Přesunuto z tématu
Ford - zkusenosti...
-> palinator: Tehdy byl děda, babička a tři děti. Oba učitelský platy. A v podstatě mi řekl, že ty peníze ušetřený na trabanta v podstatě tehdy nebylo za co utratit, pokud člověk nechtěl nějaký vymoženosti (na tu dobu, samozřejmě) k běžnému životu nepotřebné. Cestovat se nemohlo, na dovolenou na chalupu, vybavení domu bylo v podstatě věčné, jídlo se pěstovalo a chovalo. I tak šetřili mnoho let a když se zapisovali do pořadníku, měli vypočítáno, že za ten rok a půl stihnou došetřit i ten zbytek peněz. Trabant na ně nakonec vyšel o pár měsíců dřív a byli z toho v pejru, protože to neměli čím zaplatit. Nakonec to skončilo tak, že vybrali doma veškerou hotovost a dětem rozbili prasátka,aby jim nepropadlo pořadový číslo.
Já za sebe asi můžu říct to, že z platu, který odpovídá českému medianu, jsem za dva roky našetřil na motorku za 60 tisíc a ještě sem ty peníze v ruce dva dny převaloval, jestli mi nebudou chybět. Protože se může podělat boiler, kotel atd. Když to vezmu kolem a kolem, tak ta studie nezohledňovala mimořádný výdaje, který prostě přijít můžou. Takže člověk celej rok šetří na "kupičce auto", pak praskne vodovodní trubka v domě/bytě a může začít znova...
edit: A s tou otázkou priorit musím souhlasit, pokud někdo má co chvíli novej telefon, PC, platí si netflix a podobný kraviny, tak pak chápu, že na to auto nemá. Ale já při tom všem jezdím v ohnilý Felicii, opravuju místo vyhazuju a někteří zdejší členové potvrdí, že nevyhazuju peníze za blbosti. Třeba když mi volají a já to neberu, protože můj telefon už několik let nehraje, pouze vibruje.
edit 2: A to tehdy dostali modrýho kombíka místo světlý limuzíny. Byla to sranda to poslouchat.