-> Syny: to asi nebude jeho aukce (aukro - Červený Kostelec, Jarda/felda - Netolice, okr. Prachatice)
Ten Lightbar jsem koukal je skupuje všechny, to se nedělá...
Je to evidentně nějakej kšeftman kterej do toho neváhá vrazit nemalý peníze aby to následně ještě dráž prodal nejspíš někde jinde.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Vozidla Vb, Po, Spoje atd.
prohledat
6309 příspěvků (zobrazeno 6051 až 6100) od 26.12.2009 do 03.12.2023, založil/a dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
00:36:10
03.01.2010
03.01.2010
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
21:34:42
02.01.2010
02.01.2010
Syny
-> Jarda/felda: koukal sem, ale potrebuju modrej i se sirenou a ovladanim... Navic uz mas prihozy. A taky od toho typka co je zkupuje a prodava... Ten Lightbar...
21:30:33
02.01.2010
02.01.2010
Jarda/felda
-> Syny: mam takovejhle kdyby ti stačil sz.aukro.cz/item870200447
_oranzovy_majak.html
21:17:41
02.01.2010
02.01.2010
myschaak AZNP K.Hora
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) :
20:47:12
02.01.2010
02.01.2010
-> Syny: taky jsem koukal... spíš si myslím že ta druhá možnost. Taky bych ho rád získal, protože mám v hlavě jistou představu, co bych chtěl udělat, ale to je hudba velmi vzdálené budoucnosti. Částečně taky proto vzniklo tohle téma.
Na aukru se asi nechytáme, díky takovým vyžírkům.
Na aukru se asi nechytáme, díky takovým vyžírkům.
20:45:05
02.01.2010
02.01.2010
Syny
No nejvetsi problem bude sehnat schopnej ten majak se sirenou a ovladanim... Ted je jeden jetej na aukru ale prihazuje tam clovek, kterej je sam prodava, takze bud natahuje kamaradovi cenu a nebo to skupuje a pak prodava draz... Takze ho zkusim sehnat pres zname u PCR a HZS...
20:41:41
02.01.2010
02.01.2010
-> Syny: já bych to neřešil... když to uděláš jako retro auto, tak když už tě policajt zastaví, tak jen proto aby se podíval a pochválil, takže bych se ničeho nebál... ukážeš jim tu dobovou fotku a bude klídek.
Tak hybaj do práce ať to máš hotový!
Tak hybaj do práce ať to máš hotový!
20:06:16
02.01.2010
02.01.2010
Kaprof-Pisařík
-> Syny: Prosimtě vždyt už dneska lidi ani nevěděj co PO bylo
20:05:04
02.01.2010
02.01.2010
Syny
Takze z toho co je tu psano usuzuju, ze bych nic neporusil... Jelikoz zadny velikosti pismen a pozice dodrzovat nebudu. Navic nebudu mit nikde zadnej bilej pruh...
19:05:34
02.01.2010
02.01.2010
-> myschaak AZNP K.Hora: no pokud by jsi neměl maják a nejezdil po okolí se sirénou, tak bych v tom asi v praxi problém neviděl (teoreticky je to snad už dostatečně popsáno níže). A kdyby tě snad náhodou zastavil nějaký příslušník, tak pokud to nebude manžel tvojí milenky nebo podobně, tak mu bohatě bude stačit tvoje vysvětlení a předložení průkazky SDH
18:58:31
02.01.2010
02.01.2010
-> Kočislav: Kdyby sis našel zmíněný zákon o provozu na pozemních komunikacích (361/2000) a podíval se do něj, jako jsem to teď udělal já, tak sis mohl sám přečíst, že barevné provedení stanovuje Vyhláška Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb. o organizaci a činnosti jednotek PO.
Je to přístupné každému občanovi a nedalo mi to moc práce to na internetu najít, jen jak píše Risan, chce to si nejdříve zjistit dostupná fakta, než začneš psát že něco není stanoveno apod.
Zde je prot tento účel podstatná část vyhlášky:
247/2001 Sb.
