skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Kamna na vyjetý olej
prohledat
325 příspěvků (zobrazeno 151 až 200) od 18.09.2008 do 28.04.2022, založil/a Vita ze Sudet
19:43:22
21.03.2010
21.03.2010
peta
nemám nafťáky ani nic jiného,chci si kamna vyrobit čistě na olej,jenže plánky na kamna co tu kolovali,jsou stavěné na velký výkon a zajímalo by mě,zda je možné či jestli už někdo vyzkoušel tyto kamna v nějakém měřítku zmenšit aby fungovala,nechci zbytečně nebo dokonce marně experimentovat abych to pak nevyhodil do šrotu.Díky za reakce.
20:51:29
19.03.2010
19.03.2010
peta
Hledal jsem,ale nikde jsem nic nenašel.Kdo ví ať dá prosím vědět.Díky.
13:06:15
18.03.2010
18.03.2010
jm
zdrar někdo uz to rešil preděláním naftových kamen výkon asi 5kW
20:27:16
16.03.2010
16.03.2010
peta
Zdravím včechny,chci se zeptat nemáte doma náhodou někdo kamna na olej asi tak s polovičním výkonem nebo zda nevíte kdo je má či kde se dá sehnat výkres?Mám dílnu 5x4metry a tyhle by mě tam asi upekli.Díky za reakce.
18:06:13
01.02.2010
01.02.2010
JoseA
-> Evž@: Je to "naladěno" na spotřebu zhruba 1,5L/hod. Po plném rozhoření bych řekl, že spotřeba klesne.
18:03:57
01.02.2010
01.02.2010
JoseA
-> Evž@: Náklady na výrobu jednoho kotlíku jsou cca 1500 Kč, zbytek je za práci.
17:46:47
01.02.2010
01.02.2010
Evž@
-> JoseA: kolik tak vyjde výroba toho?....a kolik oleje to tak spolkne cca?
17:36:46
01.02.2010
01.02.2010
JoseA
Tak jak topíte? My dnes nešli do práce a tak sem ráno zatopil v dílně, kde bylo -8°C (Venku -13°C) a za hodinu sem tam měl 10°C, pak jak to bylo rozhycované sem tomu ještě přidal a za další hodinu 25°C. Ale tak svařoval sem a brousil, takže sem si zapnul odsávání (ventilátor) a i tak mi bylo teplo. Kámoš mě překecal na pomoc s výrobou dalších kotlíků, tak kdyby měl někdo zájem dejte echo.
22:35:13
17.01.2010
17.01.2010
omeletka
Ti kokso, ...
normalne sa mi začínajú šúpať.
To teplo asi robí svoje.
normalne sa mi začínajú šúpať.
To teplo asi robí svoje.
22:56:09
13.01.2010
13.01.2010
omeletka
Spodná časť.
Tú prívodovú rúrku mám pod uhlom cca 45stup. Pre lahšie vyberanie je to vlastne trubka (vyťahovatelná) v trubke (ktorá je privarená k obalu).
Taktiež spodný rad dierok mám iba 31.
Trubku priem.50mm tam nemám. Namiesto nej tam mám dvierka, ale posunuté celkom dole (pod vŕtanimy otvormy). Lepšie sa to zapaluje.
Tú prívodovú rúrku mám pod uhlom cca 45stup. Pre lahšie vyberanie je to vlastne trubka (vyťahovatelná) v trubke (ktorá je privarená k obalu).
Taktiež spodný rad dierok mám iba 31.
Trubku priem.50mm tam nemám. Namiesto nej tam mám dvierka, ale posunuté celkom dole (pod vŕtanimy otvormy). Lepšie sa to zapaluje.
22:47:47
13.01.2010
13.01.2010
omeletka
Toto je ostatné s toho plánku. Vrchná časť.
Vývod na dymovod som spravil namiesto 140mm iba 130mm a spravil som do neho aj klapku.
A kedže mám priemer iba 300, tak počet dierok po obvode som zmenil z 32 na 31
Vývod na dymovod som spravil namiesto 140mm iba 130mm a spravil som do neho aj klapku.
