briketovaci lis

prohledat
121 příspěvků (zobrazeno 101 až 121) od 06.12.2011 do 12.12.2011, založil/a baal
řadit dle data
00:13:28
07.12.2011
StepaNoFUN
-> U-Geen: Tak o tomhle systému u kotle na tuhý paliva slyším prvně... Zkusím o tom něco nastudovat. Třeba by to bylo pro mě i zajímavý. I když je fakt, že kotel na peletky se chová podobně jako plynovej (jde "chcípnout" kdykoli) a tudíž je tam ta regulace o dost jednodušší. S tímhle inteligentním terostatem jsem se setkal zatím jenom u elektriky (Topení podlah DEVI a v poslední době jeden termostat myslím od ABB) a tam to docela chodilo. Až na jeden případ - majitel neměl tuhle inteligentní funkci zapnutou a měl nastavenej manuál natvrdo. :-D

Edit: O tom čerpadle vzduch/voda jsem sice slyšel, ale tam ta účinnost byla někde kolem maximálně 120%. Takže jsi barák vytápěl spíš elektrikou a to i při sazbě za tepelný čerpadlo není zase tak málo. I když je to už pár let co jsem se tímhle nezabejval a mohly se časy (a hodnoty slibovanejch účinností) změnit...
upraveno 1x, naposled 07.12.2011 00:16:20
00:02:35
07.12.2011
U-Geen
-> Stepan FUN: no vize byla vzduch/voda. A taky nevim no... kolegyne to ted porizuje, jenze do novyho baraku... tak pak treba poreferuje. Pred tema dvema a pul rokama byl teda i problem, ze to bylo jeste docela drahy myslim a nepokryla by to dotace, byl tam nejakej limit... Ekvitermni regulaci nemam, neco jsem si o tom precet a je to sice hezky a kdyz se to vyladi tak asi i funkcni, ale na to ladeni bych asi nemel nerva. Mame PocketHome system od Elektrobocku, kterej by si nejak mel umet pamatovat jak dlouho mu trva vytopit mistnost a podle toho se prizpusobit, ale v praxi na to asi kasle. A ono to asi ani nemuze dost dobre fungovat s tim typem vytapeni co mame... t.j. centralne spinanej kotel, kterej po sepnuti vstupuje vzdy s jinou pocatecni teplotou atd...

Nicmene s tim PocketHome jsem spokojenej, dela to co ma a vetsinou nezlobi.
23:43:14
06.12.2011
StepaNoFUN
-> U-Geen: Řízení je ekvitermní regulací? Jestli jo, tak těžko dosáhneš úplně ideálního průběhu... Chce si to pohrát s křivkama regulace a pokud to ten regulátor umožňuje, tak i s časovejma konstantama zpětný vazby.

Každopádně tepelný čerpadlo má sice hodně pro, ale taky dost proti... Jediný co bych uznával je hloubkovej vrt (cca 200 a víc m hloubka) a z něj odebírat to teplo. 2 mělký (do 50m) vrty nejsou žádněj hit s účinností a pokud bys přemejšlel o hadicích na zahradě, tak tam potom nevypěstuješ ani trávu a stavět sněhuláky můžeš ještě v červnu... :-/
23:30:12
06.12.2011
U-Geen
-> Stepan FUN: tezkorict no... ted uz je to pozde resit, jeslti jsme meli jit do cerpadla nebo ne... :-( S tou horsi regulaci pri tomhle mnozstvi vody ve vsem je to fakt, mame sice system, kterej by mel umet toho ridit, ale v praxi teplota stejne tak nejak kolisa.
23:24:44
06.12.2011
StepaNoFUN
-> U-Geen: Starý plechový radiátory jsou výhoda (jejich účinost začíná bejt rozumná už někde u cca 35°C na vstupu). Máme doma konvektory a ty maj rozumnou účinost až někde od tepelnýho spádu 70/50°C... :-/ Starej rozvod jenom znamená hodně vody a tudíž pomalejší náběh topení, nicméně větší akumulaci tepla. Problém je jenom v tom, že se to hůř reguluje (velká setrvačnost)...
23:18:38
06.12.2011
U-Geen
-> Sejki: ja bych to asi taky resil jinak, nicmene stihli jsme dotace takze to tak neboli. Neco to usetri oproti starymu vytapeni (el kotel). Chtelo by to ale zateplit barak atd. Zpetne by se mi asi furt nejvic zamlouvalo tepelny cerpadlo, ale to diky 60st na vystupu by vytapelo barak asi pomerne pomalu (mame stary rozvody = velky trubky a stary plechovy radiatory s velkym objemem vody). Casem poridim rost na drevo do kotle a chtel bych misto krbu udelat vlozku, coz je ale zas pruser, pac mame krb umistenej jakoby uvnitr kominovyho telesa. Prvni investice ale bude vyvlozkovani kominu, pac nam protekly saze skrz :(
21:05:50
06.12.2011
Sejki - zrušená registrace
Stepan FUN 06.12.11 21:03:29 napsal:

