22.06.2023
22.06.2023
vhml
-> Syny 22.06.23 15:11:02: kdo říká, že tam bude dávat homologovaný Osram?
15:11:02
22.06.2023
22.06.2023
Syny
-> David29: To ma Osram atest i pro takhle stara auta? Nebo tam snad chces cpat neco nelegalne? :)
12:57:49
22.06.2023
22.06.2023
David29
Tak nějak váhám a rád bych názor někoho dalšího
Přemýšlím, zda do světel narvat ty diodové žárovky.. Ale nevím, jestli se to bílé světlo hodí k takovému youngtimeru, kde jsou ještě světla se žebrováním
Stačí že jsem dal bezramínkové stěrače, a už i ty mi přijdou jako pěst na oko
PS: Prioritou je spotřeba elektrike a zbytečně nepálit odrazovou plochu (která už ted nebude nic moc). A denní svícení tam bastlit fakt nechci...
Přemýšlím, zda do světel narvat ty diodové žárovky.. Ale nevím, jestli se to bílé světlo hodí k takovému youngtimeru, kde jsou ještě světla se žebrováním
Stačí že jsem dal bezramínkové stěrače, a už i ty mi přijdou jako pěst na oko
PS: Prioritou je spotřeba elektrike a zbytečně nepálit odrazovou plochu (která už ted nebude nic moc). A denní svícení tam bastlit fakt nechci...
23:58:52
11.06.2023
11.06.2023
Jirik_Tuňák1983
Šílená tragédie. Srážka s tankem.
www.novinky.cz/clanek/zah ranicni-pri-tragicke-nehod e-na-slovensku-zemrela-sko ro-cela-rodina-prezilo-jen -rocni-dite-40434382
www.novinky.cz/clanek/zah ranicni-pri-tragicke-nehod e-na-slovensku-zemrela-sko ro-cela-rodina-prezilo-jen -rocni-dite-40434382
19:28:00
06.06.2023
06.06.2023
Jirik_Tuňák1983
-> dragon_cb_cz 06.06.23 18:21:17: Je to děsný. Malý dveře, čumák jak mravenečník, to kolmé sklo. Je to naprostá šílenost. Díky bohu za ono osvícení, které přineslo trojvlezovou verzi.
18:21:17
06.06.2023
06.06.2023
dragon_cb_cz
-> Apple STS Chvojkovice-Brod: Jo, jsou trochu disproporční k tomu jak to auto je jako celek dlouhý. Asi to má trochu na svědomí i to relativně kolmý čelní sklo. V třídvířku to pak je OK.
Ale ani tohle by mě neurazilo
Ale ani tohle by mě neurazilo
13:26:54
06.06.2023
06.06.2023
Apple STS Chvojkovice-Brod
-> dragon_cb_cz: je fakt že ty malinký dveře jsou takový komický
11:55:50
06.06.2023
06.06.2023
dragon_cb_cz
-> David29: Jak říkám, podle mě by to tak být nemělo, ale jistý si nejsem.
11:31:35
06.06.2023
06.06.2023
David29
-> dragon_cb_cz: A ty světla jsou tovární, nebo to je dodělávaný?
11:10:53
06.06.2023
06.06.2023
dragon_cb_cz
-> David29: Myslím, že ty polohy jsou lock (zamknutý volič převodovky), off (odemknuto, ale elektrika by měla být pořád vypnutá), on (zapnuté zapalování, okna, světla atd) a start.... Ty světla v off poloze se mi moc nezdaji.
10:50:53
06.06.2023
06.06.2023
David29
-> dragon_cb_cz: Ted nevím, která poloha se jmenuje off..
Ale když je klíček pryč, tak nic.
Zasunu klíček, pootočím - a krom světel nic.
Pak klasika zapalování a start.
Čekal bych to jinak - že v první poloze půjde radio a okna, a světla až při zapnutým zapalování...
Ale když je klíček pryč, tak nic.
Zasunu klíček, pootočím - a krom světel nic.
Pak klasika zapalování a start.
Čekal bych to jinak - že v první poloze půjde radio a okna, a světla až při zapnutým zapalování...