A kedže mám priemer iba 300, tak počet dierok po obvode som zmenil z 32 na 31
22:31:03
13.01.2010
13.01.2010
omeletka
Výšku som dal iba 40mm (namiesto70), ale to je jedo koľko tam bude.
Nepuožil som priemer 330mm, lebo som zohnal nádrž priemeru 300mm!
Tieto obr. su s toho plánku.
Nepuožil som priemer 330mm, lebo som zohnal nádrž priemeru 300mm!
Tieto obr. su s toho plánku.
22:25:45
13.01.2010
13.01.2010
omeletka
-> JoseA: J
Diery priemer 5mm, počet dier 55, s toho 40dier na vonkajšej kružnici 220mm a 15 dier na vnútornej kružnici 190mm.
Kachle mám spravené s tlakovej nádrže priemeru 300mm a hrúbka steny 4mm (aj víko z 4mm).
Ved ten plánek som mal od teba!
Tie plánky tu kolujú tri rôzne.
Najlepší sa mi pozdával tento.
Diery priemer 5mm, počet dier 55, s toho 40dier na vonkajšej kružnici 220mm a 15 dier na vnútornej kružnici 190mm.
Kachle mám spravené s tlakovej nádrže priemeru 300mm a hrúbka steny 4mm (aj víko z 4mm).
Ved ten plánek som mal od teba!
Tie plánky tu kolujú tri rôzne.
Najlepší sa mi pozdával tento.
23:23:24
12.01.2010
12.01.2010
JoseA
-> omeletka: Jaký máš poloměr těch dír ve víku? Já ho udělal podle plánku 110, což je dost těsné kolem trubky 180, podle fotek bych řekl, žes to udělal trochu větším poloměrem.
15:07:30
12.01.2010
12.01.2010
HavajskejBubeník
Hm líběj se mi kamínka, asi napíšu ježíškovy o nerezové plechy a hned bude kam lít sajrajt z motoru
01:03:02
12.01.2010
12.01.2010
omeletka
Raz som kúril malým plameňom. Kachle to zasadzovalo.
Na druhý deň som zakúril bez vyčistenia a kúril som naplno.
Vačšia časť sadzý vyletel von komínom a niečo ostalo vovnútry.
To medzikružie pekne očistilo-vypálilo samo.
Len nesmi mať suseda vonku zavesené oprané prádlo.
Na druhý deň som zakúril bez vyčistenia a kúril som naplno.
Vačšia časť sadzý vyletel von komínom a niečo ostalo vovnútry.
To medzikružie pekne očistilo-vypálilo samo.
Len nesmi mať suseda vonku zavesené oprané prádlo.
00:53:15
12.01.2010
12.01.2010
omeletka
Pri slabom ohni (málo vzduchu) sa dokáže za jedno poobedie nachytať 10-15mm sadzí z vnútornej strany kachiel, taktiež to zasviný kom. rúru a komím, čo zníži ťah komína.
00:49:05
12.01.2010
12.01.2010
omeletka
A takto to vyzerá, keď to zanáša sadzamy.
Sadze sú lahko odstranitekné.
Na tom víku je časť očistená.
Sadze sú lahko odstranitekné.
Na tom víku je časť očistená.
00:34:28
12.01.2010
12.01.2010
omeletka
Na tom medzikruží je normakne vidno, akokeby sa s tej rure odlupovali malé šupinky kovu ( s predhiatia ).
Neviem si predstaviť, kolko by to vydržalo, keby to bolo s tenkeho plechu.
Neviem si predstaviť, kolko by to vydržalo, keby to bolo s tenkeho plechu.
00:30:42
12.01.2010
12.01.2010
omeletka
Keď to horí naplno, tak to vôbec nesadzuje. Čisté horenie.
Viď. medzikružie.
Ale jasneže dole v miske po dohorený nejaký ten vyhorený bordel ostane.
Viď. medzikružie.
Ale jasneže dole v miske po dohorený nejaký ten vyhorený bordel ostane.
00:21:40
12.01.2010
12.01.2010
omeletka
Pri takomto pootvorený dvierok to horí najideálnejšie, avšak chytá sa malá sadzy po hrane pri dvierkach.