VYHLÁŠKA
Ministerstva vnitra
ze dne 22. června 2001
o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany
§ 2
Barevné označení vozidel, lodí a letadel jednotek
[K § 65 odst. 8 písm. c) zákona]
(1) Barevným označením vozidel, lodí a letadel jednotek se
rozumí jejich vnější barevná úprava, nápisy a označení a užití
znaků. Barevnou úpravu, nápisy a značení požárních automobilů
včetně přívěsů, návěsů a kontejnerů stanoví zvláštní předpis.2)
Barevné označení požárních automobilů jednotek dislokovaných na
stanicích v prostoru letišť nesmí být v rozporu s mezinárodními
smlouvami, kterými je Česká republika vázána.3)
(2) Na zásahových požárních automobilech s předsunutou
kapotou se umisťuje velký znak jednotky o výšce nejvíce 500 mm ve
střední části kapoty na podélné ose automobilu.
(3) Na přední části karoserie všech zásahových požárních
automobilů může být umístěn znak jednotky, nebo nápis "HASIČI".
Jiné znaky nebo nápisy, s výjimkou označení výrobce požárního
automobilu, jsou přípustné, jen stanoví-li to zvláštní předpis.4)
(4) Na ostatních zásahových požárních automobilech bez
předsunuté kapoty se umisťuje malý znak jednotky o výšce nejvýše
100 mm doplněný červeným nápisem na bílé ploše nebo bílým nápisem
na červené ploše s názvem jednotky. Výška písma je nejvýše 100 mm.
Malý znak jednotky je umístěn na hladké části karosérie pod
předním oknem poblíž podélné osy automobilu.
(5) Na ploše bílých zvýrazňujících vodorovných pruhů předních
dveří kabiny řidiče, kterými jsou zásahové požární automobily
označeny, smí být umístěno označení místa dislokace jednotky nebo
místa dislokace vzdělávacího zařízení Ministerstva vnitra (dále
jen "ministerstvo") , a to v prostoru poblíž svislé osy dveří
a souměrně s vodorovnou osou pruhu podle přílohy č. 2.
(6) Pro označování místa dislokace jednotek na zásahových
požárních automobilech je nápis na zásahovém požárním automobilu
proveden v černé barvě, a to ve 2 nebo 3 řádcích. Výška písmen je
28 mm, mezera mezi řádky je 32 mm.
(...)
Celá je např. zde: www.sdhvelkabystrice.cz/f iles/Vyhláška_č_247_2001_S b_o_organizaci_a_činnosti_ jednotek_PO.doc
Je to přístupné každému občanovi a nedalo mi to moc práce to na internetu najít, jen jak píše Risan, chce to si nejdříve zjistit dostupná fakta, než začneš psát že něco není stanoveno apod.
Zde je prot tento účel podstatná část vyhlášky:
247/2001 Sb.
VYHLÁŠKA
Ministerstva vnitra
ze dne 22. června 2001
o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany
§ 2
Barevné označení vozidel, lodí a letadel jednotek
[K § 65 odst. 8 písm. c) zákona]
(1) Barevným označením vozidel, lodí a letadel jednotek se
rozumí jejich vnější barevná úprava, nápisy a označení a užití
znaků. Barevnou úpravu, nápisy a značení požárních automobilů
včetně přívěsů, návěsů a kontejnerů stanoví zvláštní předpis.2)
Barevné označení požárních automobilů jednotek dislokovaných na
stanicích v prostoru letišť nesmí být v rozporu s mezinárodními
smlouvami, kterými je Česká republika vázána.3)
(2) Na zásahových požárních automobilech s předsunutou
kapotou se umisťuje velký znak jednotky o výšce nejvíce 500 mm ve
střední části kapoty na podélné ose automobilu.
(3) Na přední části karoserie všech zásahových požárních
automobilů může být umístěn znak jednotky, nebo nápis "HASIČI".