10:20:36
06.06.2023
06.06.2023
dragon_cb_cz
-> Apple STS Chvojkovice-Brod 06.06.23 09:55:20: Takhle vyfocenej ten čumák vypadá ještě delší než je. Auto je to krásný, ale třídvířko je... ještě hezčí
-> David29 01.06.23 22:17:45: Jo jo, reakce bývají dobrý. Jinak ty polohy už si nepamatuju, ale tipoval bych, že na off by snad neměly svítit ani světla? Může být špatná spínačka, není to úplně vzácná závada.
-> David29 01.06.23 22:17:45: Jo jo, reakce bývají dobrý. Jinak ty polohy už si nepamatuju, ale tipoval bych, že na off by snad neměly svítit ani světla? Může být špatná spínačka, není to úplně vzácná závada.
22:17:45
01.06.2023
01.06.2023
David29
Když jsem si Saabinu pořídil, tak jsem někdáá četl, že auto budí jen pozitivní reakce.. Což můžu jen potvrdit.
Včera mi nějakej cápek okolo 20let řekl "Pěkná kára šéfe" a dneska nějaký pán mi ukazoval z chodníku palec a usmíval.
Dotaz ke znalým - co dělaj jednotlivé polohy klíčku?
Já jen, že první poloha nedělá nic - jen se rozsvítí světla (nejdou ani okna), všechno až při zapnutým zapalování. To je standart takhle blbě, nebo se v tom někdo vrtal?
Včera mi nějakej cápek okolo 20let řekl "Pěkná kára šéfe" a dneska nějaký pán mi ukazoval z chodníku palec a usmíval.
Dotaz ke znalým - co dělaj jednotlivé polohy klíčku?
Já jen, že první poloha nedělá nic - jen se rozsvítí světla (nejdou ani okna), všechno až při zapnutým zapalování. To je standart takhle blbě, nebo se v tom někdo vrtal?
22:15:53
01.06.2023
01.06.2023
-> David29: Heh, to bych to sem musel dosmekat ze Sumperka
To az v nouzi nejvyssi. Ono to stary rizeni podobne blblo a jeste chcalo...
To az v nouzi nejvyssi. Ono to stary rizeni podobne blblo a jeste chcalo...
22:14:08
01.06.2023
01.06.2023
David29
-> Matthes, záškodník z TechWebu: V jakým? To byl v autorizáku, kde mu to vymění komplet, ne?
At zkusí T6R, byli v Modřanech.. Dělaj jenom Volva
At zkusí T6R, byli v Modřanech.. Dělaj jenom Volva
21:50:21
01.06.2023
01.06.2023
vhml
-> Vojťas 01.06.23 20:09:17: u fabie to zadny zvuk nedelalo. jen ztuhnul volant
21:13:17
01.06.2023
01.06.2023
-> Eidy: Netusim, ale muze zkusit...
-> Jirik_Tuňák1983: Pac tam byl a nacenili mu to na 70 asi...
-> Jirik_Tuňák1983: Pac tam byl a nacenili mu to na 70 asi...
21:11:43
01.06.2023
01.06.2023
Eidy
-> Matthes, záškodník z TechWebu: A když bude kvrdlat volantem blízko krajních poloh, tak je projev stejný? Neříkám, že bych znal příčinu, ale ptám se ze zvědavosti.
20:54:50
01.06.2023
01.06.2023
Jirik_Tuňák1983
-> Matthes, záškodník z TechWebu 01.06.23 20:04:13: A nemůže ten problém řešit v servisu, kde tomu rozumí a nepřistupovat k tomu jako ke Škodě Favorit?
20:09:33
01.06.2023
01.06.2023
-> vhml: No v nádobce ho je dost... Ale tak nejak no... Proot nás napadla ta hadice, že to může škrtit...
20:09:17
01.06.2023
01.06.2023
Vojťas
-> vhml: to u forda melo dost neprijemnej zvukovej projev, to by si asi vsimnul
20:07:55
01.06.2023
01.06.2023
vhml
-> Matthes, záškodník z TechWebu 01.06.23 20:04:13: ja mel ve Fabii malo oleje a v zátočině si to loklo vzduchu