-> U-Geen: Myslím, že v modernější francouzštině to má přenesený význam - něco jako české "dělat někomu křena" - prostě někdo, kdo je někde tak trochu navíc.
Ale to bys se musel zeptat někoho kdo francouzsky umí líp než já.
-> minno: "gardedama" - form feminine de "chaperon", que est "Personne âgée ou grave qui accompagne, par convenance, une jeune fille ou de jeunes gens dans le monde. "
Aneb hlídačka mladých, aby se ve společnosti chovali přístojně
Úplně stejná žlutá jezdila u nás na okrese a když jsem se důchodců ptal, co to je za nápis tak říkali, že ji sem dotáhli z Francie a oni si ji jako cca 12-5letou tenkrát koupili. A peugeot vytahoval drápky kvůli své nule uprostřed číslic (105,205,306,406...)tak to musela škodovka aspoň na území francie upravit. To mi bylo řečeno.
to je opravdu jen malinkatá část mé sbírky, teď pracuju na podkladní desce. Až bude vše hotovo, tak to nafotim. Ale k uplnému kompletu mi ještě chybí takovýto zadní plexi nápis Škoda 120 LE a Škoda 105 S a zadní plastové nápisy Škoda 135 L a Škoda 136 L a kompletní produkce vozů typu škoda 742 pro českou republiku bude formou štítků v mé sbírce. Tímto žáám o pomoc při shánění těchto několika málo posledních štítků, děkuji. Mám i několik kusů na výměnu - viz fotka + několik dalších
Jestli do toho tankoval super, tak to byla pravděpodobně 120 GLS, což zvenku vypadá naprosto stejně. Do 105 motoru by snad lil speciál, i když na vojně je možné vše...