Jiné znaky nebo nápisy, s výjimkou označení výrobce požárního
automobilu, jsou přípustné, jen stanoví-li to zvláštní předpis.4)
(4) Na ostatních zásahových požárních automobilech bez
předsunuté kapoty se umisťuje malý znak jednotky o výšce nejvýše
100 mm doplněný červeným nápisem na bílé ploše nebo bílým nápisem
na červené ploše s názvem jednotky. Výška písma je nejvýše 100 mm.
Malý znak jednotky je umístěn na hladké části karosérie pod
předním oknem poblíž podélné osy automobilu.
(5) Na ploše bílých zvýrazňujících vodorovných pruhů předních
dveří kabiny řidiče, kterými jsou zásahové požární automobily
označeny, smí být umístěno označení místa dislokace jednotky nebo
místa dislokace vzdělávacího zařízení Ministerstva vnitra (dále
jen "ministerstvo") , a to v prostoru poblíž svislé osy dveří
a souměrně s vodorovnou osou pruhu podle přílohy č. 2.
(6) Pro označování místa dislokace jednotek na zásahových
požárních automobilech je nápis na zásahovém požárním automobilu
proveden v černé barvě, a to ve 2 nebo 3 řádcích. Výška písmen je
28 mm, mezera mezi řádky je 32 mm.
(...)
Celá je např. zde: www.sdhvelkabystrice.cz/f iles/Vyhláška_č_247_2001_S b_o_organizaci_a_činnosti_ jednotek_PO.doc
18:27:27
02.01.2010
02.01.2010
-> Kočislav: máš pravdu jen z půlky - ano, vhled vozidel ZS a HZS není tak přesně stanoven, ale to hlavně z důvodu, že třeba každé vozidlo hasičů je jiné, ale základ zůstává stejný - hasiči zpravidla červené auto s vodorovným bílým pruhem. Nicméně ty barvy nějakým způsobem stanoveny jsou (nějakým předspisem MVČR).
Ale hlavně, použití barev hasičů je v zákoně výslovně zakázáno:
361/2000 Sb. ZÁKON O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
část druhá
§ 10
Povinnosti provozovatele vozidla
(2) Provozovatel vozidla je povinen zajistit, aby barevné provedení a oznacení vozidla nebylo zamenitelné se zvláštním barevným provedením vozidel Vojenské policie podle zvláštního právního predpisu, 12) policie podle zvláštního právního predpisu, 13) celní správy podle zvláštního právního predpisu,14) obecní policie podle zvláštního právního predpisu, 14a) Vezenské služby Ceské republiky (dále jen "Vezenská služba") podle zvláštního právního predpisu 14b) a vozidel jednotek požární ochrany podle zvláštního právního predpisu. 14c)
Záchranná služba tam výslovně zahrnuta není. Ale v některých verzích zákona se tam taky vyskytovala - chvíli tam je, chvíli ne, stejně tak HZS. Asi taky z toho důvodu, že spousta sanitek jsou vozidla soukromých podnikatelů podnikajících v tzv. zdravotnické dopravní službě. Jejich barvy zas tak složité nejsou - většinou bílá nebo reflexně žlutá (hlavně u RZS) s červeným pruhem. Modré sanitky snad žádná ZS nepoužívá.
Ale hlavně, použití barev hasičů je v zákoně výslovně zakázáno:
361/2000 Sb. ZÁKON O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
část druhá
§ 10
Povinnosti provozovatele vozidla
(2) Provozovatel vozidla je povinen zajistit, aby barevné provedení a oznacení vozidla nebylo zamenitelné se zvláštním barevným provedením vozidel Vojenské policie podle zvláštního právního predpisu, 12) policie podle zvláštního právního predpisu, 13) celní správy podle zvláštního právního predpisu,14) obecní policie podle zvláštního právního predpisu, 14a) Vezenské služby Ceské republiky (dále jen "Vezenská služba") podle zvláštního právního predpisu 14b) a vozidel jednotek požární ochrany podle zvláštního právního predpisu. 14c)
Záchranná služba tam výslovně zahrnuta není. Ale v některých verzích zákona se tam taky vyskytovala - chvíli tam je, chvíli ne, stejně tak HZS. Asi taky z toho důvodu, že spousta sanitek jsou vozidla soukromých podnikatelů podnikajících v tzv. zdravotnické dopravní službě. Jejich barvy zas tak složité nejsou - většinou bílá nebo reflexně žlutá (hlavně u RZS) s červeným pruhem. Modré sanitky snad žádná ZS nepoužívá.
