No a tá môže byť zdrojom problému. Systém sa ti natlakuje a neuchladí ho. Potom už zapracuje snímač tlaku a vypne sa. Samozrejme že samovoľné vychladenie bude trvať dosť dlho.
Vyskúšaj stlačiť to relé, či ti zopne vetrák...
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Pravostranná Felicie - zástavba klimatizace
prohledat
35 příspěvků (zobrazeno 1 až 35) od 06.11.2024 do 12.12.2024, založil/a PsychoWard666
17:49:14
12.12.2024
12.12.2024
Lamac
17:35:54
12.12.2024
12.12.2024
ajok
-> Lamac 12.12.24 17:13:57: moc diky... to jsem zvedav, co zjistim, druhou rychlost vetraku jsem asi nikdy nezaznamenal
17:13:57
12.12.2024
12.12.2024
Lamac
Aha, tak v prvom rade pri tvojej závade zistiť, či ti klímu odstavuje snímač teploty výparníku, alebo snímač tlaku.
Obidva cez seba spínajú kostru do riadiacej jednotky klímy na pin č.4. Akonáhle na tom pine nieje kostra, klimakompresor sa vypína.
Postačí ti obyčajná žiarovková (led) skúšačka na 12V. Takže pri vypnutej klime a zapnutom zapaľovaní je treba zmerať naproti +, či je kostra na týchto kábloch (budeš ich musieť napichnúť ihlou, alebo origo skušačkou) v tomto poradí:
pin č.4 snímača tlaku (ak nie je, je vadná kabeláž)
pin č.3 snímača tlaku (ak nie je, je vadný snímač tlaku/nízky tlak v systéme - pod 0,2MPa/vysoký tlak v systéme - nad 3,2MPa)
pin č.4 riadiacej jednotky klimy (ak nie je, je vadný snímač výparníka/ nízka teplota výparníka)Toto je zopnuté až na cca 2,5°C takže auto musíš mať v teple.
Pokiaľ všetky tieto veci vykazujú funkčnosť, je potreba vedieť, či sa spína druhý stupeň ventilátora pri zvýšenom tlaku v okruhu klimatizácie. Ten je spínaný pri tlaku 1,9MPa, spoja sa kontakty tlakového snímača na pinoch 1 a 2. To pripojí zopne relé J 101 a zopne druhý stupeň vetilátora. Vetilátor vyskúšaš stlačením kontaktov odkrytovaného relé. Snímač ináč bez demontáže a nejakého natlakovania asi nevyskúšaš.
Teplotu motora to sníma do RJ klimy (pomocou nejak modulovaného signálu na pin klimy č.5) cez RJ motora a odpája klimakompresor pri 114°C, pripája naspäť pri 110°C.
Obidva cez seba spínajú kostru do riadiacej jednotky klímy na pin č.4. Akonáhle na tom pine nieje kostra, klimakompresor sa vypína.
Postačí ti obyčajná žiarovková (led) skúšačka na 12V. Takže pri vypnutej klime a zapnutom zapaľovaní je treba zmerať naproti +, či je kostra na týchto kábloch (budeš ich musieť napichnúť ihlou, alebo origo skušačkou) v tomto poradí:
pin č.4 snímača tlaku (ak nie je, je vadná kabeláž)
pin č.3 snímača tlaku (ak nie je, je vadný snímač tlaku/nízky tlak v systéme - pod 0,2MPa/vysoký tlak v systéme - nad 3,2MPa)
pin č.4 riadiacej jednotky klimy (ak nie je, je vadný snímač výparníka/ nízka teplota výparníka)Toto je zopnuté až na cca 2,5°C takže auto musíš mať v teple.
