briketovaci lis

prohledat
121 příspěvků (zobrazeno 51 až 100) od 06.12.2011 do 12.12.2011, založil/a baal
řadit dle data
19:27:15
07.12.2011
StepaNoFUN
-> Sejki: To spínání oběhovýho čerpadla by asi u kotle na tuhý paliva nebylo úplně ideální. Protože při nulovým odběru tepla by to těžko ustál... To elektrokotel se prostě vypne a nebude dodávat teplo...

Edit: U toho elektrokotle je tahle regulace nikoli nutnost, ale komfort. Třeba plyn doma máme start - stop a je to znát. Chvíli máš teplý radiátory a jak se to vypne, tak pocit tepelný pohody jde do pr...
upraveno 1x, naposled 07.12.2011 19:31:09
19:22:03
07.12.2011
Sejki - zrušená registrace
Stepan FUN 07.12.11 19:16:26 napsal:

→ Tuner#2: Pomůže. Protože kotel máš roztopenej a

regulace je plynulá, tudíž ten kotel má možnost reagovat na to vlastní

regulací (vypnutí ventilátoru, uzavření klapky pro přívod vzduchu) a ne

systémem start – stop. Pokud bys u natopenýho kotle najednou udělal stop,

jeho teplota poletí okamžitě nahoru. Ale pokud to bude postupně, tak se

(samozřejmě do určitý míry) dokáže sám uregulovat a jeho teplotu

udržíš v rozumnejch mezích. Samozřejmě, že ten kotel si sám nezatopí.

Ale počítá se s tím, že bude topit nonstop. To znamená že k němu

někdo jednou za čas (třeba u nás 1× za cca 6 hodin v provozu, 8–10

hodin v útlumu) dojde. Takže třeba to co mám teď doma je nastavený tak,

že kotel drží teplotu mezi cca 70–100°C a při teplotě +10°C mi jde

trvale celej den do baráku střední teplota vody (průměr mezi teplou a

zpátečkou) cca 35°C. Pokud by venkovní teplota poklesla např na –5°C,

byla by ta teplota cca 45°C. Trvale. A to stíhá dohřejvat tepelný ztráty

baráku.

Už jsi to pochopil, nebo se to mám pokusit rozvýdst víc?

u nas to funguje asi tak, kotel natopi na 80 a udrzuje, vnitrni termostat udrzuje stalou teplotu v baraku tim ze zapina a vypina obehove cerpadlo no a venkovni cidlo funguje tak ze ovlada ctyrcestnej ventil kterej pousti do radiatoru teplou vodu podle toho jaka je venku zima, takze kdyz je +10 stupnu do radiatoru jde treba jen 35 stupnu a kdyz je -10 tak tam jde 50 stupnu....
19:16:26
07.12.2011
StepaNoFUN
-> Tuner#2: Pomůže. Protože kotel máš roztopenej a regulace je plynulá, tudíž ten kotel má možnost reagovat na to vlastní regulací (vypnutí ventilátoru, uzavření klapky pro přívod vzduchu) a ne systémem start - stop. Pokud bys u natopenýho kotle najednou udělal stop, jeho teplota poletí okamžitě nahoru. Ale pokud to bude postupně, tak se (samozřejmě do určitý míry) dokáže sám uregulovat a jeho teplotu udržíš v rozumnejch mezích. Samozřejmě, že ten kotel si sám nezatopí. Ale počítá se s tím, že bude topit nonstop. To znamená že k němu někdo jednou za čas (třeba u nás 1x za cca 6 hodin v provozu, 8-10 hodin v útlumu) dojde. Takže třeba to co mám teď doma je nastavený tak, že kotel drží teplotu mezi cca 70-100°C a při teplotě +10°C mi jde trvale celej den do baráku střední teplota vody (průměr mezi teplou a zpátečkou) cca 35°C. Pokud by venkovní teplota poklesla např na -5°C, byla by ta teplota cca 45°C. Trvale. A to stíhá dohřejvat tepelný ztráty baráku.

Už jsi to pochopil, nebo se to mám pokusit rozvýdst víc?
18:25:16
07.12.2011
Fén
-> red.bill: A můžu vědět proč?
18:01:45
07.12.2011
red.bill
-> Fén 07.12.11 17:35:42: za to tě budou mít sousedé hodně rádi
17:53:22
07.12.2011
Fén
-> P@nis: Tak aspoň JZD budou mít co pěstovat.