17:08:40
02.01.2010
02.01.2010
Kočislav
Já se teda osobně domnívám, že narozdíl od vozidel policie, není zakázáno připomínat vzhledem vozidla auta HZS nebo RZS. Nehledě na to, že se nedomnívám, že by přesný vzhled těchto aut byl stanoven zákonem nebo vyhláškou. Podívejte se na RZS, každá sanitka vypadá jinak, podle města, provozovatele apod. U HZS jsou taky přece jen rozdíly. Mám za to, že vzhled těchto vozidel nikde striktně stanoven není a proto nemůže být ani postihováno, pokud má někdo vzhled zaměnitelný.
16:42:49
02.01.2010
02.01.2010
myschaak AZNP K.Hora
jsem u sdh a tak si myslim že kdybych měl auto v barvách hasičů a na dveře si dal sdh Jakub u Kutné Hory tak může bejt každýmu hovno po tom)maximálně starosta ale i ten by byl rád že jsme vidět
14:11:52
02.01.2010
02.01.2010
David29
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : 43g
14:00:32
02.01.2010
02.01.2010
-> David29: houska váží 50g a je to napsaný hned na tý ceduli co je cena
ale dost tlachání mimo téma
ale dost tlachání mimo téma
13:59:07
02.01.2010
02.01.2010
-> Syny: ano, stačí si po celé délce boku udělat pěknej bílej pruh a už teoreticky můžeš porušovat zákon
13:34:03
02.01.2010
02.01.2010
Syny
No tak jako jestli kdyz dam na cerveny auto bili dvere a kapoty pripominam hasice, tak to je asi to samy jako kdybych tvrdil, ze vsechny stribrny octavie a bily filcky f kombiku pripominaj policajty... Ty meli prece taky zakladni barvu bilou respektive stribrnou a jen na tom pak maj samolepky... Konec koncu dneska se hasicsky auta delaj cerveny (i ty osobaky), takze defakto i se seatem porusuju pravidela, protoze je cervenej? Jen nema tu bilou samolepku na boku, ale toho se stara babicka prece nemusi vsimnout a muze si myslet, ze mam hasicksky auto... Takze asi tak...
13:25:10
02.01.2010
02.01.2010
David29
-> Risan: Hele pane chytrej...
Nemusim mít pokaždý náladu hledat nepotřebný věci - jakože tady to zas tak potřebný není..
Když něco potřebuju - prosim. Ale hledat kdejakou kravinu, to ne...
Jinak dotaz je taky způsob záskávání informací, a je moje věc jak si to zjistim... mám jiný priority než ty..
Když budeš v krámě chtít vědět, kolik váží houska - zeptáš se prodavačky, nebo poběžíš domu na internet (nebo dokonce koukneš na net v mobilu)?
A ještě něco - nemám dojem, že by řidič z povolání měl znát všechny vyhlášky z paměti....
Nemusim mít pokaždý náladu hledat nepotřebný věci - jakože tady to zas tak potřebný není..
Když něco potřebuju - prosim. Ale hledat kdejakou kravinu, to ne...
Jinak dotaz je taky způsob záskávání informací, a je moje věc jak si to zjistim... mám jiný priority než ty..
Když budeš v krámě chtít vědět, kolik váží houska - zeptáš se prodavačky, nebo poběžíš domu na internet (nebo dokonce koukneš na net v mobilu)?
A ještě něco - nemám dojem, že by řidič z povolání měl znát všechny vyhlášky z paměti....
