skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
palubni sit - zahada
-> COL: Tak jsem zvědavej.
-> Gryzly: regulator mam polovodicovy vnejsi.
V tom, co jsem vyndal byl vytekly kondenzator. Podle schematu je v miste, kde by jeho obcasny zkrat mohl zpusobit zmineny efekt. Vystipal jsem ho a zkoumam ho, ale zatim funguje zpravne. regulator jsem tedy vymenil, zavada se zatim neopakovala.
Jinak, kdyz jsem do me nabite baterky poslal 30A udelal jsem na ni asi 19V... Pak jsem jeste zkousel, kolik je treba prilozit na H4, aby se zachovala jako tamty dve, zjistil jsem, ze je treba asi 21V. Je tedy mozne, ze pokud altik nacpal do baterky vice nez tech 30A, mohlo se dostat napeti i na tech 21V.... Holt fakt, ze se autoelektronika navrhuje tak, aby vydrzela stale napeti 24V ma asi nejake opodstatneni (ovsem zarovek se netyka).
V tom, co jsem vyndal byl vytekly kondenzator. Podle schematu je v miste, kde by jeho obcasny zkrat mohl zpusobit zmineny efekt. Vystipal jsem ho a zkoumam ho, ale zatim funguje zpravne. regulator jsem tedy vymenil, zavada se zatim neopakovala.
Jinak, kdyz jsem do me nabite baterky poslal 30A udelal jsem na ni asi 19V... Pak jsem jeste zkousel, kolik je treba prilozit na H4, aby se zachovala jako tamty dve, zjistil jsem, ze je treba asi 21V. Je tedy mozne, ze pokud altik nacpal do baterky vice nez tech 30A, mohlo se dostat napeti i na tech 21V.... Holt fakt, ze se autoelektronika navrhuje tak, aby vydrzela stale napeti 24V ma asi nejake opodstatneni (ovsem zarovek se netyka).
-> COL: No podle mě pokud máš v síti napětí víc jak 14,2V tak nefunguje regulátor. takže bych ho zkusil vyměnit. Máš alternátor s integorvaným regulátorem, nebo máš polovodičovej externí regulátor? U toho externího by třeba mohl blbnout kontakt na který se připojujou dráty. Jestzli máš za co vyměnit, tak bych to zkusil, jinak jezdit s voltmetrem v zorném poli.
-> Gryzly: No jo, tu tvoji zavadu chapu, ale tady je to sporadicke. Kdyz ted vlezu do auta bude tam na volnobeh 13.4V a pri 5000 13.6V.... a pak se to najednou posere. ty zarovky odesly naprosto soucasne na brutalni prepeti, zkousel jsem takhle znicit jinou H4, co mela spalene potkavaci vlakno a musel jsem prilozit napeti 20-22V, aby se to chovalo stejne....
az to odhalim, dam vedet, co to bylo.
az to odhalim, dam vedet, co to bylo.
-> COL: to bude na 95% regulátor. Mě odešel kdysi ten mechanický, na volnoběh jsem měl 14V, při zvýšených otáčkách 18V, baterka nebaterka. Altík byl 42A. Jezdil jsem s tím týden, tenkrát se ještě nemuselo povinně svítit, ale i tak mi odcházeli žárovky jedna po druhé. Vyměnil jsem přední halogenky a svítilo to jako prase, ale vydržely jen asi 300km. Odešla mi tak polovina žárovek v autě. Taky jsem odpálil CDromku kterou jsem měl zapojenou k rádiu ( rok 2002 asi) namontoval jsem elektronickej ragulátor, vyměnil žárovky, CDrom jsem dal do záruční opravy že mi z ničeho nic odešel v PC a vesele jsem jezdil dál.
-> Jakub M.: jak to funguje , tedy presneji receno, jak by melo, vim docela presne. Tohle sporadicka porucha, objevi se to obcas, tj. nic prorazeneho tam byt nemuze.
-> COL: zkus diody v altiku, nemusí být špatná, stačí studeňák, vyndej si diodovej můstek a přeletuj to... ten regulátor většinou rovnou odejde a nevíc reguluje jen buzení rotoru alternátoru, jinak alternátor je připojenej natvrdo do sítě auta. Ale v případě patný diody by ti U spíš klesalo a víc kolísalo při zapínání spotřebičů.. Taky je možné, ž je ten regulátor proražený a ten alternátor je přebuzený... zkus změřit U buzení, myslím si, že by nemělo být stejné jako palubní U
Jenze tam nnei relatko, ale ten polovodicovej regulator, kde to nahodne blbnuti je dost nepravdepodobne. Otazka ovsem je, zda ikdyz by jel chvilku alternator bez regulace zda je schopen udelat na baterii tak obrovkse napeti. Vzdyt pri 12V jen osvetleni auta zere asi 20A a pri tech 20 by zralo pres 30A na to, aby se na vnitrnim odporu baterie udelalo 8V navrch uz by zbyvalo malo proudu....
nicmene vymenu regulatoru zkusim.
nicmene vymenu regulatoru zkusim.
-> COL: Dej jiné relátko,tohle nejspíš blbne a cpe to tam chvílema bez regulace.
zniceho nic mi obcas vyleti napeti palubni site dost brutalne nahoru. zatim se to stalo 2x vzdy chvili po vyjeti. Poprve jsem si vsiml, ze sterace litaji nejak rychle a kontrolky sviti neobvykle jasne, snizil jsem otacky na min. a zastavil, pak nastartoval a vse bylo ok, napeti asi 13.6V i pri vysokych otackach. Pak asi 400km pohodna. Dnes jsem vyjel, jedu asi 60 po silnici III tridy na dalky najednou zacnou svetla sviti modre a behem dlasi vteriny jsem bez svetel. Tak vyradim, prepnu na potkavacky a zastavim a pak zase vse v poradku.
Vakly tam zadne nejsou, ikdyz jsem mlel kabelama uz jsem ten stav nenavodil :o(((.
Je vubec mozne, aby alternator dokazal pri cca 3000ot za min natlacit do baterie takovy proud, aby bylo v siti kolem 20V?? Me se to nezda. To by jeste musela byt nejaka zavada v baterii, ale ta je zanovni a startuje skvele....
Nejaky napad nebo zkusenost, nez se na to vrhnu?
Vakly tam zadne nejsou, ikdyz jsem mlel kabelama uz jsem ten stav nenavodil :o(((.
Je vubec mozne, aby alternator dokazal pri cca 3000ot za min natlacit do baterie takovy proud, aby bylo v siti kolem 20V?? Me se to nezda. To by jeste musela byt nejaka zavada v baterii, ale ta je zanovni a startuje skvele....
Nejaky napad nebo zkusenost, nez se na to vrhnu?