-> Sejki: Z 1 Ha je cca 7 až 10 t a navíc nechci být závislej jenom na jednom zdroji.
17:39:30
07.12.2011
Fén 07.12.11 17:35:42 napsal:

→ U-Geen: Ano a konkrétně jsem myslel šťovík. Nějaký

ten hektar zemědělské půdy mám, tak příští rok bych to chtěl prozatím

na kousku vyzkoušet.

Ja mam 2.5 hektaru, ale nevim jestli by to na nejakej provoz stacilo...
17:37:29
07.12.2011
Tuner#2 - zrušená registrace
-> Stepan FUN 07.12.11 16:43:13: Mě zas není jasné, jak to pomůže roztopenýmu kotli třeba na uhlí na 80 - 90, že bude čidlo i venku? A hlavně když to poklesne kdo teda doma zatopí když tam nikdo nebude? 1 V tom nějak postrádám smysl...
17:35:42
07.12.2011
Fén
-> U-Geen: Ano a konkrétně jsem myslel šťovík. Nějaký ten hektar zemědělské půdy mám, tak příští rok bych to chtěl prozatím na kousku vyzkoušet.
17:35:12
07.12.2011
P@nis
-> Fén: Samozřejmě, že nejsou, ale jestli nebude dřevní hmota bude poptávka po něčem jiném a to poletí nahoru, když nebude konkurence.

Kdo dnes četl hospodářské noviny, tak tam píšou o zavírání pil, nebo aspoň jejich konzervaci na určitý čas, prostě se těžit nebude a dřeva bude málo : )

Na vesnici se proslýchá o dobrém výkonu pneumatik v pecku 1
17:27:03
07.12.2011
U-Geen 07.12.11 17:23:40 napsal:

→ Fén: rostlinny? nebo jeste neco jinyho? :) u naseho

horaku teda rostlinny nejsou doporuceny, ale ono je to jedno, protse se to bude

muset castejc cistit, coz musim jednou za cas i ted :)

Ja chci stejne jednou postavit ten kotel na drevoplyn a k tomu pripojit elektrocentralu ktera me bude pohanet celej barak...
17:23:40
07.12.2011
U-Geen
-> Fén: rostlinny? nebo jeste neco jinyho? :) u naseho horaku teda rostlinny nejsou doporuceny, ale ono je to jedno, protse se to bude muset castejc cistit, coz musim jednou za cas i ted :)
16:43:13
07.12.2011
StepaNoFUN
-> Tuner#2: Já netvrdím, že to nejde použít i na plyn atd... Já jsem jenom vyvracel Tvůj názor, že ho na kotle ve kterejch musíš zatopit nejde použít... ;-)
16:18:34
07.12.2011
Toušík
-> P@nis: Ano ve sklepě mohré piliny a hoří jako papír:)
16:12:45
07.12.2011
Fén
-> P@nis: Peletky nejsou jenom o pilinách. Na vidlákově existují lepší a snažší zdroje pro výrobu peletek.
16:06:13
07.12.2011
-> Stepan FUN 07.12.11 15:00:26: Tak proč to měl tchán na podlahovce s plynem už před 15ti lety a doporučuje mě to i projektant na topení? Podle mě to má hlídat velký rozdíl teplot a křivkou předvídat kdy a jak topit. Např. nemá cenu začít topit při poklesu pokojové teploty naplno, když teplota venku jde nahoru (třeba k ránu). Mám v tom dilema, protože díky krbu uprostřed domu budu mít ovlivňovaní vnitřního čidla dost znatelné. No uvidíme co na to řekne.
upraveno 1x, naposled 07.12.2011 16:06:41
15:00:26
07.12.2011
StepaNoFUN
-> Tuner#2: Ekviterm byl vivinutej původně právě kvůli kotlům na tuhý paliva, ve kterejch musíš fyzicky zatopit, protože ty potom nejdou najednou "chcípnout". Jednodušší řízení je prostorovým termostatem, ale co potom s tím přebytečným teplem, když by termostat řekl "a dost, už je natopeno" a kotel byl rozjetej na max? Navíc u kotle na tuhý paliva je žádoucí udržovat teplotu nad 70°C (ideálně mezi 80-90°C) v kotlovým okruhu a do topení pouštět jenom teplotu nižší. Takže se to řeší 4cestným ventilem a servem, ovládaným právě přes ekvitermní regulaci nejlépe se 4ma čidlama - hlídání teploty kotle (buď ostrá, nebo zpátečka - podle systému), teplá do baráku, zpátečka z baráku a venkovní teplota...

