-> dragon_cb_cz 08.08.19 17:11:14: Asi nejmladší pračka, kterou jsem kdy nasockl (tehdy jsem tu pračku hodil do kufru škodovky a ty dva kiláky domů dojel s otevřenou haubnou), byla 8 let stará Indesit a závada byla opravdu z kategorie "nerentabilní na opravu" - utržený buben od unašeče (nerezové duté nýty - dva ze tří - nevydržely) a následné probroušení plastové vany vyoseným bubnem. Opravu jsem tehdy vyřešil mosaznými šrouby M10 a vanu jsem zalepil tmelem. Pračka poté fungovala dalších 12 let, než jsem ji z důvodu fyzické zastaralosti (časté drobné úniky vody, vylágrované čerpadlo a buben, který se mi nikdy nepodařilo 100% vycentrovat - tedy spíš jsem jej už nikdy po první opravě neměl náladu znovu preparovat a považuji za zázrak, že ty mosazné šrouby vydržely a nepovolily se) vyměnil za další nasocklou desetiletou Whirlpool...
...takže co se životnosti praček týče, nemám dojem, že by se měly porouchat dříve, než po deseti letech provozu, ovšem dnes v době elektronických programátorů praček to může být dříve...
Také uznávám, že ve vaší domácnosti jede pračka téměř nonstop a asi nelze srovnávat s běžně používanou pračkou (průměr z českých domácností /3-4 členná rodina/ odhaduji tak 1-2 praní týdně).
Ale mé zkušenosti jsou povětšinou se spotřebiči z období 80. let až cca 2010, jak je to dnes, kdy se spotřební spirála zase přiblížila svému středu, to netuším.