13:16:15
02.01.2010
02.01.2010
Risan
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : S těma kolonama je to jen moje spekulace na základě toho, že dnes známé a doložené vozy byly určeny k doprovodu kolon a na základě mého úsudku, že jednotlivé vozidlo se celkem bez problémů protluče i s modrým a v podstatě ani nepotřebuje, aby se mu cesta tak důsledně vyklízela. I když vyhláška připouští i takovou možnost, nevím o tom, že by se to takhle používalo. Ale možné to je. Film se mi žádný nevybavuje, ale možná to někde natočené bude. Asi bych hledal nějaké záběry ze státních návštěv.
David29 02.01.10 11:06:51 napsal: → dna69 – „zde je místo pro Vaši reklamu“ :) : Dík, nevěděl jsem, jak přesně to je…
Hochu, to je tragédie. Umíš používat google? Já nemám problém najít text vyhlášky, která už dvacet let neplatí a Ty si tady musíš nechávat vysvětlovat od lidí, co platí dneska. Když pomineme, že chceš být šofér z povolání a měl bys to vědět z hlavy, tak snad najít to na netu nemůže být problém. Stejně jako co to byla TAI a další věci. Je normální, že člověk něco neví. Ale internet se dá jako zdroj informací používat i jinak, než že napíšu do fóra otázku a čekám, co mi kdo řekne.
David29 02.01.10 11:06:51 napsal: → dna69 – „zde je místo pro Vaši reklamu“ :) : Dík, nevěděl jsem, jak přesně to je…
Hochu, to je tragédie. Umíš používat google? Já nemám problém najít text vyhlášky, která už dvacet let neplatí a Ty si tady musíš nechávat vysvětlovat od lidí, co platí dneska. Když pomineme, že chceš být šofér z povolání a měl bys to vědět z hlavy, tak snad najít to na netu nemůže být problém. Stejně jako co to byla TAI a další věci. Je normální, že člověk něco neví. Ale internet se dá jako zdroj informací používat i jinak, než že napíšu do fóra otázku a čekám, co mi kdo řekne.
11:06:51
02.01.2010
02.01.2010
David29
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Dík, nevěděl jsem, jak přesně to je...
11:04:55
02.01.2010
02.01.2010
-> Risan 01.01.10 20:09:40: ano ano, četl jsem to a všiml jsem si právě toho rozdílu ve vyklizení cesty a hlavně toho že v případě červeného majáku musejí všichni vždy zastavit. Asi to bude jak říkáš určené jen pro ty delší kolony, aby se neroztrhali. Proto asi ten červený neměli pořád, ale jen ho tam občas vyměnili za ten jeden modrý. Nebylo to třeba v nějakém filmu nebo tak něco, kde by to bylo vidět v praxi?
11:01:37
02.01.2010
02.01.2010
-> Nwkt: bílá kapota ještě není takovej problém a na to aby sis moh hrát na hasiče bys musel mít o hodně výraznější červenou
11:00:33
02.01.2010
02.01.2010
-> David29: -> Syny: nemusíte ani přesně napodobovat zbarvení vozidel HZS, ale stačí když ho bude byť jen připomínat... v zákoně je to definované tak, že "nesmí být zaměnitelné se zvláštním barevným provedením..." - tzn. že to auto nemí vypadat tak, aby si ho kdejaká stará semilní babička spletla s hasičema.
A mimochodem, některý starší auta HZS který už k výjezdům nejezděj a maj je třeba ještě na záklaně na nějaký to popojíždění (u nás např. Forman Praktik, Lada Niva...) jsou stále v barvách jako PO akorát už tam nejsou ta dvě písmena ale nápis Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje.
A mimochodem, některý starší auta HZS který už k výjezdům nejezděj a maj je třeba ještě na záklaně na nějaký to popojíždění (u nás např. Forman Praktik, Lada Niva...) jsou stále v barvách jako PO akorát už tam nejsou ta dvě písmena ale nápis Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje.