Edit: Vnitřní čidlo se u těhlech systémů na tuhý paliva úplně vypouští a jak říká Radek - ladíš topný křivky...

Edit2: Neřeším tu ekvitermní regulaci ve veřejnejch prostorech (taneční sály atd.), protože tam se opravdu počítá i s vnitřní teplotou - nikdy nevíš kolik lidí tam bude a v těhlech případech se počítá i s tepelným výkonem těch lidí. Takže pokud se tam nahrne hromada lidí (a tudíž se rychlejc zvedne teplota), tak systém pozná, že je možný jít s teplotou topný vody třeba o 10°C níž a zvládne to vytopit i tak.
upraveno 2x, naposled 07.12.2011 15:10:11
14:44:24
07.12.2011
Tuner#2 07.12.11 14:42:05 napsal:

→ radekp 07.12.11 14:35:43: No ale tahle regulace

s venkovním čidlem (je dobré to skombinovat i s vnitřním, protože

nějak to topení musí vědět kolik máš uvnitř ;-) se dá zapojit na

cokoliv u mě konkrétně na plynový kotel. Jinak my budem mít ještě

krbová kamna, takže když se člověk vrátí domů z práce přitopíme

tímhle a tím se odpojí plyn podle snímání teploty.

No hele venkovni cidlo ti ovlada teplotu v kotli, kolik pujde do radiatoru a vnitrni me pak vypina a zapina kotel... takhle to je treba u elektrokotle
14:42:23
07.12.2011
radekp 07.12.11 14:35:43 napsal:

→ Tuner#2: právě že náše tč je řízeno vnější

teplotou, vnitřní na jeho spínání nepůsobí…

Petr, který byl se mnou v Mostě pracuje v Boschi a potvrzoval, že dnešní

kotle rozhodně nemají výdrž jako staré litiny…takže možná budou dobou

životnosti na stejno.

já nejsem o systému topení ve svém budoucím bydlení rozhodnutý, ale

rozhodně půjdu cestou nižších pořizovacích nákladů…uprostřed domu

bych chtěl krb s vložkou – dřevo mám zadarmo :-)

Jestli muzu doporucit tak krbovou vlozku s vymenikem a radiatory...
14:42:05
07.12.2011
-> radekp 07.12.11 14:35:43: No ale tahle regulace s venkovním čidlem (je dobré to skombinovat i s vnitřním, protože nějak to topení musí vědět kolik máš uvnitř ;-) se dá zapojit na cokoliv u mě konkrétně na plynový kotel. Jinak my budem mít ještě krbová kamna, takže když se člověk vrátí domů z práce přitopíme tímhle a tím se odpojí plyn podle snímání teploty.
14:35:43
07.12.2011
radekp
-> Tuner#2: právě že náše tč je řízeno vnější teplotou, vnitřní na jeho spínání nepůsobí...

Petr, který byl se mnou v Mostě pracuje v Boschi a potvrzoval, že dnešní kotle rozhodně nemají výdrž jako staré litiny...takže možná budou dobou životnosti na stejno.

já nejsem o systému topení ve svém budoucím bydlení rozhodnutý, ale rozhodně půjdu cestou nižších pořizovacích nákladů...uprostřed domu bych chtěl krb s vložkou - dřevo mám zadarmo :-)

upraveno 1x, naposled 07.12.2011 14:35:53
12:55:55
07.12.2011
-> radekp 07.12.11 12:05:46: Souhlas a čím více zateplená budova a menší útraty za plyn (viz. můj tchán) tak prosě TČ za 200tKč se nezaplatí, neb za 10 - 15let kdy umře kotel, koupíš jinej, ale ono za 10 - 15let umře i kompresor na TČ a nebo něco na venkovní jednotce a tam jsou investice zas řádově vyšší než třeba 35tKč do kvalitního kondenzačního na plyn.

