skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Rozpěra Ano či Ne ?
-> Antony 28.08.11 20:22:20: To špatně taky není, domky drží ke kasli lépe a hlavně ta rozpěra drží přímo za domky mám pocit taky 4řma šroubama (dva na každé straně) takže už to taky něco roznese a je to rozhodně lěpší než když to někdo dá za pístnice tlumičů přes silentblok.
-> Antony: To je asi tak na pul dobre. Resp. na pul k dokonalosti. Jeste by to asi chteo zmaknout nejak to trhani podlahy.
Ale to uz by clovek musel jezdit hodne drsne rally na tvrdych HP/Protlum/atd aby se to tam utrhlo.
Ale to uz by clovek musel jezdit hodne drsne rally na tvrdych HP/Protlum/atd aby se to tam utrhlo.
-> Shader: Je pravda ze krytu toho otvoru se tam ted moc nechce.
Asi bude potrba ho udelat z jednoducheho plechu. Treba z Al, at usetrim neco
Asi bude potrba ho udelat z jednoducheho plechu. Treba z Al, at usetrim neco

-> Ultim: jj tam a rozpěru by jsi vlastně vložil na to samé místo jako teď, s tím rozdílem, že by se dala demontovat... v podstatě by se ty domky mohly umístit dle libosti, ale hlavně funkčnosti. Jak píšu, to mě jen tak napadlo.
-> Ultim: nee, rozpěra je uchycena, přivařena přímo do tělesa domku, jako origo LR
-> Shader: A to ucko by bylo vevarene tam jak mam ja rozperu?
-> Antony: Jakoze za tlumice? Domek-silent-podlozka-mat ka-rozpera-matka? Tak to je spatne...
-> Antony: Jakoze za tlumice? Domek-silent-podlozka-mat ka-rozpera-matka? Tak to je spatne...

-> Ultim: K tlumiči už nic chycené není.Až budu mít auto doma udělám foto.
Takže pánové, pokud jsem dobře pochopil z příspěvků, když mám vzadu rozpěru podle LR, na vysokých domkách, domky přidělaný každý 4má šroubama, tak je to špatně, resp. to nic neřeší a nepomáhá?
-> Ultim: Tak nad tím přemýšlím... nebylo by lepší, kdyby se ta rozpěra nevařila přímo na kastli, ale na oba konce by se navařily jakoby "domky" z U-profilu (jedna strana by se zavařila, do ní by se opíral konec rozpěry). Do nich by se rozpěra vložila a přitáhla řekněme dvěma šrouby, rozpěra by se zároveň opírala o ty domky. Kdybys tam náhodou potřeboval něco dělat (z prostoru sedaček), nebo já nevím co, mohla by rozpěra trošku překážet. Ale to mě jen tak napadlo teď.

Tak jsem to vyresil takto. Je to varene k podlaze a k obalu domku asi 7cm svary.
Jinak, pokud mate jeste napad na nejakou vzperu tak nevahejte, jeste tam klidne neco vevarim
Jinak, pokud mate jeste napad na nejakou vzperu tak nevahejte, jeste tam klidne neco vevarim