Podľa mňa to má nerovnomerný prísun vzduchu po obvode.
Takže to chce spraviť nasledovné:
skúsim ten spodný rad dier zvačšiť na 10mm a spravím po obvode taký posuvný priliehavý prstenec, v ktorom budu dierky 3mm do boku rozširujúce sa na 10mm.
Tak, aby sa dalo prstencom pootáčať a pridávať rovnomerne po obvode vzduch.
Podľa mňa to má nerovnomerný prísun vzduchu po obvode.
Takže to chce spraviť nasledovné:
skúsim ten spodný rad dier zvačšiť na 10mm a spravím po obvode taký posuvný priliehavý prstenec, v ktorom budu dierky 3mm do boku rozširujúce sa na 10mm.
Tak, aby sa dalo prstencom pootáčať a pridávať rovnomerne po obvode vzduch.
00:11:16
12.01.2010
12.01.2010
omeletka
-> JoseA: Moja miska má priemer 290mm a výšku 25mm a je spravená z 2mm Antikory. Vysoká miska asi nebude moc dobrá. Taktiež nieje dobrá miska, s velkým priemerom a tenkým dnom, lebo sa to dno misky strašne po prehriatý vlný. Tenké dno misky má iba jednu výhodu, a to že sa rozohreje o niečo skôr ako to hrubšie.
Druhú misku som spravil 150mm a výšku 25mm. Dno je z 5mm 11523 a bok z 2mm Antikory. Teraz tam mám obidve misky, lebo dno kotlíka je polgulaté a malá miska by bola bez tej velkej asi moc nízko.
Ja mám odspodku do kachlý spravenú 3mm dierku, aby som vedel, keď mi pretečie miska. Začne to kapkať do záchytnej misky pod kachlami. Pretieklo mi to iba zopár krát, dokial som nevylaboroval správnu rýchlosť tečenia oleja.
Najprv som používal iba hydraulický olej, potom som ho zmiežal s motorovým, a teraz som dával motorový a prevodový, ale už sa tomu nejak moc nechcelo tiecť cez hadičku 8mm. Takže som to naspeť pririedil s hydraulickým (veď do mám ešte cca 300lit. )
Spotrebu potvrdzujem cca. 1,5-2lit/hod.
To horné medzikružie je naschval s hrubého materialu, aby ho oheň ľahko neprepálil. Ja ho mám z 6mm.
Robil som to podľa toho tvojho plánku, čo si mi poslal.
-vo víku dva rady dier 5mm
-pri spodku dva rady dier 5mm
-v strede dva rady dier 4mm
-zvislý stĺpec z dier 3mm
-na komínovú rúru 130mm(nie 140) s klapkou.
A ten zvislý stĺpec dierok je tam zrejme na kontrolu výšky plameňa. Keď je vydno plameň v dierkach nad medzkružím, vtedy horý najlepšie a minimálne sadzuje.
Kotlík mám spravený podla toho nákresu, ibaže ja som si tam spravil na lahšie zapaľovanie dvierka (dosť presne priliehajúce).
Zapalovanie: kachle studené, zakúrim a dvierka nechám úplne zavreté, kom. klapka je otvorená naplno.
Ale keď sa začnú kachle ohrievať, tak dvierka musím kúsok pootvoriť, aby to nedymilo a ešte lepšie a rýchlejšie sa to rozhorelo.
Avšak keď zakurujem nemôžem nechať dvierka pootvorená, pokial sa to nerozhorí, lebo by to taktiež cez víko dymilo.
Ešte som to stále nenatrel, :-) veď farba nehreje.
Druhú misku som spravil 150mm a výšku 25mm. Dno je z 5mm 11523 a bok z 2mm Antikory. Teraz tam mám obidve misky, lebo dno kotlíka je polgulaté a malá miska by bola bez tej velkej asi moc nízko.
Ja mám odspodku do kachlý spravenú 3mm dierku, aby som vedel, keď mi pretečie miska. Začne to kapkať do záchytnej misky pod kachlami. Pretieklo mi to iba zopár krát, dokial som nevylaboroval správnu rýchlosť tečenia oleja.