Jinak Radku řízení podle vnitřní i venkovní teploty není výsada TČ. To jde napojit téměř na cokoliv krom kotle kam musíš jít zatopit fyzicky... Já mám teď projekt ještě u projektanta přímo na topení a ekvitermní regulaci (bo jak se tomu nadává :-) jsme taky zvažovali, protože vnitřní čidlo dost ovlivní občasné zatopení v krbových kamnech.
upraveno 1x, naposled 07.12.2011 12:57:05
12:42:43
07.12.2011
minno 07.12.11 12:07:17 napsal:

ty brďo dnes na úvodnej stránke virtu nečítam nič iné len briketovací

lis. koľko to pridá koní?

Ted si mi pripomel jednu vec, v domacnostech se to zatim moc nedela, protoze se to zatim nevyplati. Ale sel by na to pouzit mozna i ten kotel na piliny, nebo topit stepkou. jde o to aby dehtoval, tim padem vyuzijes nedokonale spalovani jako palivo k behu elektrocentraly...

WOOD GAS , DŘEVOPLYN
12:37:11
07.12.2011
radekp 07.12.11 12:05:46 napsal:

→ Sejki: jak píšu, nemáme vrt, ani hadice pod zemí,

máme venkovní jednotku, kterou proudí vzduch a ohřívá chladivo. Při

mínusových teplotách je účinnost o dost nižší, proto někdy sepnou až

tři tříkilowattové topné spirály. Maximální denní spotřebu jsme

zaznamenali okolo 160 kW.

→ Syny: když vezmeš v úvahu pořizovací náklady a dobu

životnosti, obávám se že plyn vyjde levněji(bez dotace). Ale obrovským

plusem čerpadla je, že bys měl udržovat topný systém při konstanrní

teplotě…tzn. celý den máš v domě příjemné teplo, když topíš

plynem, snažíš se to v noci netopit atd…

ještě jedna zajímavost…čerpadlo se řídí vnější teplotou a ne

vnitřní …takže ladíš topné křivky

Tak na normalni kotel co kdo ma doma taky muze pouzit venkovni cidlo a tim ladit ekvitermni krivku. Muj kotel to umoznuje, ale zatim to nemam, precejen to cidlo taky neco stoji :) Jinak pokud mas teda jen ze vzduchu tak to si pak asi neco veme no.
12:07:17
07.12.2011
minno
ty brďo dnes na úvodnej stránke virtu nečítam nič iné len briketovací lis. koľko to pridá koní?
12:05:46
07.12.2011
radekp
-> Sejki: jak píšu, nemáme vrt, ani hadice pod zemí, máme venkovní jednotku, kterou proudí vzduch a ohřívá chladivo. Při mínusových teplotách je účinnost o dost nižší, proto někdy sepnou až tři tříkilowattové topné spirály. Maximální denní spotřebu jsme zaznamenali okolo 160 kW.

-> Syny: když vezmeš v úvahu pořizovací náklady a dobu životnosti, obávám se že plyn vyjde levněji(bez dotace). Ale obrovským plusem čerpadla je, že bys měl udržovat topný systém při konstanrní teplotě...tzn. celý den máš v domě příjemné teplo, když topíš plynem, snažíš se to v noci netopit atd...

ještě jedna zajímavost....čerpadlo se řídí vnější teplotou a ne vnitřní ...takže ladíš topné křivky
12:04:09
07.12.2011
havlik
-> Syny: no porizovaci cena asi 250, a co rikal tata udrzba zadna, a jak je to s vrtama a vsim tak to predpokladam je v ramci ceny ale nevim, zatim jsem se o to nezajimal do hloubky.
11:59:00
07.12.2011
P@nis
-> U-Geen: To aby začali rychle hledat od ledna spousty pil nebude mít co řezat díky tendrům Lesů ČR a tomu, že nechali vyhrát pana Mičánka (Less) tuším 75% všech výběrových řízení, kdy nabídl o dost víc než je výkupní cena dřevní suroviny nyní, a jsou podány žaloby jak na výběrová řízení tak na vznik monopolu a od ledna se moc těžit nebude a zásoby na pilách jsou obvykle na 10 dní:- )