-> Mates: A na tlumic uz teda nic nechytas?
Tak jak psal Tuner#2... Tuner#2 25.08.11 13:07:30 napsal:
→ Ultim 25.08.11 12:27:33: Tak většina rozpěr co jsem
viděl je buď šroubovaná a nebo vařená ke karoserii jejíž součástí
jsou domky. Nikdy to nedrží za tlumiče a třeba i rám u závodního auta
rozpíná kasli jako takovou. Toho bych se držel i v předu to nedrží za
tlumiče, ale karoserii.
Tohle je asi to nej reseni, co se tady objevilo.
Tak jak psal Tuner#2... Tuner#2 25.08.11 13:07:30 napsal:
→ Ultim 25.08.11 12:27:33: Tak většina rozpěr co jsem
viděl je buď šroubovaná a nebo vařená ke karoserii jejíž součástí
jsou domky. Nikdy to nedrží za tlumiče a třeba i rám u závodního auta
rozpíná kasli jako takovou. Toho bych se držel i v předu to nedrží za
tlumiče, ale karoserii.
Tohle je asi to nej reseni, co se tady objevilo.
-> Tuner#2: Pevnostně to bude snad OK,je to 3mm plech.Jako patka by byla o hodně lepší,ale mě to bude stačit.
-> Mates 26.08.11 10:23:30: Škoda že to není uzavřený jako patka rámu, pak by to bylo správně a super funkční.
-> Ultim: Já ji mám přivařenou k podlaze,podběhu a v místě domků.
Snad bude dostačující.Vzpěra je udělaná pod úhlem k motoru,aby se tam vešla baterka.
Snad bude dostačující.Vzpěra je udělaná pod úhlem k motoru,aby se tam vešla baterka.
-> tunerlada 26.08.11 10:07:33: Klidně pokud nevadí vaření a ještě bych jí protáhnul vzpěry do "podlahy" jak je v kaslík na baterku. Psal to tady petr s už kdysi a já jen potvrzuju, že to je snad ještě důležitější než rozpěra, protože vahou auta a rázama od pérování se domky a potažmo ten plech trhají právě od podlahy.
-> Ultim: takže shrnuto je lepší tu výztutu vevařit do kastle v místě domků ano ?
-> Tuner#2: Dobre, z toho budu vychazet.
Diky moc
Diky moc
-> Ultim 25.08.11 12:27:33: Tak většina rozpěr co jsem viděl je buď šroubovaná a nebo vařená ke karoserii jejíž součástí jsou domky. Nikdy to nedrží za tlumiče a třeba i rám u závodního auta rozpíná kasli jako takovou. Toho bych se držel i v předu to nedrží za tlumiče, ale karoserii.
-> Tuner#2: Pocky pocky.... tak jak to vlatne je?
Ja mel zato, ze sila ktera krouti autem, pochazi od pruziny. Pruzina je na domku a z domku se teprv to krouceni prenasi do kastle. Takze, kdyz to podchytim uz v domku, tak to zamezi prenosu.
Navic vyska toho domku (mezi prurubou a vrchem) je jako paka, takze to krouceni, tam dostava vetci rozkmit (amplitudu) takze se snazsi ho tam utlumit.
Nebo je to trochu jinak?
Ja mel zato, ze sila ktera krouti autem, pochazi od pruziny. Pruzina je na domku a z domku se teprv to krouceni prenasi do kastle. Takze, kdyz to podchytim uz v domku, tak to zamezi prenosu.
Navic vyska toho domku (mezi prurubou a vrchem) je jako paka, takze to krouceni, tam dostava vetci rozkmit (amplitudu) takze se snazsi ho tam utlumit.
Nebo je to trochu jinak?
-> Ultim 25.08.11 08:54:19: JJ ale pořád držíš kasli přes domky, které jsou ke kasli šroubované, tohle drží kasli v místech kde je jen vařeno.
-> Tuner#2: No to jo. Ja uz jsem myslel trochu dopredu, takze jak jsou v horni casti domku pribovane ty misky, tak jsem je zrusil. S tim, ze pokud bych daval rozperu takhle k pistnicim,tak by to bylo seskladane v poradi: domek-rozpera-silentblok-
podlozka-matka.
Predpokladam,ze kdyz by byla rozpera umistnena tahkle, tak by vlastne byla v miste vykyvovani (nebo jak to mam nazvat) a tudis by nedochazelo k namahani pistnic.
Predpokladam,ze kdyz by byla rozpera umistnena tahkle, tak by vlastne byla v miste vykyvovani (nebo jak to mam nazvat) a tudis by nedochazelo k namahani pistnic.
-> Ultim 24.08.11 17:34:13: Pořád lepší jak se snařit držet pohyblivé tlumiče na jejich vrcholu 

