Dokud je zima a nedá se nic dělat, tak jsem si pro srandu koupil stmívačku kuklu (nějaký levnější Proteco - když mě to nepůjde a nebude bavit tak jí někomu nadělim) a balík dvojek rutilek (větší neměli

). V garáži jsem po původním majiteli našel trafo a dal jsem se do díla. Našel jsem starou vidlici od horskýho kola a nějaký odřezky z vinglů a začal jsem lepit. První problém byl, že jsem nechápal jak na tom stroji nastavit proud, protože tam nešlo vidět ukazatel. Prostým točením kolečkem se toho viditelně nic moc nedělo. To jsem odhalil až potom, co jsem rozdělal svářečku a viděl, že ta šroubovice co posouvá jádrem do trafa je docela dlouhá. Narovnal jsem ukazatel a při troše štěstí už jde rozeznat, co je tam nastavený. Hlavní pokrok byl, když ta dvojka elektroda vydržela svařovat delší dobu, než asi 10 vteřin
První záblesk se stmívačkou byl taky legrační. Jelikož to trafo jsem našel a nikdy ho neviděl v provozu, nevěděl jsem, jestli mi nepřichystá nějakou kulišárnu. A protože mám zároveň respekt k současný elektrice v baráku, kde mi vždycky trvá najít závada (keramický pojistky a 2 rozvaděče), měl jsem z prvního škrtnutí strach. Projevilo se to tak, že jak jsem škrnul, viděl jiskru, zvuk prsknutí a najednou tma (kukla zafungovala správně), lek jsem se, že jsem vyrazil pojistky.

Tenhle pocit mě svíral ještě hodně elektrod.
Ale oblouk se mi jakš takš držet dařilo, na tom malým průměru je naprd, že člověk musí jet hodně nízko nad materiálem, tak tam neni moc prostor pro odchylky. Na zvuku jsem asi dokázal poznat, jestli jsem blízko nebo vysoko. Občas mi to mělo tendenci zhasínat a znova zapalovat, ačkoliv mi nepřišlo, že jsem vysoko.
Největší problém mám asi v neschopnosti parametrizovat: nevim, jaká síla elektrody je potřeba pro určitej účel, nevim, co je vlastností trafa + elektrody a co je levejma rukama, dost dobře nevim, co mám při svařování sledovat - jestli přidat, ubrat na proudu a hlavně jsem teď neměl materiál, na kterým to pořádně zkoušet. Ty krátký odřezky byly dobrý tak na nějaký kraťoučký svary natupo, koutový, rohový. Ale musim sehnat nějakej dlouhej plocháč, na kterým bych se právě naučil, jak má vůbec správně ta housenka vypadat.
Co jsem se díval na net, tak každej to dělá jinak. Jinej pohyb elektrodou, jinej úhel... a hlavně každej o tom druhým říká, že to má hnusný.