Není to tak dávno co jsem mluvil s člověk z peletkárny v Paskově a peletky zdraží4
11:57:11
07.12.2011
radekp 07.12.11 11:49:10 napsal:

→ havlik: máme to naprosto stejně, platili jsme tuším

35 za plyn, ale to jsme ještě dotápěli dřevem. Teď je cena za elektřinu

obdobná,s tím, že je v tom i teplo
¨

Tak pokud mas tepelko mas 20 hodin levnejsiho tarifu ne? To veme i tak tolik elektriny? Ja na elektro kotly mam nastaveno ted 40 stupnu aby sla do radiatoru, jinak mam prostorovej termostat v obyvaku kde je i kuchyn, mam nastaveno 20 stupnu a v ostatnich mistnostech mam pretopeny, kolem 27 stupnu, takze musim poridit termostaticky hlavice. No jinak kotel je nastavenej aby spinal jen tech 20 hodin kdy je levnejsi tarif a pri dosazeni a udrzovani 40 stupnu vody v kotli se z 12kw prepne na 10, 8, 6, 4 a 2kw podle potreby. Jinak barak si myslim ze mam dobre zateplenej pac teplo vydrzi docela dlouho a to tam jeste nebydlime. Predpokladam ze se na vanoce budem stehovat.
11:55:41
07.12.2011
Syny
-> havlik: Necetl jsem to cely, tak pokud to tu je tak se omlouvam, ale jaky jsou porizovaci a provozni naklady toho cerpadla a co instalace obnasi? My mame v baraku plyn (ale na starcyh trubkach ktery maj snad 10cm prumer - takze vody jako sracek) a to je strasna raketa za nej... Jelikoz tam pres zimu moc nejsme, mame to jen na cca 10°C (kvuli kytkam a vybaveni) a i tak platime furt pres 10tkc za topnou sezonu... Pak tam nekdy zatopis vic, nez se to ohreje tak to sezere taky "miliony" a nakonec ty zmeny teplot zpusobi, ze tam zacne vlhnout zed za skrinema a plesnivi to tam 8
11:51:44
07.12.2011
U-Geen
-> P@nis: prejdou na jiny palivo... uvidime :)

-> radekp: tak to je dobry no.
11:51:17
07.12.2011
havlik
-> radekp: takže myslim si že jestli se mi někdy podaři renovovat ten barák čerpadlo je jasná volba:)
11:49:10
07.12.2011
radekp
-> havlik: máme to naprosto stejně, platili jsme tuším 35 za plyn, ale to jsme ještě dotápěli dřevem. Teď je cena za elektřinu obdobná,s tím, že je v tom i teplo
11:47:30
07.12.2011
radekp
-> U-Geen: máme druhý rok tepelné čerpadlo s venkovním výměníkem, starý barák, radiátory, prostě klasika. jsou to nesmysly, že to do takového domu nejde...radiátory jsou pouze vlažné, ale po celý den máme 23 stupňů...ono to není jako plynový kotel, nebo kotel na tuhá paliva kdy to na pár hodin rozpálíš...díky nízké účinnosti jede tepelko celý den a je příjmené teplo...vyplatí se ale jen nižší sazbě elektřiny, když bylo k mínus 20, vzalo to 160 kW za den.

Tuner#2 06.12.11 20:54:09 napsal:

Tátovo známej má několik lisů, ale říká že je problém sehnat

piliny. Byť je tady velká pila, tak to ani náhodou nestačí a výrobu

přesunul na Šumavu. Spotřebu to má docela velkou při tom tlaku kterým se

to lisuje. Když končila stará měna, tak se lisovali i peníze, máme doma

poslední československý milión 1 Sorry za OT ale jak říkám, základ

je mít zdroj na surovinu z čeho lisovat.

naprostý souhlas, nezdá se to, ale potřeboval by jsi fabriku abys nakrmil jeden lis. A objíždět malé dílny z okolí...zabere ti to spoustu času a budeš mít humus a ne hobliny...
11:46:37
07.12.2011
P@nis
Mě by zajímalo co budou lidé dělat, když peletky nebudou a nebo za hodně jinou cenu : )

-> Toušík 07.12.11 11:01:26: Vždyť vyrobit peletku není nic těžkého a má to spousty výhod. Kousek od domu máme pilu Mayr Melnhof holz (největší v čr) a ta si postavila svoji peletkárnu a jak to sype.

