www.bencar.cz/navody61.ht
m
vlezu sem a koukam jak se to tu hada, tak jsem se trosku porozhlidnul po netu a tohle jsem nasel
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Škoda 720 Video
-> Tuner#2: ale kdyz mel ty znalosti prakticky uplatnit pote co mu v servise spatne namontovali napravu na auto, tak umel akorat nadavat na konstruktery v AZNP

-> Tuner#2: chlape, ty mas fakt nejaky problem...nemam dovod zastavat sa labrosa ale v tomto ma pravdu a nemusis zakazdym komentovat co napisem...nemas v obchode ziadny ludi ? :) ak tam este robis
-> Tuner#2: ale jak by mohl nevedet, vzdyt na to ma dve skoly

-> chooki: Nenapisal protože jsi nevěděl? To spíš, protože jediné co jsi do debaty přinesl Ty, je hned pomlouvání někoho, koho ani neznáš

-> Labros: tak tak...klobuk dole...lepsie by som to nenapisal :)
-> Tuner#2: Jasne ze viceprvkova ma jeste lepsi vedeni kola, taky po presednuti z prvni do druhe Oktavky je to poznat, nevim jak v Oktavce ale treba v Civicu 6.generace ta naprava ma jak podelne rameno, tak jeste horni a spodni rameno ktere kolo vedou ve svislem smeru jako na predni lichobeznikovy naprave horni a spodni rameno, a jeste to podelny rameno ma jakysi kompenzator... Kdyz se to auto zveda do vzduchu, tak kolo klesa krasne po primce dolu...
Chlapi, ze klikova je neco mezi tuhou a viceprvkovou, to nepiste. Klikova naprava se chova skoro jako nezavisle zaveseny polonapravy spojeny stabilizatorem. Kazdopadne odklon a sbihavost se pri properovani meni minimalne, na rozdil od kyvadlovych naprav.
-> Labros: Ano částečně jako stabilizátor může působit, ale při průjezdu nerovností, to má vliv i na druhé kolo a to zas není příznivé pro jízdní vlastnosti. proč by jinak u Octavie II začli dělat víceprvkovou nápravu, kde se zas jedná o opravdové nezávislé zavěšení, narozdíl od klikové, kdy ty kola jsou v podstatě spojena jako u tuhé nápravy.
Nezavisly zaveseni kol ma jak S1000,S100,S120,S130, Favorit, Felicia, tak i dalsi auta...
Nezavisly zaveseni kol nema treba vejtraska
proste auta s tuhou napravou
Nezavisly zaveseni kol nema treba vejtraska

-> Tuner#2: no ale to, ze favo zveda zadni kolo v zatacce do vzduchu, je spis chyba toho, ze mu chybi predni stabilizator. Klikova naprava sama o sobe je lepsi, nez vlecena ramena v te podobe v jake jsou na S120/S130, pusobi jako stabilizator, ale ve favu na to holt sama nestaci...
-> chooki: Max. napsal, samozřejmě že nemá a vzhledem k tomu, že můj předchozí příspěvek byl (byť první) s otazníkem, tak jsem uznal já chybu a nehádal se dál, protože jsem si nebyl 100% jistý. jen jsem napsal, že jsem myslel, že rozdíl tuhá a nezávislá je....atd. pokud tohle bereš jako měmění názoru podle toho kam spěje diskuze, tak nevím

-> Tuner#2: ano, bol si prvy, ktory napisal ze 120ka ma nezavisle, gratulujem k uspechu...ale potom ako max napisal, ze : "samozřejmě že 120ca nemá....přední náprava je čtyrúhelníková lichoběžníková. Což rozhodně neni nezávislý zavěšení" si napisal : "Aha, tak to jsem byl nějak mimo a žiju v tom, že nezávislé zavěšení souvisí s tím, že kola nejsou pevně propojena jako u tuhé nápravy"...
Potom ako som pisal ja, aj ostatni (je pravda ze mozno tvrdsie, za to sa maxovi ospravedlnujem, narok na omyly ma kazdy) ako to je, tak si si asi uvedomil, ze ako to naozaj je.
Myslim, ze nazor si kazdy spravi sam.
Moj nazor je ten, ze menis nazory podla toho, kam sa ubera diskusia, aby si vzdy vysiel ako ten "mudry" ...to az tak moc o znalostiach nesvedci. Ale vravim, mam ta rad a rad vyvraciam co napises...
Potom ako som pisal ja, aj ostatni (je pravda ze mozno tvrdsie, za to sa maxovi ospravedlnujem, narok na omyly ma kazdy) ako to je, tak si si asi uvedomil, ze ako to naozaj je.
Myslim, ze nazor si kazdy spravi sam.
Moj nazor je ten, ze menis nazory podla toho, kam sa ubera diskusia, aby si vzdy vysiel ako ten "mudry" ...to az tak moc o znalostiach nesvedci. Ale vravim, mam ta rad a rad vyvraciam co napises...

