skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
je tady někdo pokryvač ,,??
Přispívání do tohoto tématu bylo zastaveno. Důvod:
vyřešeno
Zastavil:dušan
tak ja jsem vyřešil co jsem potřeboval , díky za rady -
-> Dvordy: ještě jsem to nepokladal tak nevím ale co jsem měl možnost si ve stavebninach ošahat tak mě přijde pevnější a hlavně ma lepší glazuru tak se tolik nenamočí , každopadně ja bych to nechtel, jinak dík za radu
-> dušan: já jsem ti postup psal, protože to trochu znám. Můj otec je klempíř a pokrývač a já jsem s ním dost dělal. Vždy jsme dávály tyto šablony na střechu, která byla celá pobitá prknama i když se to někde jenom měnilo. No co, postupy jsou stále nové. Jen by mě zajímalo, jak dlouho tento eternit vydrží, protože když byl starší a namočil se, tak měknul a měl se možnost o ty prkna opřít.
-> Dvordy: jo proto jsem se ptal na postup , mam to jako zakazku a dávám na to zaruku 2 roky tak když neco poseru tak to odseru
-> dušan: tak to se musí česká šablona 40x40 pěkně blbě pokrývat.
-> Dvordy: díky myslím že to mam vyřešené . -> petr s: mě poslal pracovní postup , šlo mě o to jak to rozměřit , ale pleteš se že se nedava na latě dneska se i obyčejné šablony davají na latě
A ještě jedna věc. Pokud někdo po každé zimě musí desky přidělávat znovu, tak bych spíše než hanil eternit, vyměnil pokrývače.
Šablony drží na našem baráku 30 let a jediné, co je dokázalo na kousku (cca 2m2) byl hurikán kyril.
Vlnitý eternit drží také dlouho, ale vždy se najde blbec, kterej, i když vidí, že je šablona na latích, šlape do prostře a nejlépe mimo šrouby.
Šablony drží na našem baráku 30 let a jediné, co je dokázalo na kousku (cca 2m2) byl hurikán kyril.
Vlnitý eternit drží také dlouho, ale vždy se najde blbec, kterej, i když vidí, že je šablona na latích, šlape do prostře a nejlépe mimo šrouby.
Záleží jaký eternit chceš dávát. Pokud vlnitý - desky cca 2,5x1m nebo menší, tak ty se dávaly na latě. Jsou na to speciální šrouby a kdo v tom dělá delší dobu, má na to udělaný i vrták zbroušený do jehlanu, aby ta deska nepraskala. Pod šrouby je velká plechová podložka, průměr cca 5cm a pod ní gumová podložka. Na hlavičku šroubu se také davá taková plastová čepička. V uhlopříce se u desek uštípal roh, aby ti to tu další desku nezvedalo. Na tyto desky se sněháky nedávaly a nikdy jsem to neviděl, že je tam někdo dává.
Co se týká šablon (placaté desky cca 40x40), tak ten se dává na prkna (jako šindel). Mezi prkna a eternit se dávála lepenka. Pokud na tuto střechu chceš dávát sněháky, musíš první řadu udělat z plechu. 2m pás se záhybem do okapu. Nad něj sněhák přibiješ a kryješ dál eternitem. Toto řešení se dělá, protože se sněhák opře o plech a nemá co prasknout. Ten, kdo opírá sněhák o eternitovou šablonu, tak toho bych nepovažoval za pokrývače. Z mých zkušeností tyto sněháky vždy dokázaly udžet sníh.
Nářadí na eternitové šablony je docela specifické. Kladivo je placaté s ostrým hrotem, pomocí kterého uděláš do šablony díru, aniž by praska. Dále se tímto hrotem šablona jakoby nažízne a pak se zlomí. Další nářadí je taková šavle, která má na konci z boku zářezy. Kdy potřebuješ šablonu oddělat, tak tuhle šavly strčíš pod šablonu, chytneš za hřebík a vytrhneš ho z prken, aniž by jsi zlomil šablonu. Šablona se přitlouká na dvou místech lepeňákama hřebíkama a mezi spoje se zasunuje takový hřebík, který má na konci spirálu a ta se vsune mezi ty desky a na ní se dá konec další šablony a ohne se.
Tyto šablony se pokládájí od spodu a pak si musíš na střechu položit například žebřík, aby jsi si položené šablony nezlomil.
Pokud by jsi se tomu chtěl věnovat, můžu ti vyfotit jak nářadí, tak hřebíky a šrouby, které se na to používají.
Co se týká šablon (placaté desky cca 40x40), tak ten se dává na prkna (jako šindel). Mezi prkna a eternit se dávála lepenka. Pokud na tuto střechu chceš dávát sněháky, musíš první řadu udělat z plechu. 2m pás se záhybem do okapu. Nad něj sněhák přibiješ a kryješ dál eternitem. Toto řešení se dělá, protože se sněhák opře o plech a nemá co prasknout. Ten, kdo opírá sněhák o eternitovou šablonu, tak toho bych nepovažoval za pokrývače. Z mých zkušeností tyto sněháky vždy dokázaly udžet sníh.
Nářadí na eternitové šablony je docela specifické. Kladivo je placaté s ostrým hrotem, pomocí kterého uděláš do šablony díru, aniž by praska. Dále se tímto hrotem šablona jakoby nažízne a pak se zlomí. Další nářadí je taková šavle, která má na konci z boku zářezy. Kdy potřebuješ šablonu oddělat, tak tuhle šavly strčíš pod šablonu, chytneš za hřebík a vytrhneš ho z prken, aniž by jsi zlomil šablonu. Šablona se přitlouká na dvou místech lepeňákama hřebíkama a mezi spoje se zasunuje takový hřebík, který má na konci spirálu a ta se vsune mezi ty desky a na ní se dá konec další šablony a ohne se.
Tyto šablony se pokládájí od spodu a pak si musíš na střechu položit například žebřík, aby jsi si položené šablony nezlomil.
Pokud by jsi se tomu chtěl věnovat, můžu ti vyfotit jak nářadí, tak hřebíky a šrouby, které se na to používají.
-> Baghira: no kamos pokrejvac me pred eternitem take varoval - my mame na strese take ten starej azbestak a parada - pomerne v klidu to drzi, jen semtam nejaka pulsablonky popojede, tk se to zajisti medenym pliskem, hrebicek uz uplne nedrzi ve ty laty na hrebenaci tak se tam naserou vruty .-))
-> U-Geen: jsi z liberecka třeba se jednou dohodneme , ted budu v jablonci sundávat jednu falcovku tak ti ji sroluju a natahnem ji u tebe
ba ne , když máš šablony dal bych nějakej bonák střední třídy , ted jsem dělal nabídku a vyšlo to na 100 papírů.

