Rapidka světoběžnice Rapidka světoběžnice

komentáře | popis | fotky | skodoukolemsveta.cz | 07.07.22 05:51 | 127x v oblíbených
10.05.2017 Rapidka opět vysvobozena z peruánského jha...:-)!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! Radujte se a veselte, do dna pěkně chlastejte..:-)!

16.12.2015 RAPIDKA ZABAVENA PERUÁNSKOU CELNÍ ZPRÁVOU!!!!!!!!!!!!!!!!!


Český rekord v sólo cestě okolo zeměkoule je nyní už oficiálně v držení Rapidky!!! Viz mé www.stránky, odkaz v sekci "projekt".


NA TENTO PROJEKT NEPŘISPĚLA ANI ZLÁMANOU GREŠLÍ SPOLEČNOST ŠKODA AUTO!!!

AŤ ŽIJE A VZKVÉTÁ ZNAČKA ŠKODA, AŤ SI VŠAK TRHNE JEJÍ MANAGMENT...


Aktuálně k cestě
:
cestovani.idnes.cz/skoda- kolem-sveta-0zl-/kolem-sve ta.aspx?c=A151112_...


Agentura Dobrý den z Pelhřimova vyhodnotila oficiálně dne 6.11.2015,

"výměnu kola automobilu v nejvyšší nadmořské výšce" (4800m.n.) jako nový český rekord!

Stejně tak "nejdelší sólo cestu automobilem okolo zeměkoule"!





V sobotu 15.8. bylo povídání ve vysílání ČR Radiožurnál, dám na stránky. Jeden ze starších rozhovorů tam už je.


Koupím zrcátka Engelmann, případně nějaké jiné "vývozní" doplňky...
Nabídněte do pošty prosím, kdyby měl někdo navíc. Díky

Níže další editace!!!

Ani nevím, jak bych začal...a vlastně je to jedno, vše podstatné i to proč jsem vlastně vyjel na takovouto cestu, dnes bych už řekl spíše, "šílený podnik"(cesty jsou kdy pěkné, jindy naopak moc ne a nebo jen namalované na mapě...), je obsaženo na mém webu skodoukolemsveta.cz. Je tam navíc i spoustu dalších fotografií a lze dokonce, díky laskavé pomoci společnosti Jablotron, sledovat online, aktuální polohu mé Rapidky, jak jí familiárně o samotě říkám...

A tak mi snad editor těchto stránek promine, že své vozidlo prezentuji krapet jiným způsobem, než asi všichni ostatní, já to ještě nějak napravím a doplním.

V době psaní těchto řádek, jsem krapet poničil unášeč nápravy nevydržel likvidační "valchu" a po stovkách km nehostinnou pouští se částečně protáčí, dále mám lehce prasklý obal převodovky a zničené kolo 1+R a tak budu asi nejdříve chvíli léčit, než se opět společně rozjedeme... Naštěstí jsem Rapidku, díky dobrým lidem, dostal zdarma z nehostinné a nejsušší pouště světa Atakami, do osídleného místa, sice také obklopeného pouští ale jen v 2500m a tak se zde dá opravovat. Vyndal jsem motor s převodovkou a nějak si jistě poradím, i když převodovku jsem tedy nikdy neskládal ale mám k ruce katalog, Andrta...

Ale k cestě samotné... Vůbec nechápu, jak jsem se vlastně dostal s Rapidem až sem, kromě skvělých tlumičů Protlum a ochraného plechu pod motorem, nemá žádné nějaké mimořádné úpravy. A to už jsem s ním plaval, skákal a nevím co ještě. Právě teď mám na tachometru 37100km z domova + dalších 29100km lodí, takže doposud cca 66200 překonaných kilometrů, někdy v hrozivých podmínkách provozu.