Najprv som používal iba hydraulický olej, potom som ho zmiežal s motorovým, a teraz som dával motorový a prevodový, ale už sa tomu nejak moc nechcelo tiecť cez hadičku 8mm. Takže som to naspeť pririedil s hydraulickým (veď do mám ešte cca 300lit. )
Spotrebu potvrdzujem cca. 1,5-2lit/hod.
To horné medzikružie je naschval s hrubého materialu, aby ho oheň ľahko neprepálil. Ja ho mám z 6mm.
Robil som to podľa toho tvojho plánku, čo si mi poslal.
-vo víku dva rady dier 5mm
-pri spodku dva rady dier 5mm
-v strede dva rady dier 4mm
-zvislý stĺpec z dier 3mm
-na komínovú rúru 130mm(nie 140) s klapkou.
A ten zvislý stĺpec dierok je tam zrejme na kontrolu výšky plameňa. Keď je vydno plameň v dierkach nad medzkružím, vtedy horý najlepšie a minimálne sadzuje.
Kotlík mám spravený podla toho nákresu, ibaže ja som si tam spravil na lahšie zapaľovanie dvierka (dosť presne priliehajúce).
Zapalovanie: kachle studené, zakúrim a dvierka nechám úplne zavreté, kom. klapka je otvorená naplno.
Ale keď sa začnú kachle ohrievať, tak dvierka musím kúsok pootvoriť, aby to nedymilo a ešte lepšie a rýchlejšie sa to rozhorelo.
Avšak keď zakurujem nemôžem nechať dvierka pootvorená, pokial sa to nerozhorí, lebo by to taktiež cez víko dymilo.
Ešte som to stále nenatrel, :-) veď farba nehreje.
23:14:31
10.01.2010
10.01.2010
JoseA
-> omeletka: Kotlík mám válcový a v tom hranatou misku 200x200mm, vysokou 100mm, větši se tam nevejde nebo by nešla vytáhnout přes trubky na přívod paliva a zapálení. Tu misku mám z plechu 3mm, na poslední model sem do ní ještě vevařil šikmé boky, aby mohl hořet při menší průtoku olej na menší ploše. Žádný vliv to ale velice nemělo, pořád je nutné topit prakticky naplno, aby hořely i ty výpary ve vrchní části kotle, když utáhnu přítok, hoří jenom spodek a sazuje to. Trochu sem laboroval s dírama, napřed převrtával na větší, pak zase ucpával a zavařoval a tak dokola. Momentálně mi připadá ideální, hycuje to super spotřeba je asi kolem 1,5 litru na hodinu, ale za dvě hodiny plného výkonu vytopím dílnu 6x8 metru z nuly na dvacet stupňů, možná i dřív, protože už než to dosáhne plného výkonu tam je 10°C a za další půl hodinu plného 20°C. Ovšem než se to rozhoří je docela nepříjemné, hodně to kouří a po těch úpravách se tomu právě na start nechce. Tak bych chtěl ještě udělat tu misku možná nižší, jestli ty stěny tomu trochu nevadí (zase je to lepší proti přetečení oleje) a udělat ji ze dvojky plechu. Taky ještě na dno misky dovařit nějaké 1cm podložky, aby se dřív prohřála i odspodu. Nevím jestli by bylo třeba vhodné udělat i to mezikruží nahoře ze slabšího matroše, mám to ze 4mm, protože v plánku bylo psané silnostěnná trubka. Jak vysokou máš ty tu misku? Podle kterého si to dělal plánku? Já třeba v tom víku jednu řadu dír zavařil a hycuje to víc, vrchní díry převrtal na 5mm z původních 4 a spodní zase pár zavařil. Ty svislé díry sem nakonec taky zavařil, zkoušel sem je zacpat šroubkama a nemělo to žádný vliv, spíš to bez nich trochu víc hořelo
22:44:27
10.01.2010
10.01.2010
omeletka
Moja skúsenosť.
Je pravda, že keď horí v kamnech naplno, tak to sadzuje minimálne.
Ono to má nevýhodu, že k dokonalemu spalovaniu oleja tam musí byť dostatočná teplota a tomu primeraný prísun vzduchu. Tak sú zrejme navrhnuté.
