skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Oprava a přestavba převodovky
-> Vrba: vsak hej ale ja si naprilad potrpim na podvozok cize mi prevodovku posklada ten co sa v tom vyzna ja len musim nazbierat co najviac dielov ako novych tak zanovnych
-> suri: neboj,ja se s tim nejak poperu
-> Vrba: co od tej prevodovky ocakavas? lebo tie vole sa musia nastavit presne ak chces aby to vydrzalo nieco..a to od oka nenastavis ani nahodou
-> ondie: Vyhodnejsi je prehodit diferak v prevodovce 4,22.Nemusíš vymezovat osovou vůlu pastorku protoze to jen rozeberes a slozis jak to bylo. Musis vymezit jen zubovou vuli diferaku.Co se tyče nahonu tachometru,tak kolecko nahonu ti zustane na pastorku,ale zadni viko prevodovky musis vymenit za vlečkový,protože je jiny.Ten nahon se pak musi znovu nastavit tak aby byly kolecka v zaberu.To se udela vhodnym natocenim te prevodovky co je v tom viku.
..plus vždy se stálým převodem cestuje společně i jeho domek náhonu na tachometr co ?
Chci suchej 4,22 5q
Co je výhodnější...dát suchej diferák do tý 4.22mokrý,nebo dát stálej převod4.22 do tý suchý ?
Anebo je to jedno ?
Co je výhodnější...dát suchej diferák do tý 4.22mokrý,nebo dát stálej převod4.22 do tý suchý ?
Anebo je to jedno ?

-> Vrba: Ale jo kamarad to ma a po rovine to jede dost docela ... Jen to rozjizdi nekolik kilometru no 

-> Syny: To by jsi tam dal mozna tak maximalne ctverku a to jeste po větru a pětku by jsi tam ani nedal :-)
-> Vrba: -> Nwkt: Uz je pozde vecer a je tu moc informaci na me 
-> Syny:
To je tak pro staryho dedka kdyz jede do kauflandu ... to te predjede i HTP

-> Syny:
To je tak pro staryho dedka kdyz jede do kauflandu ... to te predjede i HTP

-> Nwkt: Přesně jak říkáš.Mám rapida - bude motor s vačkou 265,takze potrebuju otačky-kratší převodovku.
a ja si povesim na 120tku 5q 3,9 

Matthes130 09.05.08 23:11:49 napsal:
-> Vrba: Ok :) Hele a kdyz uz ses v tom ... nechces si dat staly prevod 4,22 na vlecku? Ja sem presvedcen ze pro motor 130 je to lepci nez 3,9 :)Pokud jsem pochopil tak to dělá ne? 5q 4,22 ze 125 na suchý poloosy
-> Vrba: Ok :) Hele a kdyz uz ses v tom ... nechces si dat staly prevod 4,22 na vlecku? Ja sem presvedcen ze pro motor 130 je to lepci nez 3,9 :)Pokud jsem pochopil tak to dělá ne? 5q 4,22 ze 125 na suchý poloosy
-> petr s: No na zavody v couvani dobry ale to je asi tak vsechno 
-> Vrba: Ok :) Hele a kdyz uz ses v tom ... nechces si dat staly prevod 4,22 na vlecku? Ja sem presvedcen ze pro motor 130 je to lepci nez 3,9 :)

-> Vrba: Ok :) Hele a kdyz uz ses v tom ... nechces si dat staly prevod 4,22 na vlecku? Ja sem presvedcen ze pro motor 130 je to lepci nez 3,9 :)
-> Matthes130: Tobě se nelíbí 5 rychlostí do zadu?
-> Matthes130: Prevodovku 125 prekopavam na suche poloosy a zaroven budu menit synchrony.Ten diferak jsem si radsi vyfotil jak ma byt otocenej.
Hele ted nejak nechapu co vlastne ty delas? Vidim jak prohazujes diferak a kolo a nejak se v tom ztracim
abys nakonec nedal mokrej diferak do prevodovky 130
Jo a taky neotoc diferak, se nekomu (nechapu jak) muze povest :)

-> Matthes130: jj,meziplyn je jediny řešení když už to nejde.
-> Vrba: No ja sazim na to ze na jednicce se stejne ten synchron moc nezapoti ... jen zcela vyjimecne a stejne kdyz podrazuju na 1 tak s meziplynem 

-> Matthes130: To byt tebou radsi zajdu na šrotište a neco vymontuju ze čtyřkvalta než davat ty druhovyrobni šmejdy.To nemůže vydrzet nic.
-> Vrba: Ja bohuzel nemel dve prevodovky takze sem hold synchron z 2 vyhodil a dal sem tam z jednicky ... a na jednicku turka, tak snad vydrzi, no stejne bych ho tam mozna ani davat nemusel 

-> Vrba: Tak to si jenom myslíš
-> Matthes130: Ja mám celou převodovku 4,2 ,takze to budu mit asi jednoduší než Ty.Přešrouboval jsem jen diferak a zitra jeste přehodim synchrony na 1. 2. stupni a pak to chci slozit.
-> Vrba: To neni za co, jsem rad ze v tom nejsem sam
Ja konkretne predelavam suchy 5q 3,9 na 4,22 :) Za pomoci staleho prevodu od jednoho kluka odsud ... snad nam to pojede no 

-> Matthes130: Diky za rady,tohle bych asi lehko přehlédl
Vrba 09.05.08 22:42:25 napsal:
-> Matthes130: Takže všechny vule jsou napsany na talirovym kole-ok.zitra na to mrknu
Jak rika Petr
-> Matthes130: Takže všechny vule jsou napsany na talirovym kole-ok.zitra na to mrknu
Jak rika Petr