23:09:39
01.01.2010
01.01.2010
Nwkt
-> Syny: Ještě si tam černou lihovkou namaluju PO a rovnou mě zastřelí
23:08:23
01.01.2010
01.01.2010
Syny
-> petr s: Treba :)
-> David29: Pochybuju, ze bys nesmel mit cerveny auto s bliejma dverma a kapotama... Ale pro jistotu to zkusim jzistit... Ale Nwkt je jednou nohou v kriminale teda
-> David29: Pochybuju, ze bys nesmel mit cerveny auto s bliejma dverma a kapotama... Ale pro jistotu to zkusim jzistit... Ale Nwkt je jednou nohou v kriminale teda
23:05:15
01.01.2010
01.01.2010
petr s
-> Syny: Třeba pomoc opilcům
23:04:48
01.01.2010
01.01.2010
David29
-> Syny: Pokud je ve vyhlášce daný, že je to červený auto s bílym pruhem, tak je to cajk... Ale jestli je to daný procentama (xy% červená, xy% bílá), mohl by být problém...
... ale to je fuk, pač by to stejně nikdo neřešil, takže váha týhle dabaty je na 0, uznávám-)
... ale to je fuk, pač by to stejně nikdo neřešil, takže váha týhle dabaty je na 0, uznávám-)
23:02:13
01.01.2010
01.01.2010
Syny
-> David29: Napodobni vozu HZS ? Tak v tom pripade at zavrou Nwktho... Ma cervenyho rapida a bilou kapotu... Mam pocit, ze HZS ma dneska trochu jiny barvy a tim, ze si na cerveny auto dam bily dvere a kapoty, tak pochybuju, ze tim napodobuju hasice... A to za na tom bude napis PO muze bejt kazdymu jedno. Muze to znamenat cokoliv - treba PakO nebo Promrdany Odpoledne. Jedinej problem by byl ten majak a ten by byl prikrytej na verejnych cestach
22:58:20
01.01.2010
01.01.2010
David29
-> Nwkt: Vyhláška se vztahuje na vozidla na pozemní komunikaci, ne na vraky mimo ni
22:55:30
01.01.2010
01.01.2010
Nwkt
-> David29: Já mam taky napodobeninu?
22:54:53
01.01.2010
01.01.2010
David29
-> Syny: Neni to náhodou napodobování barev vozů HZS? Nevim, jak přesně vyhláška definuje jejich zbarvení...
22:46:59
01.01.2010
01.01.2010
Syny
-> David29: Nechapu o cem mluvis... Co mam resit s barvou? Barva je snad jasna ne? A o vykuchanym majaku tady pises jen ty, ja ho chci funkcni...
20:09:40
01.01.2010
01.01.2010
Risan
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Kdo všechno jezdil s červenýma majákama, to bohužel nevím. Doložená jsou asi zatím jen eskortní vozidla vládních kolon, což byla ta T613 a nějaké šestnáctistovky žiguly. Předpokládám, že třeba nešlo ani tak o běžné cesty stranických a vládních činitelů, jako spíš o kolony při státních návštěvách, kde bylo třeba minimalizovat bezpečnostní rizika při přesunech. A že se to používalo právě jen při eskortě kolon. Ono jednotlivá vozidla se vždycky nějak protlučou, případně i s modrým majákem. Ale kolona, to je daleko těžší - třeba když má někoho předjíždět. Řidiči byli samozřejmě školeni pro jízdu v koloně, ale roztrhat kolonu, když se okolo motají ostatní vozidla, tomu se někdy zabránit asi nedá. Všimni si, jaký je vlastně hlavní rozdíl. Důležitá asi nebude ani tak ta přednost před modrýma majákama, jako vyhláškou přikázané chování ostatních řidičů: nejen (jakkoli) umožnit bezpečný průjezd, ale přímo uvolnit dostatečný prostor pro bezpečný a plynulý průjezd a každopádně zastavit.
16:59:55
01.01.2010
01.01.2010
-> petr s: aha, takže dnešní vojenská policie... to mi stačí, díky
13:31:04
01.01.2010
01.01.2010
petr s
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Byla to vojenská policie www.vpolomouc.army.cz/htm
/2_0.html Veřejná bezpečnost nesměla zastavovat vojenská auta
13:24:44
01.01.2010
01.01.2010
-> Nwkt: videa na youtubu mám z velké části projeté... majitel té 2107ky je osoba popsanájiž níže.