-> Baghira: to je i muj nazor , taky bych si ji nedal na střechu , ale ja jim to rozmlouvat nebudu
-> spartra: na šrouby jsem se neptal , vím čím se to přibíjí jsou na to takové větší lepenáky nejlépe s povrchovou upravou , o čem píšeš ty to je něco jiného to ani nefot , ale díky
-> Baghira: my mame na strese eternit asi z 80tejch let a nejak to zacina mizet pred ocima :) nj, bude muset bejt vyhledova oprava.
-> Baghira: Ja ty novy nevidel
Verim ze naprd, dneska vse naprd, hlavne ze je to drahy a ekologicky 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: Jenže tam byl ještě azbest, po těch se dalo chodit...zkus to někdy po těch co se dělaj dnes :-). Navíc ty mikrohřebíčky co se dnes dávaj...škoda mluvit.
-> Baghira: Ja nevim, my mame stary komunisticky sablony a za 20 let prdly dve...
Popravdě jedna z nejhorších možností na střechu. Pár lidí a zákaznéků co si to v posledních letech dávali, znám a není jara, kdy by po zimě masivně neopravovali Stačí trocha zmrzlího sněhu a frčí to dolů. Největší úchylárna je dávat tam sněháky, to se můžete se šablonama v 1 m2 okolo sněháku rovnou rozloučit. Tohle mi někdo nabídnou i zadarmo, tak tu šablonu vezmu a majznu ho s ní po hlavě :-).
-> dušan: ses ptal na šrouby, podložky a těsnění, o tom ta fotka je
zejtra vám to vyfotím, že to je na latích

zejtra vám to vyfotím, že to je na latích
-> dušan: Jednoho jsem znal, ale jednou ráno přišel vítr, vzal si střechu i s pokrývačem i s klempířem i s kominíkem, jenom dlaždič zůstal dole, ale toho asi nepotřebuješ.
Sory, já musel. 
Jinak střecha nás čeká taky
Leč tašková.