Nevím jestli jsem tě pochopil, ale ty doma topíš a skladuješ (třeba ve sklepě) mokré piliny?
11:35:12
07.12.2011
-> Toušík 07.12.11 11:10:28: EE piliny kupujou na pile a jsou venku pod plachtou. Kotel je ve sklepě, poklop v podlaze, odklopí, dovalí sud s pilinama a vysype se. Šnek si to pak sám podá do kotle...
11:16:55
07.12.2011
Tuner#2 07.12.11 11:04:11 napsal:

→ havlik 07.12.11 10:49:04: Tak platit 40tKč za plyn je

masakr. Tchán má větší dům než my (2 patra), všude podlahovka,

kondenzák 18kW (my budem mít 12kW) a platil 14tKč za loňký rok s tím, že

má horší okna a bez zateplení s horšíma izolacema podlah/stropů. Při

takových vstupních nákladech se mě to fakt nevyplatí.

Toušík: Stejnej systém má táta v truhlárně, ráno nasypou a doplňují

jen drobet večer a jede to nonstop celou zimu.

Jinak tata protopi tak 20-25tis rocne, za dve bytove jednotky 3+1 a 4+1, zatepleno nemame a okna stara drevena. Topí se od listopadu tak do brezna, podle toho jaka je zima, jinak pred zimou a po zime se pritami druhym kotlem na drevo, ten je puvodni.
11:14:40
07.12.2011
Tuner#2 07.12.11 11:04:11 napsal:

→ havlik 07.12.11 10:49:04: Tak platit 40tKč za plyn je

masakr. Tchán má větší dům než my (2 patra), všude podlahovka,

kondenzák 18kW (my budem mít 12kW) a platil 14tKč za loňký rok s tím, že

má horší okna a bez zateplení s horšíma izolacema podlah/stropů. Při

takových vstupních nákladech se mě to fakt nevyplatí.

Toušík: Stejnej systém má táta v truhlárně, ráno nasypou a doplňují

jen drobet večer a jede to nonstop celou zimu.

S tema pilinama me to zajima, co jak kde.... :-)
11:10:28
07.12.2011
Toušík
-> Tuner#2: Jenže truhlárna topí suché piliny, u nás je to mokré dřevo. Ono to funguje na proncipu splyňování. A odhořívá i ta kyselina.
11:04:11
07.12.2011
-> havlik 07.12.11 10:49:04: Tak platit 40tKč za plyn je masakr. Tchán má větší dům než my (2 patra), všude podlahovka, kondenzák 18kW (my budem mít 12kW) a platil 14tKč za loňký rok s tím, že má horší okna a bez zateplení s horšíma izolacema podlah/stropů. Při takových vstupních nákladech se mě to fakt nevyplatí.

Toušík: Stejnej systém má táta v truhlárně, ráno nasypou a doplňují jen drobet večer a jede to nonstop celou zimu.
upraveno 1x, naposled 07.12.2011 11:06:37
11:01:26
07.12.2011
Toušík
Já sem teda taky přidám. Uvažování peletkách, briketách a dalším lisování mě přijde dneska trošku nesrozumitelná. Cena nákladů na vysoušení, lisování, stroj, energie je v tomhle připadě neopomenutelná. Proč neudělat kotel pouze na piliny?? Máme doma katr, a táta udělal před 25 lety kotel. Je to starej dakon, jen z něj jsou vyndaný příčky a ty jsou udělaný ze žáruvdorné+kyselinovzodné nerez oceli. ( je to nějaká 17... nevím teď přesně třídu.) k tomu je udělanej zásobník. Takže ráno se nandá, o ještě večer to topí jako steklí! Prodáváme piliny ve velkým kontejneru za MANA za 3000-3500 a takový pro 2 patrovej dům vystačí na zimu 2. Což si myslím že je snažší než se s tím patlat a vyrábět něco z pilin. Jen je fakt že k tomu musí bejt skladovací prostory. A ještě když jsme do toho kotle zavedli sekundární vzduch s litinovou silnostěnou trubkou ( stěna měla 10mm) tak za půl roku kvůli kyselinám odhořela jak papír. A kotel z nerezu je netknutej.. prohlíželi jsme ho v léťě a nikde nic strašně nás to překvapilo že 25let s kotlem nic neuděla. To můj drobný postřeh.
10:49:04
07.12.2011
havlik
-> Sejki: to teda táta má 2 x 70m :))