A když si vezmu, že po mnohokrát stech km tzv. drtiček(ztvrdlého od větru kamenino-písčitého vlnovitého povrchu, většinou v pouštích-Karakum v Turkmenistánu, Gobi a v celém Mongolsku, částí Austrálie, Atakami v ARG a Chile), kdy z auta odpadá snad vše co není přivařené, to ještě docela jde... Z Evropou nebo i Ruskem, se to vůbec nedá srovnávat- třeba po průjezdu Střední Asií a Mongolskem, jsem se v Rusku, bez nadsázky, cítil jako bych vyjel z Albánie na německou dálnici.(omlouvám se Albánii, tam jsou cesty ještě docela slušné...). Vím že to není Rallye... ale zas v Evropě nikde na Rallye prostě takové necesty, kdy vám padají plomby v puse, vypadávají šrouby co drží dveře a vůbec, co není přivařené, prostě nejsou a navíc máte zázemí v podobě dílny, mechaniků, úplně jiné auto atd...

Poznal jsem svět, jaký doma, v Evropě neznáme a na jaký už dlouhou dobu nejsme(naše poslední generace v mn.čísle) zvyklí, poznal jsem, že jinde si naprosto cizí lidé pomáhají a to zcela samozřejmě a aniž by za to předem kalkulovali s nějakou odměnou. Například, když někde zůstanete stát s otevřenou kapotou nebo i jen tak, bylo to v Mongolsku, na Sibiři, v Austrálii, Argentině, Chile a nevím kde ještě a někdo jede vozidlem okolo vás, prakticky skoro všichni u vás zastaví a zeptají se, zda něco nepotřebujete nebo jak by mohli případně pomoci. A je úplně jedno, jestli jedou ve 40 let starém Uazu nebo Fordu či nejnovějším modelu soudobé značky, ti lidé vědí, mají v krvi, že je to tak normální, nakonec zítra se to může stát jim...

Říkal jsem to už i v rozhlase a psal v médiích, ale nemohu zapomenout na toho strýčka, co se u mě objevil s mopedem na Sibiři, když mi po asi 500km bez benzínky prostě skončilo palivo...a ten člověk mi ze svého mopedu vytáhl 3l kanystřík se slovy: tady máš chlapče, na to už dojedeš, benzínka je kousek. A já tedy a co za to pane? A on: chlapče, tady nejsi v Evropě, tady si pomáháme! Nic nechci...

A tak (doposud) krom drobností, mám s lidmi v cizině jedinou negativní zkušenost: na Nový Zéland jsem původně vůbec nechtěl jet, prostě další náklady, člověk když nemůže kvůli takové cestě částečně dělat vlastní práci(a já si k ní ještě doplňuji vzdělání studiem na VŠ) tak se prostě zákonitě dostává do určité tísně a počítá každou korunu.
Proto mi samozřejmě, mimochodem, pomůže jakákoliv, byť i několika stovková podpora cesty(viz mé www stránky). A tak jsem chtěl Rapidku dostat z Austrálie rovnou do Jižní Ameriky. Nakonec jsem ale dostal pozvání mailem od Čecha žijícího na Zélandu, Václava Trunečka, s tím, že mi nemůže celou cestu zaplatit... ale, že " nějaký ten dolar se pro mne najde" a jestli chci vánoční dárek a že ať určitě přijedu, že je prodejce dílů Škoda na NZ a že sponzoruje i nějakou místní závodní posádku v předělané závodní Škodě 130... Nakonec jsem tedy přijel.

Bohužel mi na novozélandské celnici auto zadrželi k "celnímu odbavení" na 9 dní a mezitím ho tamtéž neznámý pachatel vykradl-ztratili se věci asi za 35000kč(viz mé stránky). Ten pán, Václav Truneček, bývalý Liberečák, mi nakonec i s autem před jeho garáží skutečně pomohl, nechal mě u nich v domě i přespat, když mi auto stále nevydávali(jídlo jsem si samozřejmě koupil). Nakonec jsem i konečně vyjel a objel alespoň Severní ostrov NZ. Když jsem pak opouštěl Auckland, nestačil už, díky letu, nechat spedici zálohu na přepravu auta do Chile. Nechal jsem tedy 2000NZD na stole Václavovi, s tím, že je vloží firmě na účet místo mě, což slíbil, že je bez problémů. Do dnes to ale neudělal a za asi dva měsíce, mi poslal kus papíru "tzv. fakturu" že mě pár dní ubytoval vč. polopenze v hotelu"(svém rodinném domku) a že to stojí právě těch 2000NZD, zbytek že je jeho "velkorysý sponzorský dar"...:-). A tak jsem svojí hloupostí, přišel zbytečně o peníze a poznal, že člověku pomůže pastevec v Mongolsku, neošidí ho v Iránu, pomůžou v Rusku nebo Chile ale pozor na bývalé spoluobčany! Venda si svoji pomoc asi pak rozmyslel... Nejhorší pro mě bylo, že je to "škodovák" jako mi tady asi všichni...(opět viz stránky).