Najprv som mal misku ohniska 290mm a teraz mám 150mm.
Pri miske 290mm to malo vacsiu výhrevnosť a sadzovalo to minimálne oproti 150mm. Pri 290mm, keď sa kachle postupne rozohrievajú musím trocha pootvoriť spodné dvierka, lebo inak to má snahu dimiť do miestnosti ( tie plamene sa tlačia von zo všetkých dier ).
Po pootvorený spodných dvierok to dostene potrebný prísun vzduchu a horí to ako šialené. Ibaže onedlho sa k tomu nedá ani priblížiť.
Keď tomu chcem ubrať, tak privriem spodne dvierka a súčastne musím privrieť aj komínovú klapku 1/2 ( keby som privrel iba dvierka, alebo iba klapku tak to bude dimiť do miestnosti). A jasneže privrieť aj prívod oleja.
Teraz skúšam misku ohniska 150mm. Komínová klapka musí byť stále otvorená naplno. Keď ju privrem, snažím sa znížiť ťah komína a znemšiť ohnisko (nižšia teplota=horšie spalovanie), tak to brutálne zanáša kachle a aj komín.
Pri miske 150mm to aj tak sadzuje viacej ako pri 290mm.
Je pravda, že keď horí v kamnech naplno, tak to sadzuje minimálne.
Ono to má nevýhodu, že k dokonalemu spalovaniu oleja tam musí byť dostatočná teplota a tomu primeraný prísun vzduchu. Tak sú zrejme navrhnuté.
Najprv som mal misku ohniska 290mm a teraz mám 150mm.
Pri miske 290mm to malo vacsiu výhrevnosť a sadzovalo to minimálne oproti 150mm. Pri 290mm, keď sa kachle postupne rozohrievajú musím trocha pootvoriť spodné dvierka, lebo inak to má snahu dimiť do miestnosti ( tie plamene sa tlačia von zo všetkých dier ).
Po pootvorený spodných dvierok to dostene potrebný prísun vzduchu a horí to ako šialené. Ibaže onedlho sa k tomu nedá ani priblížiť.
Keď tomu chcem ubrať, tak privriem spodne dvierka a súčastne musím privrieť aj komínovú klapku 1/2 ( keby som privrel iba dvierka, alebo iba klapku tak to bude dimiť do miestnosti). A jasneže privrieť aj prívod oleja.
Teraz skúšam misku ohniska 150mm. Komínová klapka musí byť stále otvorená naplno. Keď ju privrem, snažím sa znížiť ťah komína a znemšiť ohnisko (nižšia teplota=horšie spalovanie), tak to brutálne zanáša kachle a aj komín.
Pri miske 150mm to aj tak sadzuje viacej ako pri 290mm.
15:01:07
06.01.2010
06.01.2010
jm
Zdar
co na tu regulaci oleje přidělat čerpadlo co má starý naftový bufík(12 nebo 24V),tam je i malá regulace otáček,zkoušel to někdo?Originály tam něco takového mají i s přepadem pro případ ucpání trubičky.
co na tu regulaci oleje přidělat čerpadlo co má starý naftový bufík(12 nebo 24V),tam je i malá regulace otáček,zkoušel to někdo?Originály tam něco takového mají i s přepadem pro případ ucpání trubičky.
14:26:40
31.12.2009
31.12.2009
JoseA
Tak jak vám to topí? Já sem převrtal horní díry na průměr 5mm a je to výkonější. Jenom ta regulace mě trochu trápí. Kotlík jede skvěle na plný výkon, kdy je dostatečný přítok oleje, dílnu vytopí za hodinu plného provozu dobře o 10°C. Jenže po dalších dvou hodinách tam mám 30°C a to už jaksi musím větrat nebo zastavit kotlík. Pokud totiž přivřu přívod oleje, tak to sice hoří, ale ve vrchní části kotlíku už asi není dostatek par z oleje, takže tam to nehoří a zanáší se, a taky to při malém přítoku kouří z komína. Ale předpokládám, že ten kotlík je navržený, především počtem a průměrem dír ale taky objemem na určitý výkon, takže ta regulace tam bude asi problémová.