Pokiaľ všetky tieto veci vykazujú funkčnosť, je potreba vedieť, či sa spína druhý stupeň ventilátora pri zvýšenom tlaku v okruhu klimatizácie. Ten je spínaný pri tlaku 1,9MPa, spoja sa kontakty tlakového snímača na pinoch 1 a 2. To pripojí zopne relé J 101 a zopne druhý stupeň vetilátora. Vetilátor vyskúšaš stlačením kontaktov odkrytovaného relé. Snímač ináč bez demontáže a nejakého natlakovania asi nevyskúšaš.
Teplotu motora to sníma do RJ klimy (pomocou nejak modulovaného signálu na pin klimy č.5) cez RJ motora a odpája klimakompresor pri 114°C, pripája naspäť pri 110°C.
16:20:25
12.12.2024
12.12.2024
ajok
-> Lamac 12.12.24 13:02:20: tu, co je v teto diskuzi...
diaviu mi jen ukazoval kolega, ze si ji namontoval do feldy
diaviu mi jen ukazoval kolega, ze si ji namontoval do feldy
13:02:20
12.12.2024
12.12.2024
Lamac
Ty máš aký typ klimatizácie? Diavia ako ja, alebo tú ako je v tejto diskusii?
02:27:01
12.12.2024
12.12.2024
ajok
-> Lamac 11.12.24 19:47:29: super, parada....
Tak u 1.3mpi bych mohl mit i problem v dualnim cidle teploty?
Ak stúpne teplota vody motora (115°C), alebo stúpne tlak v okruhu klímy nad 3,2MPa, alebo ak dôjde k zamrznutiu výparníka, klimatizácia sa vypne.
To budu muset nalogovat, protoze jak jsem psal vedle nemohu prijit na to, ze najednou prestane tahnout, podobne se chovala i octa, kdyz si to najednou myslelo, ze ma voda teplotu 120°C, presto, ze realne mela asi 95.
Tak u 1.3mpi bych mohl mit i problem v dualnim cidle teploty?
Ak stúpne teplota vody motora (115°C), alebo stúpne tlak v okruhu klímy nad 3,2MPa, alebo ak dôjde k zamrznutiu výparníka, klimatizácia sa vypne.
To budu muset nalogovat, protoze jak jsem psal vedle nemohu prijit na to, ze najednou prestane tahnout, podobne se chovala i octa, kdyz si to najednou myslelo, ze ma voda teplotu 120°C, presto, ze realne mela asi 95.
19:47:29
11.12.2024
11.12.2024
Lamac
Tak sa pridám do debaty aj ja. V lete som domontoval do favorita Diaviu, o ktorej vlastne ani bežne nieje k dispozícii žiadna dokumentácia a kolujú rôzne pololegendy. Fotky z montáže a info čo sa kedy prečo vypína mám na rajčeti: www.rajce.idnes.cz/jozo10
09/.../favo-klima
08:22:09
09.12.2024
09.12.2024
Borderer
-> ajok: Pokud je vše OK, tak klimakompresor spíná pouze na základě teploty výparníku. Tzn. jestli běží furt, nedokáže výparník vychladit na požadovanou teplotu...
21:33:03
07.12.2024
07.12.2024
ajok
-> Dauntless24 07.12.24 17:04:22: to teplotni cidlo jsem uz zkousel, expanzni ventil jsem cetl v DP, ze se nema nastavoval, ze je nastaven z vyroby a ja na nem nemam izolaci, tak nevim, jestli s nim treba uz nekdo nehybal :/ - kamos, kdyz mi klimu plnil, tak na nem prave menil nejaky O-krouzek, on do ni prave 750g dal, ale to uz tam davno nebude, kdyz jsem jeste povoloval cidlo tlaku
S tim vypinanim kompresoru je to teda naprd, ja se vzdy snazil zapinat klimu, kdyz jsem mel male otaky, aby to tolik netrpelo, ale u octy to vubec necitim...
S tim vypinanim kompresoru je to teda naprd, ja se vzdy snazil zapinat klimu, kdyz jsem mel male otaky, aby to tolik netrpelo, ale u octy to vubec necitim...