A tím se dostávám k tomu, že já vlastně nikdy žádný "škúdkař" nebyl, nikdy jsem(vooostuda) nebyl ani na žádném Škoda srazu (to ale napravím...) ale svým rozhodnutím, uskutečnit tuto cestu, cestu za dávným dětským snem objet zeměkouli, který, jestli mi budou okolnosti alespoň trochu nakloněny, slibuji. že českým vozem Škoda dokončím, jsem se stal až nyní.

Staré "zadohraby" doby našich otců a dědů mě začali natolik fascinovat, že jsem jim zcela podlehl, mám je rád a s radostí sleduji zde na Virtu, jak se mladí kluci snaží dávat dohromady kdejaký takový kousek, někdy ho přitom dokonce doslova seberou "hrobníkovi" v podobě sběrných surovin, s lopaty... Za to jim patří můj obdiv a velké poděkování, neboť jsem se za ten rok a půl s Rapidkou také dostal na stejnou cestu jako oni, tedy vlastně vy všichni co čtete tyto řádky...

Tak mi zkuste držet palce, neboť to možná i potřebuji, je totiž mnohem těžší, jet takovou cestu sám, než ve dvou či třeba osmi lidech. Jejda co já se toho auta už natlačil po nekonečných rovinách, pampách a pod. Když vás je více, prostě to auto někdy i odnesete, když je třeba...a to nezmiňuji bezpečnostní stránku na mnoha místech.

Tak to je asi tak pro začátek vše, mám tu i na Virtu odkaz v rubrice "co kde a jak", navíc jistě ještě pár řádek a fotografií přidám, snad se tedy budou případně líbit...

Ivan 31.7.2015, okolí Calami, poušť Atakami, Chile

------------------------- -------------------------- -------------------------- ----------------------

7.8.2015

Situace se bohužel nijak nezměnila!

I když mi z domova ta dvě kolečka do převodovky poslali hned 29.7, ještě tady nejsou! DHL se dušuje, že věc už několik dní "prověřuje a že jistě vše bude v pořádku" ale není.

Takže trčím nadále na okraji chilské pouště a učím se španělsky, jestli vše nechám i příště v rukách "nomádské karavany" DHL, která nepochybně v Evropě funguje skvěle, budu španělštinu nejspíše potřebovat k dalšímu životu...


10.8.2015, opět ještě čekám...že by kolečka v systému DHL ztratili a nechali je někde mezitím vyrábět...:-)?

1.9.2019 Rapidka absolvovala cestu přes celou Jižní a Střední Ameriku, byla dvakrát "zajata" pro dokumentační nesrovnalosti či spíše obstrukce a nepochopení ze strany místních úřadů, jednou v Peru na asi rok a půl a jednou v Mexiku skoro 2roky. V Peru se mi podařilo po velkých tahanicích a obrovské pomoci změnit částečně legislativu, auto mi tak bylo vráceno. V Mexiku se to samé nepodařilo a tak jsem si nakonec musel auto znovu vykoupit!
Pokusím se nyní, pokud mi budou okolnosti nakloněny, dokončit celou cestu a Rapidku vrátit tam kam patří, domů...
Pokud bude kdokoliv chtít pomoci v mém snažení, podívejte na mé stránky, WWW.SKODOUKOLEMSVETA.CZ kde každý může na cestu přispět jakoukoliv sumou dle svých možností na připojený cestovatelský účet. Každý přispěvatel bude jmenovitě na stránkách uveden, zrovna tak i při budoucích přednáškách a doprovodných akcích!
Upozorňuji, že se nejedná o jakkoli marketingový nebo nějak jinak výdělečný projekt ale jen o osobní touhu dostat Rapidku domů a ukázat jí vám všem na srazech či podobně.