Ale když už se to v tom videu opět vyskytuje, byl by někdo schopný popsat,co to byla a k čemu sloužil (popř. komu byla podřízena - armáda/VB nebo jen FMV??) ona zmíněná TAI = tanková a automobilní ispekce??
Ale když už se to v tom videu opět vyskytuje, byl by někdo schopný popsat,co to byla a k čemu sloužil (popř. komu byla podřízena - armáda/VB nebo jen FMV??) ona zmíněná TAI = tanková a automobilní ispekce??
13:12:23
01.01.2010
01.01.2010
Nwkt
13:10:59
01.01.2010
01.01.2010
-> Risan: a jaká vozidla (tedy čí) měla ten červený maják? Byl to jen doprovod prezidenta, popř. nějakých podobně významných osobností? nebo kdo další?
12:30:31
01.01.2010
01.01.2010
Risan
No jo, no. Říká se (a třeba na tataportále i píše), že červený maják znamenal absolutní přednost v jízdě, ještě silnější než mělo "běžné" vozidlo s právem přednosti v jízdě označené červeným majákem. Debata je zde:
www.tatraportal.sk/forum/ viewtopic.php?f=8&t=.. .
Ve vyhlášce 100/1975, která tehdy přícházela v úvahu, jsem nic takového nenašel. Možná jsem špatně koukal. Zato vyhláška 99, která ji v roce 1989 (!) nahradila, už se v §35 o červeném majáku zmiňuje:
(1) Řidiči vozidel, kteří při plnění zvláštních úkolů užívají typického zvukového znamení 13) doplněného zvláštním výstražným modrým popřípadě červeným světlem14) (dále jen "vozidla s právem přednostní jízdy"), a řidiči některých vozidel Sboru národní bezpečnosti, kteří užívají zvláštního zvukového znamení zjevně odlišeného od zvukového znamení používaného na vozidlech s právem přednostní jízdy, doplněného zvláštním výstražným červeným a modrým světlem14) (dále jen "vozidla s absolutním právem předností jízdy"), nejsou povinni dodržovat ustanovení části druhé, čtvrté, šesté a sedmé; tím nejsou zproštěni povinnosti dbát potřebné opatrnosti.
(2) Ustanovení odstavce 1 platí obdobně i pro řidiče vozidel doprovázených vpředu, a jde-li o více než tři vozidla, i vzadu vozidly ozbrojených sil nebo ozbrojených sborů s právem přenostní jízdy nebo s absolutním právem přednostní jízdy. U doprovázených vozidel musí být vždy rozsvícena potkávací světla. U vozidel doprovázených vozidly s absolutním právem přednostní jízdy musí být též v činnosti zvláštní zařízení umožňující výstražnou funkci směrových světel.10)
(3) Řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné i zastavit vozidlo na takovém místě, aby jim nepřekáželo. Řidiči všech vozidel musí vozidlům s absolutním právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným uvolnit dostatečný prostor pro jejich bezpečný a plynulý průjezd a zastavit vozidlo až do jejich projetí. Do skupiny tvořené vozidly s právem přednostní jízdy nebo s absolutním právem přednostní jízdy vozidly jimi doprovázenými se řidiči ostatních vozidel nesmějí zařazovat.
www.tatraportal.sk/forum/ viewtopic.php?f=8&t=.. .