17:04:22
07.12.2024
07.12.2024
Dauntless24
-> ajok 07.12.24 06:30:17: věci který ovlivňují jestli sepne kompresor jsou technicky vzato pouze dvě čidla, a to čidlo teploty výparníku který rozepne pokud je výparník teplotně kolem nuly (dílenská příručka uvádí 1,5 C) a snímač tlaku za kondenzátorem. Snímač teploty půjde vyzkoušet asi líp, snímač tlaku blbě a navíc se kvůli němu, jak už víš, otvírá okruh. Napadá mě, že technicky vzato by to kromě závady na čidlech asi mohl klidně dělat blbě chodící expanzní ventil u výparníku, že by potom na vysokatlaké větvi byl ten tlak mimo limit. Jinak mě se klima na feldě měla tendenci vypínat, když bylo do okruhu natlačený místo 725g asi 750g, ale i tak to dělala když jsem hodně vytočil motor, ne vždy po určitém čase
Edit: Jinak to že se spíná a rozepíná kompresor při jízdě je opravdu standardní funkce, bohužel to nemá jak jinak regulovat výkon chlazení
Edit: Jinak to že se spíná a rozepíná kompresor při jízdě je opravdu standardní funkce, bohužel to nemá jak jinak regulovat výkon chlazení
06:30:17
07.12.2024
07.12.2024
ajok
-> Dauntless24 06.12.24 23:16:55: jj, diky za potvrzeni, co muze delat, to co mi to dela netusis - jestli jak myslim, ze nejpravdepodobnejsi je todle? kolega si do feldy montoval diaviu a tvrdil, ze se mu vypina za jizdy taky a je to normalni, pry by mi to melo delat i u octy, ale tam se mi nic takoveho nedeje a chladi pekne... pritelkyni to taky nedela a 1.6 felda mi to taky nedelala, ta teda moc nechladila, ale zapinat sla, nevypinala se, ja ji mam naplnenou, chladi pekne, jen ji nezapnu ani kdyz je vetsi zima nebo velke teplo a kdyz auto necham v lete ve stinu, tak ji sice zapnu, pak se treba 10km vypina a pak uz ji ani nezapnu, zezacatku teda sla zapinat kdykoliv, ale pri jizde se vypinala a zapinala.
23:16:55
06.12.2024
06.12.2024
Dauntless24
-> ajok 06.12.24 06:50:37: Felda pod čidlem ventilek nemá, je přímo našrobované v odvlhčovací nádobce a tam je jen díra se závitem
06:50:37
06.12.2024
06.12.2024
ajok
-> PsychoWard666 05.12.24 21:17:46: Ty znas tu klimu do sroubku, ma mit ventilek pod cidlem, co je vpredu pod vyztuhou narazniku? Octavka pod cidlem ventilek ma.
21:17:46
05.12.2024
05.12.2024
PsychoWard666
-> Borderer: Sundané sání stačilo, ale teda dostat se na ten šroub co je (při pohledu zepředu) vpravo dole u díry na vnitřní okruh....to teda bylo něco A dostat ho zpět možná ještě horší, jak tam vadí všelijaký lanka, hadice, trubky a nevím co ještě, tak velký šroubovák sem tam prostě nedostal.
Jinak progres je, že jsem dal zpět kabeláž (motorová z dárce) a auto startuje, takže snad už to půjde dobře doskládat.
Jinak progres je, že jsem dal zpět kabeláž (motorová z dárce) a auto startuje, takže snad už to půjde dobře doskládat.