23.08.2022 Od dnešního dne se snažím o opravu auta a pokračování v cestě. Škůdka je v žalostném stavu, ale já to snad nějak dám.
Nebrzdí, nutno komplet pročistit soustavu a vyměnit hadice, opravit HBV, zarezlé destičky vpředu, vzadu povypadané pružinky z jedné strany , systém je plný jakési tvrdé homogenní směsi. Vodní soustava to samé, nestartuje- něco s elektrikou, na místech rez, teče tak různě z motoru kde co, samolepy na autě přepálené od slunce, baterie k.o. ostřikovač nejde, uvnitř plesnivé a rozpadlé molitany. Půlka auta nesvítí...je toho ještě mraky, ani už nevím, co všechno..:-)
Hlavně to horko je tu šílený a dělá se tak zpomaleně venku pod přímím sluncem ale nějak bylo, nějak bude..:-)



------------------------- -------------------------- -------------------------- ---------------------



Rapidka světoběžnice - komentáře:

15:04:51
26.01.2018
Jarda - zrušená registrace
-> skodoukolemsveta.cz: tak ja nakonec slysel jen druhou pulku7 na jednu stranu chci auto, aby se vubec nes*alo a na druhou stratu se tim clovek pripravi o zazitky :), bych rekl, ze za stredni asii se mi to sypalo primerene a na tu porci km dobre... Zatim, co sleduji ruzne expedice, tak si nejlip stoji asi ford bronco a co me prekvapilo, landcruiser byl na tom hur.
A porad jeste zvazuji moznost udelat expedicniho rapida, jenze u toho 136 plynaka, ktereho jsem na to kdysi koupil, jsem prisel o papiry - poloprevod i depozit :) :/
A jak to vlastne pokracuje s vysvobozovanim auta z mexickeho zajeti? Me se stalo neco podobneho, z Kazachstanu jsem do Ruska projel nejak hladce a pak nastal problem, kdyz jsem chtel z Ruska na Ukrajinu a nemel jsem celni deklaraci, zacali zkoumat, jestli jsem auto v Rusku neukradl, ČR TP je nezajimalo... az jsem potom nasel nejakou celni deklaraci z Tajicko-Kyrgyzskejch hranic, tak usoudily, ze jsem to auto dyztak ukradl v jine zemi, vyfotili si me, pas, napsal jsem jim trvale bydliste (musel jsem to nakreslit v azbuce :) a pak me pustlili, ale vypadalo to taky napred docela neschudne... pak na Ukrajine hned klasicky pokuta 100hriven, ze jedeu ve spatnym pruhu, kdyz je to nakladad a uzil jsem pruh pro osobaky, tu pokutu uz jsem tam platil asi 4x :). Tak nejak, kdyz mam N1G s tim uz pocitam, nekolik dni tam kvuli tomu fakt stat frontu s nakladakama nebudu :), Ukrajina je jedina zeme, kde s tim maji problem. A pruser je ted treba v Rakousku, kdyz je auto M1 - osobni, tak tam clovek muze kamkoliv, ale pro N1 uz plati nejake ekozony :(.
upraveno 4x, naposled 26.01.2018 19:40:52
11:23:56
26.01.2018
skodoukolemsveta.cz
-> minno 03.12.17 16:31:14: To určitě..:-). Jakmile rozeberu motor, většinou mi pak někdo na cestě něco dá..:-). Jinak dnes si pusť Český Rozhlas 2 ve 14hod(do 15hod), pokud tedy v SK chytáte západní vysílačky..:-)?, budu mít nějaký pokec o Jižní Americe s Janem Rosákem.
16:31:14
03.12.2017
minno
-> skodoukolemsveta.cz: Takže v konečnom dôsledku sa oplatilo1
11:51:04
03.12.2017
skodoukolemsveta.cz
-> minno 02.12.17 18:50:10: Nakonec mě ještě přinesli asi 2 x chlazenou colu, jako že dobrý, že jsem to celý rozebral a že se jim líbí, že jsem to zase dal znovu dohromady a tak rychle..:-)
18:50:10
02.12.2017
minno
-> skodoukolemsveta.cz: to je story3 158
17:55:34
02.12.2017
skodoukolemsveta.cz
-> Jarda - zrušená registrace 01.12.17 20:48:31: -> minno 01.12.17 19:53:09: Kilometry dopředu ani dozadu nebylo nic, teplota 41°C a mě to vooodešlo kousek před osadou, kde přímo u cesty byl tenhle malej nápojovej stánek. Chvíli mi trvalo, než jsem se osmělil se zeptat, jestli bych v tom vedru nemohl schovat auťák pod tu stříšku, kde původně nikdo nebyl a měli tak asi 2 stolečky a nějaké židle. Majitel stánku souhlasil, já začal rozdělávat a během 10minut tam přišla a přijela voooočumovat snad celá ta vesnice...:-). Všichni byli v pohodě, jen jeden byl regulerní cvok (šp. locco..:-)..) a ten mi furt bral klíče, ořechy, brejle, prostě cokoliv, co mu padlo pod ruku a vždycky si s tím buď hrál nebo to někam nosil... Tak jsem se nakonec domluvil s dvěma místníma, že takhle to fakt nejde a ti ho nějak zpacifikovali...
20:48:31
01.12.2017
