Jako pokud jde kupovat auto člověk, kterej neví, tak je větší pravděpodobnost, že koupíš totální mrdku se skrytejma závadama, než že koupíš auto relativně OK. To platí hlavně o překupnících, ti často nejsou o nic lepší, než bazary.
Teď mě nasral nákup jednoho důchodce vzdáleně příbuznýho. Jeho syn mu doporučil překupníka, od kterýho jinej člověk měl auto relativně OK. Přijel, zaplatil, odjel. Golf IV 1,4 16v, relativně pěknej a dobře vybavenej, stav tacho 180 tkm, ale za dost vysokou cenu 59 000. Přijel s tim, že mu občas svítí ESP.
Nalezeno kromě špatný geometrie:
lambdy KO, jede v náhradních hodnotách
spotřeba oleje
závada na škrtící klapce
oslepená kontrolka MIL
vadný termostat
a než to dojelo do servisu, tak se načetla i chyba od EGRu
špatný koncový díl vejfuku
To jen motorová jednotka. Odhadovaná cena opravy "v rodině" za 18 litrů.
Co jsem kupoval auta, tak mě dost překvapilo, že tyhle překupníci tak nějak nepočítaj s tim, že přijede člověk s diagnostikou a už vůbec ne s nějakou plnohodnotnou, která vyčte všechny jednotky. Vždycky jsem našel brutální spoušť třeba i sporadickejch chyb, který nikdo před prodejem nevymazal. Leckdy se totiž daná závada už v budoucnu neobjevila (nebo s minimální frekvencí), ale slevu to dalo žejo.
Hlavně všichni do jednoho vždycky blbě čuměli.Jednou jsem jel na dvojkový Toledo, který mimo jiné hlásilo závady od bočních airbagů, senzor nárazu aktivní a já nevim co všechno. A borec mi nadával že mám určitě blbou verzi vagu/blbej kabel/blbej počítač a že to nemůže bejt bouraný atd. Přitom kontrolka bagu ani neblikla.

A vidím to podobně - 30t interval servisek je přesně to, co pro mě diskvalifikuje většinu ojetin v nabídce. Ale chápu, že pro korporátního fleet managera to jsou jen náklady navíc...