-> vhml: Kdybych ti ukázal, co a za kolik se v Praze prodává, tak věř, že 20 míčů za tohle je ještě levný.
Jednou jsem zprostředkovával prodej stavebního pozemku cca 700m2 v Hloubětíně (mezi vozovnou tramvají a metrem "B")... Hodně lukrativní místo, došel developer a bez mrknut oka během pár dní vysázel na stůl částku takové výše, že původní majitel nemusí do konce života hnout prstem (a to doslova). Tam bylo tolik nul, že jsem si na to musel vzít tužku a dělat si za každým tisícovým "řadem" tečku, abych se v tom vyznal. A protože se v tom trochu pohybuju tak vím, že developeři umí spočítat 1 a 1, takže mu to ještě v budoucnu značnou částu vynese. Praha je v tomto dost specifická, navíc virusem ceny nemovitostí rozhodně neklesají.
Není to ale jen Praha, v malé míře i jiné "zajímavé" části republiky, i když ceny samozřejmě nižší. Jenže - je to jako s autama. Mnohdy jsou ceny uměle vyvolané. Například nedávno jsem se účastnil aukce, kde se dražil barák, no, spíše trvale obydlené zbořeniště, na Vranově. Výhled na přehradu super, pozemek menší (tuším 250m2), barák cca 100m2. Exekuce a asi 10 věřitelů, dražba nedobrovolná, majitel v objektu bydlel. I přes tyto nevýhody, kdy není jistý výmaz zástavy a není tak jednoduché zbavit se někoho, kdo tam má trvalé bydliště, byl zájem enormní. Mým jednoduchým propočtem, kdy jsem věděl, co s tím lze dělat a kolik chce za to zájemce dát, jsem dospěl k maximu 4,5mil. Skončilo to za necelých 8 a zájemců bylo více než dost. No a pak se zjistilo, že výherce je majitelův člověk, a aby se ten vůl dostal z dluhů, resp. aby mu ten barák nesebrali a on neskončil na ulici, tak si půjčil kdoví kde love, sehnal si člověka a v podstatě se takto sic vyplatil z dluhů, ale zároveň si udělal nový a ještě větší. A výsledná cena byla tím pádem značně nadhodnocena.