02:49:33
03.12.2024
03.12.2024
ajok
-> PsychoWard666: -> Borderer: ja tu klimu taky poridil, ze ji dam do pravostranne funky, ale vzhledem k tomu, ze nedokazu opravit klimu na 1.3mpi :), ktera se mi porad vypina, treba po par stech km skubnuti jak prase. Ted dokonce nejde pustit, kdyz je zima a ani, kdyz je vedro, pustim ji jen, kdyz je auto ve stinu a pak s vypinanim funguje 5-15km a pak uz zas zapnout nejde - veskerou elektriku jsem zkusil dat z jine feldy. Kamos co dela klimy se s timdle pry jeste nesetkal. Jeste jsem teda sehnal strsi tlakovej snimac, protoze novy je pry nesehnatelny, myslel jsem, ze tam bude ventilek - kulicka, ale jak jsem to povoloval, tak to zacalo strasne foukat, tak jsem to zas dotahl.
08:21:22
02.12.2024
02.12.2024
Borderer
-> PsychoWard666: Mazec, měl si venku motor nebo se tam dalo dostat jen skrze sundaný sání?
18:29:56
01.12.2024
01.12.2024
PsychoWard666
Věci ohledně klimatizace jsou zpět na autě, teď už jenom projít kabeláž jestli se někde něco neliší a v mém případě ještě budu dodělávat vyhřívané sedačky a boční airbagy a pak už jenom dát do auta, zapojit a doufat, že vše bude v pořádku.
14:43:34
29.11.2024
29.11.2024
PsychoWard666
Ačkoliv to vypadá, že jsem nic nedělal, tak jsem pokračoval dál, vyřezal jsem díru, ošetřil, nalakoval a pak jsem strávil dost času věcí mimo klimatizaci, jako je tlumení, vyndání okna a ošetření koroze na rámu. Momentálně už zase pokračuji, tak budu přidávat další fotky, během víkendu bych rád nainstaloval zpět topení a zapojil vše kolem klimatizace a začal řešit kabeláž.
15:26:31
08.11.2024
08.11.2024
PsychoWard666
Uchycené tlačítko, ta páska je tam jenom preventivně.
15:25:44
08.11.2024
08.11.2024
PsychoWard666
Tak jsem trochu pokročil s přestavbou přepínání vnitřního okruhu na elektriku, zatím se to tváří že by to mohlo fungovat bez problémů, po vyčištění a promazání všech klapek a táhel by to mohlo fungovat dlouhodobě bez problémů.
Část tlačítka je tištěná, tam to budu muset ještě trošku doladit a také namazat, ale funkční to je.
Spínání je pomocí dvou relé s časovačem a celé to umístím do krabičky, která by teoreticky šla dát i do motorového prostoru, ale asi ji nechám radši v palubce kvůli vlhkosti, nejspíš někde pod krytkou airbagu.
Část tlačítka je tištěná, tam to budu muset ještě trošku doladit a také namazat, ale funkční to je.
Spínání je pomocí dvou relé s časovačem a celé to umístím do krabičky, která by teoreticky šla dát i do motorového prostoru, ale asi ji nechám radši v palubce kvůli vlhkosti, nejspíš někde pod krytkou airbagu.
23:39:59
06.11.2024
06.11.2024
Dauntless24
-> PsychoWard666 06.11.24 08:50:29: jsem rád, že informace o odvlhčovací nádobce pomohla zatím s ní jezdím půl roku a funguje to. Já jsem chtěl původně dělat článek i tady na virtu, ale nakonec jsem se na to vykašlal
09:05:06
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
Momentálně tedy čekám na tlačítko, abych vyřešil ovládání klapky pro vnitřní okruh, potom mě čeká řezání díry a ošetření všech plechů pod topením, baterkou atd... a nalepení zvukového a teplotní tlumení na přepážku, vyčištění topení a taktéž olepení tepelným odhlučněním a pak už by nemělo nic bránit zástavbě zpět do auta.
A pak samozřejmě následuje úprava elektrického svazku, důkladně jsem to zatím nezkoumal, ale motorový svazek by měl jít přehodit kus za kus a do vnitřního bude potřeba několik kabelů dotahat.
Jelikož rovnou dodělávám ještě další výbavu do auta, tak budu vyndavat komplet svazky z obou aut a postupně řešit co je kde navíc.
