Nazdar hoši, zneužiju vás tady na průzkum. Po 15ti letech od posledního upgradu svýho XC MTB kola sem se rozhodl pro novej stroj. I když sem od tý doby moc nenajezdil (řetěz sem měnil 4 roky zpátky i s kazetou a převodníkem než se jelo do Krkonoš) Tak že i ty SLX brzdy, Fulcrum kola a Sram X.7 řazení jsou téměř nový... Jenže dost věcí se od tý doby změnilo, tak že sem trošku out. Zajímá mě co jste si pořídili, jak jste spokojený nebo co by jste zvolili jinak. Teď na ježdění do práce, kombinace les/cyklostezka, ale třeba mě to zase chytne, na nějaký traily v okolí nebo i delší výjezdy. Moje výška 195, váha 90, tak že není potřeba nic brutálního, ale počitám s 29" kolama. Původní představa jen něco levnýho na ježdění do práce, případně využití brzd a řazení z mýho kola k upgradu levný plečky za max 20 tisic nevim jestli je správná cesta vzhledem ke kompatibilite s novým strojem. Klidně půjdu přes třicet aby za něco stála vidle. Otázka je pro mě jaké zvolit převody, u 29" je asi trojplacka vpředu pasé, ale obrovskej pastorek vzadu se mi taky nelíbí. Tak pokud mi poskytnete svoje postřehy budu rád. Kamarád mě ještě navrhuje gravel, ale jelikož mě občas bolí krcní páteř, moc si to nedovedu představit, mtb má přeci jen přímějsi posez, ale zkusim někde vyzkoušet, ale těžko asi porovnám odpovídající velikosti.