→ Sejki: Ty piliny budou mokrý jako hůj jak už to z pily

bejvá… To snad spíš sehnat z nějaký truhlárny, ale tam je zase riziko

že v tom bude moc pilin z lamina a to taky není dobře. Kdysi kamarád

sušil dřevo a dělal palubky. Z toho by to bejvalo šlo, nicméně to už je

historie. :-( Ale co jsem slyšel, tak to prej funguje i z mokrejch. Na

chvíli… Jak schnou, tak se rozpadaj. Což je tak trošku problém, protože

ve všech splynovákách by se mělo topit suchým dřevem, jelikož mokrý

těžko splynuje a kotel dehtuje. Jedině ty piliny nějak sušit, což by bylo

náročný na prostor. Vymejšlet nějaký sejta atd… :-/

Doma máme Atmose (kombinace dřevo/uhlí) a dřevem se v tom topí super

(uhlí je taková nouzovka). Spíš mám problém to uregulovat když je venku

moc teplo. Nicméně to skladování dřeva je taky tak trochu na palici. :-/

Topit jenom tím, tak musím mít na zahradě 60 plnometrů dřeva a dalších

30 v kotelně. A pravidelně každoročně doplňovat dalších 30, protože

předpokládaná spotřeba je cca 1 plnometr na 1 kW na zimu…

No ja sam sem zvedavej kolik tuhle sezonu protopim pac topim prvni zimu. Jinak mam 300m3 a vlozky i el kotel 12kw
21:03:29
06.12.2011
StepaNoFUN
-> Sejki: Ty piliny budou mokrý jako hůj jak už to z pily bejvá... To snad spíš sehnat z nějaký truhlárny, ale tam je zase riziko že v tom bude moc pilin z lamina a to taky není dobře. Kdysi kamarád sušil dřevo a dělal palubky. Z toho by to bejvalo šlo, nicméně to už je historie. :-( Ale co jsem slyšel, tak to prej funguje i z mokrejch. Na chvíli... Jak schnou, tak se rozpadaj. Což je tak trošku problém, protože ve všech splynovákách by se mělo topit suchým dřevem, jelikož mokrý těžko splynuje a kotel dehtuje. Jedině ty piliny nějak sušit, což by bylo náročný na prostor. Vymejšlet nějaký sejta atd... :-/