-> Vrba: Jo upozronil bych te na nejaky zaludnosti ... Takovy to lozisko s domeckem (ma vlastne dve kuzelikova loziska) na dolni hrideli, ma ze spodni strany dve dirky na mazani tak to neotoc
Potom v ty hrideli hlavni sou mazaci kanalky - tak jak se tam zajistujou synchrony takovou tyckou ... tak ta ma na zacatku dirku a ta musi byt zaroven s dirkou v hrideli. Dale ten valecek po kterym klouze petka ma taky dirku na mazani ktera musi pasovat na tu dirku v hrideli ... tyto veci se snadno zapomenou bacha nato abys to nezadrel 

-> Vrba: Na kole je vyjiskřeno třeba 59,60/0,25 a číslo soukolí
-> Matthes130: No pro me to bylo do nedavna tabu.resil jsem jen kde sehnat prevodovku kde jde jeste dobre radit dvojka a to bylo jediny co me zajimalo.Ted uz vim jak to opravit,tak doufam ze bude vsechno fungovat jak ma.Vsechno slozim jak jsem rozebral,jediny co budu muset resit je ta zubova vule,protoze je jiny diferak.Ale to se nejak udela (snad)
Vrba 09.05.08 22:36:47 napsal:
-> Matthes130: V andrtovi
Ta vule je prave napsana na talirovym kole jak nekdo psal ale opravdu to byla vyzkoumana vule pri vyrobe ale kdyz uz je to ojety tak se domnivam (doufam
) ze to staci od oka ... :)
-> Matthes130: V andrtovi
Ta vule je prave napsana na talirovym kole jak nekdo psal ale opravdu to byla vyzkoumana vule pri vyrobe ale kdyz uz je to ojety tak se domnivam (doufam

-> Matthes130: Dá se jim věřit můžeš 5 setin ubrat a základní nastavení se nezmění
-> petr s: Diferakem (i celou prevodovku kdyz tocis mrkvi ...) musi jit tocit lehce (podle toho co zaradis). Nesmi to skripat ... tak to poznas na tech krouzkach lozisek co drzi valecky pohromade ... kdyz je lozisko volny krouzek se hybe sem a tam ... musi mit minimalni vuli. Ta prevodovka svym zpusobem je i neni exaktni veda 

-> Matthes130: V andrtovi je uvedeny ze ta vule se otacenim muze menit,tak se ma vychazet z prumeru.Ale nikde jsem se nedocetl kolik ta vule ma byt.
-> petr s: Ale vule pri vyrobe kdyz byla kola nova ... kdyz je to ojete tak ty cisla nevim jesi se jim da verit :)
-> Vrba: A jak nastavíš základní nastavení a přesah ložisek?
Jo a ono nejde jen o to udelat vuli na tom kole diferaku a hrusce ... jde i o to spravne smacknout loziska diferaku to je taky prdel :) A kdyz meris tu vuli mezi zubama hridele a kola ... musis mit utahnuty obe vika lozisek, ono to staci vic utahnout a zase se vule zmeni nepatrne ...
-> Vrba: Tohle bude zajímavé vlákno to budu sledovat a vůle máš napsány na kolech
Presne toto sem delal nedavno :) Tmel motorovy jak rikali chlapci ...
Vule na diferaku je fakt za trest
delal sem to od oka. Pamatuj ze je lepci vetsi vule nez zadna ... proste kdyz mas prevodovku stazenou na fest vsema sroubama (to je dulezity!) tak metodou pokus omyl ... :) Zkousis prstem vakl diferaku, musi tam byl minimalni vule :) Divny je ze mi ta vule v jednom miste jaksi zmizi, ale prikladam to nejakymu bordelu ... doufam ze se to zajede, no uvidime
Mnoho stesti :)
Vule na diferaku je fakt za trest

-> suri: Nevis nahodou kolik (cislo) ma byt ta vule.V Andrtovi se to nemuzu dohledat
-> suri: Složím to a pak si s tím budu hrát a uvidim.Každopadne musim sehnat ten tmel a pak muzu pokracovat.
-> Vrba: no podla mna by to teoreticky slo ale nebude to nikdy take presne ako ma byt..myslim ze ti este poradia skusenejsi ja sa v prevodovkach az tak moc nevyznam
-> suri: Takteoreticky kdyz se to da zjistit prstem,tak az vyhodim funkcni preovovku z auta,tak to muzu porovnavat a dat zhruba stejne,ne?
-> suri: No kazdopadne to slozim a pak budu laborovat.Nejvetší radost mam z tech synchronu,pac to vymenim a uz se nemusim bat ze tam pujde spatne řadit
-> Vrba: pripravok bohuzial nemam petr s mi povedal ze sa to da aj prstom skusit aka je vola ale musis mat skusenosti
-> suri: Ty máš ten přípravek?nemáš foto?
-> Vrba: Hmm mě čeká taky, pokud to teda nedam někomu udělat
-> Vrba: vola sa musi vymedzit pripravkom tmel pouzivam klasicky motorovy cerveny silikon od loctite da sa kupit v malej tube ale aj vo velkej tube do pistole
Takže mám v podstatě vše připraveno na složení a nevím dve poslední vecy-jaký použít tmel mezi obe poloviny skříně a jak potom vymezit zubovou vůli diferencialu.Pokud má někdo zkušenosti,nebo aspon slyšel co se požívá za tmel,prosím o radu.