-> Tuner#2: nevim jak to vychazi s tim tvym kotlem ale mam postreh takovej ze kdyz tata topil na plyn platil cca 40tis rocne za plyn a asi 40 za elektrinu tedka tim ze má ten čerpadlový tarif plati pouze 40 za elektrinu i s t im ze to furt toci to cerpadlo.
10:47:42
07.12.2011
baal
-> Sejki: je to maly vrt ale vydatnost je taka ze to neviem vytiahnut vodu . co som robil cerpaciu skusku 48 hodin tak za hodinu sme vytiahli 6m3 vody a zo studne ubudlu 2 metre a ked sme vypli cerpadlo tak za 10 minut bol vodny stlpec naspat v povodnej vyske .takze myslim ze super .
10:45:18
07.12.2011
baal 07.12.11 10:39:48 napsal:

vidim ze ste rozbehli dobru diskusiu o kureni-topeni . len tak dalej

pokracujte v tom zaujima ma to nakolko mam doma vyrobenu studnu vrt

s priemerom 30cm hlbkou 5,5 metra teplota vody je pri –10 je 9stupnov a

uvazujem nato napojit TC len ta pociatovna investicia do 10000Eur zo vsetkym to

sa tyka TC armatury a riadenie. uvidime co bude .

To mas docela malej vrt, soused tu ma 30 metru :)
10:44:20
07.12.2011
Tuner#2 07.12.11 10:35:00 napsal:

Snad nebude vadit OT, ale s pár názorama nesouhlasím…

Soused má dřevostavbu s TČ s vrtem a loni celou sezónu bez problému

i v mrazech kde jen párkrát dotopila elektrika přes noc. Pokud je vrt

dobře dimenzovaný, tak žádné stydnutí nehrozí, pokud ne, tak se vrt

skutečně může už třeba v lednu/únoru podchladit a nebude to

stačit…

O potrubí v zahradě jsem taky dost četl a fámy typu že nad tím nejde nic

pěstovat a nedej bože že neroste ani tráva a sníh tam máš do léta jsou

totální blbost. Na tzb je člověk co to má a nic takového se nepotvrdilo.

Bohužel je to nákladné a hlavně rozrejpeš celou zahradu :-/

Další kamarád má TČ vzduch/voda a loni jel celou zimu bez dotopu. Navíc tu

zaznělo, že sazba za elektriku je drahá. To je blbost, naopak sazba je

o dost výhodnější, jede pak na ní celý dům 22hodin denně. Tohle mě

hodně lákalo…

I přes to jdu při dnešních cenách (bez dotace) do kondenzačního

plynového kotle od Vailantu. Při ceně 50tKč za kotel i s nádobou na

ohřev TUV by se mě TČ za 180 – 220tKč (tolik pořád stojí pořádné

čerpadlo i s dohřevem na užitkovou vodu) podle současných propočtů

nevyplatilo… Uvidíme v budoucnu, přípravu na TČ a nádobu do garáže

udělám ale v současné době to zatím nevidím jako výhodu.

Vsak ja nenapsal ze to netopi, jemu to topi, ale az kdyz se teplota blizi nule, takze on ma treba 8 stupnu nad nulou a cerpadlo mu nesepne. Coz je podle me divny, ale jemu to tak funguje a je to pry v poradku...
10:39:48
07.12.2011
baal
vidim ze ste rozbehli dobru diskusiu o kureni-topeni . len tak dalej pokracujte v tom zaujima ma to nakolko mam doma vyrobenu studnu vrt s priemerom 30cm hlbkou 5,5 metra teplota vody je pri -10 je 9stupnov a uvazujem nato napojit TC len ta pociatovna investicia do 10000Eur zo vsetkym to sa tyka TC armatury a riadenie. uvidime co bude .
10:35:00
07.12.2011
Snad nebude vadit OT, ale s pár názorama nesouhlasím...