-> Jirik :

-> chooki: Aha, já jsem nic do diskuze nepřinesl - já byl ten první, kdo zpochybnil to co napsal Max a to že jsem to napsal s otazníkem bylo díky tomu, že jsem si nebyl jistý, ale hned po reakci Maxe mě bylo jasné, že jde o slovíčkaření a že 120 má nezávislé zavěšení, protože jak už jsem psal i Mc Pherson má stabík a taky je to nezávislé zavěšení... jenže Ty máš problém uznat, že jsem měl pravdu - ostatně jako vždy

no radši už to nebudem rozebírat
-> Max: tak aby bolo jasne,
ty si napisal blbost (slusnejsie slovo ma nenapadlo :) , ja som napisal opak (mozno trosku viac na rovinu) a potom evzen : ne, akorat na to ma skolu...tym chcel asi povedat, ze mas pravdu, kdyz na to mas skolu...ako som pisal, skola vobec nie je podstatna (ja som auta tiez studoval, ale kedze s tym nerobim, tak viem uz len mozno 5 % veci, a stydim se za to :)...
Proste do celej diskusie sa zamotali evzen a tuner dvojka, ktory nic konstruktivne nepriniesli, len podjebavali :) ale aj taki tu musia byt, inac by to nebol virt :))
ty si napisal blbost (slusnejsie slovo ma nenapadlo :) , ja som napisal opak (mozno trosku viac na rovinu) a potom evzen : ne, akorat na to ma skolu...tym chcel asi povedat, ze mas pravdu, kdyz na to mas skolu...ako som pisal, skola vobec nie je podstatna (ja som auta tiez studoval, ale kedze s tym nerobim, tak viem uz len mozno 5 % veci, a stydim se za to :)...
Proste do celej diskusie sa zamotali evzen a tuner dvojka, ktory nic konstruktivne nepriniesli, len podjebavali :) ale aj taki tu musia byt, inac by to nebol virt :))

-> Tuner#2 30.01.07 10:18:26:

-> chooki: mě tuner2 přijde v pohodě. To spíš od tebe mi to přišlo,jak kdyby jsi byl konstruktér škody 120 a hrozně se tě dotklo že jsem napsal že nemá nezavislý zavěšení. Ať to je nebo neni blbost...to je vedlejší.... Jakou mám nebo nemám školu mi taky nepřijde tak podstatná informace,protože to že má člověk titul z něj nedělá lepšího nebo chytřejšího. Alespoň já si to myslim. Nicméně nikomu neřikám kolik toho umí nebo ví,když ho vůbec neznám....
-> chooki: Já jen dělám to samé co Ty

-> chooki:

-> Jirik : no jo...niekto to ma rad nizke, iny radsej ukazuje zadnu napravu vodicom za sebou...

-> Tuner#2: no to by si nebol ty, aby si nehodil poznamku smerom ku mne, fakt sa zamysli nad sebou, vypadas inak ako rozumny clovek ale niekedy to tu prehanas...a zober si priklad od maxa, ktory uzna ked sa myli (aj ked to "myslim si svoje" je celkem vtipny
) tak to aj napise.
Inac fakt toto je akademicka diskusia, to sa uz zachvilu mozeme "hadat" jestli ma auto 4 kola alebo nie...

Inac fakt toto je akademicka diskusia, to sa uz zachvilu mozeme "hadat" jestli ma auto 4 kola alebo nie...
-> Jirik : LOL

-> Tuner#2: Hlavně ti s převařenýma ušima. 

-> Max: Však o tom fórum je, akorát někteří jedinci mají divné vyjadřování

tak jo kluci,už jsme se do toho trochu zamotali....si snad půjdu dát znova zkoušku z konstrukce II

-> Tuner#2: dobrá,už se nehádám (ani jsem se nehádal) myslim si svoje,ale připouštim že jsem se trochu sek,když nad tim uvažuju. Ale jsem rád,že třeba s tebou se dá v klidu diskutovat

-> Max: 1)stabik ma i ta viceprvkova o ktery pises ze je nezavisla, na druhou stranu zadni u skodovky stabik nema a o ni pises ze neni nezavisla, asi to nebudem resit
-> Max: No ale stabík má i Mc Pherson, takže podle tebe to není nezávislé zavěšení. podle mě jak 120, tak 130 má nezávislé zavěšení. U Fáva a Feliny bych už o tom pochyboval u zadní nápravy, protože ta je tvořena laicky řečenou ohnutou trubkou a na konci tlumičema a pružinama a pokud jedno kolo propruží, tak to má vliv i na druhé a to je taky důvod, proč v zatáčce zvedá zadní kolo do vzduchu. To se Octavii II díky víceprvkové nápravě a nebo škodovce stane málokdy.