Jinak střecha nás čeká taky

No poradiť ti môžem, už som zakrýval nejednu sterchu eternitom ... nový typ eternitu je zdravotne nezávadný, labo neobsahuje azbest ... ale bez náradia ako je špeciálny vytahovák na klince, používa sa na to aj špeciálne kladivo s hrotom tak sa do toho ani nepúštaj ... ... laty neviem presne ale môžem ti to zistiť ak budeš chcieť ... a aj malú schémičku ti nakreslím, ale neskor ... ak teda budeš chcieť ... napíš mi do ID ...
-> petr s: jo jde to je to i v tom navodu , na 28 straně jde o to aby to bylo zespoda odvětrané tzn. (studena střecha)
-> dušan: A doopravdy to jde dávat na latě
-> spartra: jo to je mě jasny tohle jsem delal taky , chtěl jsem poradit s těma čtvercovejma šablonama , petr to vyřešíl
-> dušan: tak to mě stačí díky , jsem se snažil něco takového najít a nepovedlo se to , dík
-> dušan: Vyjížděli šikmo nahoru si natáhli špagát a podle něho jeli
-> spartra: tak to slyším prvně (šroub a podložka ) to musí zvedat tu další ne ?
-> petr s: nevíš co ty nužky stojí ? a je mě jasné že se začína ze spoda ale bouchá se to po řadách nebo někdo vyjíždí šikmo nahoru , pokladal jsem capacco a po nekolika řadach se me to smrsklo k sobě že jsem tam nedostal větrovky , nevím čín to bylo
to jsou věci, eternitový střechy máme 2, děla se to odspoda logika
přidělaný na latích, žádný folie, přidělaný je to samořezným šroubem velká podložka a nějaký těsnění
čím se to řeže, neporadím zejtra můžu udělat fotku
německý desky jsou bezazbest

čím se to řeže, neporadím zejtra můžu udělat fotku
německý desky jsou bezazbest
-> dušan: jestli je to co si myslím dávali jsme si to na přístřešek u auta (není to eternit to není dnes už se nepoužívá tedy nový), přesně jak popisuješ musí se to dávat na latě ty latě jsme měli cca 30cm od sebe, přibíjí se speciálními hřebíky s vroubky a těsněním, na konci té střechy musí být nějaké oplechování, jelikož to není tak pevné jako eternit
-> dušan: Začíná se dole ale dává se pod to parozábrana a střecha je pokryta celá deskama a je na to řezačka něco jako pákové nůžky
mam to jako zakazku , neni to pro mě ale jsem tesař a z pokryvačiny jsem delal tak max. bramac a šindel ,
zajíma mě jak se začína , čím se to krájí , hlavě to chtějí davat na latě tak to musím nějak rozměřit a vylatovat. ja jim krytinu ani zvoleny postup rozmlouvat nebudu pod tím jsou podepsaní jiní odborníci. on to je nejaky nemecky vyrobek to snad ani azbest neobsahuje
zajíma mě jak se začína , čím se to krájí , hlavě to chtějí davat na latě tak to musím nějak rozměřit a vylatovat. ja jim krytinu ani zvoleny postup rozmlouvat nebudu pod tím jsou podepsaní jiní odborníci. on to je nejaky nemecky vyrobek to snad ani azbest neobsahuje
likvidace stála 2,500 korum 80 m čtverečných technické služby přistavily kontejner a odvezli jako nebezpečný odpad
a je to nebezpečnej odpad
Jestli ho budes sundavat, tak to hlavne nehazejte ze strechy do kontiku, je v tom azbest, to asi vis, na dotyk neni ani tak hroznej, ale ten prach z nej je hodne. Takze rukavice, rousku a nejlip to pred sundavanim pokropit a rozebirat do pytle, kterej pak jen spustite dolu.
-> dušan: Pokud chceš bez poškození rozdělat starou střechu tak šance je velice malá co vím(a měl jsem možnost opravovat) tak se eternity chytaly na dva pásky+tři hřebíky teda tak to aspon máme my u dědy to tak máme.Jak pásky tak hřebíky jsou měděné.Pokud by byly železné a zkorodované tak by jse to dalo relativně pěkně rozebírat
Ale pokud jsou to měděné a musiš je všechy vytahovat je dost velká šance že tabulka praskné nebo se uštípne rožek.Tot mám zkušenost

-> dušan: vyjadri sa konkretnejsie potom sa da radit .
To chces neska davat eternit? 

Nejsu ale loni mě dělali novou střechu záleží co chceš
potřeboval bych radu jak na eternit
Přispívání do tohoto tématu bylo zastaveno. Důvod:
vyřešeno
Zastavil:dušan