Soused má dřevostavbu s TČ s vrtem a loni celou sezónu bez problému i v mrazech kde jen párkrát dotopila elektrika přes noc. Pokud je vrt dobře dimenzovaný, tak žádné stydnutí nehrozí, pokud ne, tak se vrt skutečně může už třeba v lednu/únoru podchladit a nebude to stačit...

O potrubí v zahradě jsem taky dost četl a fámy typu že nad tím nejde nic pěstovat a nedej bože že neroste ani tráva a sníh tam máš do léta jsou totální blbost. Na tzb je člověk co to má a nic takového se nepotvrdilo. Bohužel je to nákladné a hlavně rozrejpeš celou zahradu :-/

Další kamarád má TČ vzduch/voda a loni jel celou zimu bez dotopu. Navíc tu zaznělo, že sazba za elektriku je drahá. To je blbost, naopak sazba je o dost výhodnější, jede pak na ní celý dům 22hodin denně. Tohle mě hodně lákalo...

I přes to jdu při dnešních cenách (bez dotace) do kondenzačního plynového kotle od Vailantu. Při ceně 50tKč za kotel i s nádobou na ohřev TUV by se mě TČ za 180 - 220tKč (tolik pořád stojí pořádné čerpadlo i s dohřevem na užitkovou vodu) podle současných propočtů nevyplatilo... Uvidíme v budoucnu, přípravu na TČ a nádobu do garáže udělám ale v současné době to zatím nevidím jako výhodu.
upraveno 1x, naposled 07.12.2011 10:36:16
09:03:29
07.12.2011
U-Geen 06.12.11 23:18:38 napsal:

→ Sejki: ja bych to asi taky resil jinak, nicmene stihli

jsme dotace takze to tak neboli. Neco to usetri oproti starymu vytapeni (el

kotel). Chtelo by to ale zateplit barak atd. Zpetne by se mi asi furt nejvic

zamlouvalo tepelny cerpadlo, ale to diky 60st na vystupu by vytapelo barak asi

pomerne pomalu (mame stary rozvody = velky trubky a stary plechovy radiatory

s velkym objemem vody). Casem poridim rost na drevo do kotle a chtel bych misto

krbu udelat vlozku, coz je ale zas pruser, pac mame krb umistenej jakoby uvnitr

kominovyho telesa. Prvni investice ale bude vyvlozkovani kominu, pac nam

protekly saze skrz :(

Tata ma taky velky trubky a stary radiatory a kotel do radiatoru pousti pres trojcestnej ventil jen 55 stupnu a staci to, jinak ja bych do vrtu nikdy nesel, prej to do nuly skoro vubec nespina nebo co a navic kdyz se ti tam nekde neco rozsviti coz je prej casto, asi u jak ktereho systemu tak musi prijet technik kterej si rekne balik za vyjezd, pak tam jen neco pomacka, za to si rekne dalsi balik.... takze tohle ne, pokud si to clovek nemuze ovladat sam a musi za to nekoho platit, dekuji nechci :) to si radsi zajedu do lesa na drevo...
08:44:40
07.12.2011
Jarda/felda
-> U-Geen: nevěř tomu já topim na 60 stabilně starý rozvody a litinový radiátory a jak je teplo 4
00:30:47
07.12.2011
U-Geen
-> Stepan FUN: to jo no... no proste uz to mame takle a nebudu to resit. Na tu regulaci mrkni, ale doufam, ze ti nekecam, mozna to byla jen nejaka poznamka u jednoho ze zarizeni, uz nevim. Podstatny pro nas je to oddeleny rizeni dle mistnosti a automatizovana regulace radiatoru je taky super (clovek nemusi chodit a privirat ventily, kdyz nechce v noci zbytecne topit v obyvaku nebo ve dne v loznici) ... sice to par tisicovek stalo, ale myslim, ze se to vyplati a mozna i casem vrati. A ano, peletkovej kotel se chova hodne jako plynovej, ma vlastni regulaci a topi dle potreby. U nasi verze je teda jeste i "vecnej plaminek" jako u klasicky karmy :)
upraveno 1x, naposled 07.12.2011 00:31:54
Extreme Tyres