Jarda - zrušená registrace
-> minno 01.12.17 19:53:09: taky to znam :) vsichni jen cumej a snazej se poradit... hlavne jim nedavat do ruky klice, jen ten automechanik v africe s obrovskou palici byl odbornik6 ale fakt, mel to v ruce, kazda rana sla tam, kam mela, taky zrovna nekomu opravoval L2004
19:53:09
01.12.2017
minno
-> skodoukolemsveta.cz: Super tá posledná fotka z výmeny tesnenia pod hlavou. Asistentov si mal dosť :) Ale asi sa ti dobre nepracovalo pri takomto rozptyľovaní zvedavcami :/
23:08:43
04.10.2017
skodoukolemsveta.cz
-> šadesa 23.09.17 12:31:07: V Mexiku, opět nějaké problémy, klasika...
...
12:31:07
23.09.2017
šadesa
Kde se rapid nachazi?
14:35:59
23.08.2017
Jarda - zrušená registrace
-> skodoukolemsveta.cz 22.08.17 04:41:30: v zivote jsem nedal pod hlavu pouzite tesneni, tak budu drzet palce, at drzi4
23:29:27
22.08.2017
Pavel P@nkáč
-> skodoukolemsveta.cz: ty jo máš to veselé ale tak na cestách už to tak je, tak držím palce ať aspoň to těsnění vyzvedneš...
04:41:30
22.08.2017
skodoukolemsveta.cz
-> Eidy 17.08.17 21:44:06: Nádherný článek a pěkné čtení, děkuji!
-> minno 17.08.17 09:05:23: -> Jarda - zrušená registrace 18.08.17 08:43:45: -> Pavel P@nkáč 18.08.17 22:02:21: Tak jsem to nevydržel a na jedné benzínce motor kuchnul... Byl lehce prasklý první píst (odzadu auta) mezi kroužky, kroužky O.K. Jsem hrozný pako! V Bogotě jsem měnil ty dva zadní komplety(směrem ke kabině) a tyhle dva zezadu auta jsem nechal, protože na omak byly vložky krásný, nepoškrábaný...a tak jsem zřejmě jel s tím prasklým pístem celou dobu, nevím, v té Kolumbii jsem ho vůbec nevyndal... Teď jsem zkontroloval všechny, zadní dva vyměnil(jen písty, vložky nechal. Ten druhý byl dobrý ale jak mi dva zbyli tak jsem je tam dal.
Může to být tím KP určitě, s tím ale nic neudělám, dokonce těsnění pod hlavu už jsem neměl, tak zachránil staré. Nastříkal jsem ho takovou emerikánskou břečkou na těsnění, vypadá to jako postřik na svody, jen je na spreji fotka těsnění pod hlavou, snad to nebude na škodu. Nové, zvýšené a pokovené těsnění z Meraka na mne čeká na Velvyslanectví v Mexiko City, zatím jsem ale teprve v Salvádoru, tak snad tam dojedu... Respektive ho snad nebudu potřebovat, benzín se postupně zlepšuje, teplota už je teď jen do 35´C, dnes dokonce jen 33´C a olej jsem dal 20W50...
22:02:21
18.08.2017
Pavel P@nkáč
-> Jarda: tak to bude čest když pisty od mě projedou kus světa:)
08:43:45
18.08.2017
Jarda - zrušená registrace
-> Pavel P@nkáč 17.08.17 21:49:01: ten svet je malej, ty 135kovy pisty jsou dokonce od tebe4 z toho motoru 135, co jsem kupoval od Tebe kdysi na Hrochaci, udelal jsem si z nej do cervenyho MTX 1.4ku4 protoze me na STK buzerovali, ze tam nema byt 136, ale 135, tak jsem si udelal 1.4 do bloku 135 :)))4
21:49:01
17.08.2017
Pavel P@nkáč
-> skodoukolemsveta.cz: jak tu pisou kluci tak to praskani pistu bude špatnym palivem chtelo by to snižit KP a dat ty 135 kove pisty nemelo by to byt tak naročné na kvalitu paliva a nasledné klepaní...ale jestl ti to zatim jede tak ja bych asi jel:)
upraveno 1x, naposled 17.08.2017 21:49:51
21:44:06
17.08.2017
Eidy
-> skodoukolemsveta.cz: Krásenj článek se spoustou informací. Kapitola 3.2.2
www.stekly.wz.cz/zavady.h tm 4
15:51:42
17.08.2017
Jarda - zrušená registrace
-> skodoukolemsveta.cz 17.08.17 15:05:56: myslim, ze spis to tou teplotou nebude, ale ja mam radeji ve zlutakovi, v cervenym MTX a ted i v nive vymenik voda/olej... uvazuji o nem i do feldy 1.6, ale nevim jestli to ma smysl s olejem total quartz racing 10W50, do nivy jsem ted lil nejaky olej safari 20W50 a stejne to zralo tak litr na 2tis.km a i poblikavala kontrolka mazani, nakonec jsem misto filtru mann pro felicii 1,2 bar dal nejakej 1,0 bar ruskej a trochu se to zlepsilo, jen nevim, proc i kdyz mam po horni rysku olej, tak pri prudcim brzdeni treba se rozblika kontrolka mazani9 8 olejovy cerpadlo jsem pretesnoval a nevypadalo nejak zle, koupil jsem udajne origo a to mi prijde takove cele volne, tak nevim, jestli ho zkouset... v motoru nic nemlati, nic se nezda byt extremne vybehane, ale uvazuju, ze to cele rozhodim a vymenim minimalne stiraky