Doma máme Atmose (kombinace dřevo/uhlí) a dřevem se v tom topí super (uhlí je taková nouzovka). Spíš mám problém to uregulovat když je venku moc teplo. Nicméně to skladování dřeva je taky tak trochu na palici. :-/ Topit jenom tím, tak musím mít na zahradě 60 plnometrů dřeva a dalších 30 v kotelně. A pravidelně každoročně doplňovat dalších 30, protože předpokládaná spotřeba je cca 1 plnometr na 1 kW na zimu....
20:58:06
06.12.2011
baal
-> Tuner#2: ja chcem piliny pre seba len takze zdroj mam v pohode aj 3 pily co ma poznaju takze tam neni problem .
20:57:08
06.12.2011
baal
-> Sejki: musia mat do 15% vlhkost . a netreba do toho pridavat nic ine drzi to same pekne .
20:54:09
06.12.2011
Tuner#2 - zrušená registrace
Tátovo známej má několik lisů, ale říká že je problém sehnat piliny. Byť je tady velká pila, tak to ani náhodou nestačí a výrobu přesunul na Šumavu. Spotřebu to má docela velkou při tom tlaku kterým se to lisuje. Když končila stará měna, tak se lisovali i peníze, máme doma poslední československý milión 1 Sorry za OT ale jak říkám, základ je mít zdroj na surovinu z čeho lisovat.
upraveno 1x, naposled 06.12.2011 20:54:21
20:50:19
06.12.2011
baal 06.12.11 20:47:17 napsal:

mi mame vigas drevosplynovaci kotol je to kopia kotla verner a kurit v tom

drevom je za trest takto si kupim niekde 4–5 ton brikiet a mam pokoj na celu

zimu nemusim nic vlacit z drevarne a rubat a tak samozrejme ze na zimu treba zo

1–3 metre dreva na triesky a tak . ale uz sami nechce platit 160e za tonu

brikiet kedze kamos vlastni pilu povedal ze mi da za par centov pilin kolko

chcem tak preco to nevyuzit ?

A budou ty piliny alespon trochu suche? Jinak k tomu se musi pouzivat aj nejake pojidlo ne? Nebo se tlakem opravdu udrzej ve stavu kostky?:) Muj tata ma kotel automat na dvojku orech a je to hned po dreve nejlevnejsi topeni.
20:47:17
06.12.2011
baal
mi mame vigas drevosplynovaci kotol je to kopia kotla verner a kurit v tom drevom je za trest takto si kupim niekde 4-5 ton brikiet a mam pokoj na celu zimu nemusim nic vlacit z drevarne a rubat a tak samozrejme ze na zimu treba zo 1-3 metre dreva na triesky a tak . ale uz sami nechce platit 160e za tonu brikiet kedze kamos vlastni pilu povedal ze mi da za par centov pilin kolko chcem tak preco to nevyuzit ?
20:25:07
06.12.2011
baal 06.12.11 19:10:58 napsal:

treba vam nejako poradit za ten briketovaci lis ? lebo mam to dost

nastudovane najskorej som chcel to postavit a mozno aj to este postavim, lebo

tiez by som chcel peletovaci kotol ale u nas je to dost drahe okolo 4000eur

vyjde komplet kotol z horakom a nedavaju na to dotaciu.

U nas uz taky nejsou dotace, puvodne jsem chtel od tohoto vyrobce ( www.atmos.cz/czech/kotle- 004 ) , ale nestihnul jsem dotace, takze sem to nakonec resil el. kotlem a krbovou vlozkou s rozvodem vzduchu. kazdopadne dneska uz bych to zas resil jinak :)
19:10:58
06.12.2011
baal
treba vam nejako poradit za ten briketovaci lis ? lebo mam to dost nastudovane najskorej som chcel to postavit a mozno aj to este postavim, lebo tiez by som chcel peletovaci kotol ale u nas je to dost drahe okolo 4000eur vyjde komplet kotol z horakom a nedavaju na to dotaciu.
19:04:38
06.12.2011
U-Geen
19:03:15
06.12.2011
baal
-> Sejki: -> U-Geen: mate nato aj kotle ? ak ano ake ?
18:58:49
06.12.2011
baal
lis na peletky je jednoduche spravit
18:38:47
06.12.2011
U-Geen
-> Sejki: to nejses sam :) a nebo nejakej levnej zdroj pelet.
18:31:47
06.12.2011
Me by spis zajimal lis na pelety....
17:36:04
06.12.2011
baal
nemate niekto skusenosti z vyrobou briketovacieho lisu ? rozmyslam ze si jeden vyrobim snekovy briketovaci lis .
Extreme Tyres