A pak samozřejmě následuje úprava elektrického svazku, důkladně jsem to zatím nezkoumal, ale motorový svazek by měl jít přehodit kus za kus a do vnitřního bude potřeba několik kabelů dotahat.
Jelikož rovnou dodělávám ještě další výbavu do auta, tak budu vyndavat komplet svazky z obou aut a postupně řešit co je kde navíc.
09:01:37
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
A pohled z interiéru. Tady pozor, neřeže se celý ten prolis, a je to potřeba udělat přesně. A aby to nebylo až tak jednoduché, tak jsou to dva plechy a v každém je jiná díra
09:00:25
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
A s vnitřním okruhem se pojí poslední úprava a to vyřezání díry na průchod vzduchu. To je asi největší zásah a díru je potřeba udělat přesně, jinak nebude těsnit. Osobně i zvažuji použít potom co průchodku nasadím kolem nějaký bitumenový tmel, případně něco podobného, aby byla zajištěna vodotěsnost.
Díra na průchodku
Díra na průchodku
08:57:25
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
A tady už servo. Samozřejmě pak přijde vše rozebrat a vyčistit než to dám do auta.
08:56:47
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
Poslední věcí co řeším, je přepínání vnitřního okruhu, které je ovládáno podtlakem a podle poznatků od ostatních lidí moc dobře nefunguje. Takže jsem se rozhodl vyhodit ten podtlakový ventil a nahradit to servem co je původně na univerzální centrál. Vytiskl jsem pár úchytů a vypadá to, že je vše funkční. Ještě mě čeká vymyslet jak upravit původní tlačítko v palubce, přes které originálně přímo prochází podtlak a dodělat přes něj ovládání serva. To bude řešeno přes dvě relé s časovačem, aby do něj šel proud jenom určitou dobu a servo sem neodpálil.
Na fotce podtlakový ventil.
Na fotce podtlakový ventil.
08:52:40
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
Další věcí, co jsem řešil je vedení vzduchu, protože kvůli klimatizaci jsou rozvody v palubní desce jinak řešené. Naštěstí je tento díl zrcadlově stejný, takže záměnný. Dokonce mají oba rozvody i stejné číslo dílu, takže je tam pouze přidáno vedení dovnitř a jinak řešená klapka.
08:50:29
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
Co se týče držáku alternátoru, serva a klimakompresoru to je záměnné kus za kus. Dále se musí prohodit chladič, protože 1.6ka s klimou má chladič z 1.9d, také záměnné kus za kus, jenom v chladičové stěně se musí přesunout matky na patřičná místa. Klima chladič bude také stačit přendat, pro jeho demontáž je nutné sundat nárazník s výztuhou. U držáku klima chladiče je také odvlhčovací nádobka, která se má měnit a samozřejmě není k sehnání.
Naštěstí nejsem sám kdo to řešil a pár týdnů předtím na Felicia Klubu někdo psal čím jde nahradit:
V okruhu klimatizace je hned za kondenzátorem zařazena odvlhčovací nádobka, ta by se měla po každém zásahu do okruhu vyměnit. V katalogu dílů je uváděna jako součást kondenzátoru, ale u kondenzátorů prodávaných dnes chybí. Dá se naprosto krásně nahradit dílem SAAB 4230462/4868949/7496847 např. NISSENS 95048. Jediný rozdíl je v tom že tato odvlhčovací nádobka má o jedno šroubení na tlakový spínač navíc, tedy stačí v nevyužité díře nechat originální zátku s O-kroužkem.