07:17:03
31.12.2009
31.12.2009
Britt
Ahoj všem, zkoušel jste někdo navařit na vnější plášť trubky nebo L profily jako výměníky tepla? Nechce se mi používat ventilátor kvůli prachu, hlučnosti, el. energii....
19:31:07
19.12.2009
19.12.2009
lakatosdezo
mám dotaz na spolehlivost kamen postavených z plánku který tady koloval.
ja potřebuji topit (přitápět) non-stop, jakou máte zkušenost s funkčností, než se musí kamna čistit.
Já už jsem jedny kamna postavil , ale několikrát jsem je předělával, nepodařílo se mi to zprovoznit tak aby byly úplně žhavé. a další zádrhel , přívodní trubička se mi po denním provozu ucpe.!! což je na provoz velmi špatné. mám k dispozici převážně převodový olej.
popřípade jake jste delali upravy.?
Dočetl jsem se z příspěvku "JoseA" že vývod zmenšil na prum 132 - co ja chci udělat, má smysl u techto kamen udělat přisávání falašného vzduchu za komínovou klapkou.?
Ví někdo z vás o matematickém propočtu nebo pomeru parametrů kotle - průměr-výška-součet děr dolních-součet děr středních-součet děr horních-průměr přepážky(cilindru)-průměr odtahu.?
100% to má nějakou vzájemnost, jak zatím nemůžu nikde zjistit jakou.
někdo podobné kamna vyrábí na kšeft, poznáte je lehce, dolní dno je z trojúhelníkového plechu - roh trojúhelníku je vzdy noha, kamarád je má v práci 2 kusy - první kamna fungují a druhé nechtějí hořet, teď je otázka proč, jsou naprosto stejné včetně odtahů, hoří v nich stejný olej, jsou umístěny 6 m od sebe, ale jedny nehoří.!!!
ja potřebuji topit (přitápět) non-stop, jakou máte zkušenost s funkčností, než se musí kamna čistit.
Já už jsem jedny kamna postavil , ale několikrát jsem je předělával, nepodařílo se mi to zprovoznit tak aby byly úplně žhavé. a další zádrhel , přívodní trubička se mi po denním provozu ucpe.!! což je na provoz velmi špatné. mám k dispozici převážně převodový olej.
popřípade jake jste delali upravy.?
Dočetl jsem se z příspěvku "JoseA" že vývod zmenšil na prum 132 - co ja chci udělat, má smysl u techto kamen udělat přisávání falašného vzduchu za komínovou klapkou.?
Ví někdo z vás o matematickém propočtu nebo pomeru parametrů kotle - průměr-výška-součet děr dolních-součet děr středních-součet děr horních-průměr přepážky(cilindru)-průměr odtahu.?
100% to má nějakou vzájemnost, jak zatím nemůžu nikde zjistit jakou.
někdo podobné kamna vyrábí na kšeft, poznáte je lehce, dolní dno je z trojúhelníkového plechu - roh trojúhelníku je vzdy noha, kamarád je má v práci 2 kusy - první kamna fungují a druhé nechtějí hořet, teď je otázka proč, jsou naprosto stejné včetně odtahů, hoří v nich stejný olej, jsou umístěny 6 m od sebe, ale jedny nehoří.!!!
18:00:47
19.11.2009
19.11.2009
omeletka
-> jm:
Keď to zapalujem, tak tam necham kvapkať olej cca 10min, šprtnem tam do misky cca 0,5dcl benzinu (čo som mal špinavý, keď som niečo umýval), zrolujem si novinový papier, zapálim ho a s tým zapálim cez dvierka v kachlách olej s benzinom. Rozhorí sa to bleskovo a o chvílku kolená chytajú farbu a hrmocú ak dvierka z vonku na komíne ! Potom tomu priškrtím komínú klapku, aby som sa tam negriloval, nech to tak divoko nehorí. Poprípade aj privrem prítok oleja.
Ale ešte viacej sa to rozčervenilo, keď som mal kachle priamo pri komíne, som myslel, že sa mi roztečie komínová rúra. A nedalo sa k tomu ani priblížiť.