-> Ing. Duso: Neni ta trubka alespon "zaklinena" mezi tema podbehama?
Taky se me zda prichyceni jenom jednim sroubem k tomu plechu, jako nedostacujici.
Taky se me zda prichyceni jenom jednim sroubem k tomu plechu, jako nedostacujici.
-> Ing. Duso: to tam drzi jen v tom 0,8mm plechu sroubem M10? Nebo je to tam nejak pro tu vzperu zesileny?
-> Ultim: Měl jsem to úplně stejně, jako na fotce od dusa.
-> vhml: pardon nevšiml jsem si toho.nesleduji auta na skodateamu
-> Péďa17: však je to tam napsáno
-> Ing. Duso: Honza5?
-> Bedřich: A muzes sem dat fotku, jak jsi resil tu zadni?
Predni uz mam vyresenou. Sice nestandartne,ale myslim, ze by to mohlo byt dobre.
Predni uz mam vyresenou. Sice nestandartne,ale myslim, ze by to mohlo byt dobre.
-> Ultim: Měl jsem vepředu i vzadu a poznat to bylo,ale může to být jen můj subjektivní dojem.Sice by jsem celé rozpěry řešil úplně jinak než jak to bylo na LR (hlavně přední), ale to už je o něčem jiném.
-> Ultim: Pokud chceš vzperu mezi přední tlumiče, myslím že tomu neublížíš a pokud mezi zadní tlumiče, musíš domky přidělal 4 šrouby a ne jen dvěma. Jinak nejlepší řešení je dle origo LR. Ale není nutný abys domky zvedal o 100mm, jen vyřízneš plech od otvoru dolu.
-> Klubko_: No to je me jasne. Proste u predokolek je to skoro nutnost.
Ale co 742/3? Ty maji motorovou stenu tvorenou dvema plechy, kazdy o sile 0,6mm a navic jsou pekne mezi domkama.
Fakt nevim...
Zkusim se podivat do karet aut.
Ale co 742/3? Ty maji motorovou stenu tvorenou dvema plechy, kazdy o sile 0,6mm a navic jsou pekne mezi domkama.
Fakt nevim...

Zkusim se podivat do karet aut.
-> Ultim: vychazim-li jen z mistnich aut, tak je spis vyjimecne. Takze az tak velkej prinos to podle me nebude vzhledem ke konstrukci uchyceni tlumicu v 742/3. Vzhledem k pricce primo mezi nima. Presne jak popsal OndraKrupi, ondrej a Tommyk. vzadu ve felde a na zaveseni Mc Pherson tahle pricka neni a supluje ju montovana vyztuha.
-> ondrej.: ma vyznam u každe napravy McPherson, tzn. i vzadu
Takáto rozpera má význam hlavne u áut s motorom vpredu a nápravami McPherson, kde je medzi podbehmi iba motor a žiadna nápravnica - takto je možné horné uloženie náprav navzájom vystužiť.
Pokiaľ je vpredu nápravnica, tá zachytáva väčšinu síl a vlastne takúto rozperu viac ako nahradzuje. Taktiež dno kufra u Š-120 funguje podobne, pričom prenáša hlavne reakcie tlmičov pruženia.
Preto u Š-120 takáto rozpera nemá veľký význam..
Pokiaľ je vpredu nápravnica, tá zachytáva väčšinu síl a vlastne takúto rozperu viac ako nahradzuje. Taktiež dno kufra u Š-120 funguje podobne, pričom prenáša hlavne reakcie tlmičov pruženia.
Preto u Š-120 takáto rozpera nemá veľký význam..
No moc lidi se tady zatim "neprojevilo" takze porad nevim...
Ale Vam dvema dekuju za nazor
Ale Vam dvema dekuju za nazor

-> Tommyk: jo
-> OndraKrupi: máš vzadu?
Já měl u primery GT přední i zadní originál. Taky uvažuju dát to do mojí 1?0ky.takže určitě ano.má to smysl
určitě má, třeba na mojí felicii je to kurevsky znát.
Kolegove Vitraci,
mam na Vas prosbu, co si myslite o pouziti zadni vzpery mezi tlumice?
Auto: 742 sedan/rapid
Podovozek: vlecka semi-sport
Cesty: bezne okresni nevimjaketridy
Pouziti: Bezne jezdeni, AOS, zimni drifty, RZ za JZD
Ma to cenu,nebo nema? A kdyz ma, mate nejaky tip na provedeni?
Diky moc
mam na Vas prosbu, co si myslite o pouziti zadni vzpery mezi tlumice?
Auto: 742 sedan/rapid
Podovozek: vlecka semi-sport
Cesty: bezne okresni nevimjaketridy
Pouziti: Bezne jezdeni, AOS, zimni drifty, RZ za JZD

Ma to cenu,nebo nema? A kdyz ma, mate nejaky tip na provedeni?
Diky moc