Naštěstí nejsem sám kdo to řešil a pár týdnů předtím na Felicia Klubu někdo psal čím jde nahradit:
V okruhu klimatizace je hned za kondenzátorem zařazena odvlhčovací nádobka, ta by se měla po každém zásahu do okruhu vyměnit. V katalogu dílů je uváděna jako součást kondenzátoru, ale u kondenzátorů prodávaných dnes chybí. Dá se naprosto krásně nahradit dílem SAAB 4230462/4868949/7496847 např. NISSENS 95048. Jediný rozdíl je v tom že tato odvlhčovací nádobka má o jedno šroubení na tlakový spínač navíc, tedy stačí v nevyužité díře nechat originální zátku s O-kroužkem.
08:45:34
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
Pro porovnání obě hadice, nahoře česká se klimatizací, dole anglická bez klimatizace. Páska na hadici označuje místo kde by se to mělo ideálně napojit.
08:43:08
06.11.2024
06.11.2024
PsychoWard666
Po dlouhém zvažování jestli do toho jít a po tom, co mi už skoro rok stojí doma Felicie 1.6 s klimatizací víceméně na náhradní díly, jsem se rozhodl pustit do zástavby klimatizace do mojí anglické Felicie ( skoda-virt.cz/cz/.../1217
3-psychoward666-whitehill )
Rád bych tady sdílel nějaké poznatky ze zástavby, třeba se to někomu bude v budoucnu hodit.
Momentálně je to cca 14 dní co jsem s tím začal a tady jsou první poznatky co a jak je potřeba vyřešit.
- oproti zástavbě klimatizace do české Felicie odpadá výměna náhonu tachometru, protože v ní už je delší. Stejně to bude nejspíš i s lankem plynu, které je také odlišné, ale vzhledem k vedení z druhé strany by to mělo být v pořádku
- kvůli umístění klima kompresoru je přesunuto servo a tím pádem jsou hadice a trubky jiné, je potřeba vyměnit vše co vede od nádobky směrek k servu. To je stejné i u Anglické a tudíž záměnné. Co je ale kompletně jiné, jsou trubky a hadice které vedou od serva k hřebenu řízení a jelikož je to lisované jako jeden kus a bohužel minimálně ve firmě kde jsem to řešil nebylo možné dostat do lisu část trubky co je u Anglické Felicie u hřebenu tak jsem musel konec vyřešit hadicí a univerzálním okem. Nicméně vše pasuje a doufám, že vše bude těsnit a fungovat jak má. Držák co na fotce přidržuje hadici je vytištěný na tiskárně, ale nejspíše ještě budu dělat upravenou verzi kde budou úchyty o kus dál od sebe a celý držák lehce pod úhlem směrem dolů.
Na fotce hřeben Anglické Felicie
Rád bych tady sdílel nějaké poznatky ze zástavby, třeba se to někomu bude v budoucnu hodit.
Momentálně je to cca 14 dní co jsem s tím začal a tady jsou první poznatky co a jak je potřeba vyřešit.
- oproti zástavbě klimatizace do české Felicie odpadá výměna náhonu tachometru, protože v ní už je delší. Stejně to bude nejspíš i s lankem plynu, které je také odlišné, ale vzhledem k vedení z druhé strany by to mělo být v pořádku
- kvůli umístění klima kompresoru je přesunuto servo a tím pádem jsou hadice a trubky jiné, je potřeba vyměnit vše co vede od nádobky směrek k servu. To je stejné i u Anglické a tudíž záměnné. Co je ale kompletně jiné, jsou trubky a hadice které vedou od serva k hřebenu řízení a jelikož je to lisované jako jeden kus a bohužel minimálně ve firmě kde jsem to řešil nebylo možné dostat do lisu část trubky co je u Anglické Felicie u hřebenu tak jsem musel konec vyřešit hadicí a univerzálním okem. Nicméně vše pasuje a doufám, že vše bude těsnit a fungovat jak má. Držák co na fotce přidržuje hadici je vytištěný na tiskárně, ale nejspíše ještě budu dělat upravenou verzi kde budou úchyty o kus dál od sebe a celý držák lehce pod úhlem směrem dolů.
Na fotce hřeben Anglické Felicie