Kedže mi kachle zavadzali pri komíne, tak som ich presunul za roh a spravil som taký kľukatý dimovod z rúr.
Ťah to má stále postačujúci.
Keď to zapalujem, tak tam necham kvapkať olej cca 10min, šprtnem tam do misky cca 0,5dcl benzinu (čo som mal špinavý, keď som niečo umýval), zrolujem si novinový papier, zapálim ho a s tým zapálim cez dvierka v kachlách olej s benzinom. Rozhorí sa to bleskovo a o chvílku kolená chytajú farbu a hrmocú ak dvierka z vonku na komíne ! Potom tomu priškrtím komínú klapku, aby som sa tam negriloval, nech to tak divoko nehorí. Poprípade aj privrem prítok oleja.
Ale ešte viacej sa to rozčervenilo, keď som mal kachle priamo pri komíne, som myslel, že sa mi roztečie komínová rúra. A nedalo sa k tomu ani priblížiť.
Kedže mi kachle zavadzali pri komíne, tak som ich presunul za roh a spravil som taký kľukatý dimovod z rúr.
Ťah to má stále postačujúci.
17:33:57
19.11.2009
19.11.2009
omeletka
-> jm:
A tu rúrku na prívod oleja som nedal vodorovne, ale zošikma asi 45stupnov. Je to vlastne rurka v rurke so škodovkovím ventilom, ktorí je na regulovanie najlepší. Mám ho otvorený cca na polovicu. To v pohode stačí.
A tu rúrku na prívod oleja som nedal vodorovne, ale zošikma asi 45stupnov. Je to vlastne rurka v rurke so škodovkovím ventilom, ktorí je na regulovanie najlepší. Mám ho otvorený cca na polovicu. To v pohode stačí.
17:31:58
19.11.2009
19.11.2009
omeletka
-> jm:
Taktiež je výhodnejšie mať vyvložkovaný komín, aby si bržal teplotu, vtedy má podstatne lepší ťah. S tohoto som to robil ja.
Taktiež je výhodnejšie mať vyvložkovaný komín, aby si bržal teplotu, vtedy má podstatne lepší ťah. S tohoto som to robil ja.
17:30:13
19.11.2009
19.11.2009
omeletka
-> jm: jm 17.11.09 20:29:21 napsal:
Zdar jak máš vysoký komín a průměr kouřovodu ? Já mám 140mm a jenom to hoří plamenem nechce se to pořádně rozjet natož takle rožhavit to vypadá že to zachvíli odkápne.Díky jm.
Neviem, kolko má ten môj komín na výšku, ale približne, toľko,koľko je od podlahy po strop je aj od otropu po vrch komína. A podstatne je, aby to bolo aspom kúsak nad štít blízkej strechy, aby komín dobre ťahal.
Ja to mám spravené podľa plánku od JoseA, ktorému ďakujem.
uloz.to/1118668/kotlk291. pdf .
Kominovu ruru mam 130mm s klapkou a komínovod 140mm vyvložkovaný a zateplený.
Zdar jak máš vysoký komín a průměr kouřovodu ? Já mám 140mm a jenom to hoří plamenem nechce se to pořádně rozjet natož takle rožhavit to vypadá že to zachvíli odkápne.Díky jm.
Neviem, kolko má ten môj komín na výšku, ale približne, toľko,koľko je od podlahy po strop je aj od otropu po vrch komína. A podstatne je, aby to bolo aspom kúsak nad štít blízkej strechy, aby komín dobre ťahal.
Ja to mám spravené podľa plánku od JoseA, ktorému ďakujem.
uloz.to/1118668/kotlk291. pdf .
Kominovu ruru mam 130mm s klapkou a komínovod 140mm vyvložkovaný a zateplený.
20:29:21
17.11.2009
17.11.2009
jm
ZDRAVÍM
Chci ještě jednou poprosit zda-li nemá někdo výkres na kamna Mars?(dole válec jako zásobník asi 60cm v průměru a od něj nahoru hubený sloup průměr asi 30cm a výška 1,5m) Nebo kdo je má, naměří rozměry?
Moc díky!!!!