Ve vyhlášce 100/1975, která tehdy přícházela v úvahu, jsem nic takového nenašel. Možná jsem špatně koukal. Zato vyhláška 99, která ji v roce 1989 (!) nahradila, už se v §35 o červeném majáku zmiňuje:
(1) Řidiči vozidel, kteří při plnění zvláštních úkolů užívají typického zvukového znamení 13) doplněného zvláštním výstražným modrým popřípadě červeným světlem14) (dále jen "vozidla s právem přednostní jízdy"), a řidiči některých vozidel Sboru národní bezpečnosti, kteří užívají zvláštního zvukového znamení zjevně odlišeného od zvukového znamení používaného na vozidlech s právem přednostní jízdy, doplněného zvláštním výstražným červeným a modrým světlem14) (dále jen "vozidla s absolutním právem předností jízdy"), nejsou povinni dodržovat ustanovení části druhé, čtvrté, šesté a sedmé; tím nejsou zproštěni povinnosti dbát potřebné opatrnosti.
(2) Ustanovení odstavce 1 platí obdobně i pro řidiče vozidel doprovázených vpředu, a jde-li o více než tři vozidla, i vzadu vozidly ozbrojených sil nebo ozbrojených sborů s právem přenostní jízdy nebo s absolutním právem přednostní jízdy. U doprovázených vozidel musí být vždy rozsvícena potkávací světla. U vozidel doprovázených vozidly s absolutním právem přednostní jízdy musí být též v činnosti zvláštní zařízení umožňující výstražnou funkci směrových světel.10)
(3) Řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné i zastavit vozidlo na takovém místě, aby jim nepřekáželo. Řidiči všech vozidel musí vozidlům s absolutním právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným uvolnit dostatečný prostor pro jejich bezpečný a plynulý průjezd a zastavit vozidlo až do jejich projetí. Do skupiny tvořené vozidly s právem přednostní jízdy nebo s absolutním právem přednostní jízdy vozidly jimi doprovázenými se řidiči ostatních vozidel nesmějí zařazovat.
19:11:19
31.12.2009
31.12.2009
-> Karlos (WIO46): jsem zvědavej co nám k tomu řekne Risan
17:26:42
31.12.2009
31.12.2009
Karlos (WIO46)
-> Risan: -> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Jo jo, někde tady byl odkaz na tatra forum kde se to probírá, a červený maják zaručoval absolutní přednost, tj. třeba i před hasičema jedoucíma k zásahu a tak.
16:58:24
31.12.2009
31.12.2009
-> palasske 31.12.09 09:38:19: pošli to Kaprofovi na mail ať si to vytiskne v měřítku 1:1
16:57:18
31.12.2009
31.12.2009
Risan 31.12.09 10:45:56 napsal:
→ dna69 – „zde je místo pro Vaši reklamu“ :) 31.12.09
01:49:11: Kdo ví, proč ta T613 má na střeše dva majáky – červený
a modrý? Kdo ví, k čemu se používala?
-> Risan: doprovodné vozidlo hradní stráže??
→ dna69 – „zde je místo pro Vaši reklamu“ :) 31.12.09
01:49:11: Kdo ví, proč ta T613 má na střeše dva majáky – červený
a modrý? Kdo ví, k čemu se používala?
-> Risan: doprovodné vozidlo hradní stráže??
16:55:01
31.12.2009
31.12.2009
-> matoo 31.12.09 08:58:30: tak proč rovnou nepřipíšeš, kde to je?
16:54:34
31.12.2009
31.12.2009
-> Jarda: Ta Volha asi dosluhovala někde na venkově. Rok ti nepovím, já jsem jenom našel tu fotku na netu, ale bude to někdy z doby když ještě jezdili Formany a možná už první Feldy, protože má ještě značky MV začínající B 00000.
16:32:05
31.12.2009
31.12.2009
petr s
-> David29: tanková a automobilní inspekce
16:30:57
31.12.2009
31.12.2009
1560 - zrušená registrace
-> David29: mezinárodní atomový čas třeba, tady to ale bude asi něco jiného.
16:19:33
31.12.2009
31.12.2009
David29
-> palasske: TAI? Co to je?
10:55:08
31.12.2009
31.12.2009
haso
-> matoo: jo viem, hodzovo namestie pred hotelom Crown Platza
Zamítnuté přispívání mají:
- 1000MB-VB - zrušená registrace (udělil dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) ), důvod: Cizí fotky vydává za svoje.