-> chooki: jinak si budu že nemám ani páru a příště si to nechám pro sebe,abych se tě nějak nedotkl

-> chooki: kolik mám nebo nemám škol je jedno,jen by mě zajímalo,jak víš kolik jsem tomu dával nebo ne...
zadní jsem napsal že neni klasický nezavislý... což jsem asi ne uplně dobře vyjádřil svuj myšlenkový pochod. vzadu se kola neovlivňují.
Jak se nápravy dělí vim,ale nám vtloukali do hlavy,že nelze jednoznačně striktně vše rozškatulkovat,že vždy záleží na konstrukci.
Možná jsem trochu přestřeli...ael já si stejně nemyslim že 120ca nemá nezavislý zavěšení...vazba mezi levým a pravým kolem je stabilizátor.
zadní jsem napsal že neni klasický nezavislý... což jsem asi ne uplně dobře vyjádřil svuj myšlenkový pochod. vzadu se kola neovlivňují.
Jak se nápravy dělí vim,ale nám vtloukali do hlavy,že nelze jednoznačně striktně vše rozškatulkovat,že vždy záleží na konstrukci.
Možná jsem trochu přestřeli...ael já si stejně nemyslim že 120ca nemá nezavislý zavěšení...vazba mezi levým a pravým kolem je stabilizátor.
-> chooki:

Tak podle knížky podvozky motorových vozidel od Vlka, závislé zavěšení = tuhá náprava, nezávislé zavěšení = ostatní typy náprav
-> U-Geen: jsem ti vdecny za tuhle stranku, ale nekdy by si taky mohl zesednout z trunu a napsat celou vetu, kde bude i argument. To ze ma max skolu je hezky, ale moc tomu nedaval...ja mam na auta 2 skoly ale to je jedno.
Jeste raz, pokud kmitani 1 kola nema vplyv na 2. kolo, tak je to nezavisle zavesenie a bodka...zas jedna zbytocna debata
Jeste raz, pokud kmitani 1 kola nema vplyv na 2. kolo, tak je to nezavisle zavesenie a bodka...zas jedna zbytocna debata
ted jsem se bavil o predni naprave
-> Syny: nevim, podle me to nezavislý je, jediny co spojuje obe strany je stabilizator, ale ten ma ta viceprvkova taky, tak nevim :o) jestli je v tom max studovanej, rad si to necham vysvetlit

-> Rapid: No ted jde o to jestli prave tohle je nezavisly zaveseni... Predni se taky neovlivnujou...
-> Max: ikdyz ty na to koukas trosku jinak, je pravda ze uplny nezavislý zaveseni ma az ta víceprvková náprava, oproti oktavce I ktera ma klikovku se skrutnou prickou, podle me je ta klikova neco mezi tuhou a viceprvkovou. Ale u skodovky se prece zadni ramena nijak neovlivnujou, proc bych to nemohl nazvat nezávislym zavesenim? u ty klikovky je to neco uplne jinyho, kdyztak mi to vysvetli ...
-> Rapid: Přesně to už jsem mu psal

Ujasnete mi prosim co zamena nezavisle zaveseni

-> Rapid: Tak ajk to je chlapci?
-> Max: neprestrelils trošku? nezávislý zavěšení se začalo pouzivat asi tak pred 70lety ... u zadni napravy trosku pozdejs
Power of Bass:
A to ABS atd tam bylo počítaný jako příplatková výbava. Holt už to všude ve světě znali jen tady se na to sralo.
A to ABS atd tam bylo počítaný jako příplatková výbava. Holt už to všude ve světě znali jen tady se na to sralo.
Power of Bass:
Dyk favorit je taky komunistickej výtvor (ještě).
Dyk favorit je taky komunistickej výtvor (ještě).

-> chooki: ne, akorat na to ma skolu.
-> Max: kamo si totalne mimo...samozrejme ze ma 120 nezavisle zavesenie vsetkych kolies...pojem nezavisle a tvar ci pocet ramien s tym nema nic spolocne...nezavisle znamena, ze kmitanie jedneho kolesa NEZAVISI na kmitani druheho.
Milujem typkov, co poucuju a nemaju ani paru...to je horsie ako nevediet nic
Milujem typkov, co poucuju a nemaju ani paru...to je horsie ako nevediet nic