Chci ještě jednou poprosit zda-li nemá někdo výkres na kamna Mars?(dole válec jako zásobník asi 60cm v průměru a od něj nahoru hubený sloup průměr asi 30cm a výška 1,5m) Nebo kdo je má, naměří rozměry?
Moc díky!!!!
23:59:04
11.11.2009
11.11.2009
Borllent
225402246 -ICQ
23:55:43
11.11.2009
11.11.2009
Borllent
Tady máte ještě jeden planek, ja si kamna postavil ale udelal jsem je jako kvadr a ne jako válec a porad mi to nejede a nejede si myslim že chyba je na me strane jelikož když jsou hranaté tak to spatně přisává vzduch, jestli tyhle kamna nekdo pouzívá a fungujou mu tak jak maji, a je ochoten se semnou nejak podelit o skusenost urcite se ozvete muzete i na ICQ, byl bych radsi kdyby mi nekdo poradil jak udelat kamna ktere maji tak okolo 5KW myslim ze jestli se mi nekdy povede rozject tyhle tak tam chcipnu vedrem.
09:23:54
10.11.2009
10.11.2009
jm
Zdar nemá někdo výkres na kamna Mars ? Nebo kdo je má, naměří rozměry
Moc děkuji.
Moc děkuji.
01:50:20
03.11.2009
03.11.2009
omeletka
Nieje problém to rozžíhať do červena (plech 4mm)
Výhrevnosť to má brutálnu. Veľká výhoda je tam komínová klapka, bez ktorej to bolo pre mňa dosť ťažko regulovatelné.
Výhrevnosť to má brutálnu. Veľká výhoda je tam komínová klapka, bez ktorej to bolo pre mňa dosť ťažko regulovatelné.
01:46:40
03.11.2009
03.11.2009
omeletka
Tuna ešte chýbaly navŕtať (vo zvislom stlpci) dierky po vrch.
Už sú tam navŕtané.
Už sú tam navŕtané.
01:45:29
03.11.2009
03.11.2009
omeletka
Ja som tie kachle spravil zo starej tlakovej nádrže a fungujú perfektne.
13:29:33
02.10.2009
02.10.2009
ludakost
No už jsem dokonal ten naplňovací sistím s těma nakloněnejma rovinama , vyrobil jsem mysku do které ten olej podtlakem vtéká z nádržky , pozor nádržka musí bít dokonale těsná, jináč olej bude protejkat a stane se kalamita.
19:07:02
18.09.2009
18.09.2009
Borin - Král tuzerů
-> jm: A co stojí tahle sranda ???
12:30:15
18.09.2009
18.09.2009
jm
Zdar mam tento systém doporučiji všem co chtějí v dílně něco udělat a né
štelovat jen kamna odkaz na totok je www.edisgas.com/
topím vyj.fritákem
štelovat jen kamna odkaz na totok je www.edisgas.com/
topím vyj.fritákem
01:05:35
25.08.2009
25.08.2009
JoseA
-> ludakost: Moc ten systém nechápu? Ten malý otvor je předpokládám k tomu, aby při nízkém výkonu nehořelo malé množství oleje na velké ploše? Já to vyřešil vevařením plechů šikmo na ohnište (krabičku kde hoří olej) a tím pádem při malé přítoku hoří olej jenom v úzkém ploše a docílilo se tím nižší kouřivosti i při nízkém výkonu. Kamarád s tím ještě pořád laboruje, vymyslel přítok zespodu s vyrovnávací nádržkou, aby byla pořád stejná hladina oleje, pak odnímatelnou spodní část k lehčímu čištění a teď zkouší výměník z měděných trubek. Já už na to nemám vůbec čas, ale možná to pak doma upravím, zůstaly mi ještě dva.
08:58:22
24.08.2009
24.08.2009
CHIP
Kdyby nekdo chtel, tak na garazi mam jedny naftovy kamna, necham je tomu kdo si prijede. A jako bonus, take zdarma .. pridam jeste par litru vyjeteho oleje.
22:50:16
21.08.2009
21.08.2009
Borin - Král tuzerů
-> ludakost: Vypadá to divně...
17:42:49
21.08.2009
21.08.2009
ludakost
Ještě k tomu musím přivařit trubičku