Jestli to trochu jede, tak to zatim nekuchej a ja Ti privezu tu 135 pistni sadu. Olej do sani jde i pritelkyni u fabie 1.4mpi a to to dela uz od koupi - pres 100tis. km a klasicky ubytek mezi vymenama je asi litr - po dolni rysku.4

Ja kdysi u rapida na technicak (nic jineho nebylo) dal predstih -5° stejne to klepalo, ale 50km to dalo (a to tenkrat jsem mel k.p.10,7:1), pak jsem to naredil 98kou.
upraveno 2x, naposled 17.08.2017 16:24:00
15:05:56
17.08.2017
skodoukolemsveta.cz
-> Eidy 17.08.17 09:59:53: -> minno 17.08.17 09:05:23: S tím samozřejmě souhlasím, palivo bylo jednou většinou hroznej hnus jednou to šlo a pod. S rozdělovačem jsem kroutil jak s hodinama furt někam...aby to neklepalo. Proto hledám příčiny i jinde, protože pak, po opravě v Peru, mi to auto určitě nějak neklepalo, dost jsem si to hlídal. Proto hledám nějaké příčiny i jinde. Myslím právě, že teplota oleje může být vyšší nezávisle na vodě, když tam původně byl 10W40, zakrytované žebrování a pod. Nevím, jen se zamýšlím...
09:59:53
17.08.2017
Eidy
-> skodoukolemsveta.cz: Souhlasím s -> minno: Písty popraskají při detonacích. To je buď kvuli chudé směsi, malému OČ paliva nebo velkému předstihu. Nebo kombinace všeho.
Extreme Tyres