skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
kolečko na náhon tachometru
-> bibendum30: S tím jsem neměl nikdy problém. Kolík jde do kolečka většinou o dost líp, než kolečko do hřídele. A samozřejmě to nedělat za mrazu, ale za pokojové teploty či klidně vyšší (ohřát kolečko třeba v teplé vodě)...
Upřímně-zajímalo by mě JAK TAM KOLIK dostali už ve výrobě . (že by za tepla? )
Já ho naklepaval jemně přes dřevo ,stejně jako předtím plast....a dopadlo to tak že plast nepřežil.
Ještě že jsem si plasty koupil pro sichr rovnou dva
Takže vydolovat zbytky ,a naklepat novej plast.
Tím to skoncilo
Na kolíček sr...
Já ho naklepaval jemně přes dřevo ,stejně jako předtím plast....a dopadlo to tak že plast nepřežil.
Ještě že jsem si plasty koupil pro sichr rovnou dva

Takže vydolovat zbytky ,a naklepat novej plast.
Tím to skoncilo

Na kolíček sr...
Minimalne v pozdejsich letech tam pruznej kolik ma bejt. Viz obrazek tady dole...
-> Bukaj: Já neříkám, že to tam nikdy nebylo. Říkám jen to, že v mých prostě ne. 

-> Dušan: -> Eidy:
Naposledy jsem se vrtal v převodovce z Jarkovy 130GL (Vrchlabí, model 87, ještě nezesílený obal) a tam kolík byl. img.skoda-virt.cz/vase_au ta_upload/.../11974_2025-0 6-01_18-01-09_95.webp
V převodovce z Å (Vrchlabí, leden 86) kolík nebyl, co bylo nebo nebylo v původní převodovce ze 130LPG (MB, prosinec 86) už si nepamatuju a další převodovky na díly jsem sháněl výhradně s nezesíleným obalem, u jediné z nich vím původ (130L 85) a myslím si, že všechny byly bez kolíku.
A převodovky se zesíleným obalem, ve kterých jsem se vrtal kamarádům, měly kolík naopak všechny (3 ks). A u několika dalších si to už nepamatuju - nesledoval jsem, jestli je tam kolík, dával jsem nové kolečko podle toho, jestli tam byl nebo ne (s větší či menší středovou dírou)...
Naposledy jsem se vrtal v převodovce z Jarkovy 130GL (Vrchlabí, model 87, ještě nezesílený obal) a tam kolík byl. img.skoda-virt.cz/vase_au ta_upload/.../11974_2025-0 6-01_18-01-09_95.webp
V převodovce z Å (Vrchlabí, leden 86) kolík nebyl, co bylo nebo nebylo v původní převodovce ze 130LPG (MB, prosinec 86) už si nepamatuju a další převodovky na díly jsem sháněl výhradně s nezesíleným obalem, u jediné z nich vím původ (130L 85) a myslím si, že všechny byly bez kolíku.
A převodovky se zesíleným obalem, ve kterých jsem se vrtal kamarádům, měly kolík naopak všechny (3 ks). A u několika dalších si to už nepamatuju - nesledoval jsem, jestli je tam kolík, dával jsem nové kolečko podle toho, jestli tam byl nebo ne (s větší či menší středovou dírou)...
Já teda musím souhlasit s Dušanem. Pětikvaltů jsem rozebral taky celkem dost, ať už kyvkových nebo vlečkových, a kolíček jsem tam nikdy nenašel.
-> Bukaj: i přes tuto informaci nesouhlasím 

-> Dušan: Mají to všechny se zesíleným obalem a i některé starší. Předpokládám, že ke změně došlo někdy v roce 86 (s modelem 87?).
-> Bukaj 07.07.25 06:32:22: u 5Q jsem to nepotkal a že jsem jich rozdělal 

-> Dušan: Ale je. Od určitého data výroby byl v kolečku ještě zajišťovací čep.
Kolečka jsou dvou variant - starší má vnitřní díru menšího průměru a tam kolík nepatří, novější má větší průměr otvoru na zajišťovací čep...
Kolečka jsou dvou variant - starší má vnitřní díru menšího průměru a tam kolík nepatří, novější má větší průměr otvoru na zajišťovací čep...

-> Matthes, záškodník z TechWebu: ten na 5Q neni. To ma snad jen 4Q. Toto je jen narazeny.
-> bibendum30: 4,22 by melo mit cerny no :-) Asi jiny nebylo 

-> Matthes, záškodník z TechWebu 02.07.25 20:29:20: pokud jo tak bůhví kde je mu konec, almaru jsem skládal před 2 lety...kdo si to má pamatovat
Každopádně podle VTP z Boleslavi je tam 4,22.... a bílý kolečko ? Divný

-> bibendum30 02.07.25 18:12:13: Si v kolecku nemel vrazeny pruzny kolik co?
A já proč tachometr neukazuje.....
Bowden je už dávno vyměněn za nový...a furt nic ložisko je taky cajk,
ale že tam najdu tohle mě fakt ani ve snu nenapadlo
Bowden je už dávno vyměněn za nový...a furt nic ložisko je taky cajk,
ale že tam najdu tohle mě fakt ani ve snu nenapadlo
-> Pilot 105: a nechce se ti poslat?

taky bych potřeboval

-> Honza M: Mají obě.
-> Gryzly: ok
-> Honza M: kdyby ti posílal taky bych si pár vzal.
-> Pilot 105: a mají u vás obojí? Bílý i černý? Poslal bys mě?
Já ho tam taky třískal kladivem přes prkno..tak nevim jesi vypadne či proklouzne...
Tak ten kolík vidím poprvé, já ho tam taky neměl. Ale kolečko tam šlo tak ztuha, že se vůbec nebojím, že by mělo spadnout.
-> Martin743.130: když klouzne tak namontuj digitální tachometr z kola a je to.
-> Pilot 105: tak to je pěkný že u vás je mají, ale u nás ne :( Leda tak předání na nějakém srazu...
No snad to moje bude fungovat a nezlomí se. Takže ty kolečka jsou ještě jiná na 5q a 4q jo? To je pro mě taky novinka
No snad to moje bude fungovat a nezlomí se. Takže ty kolečka jsou ještě jiná na 5q a 4q jo? To je pro mě taky novinka

No přede mnou se tam určitě někdo vrtal..páč víko bylo přetěsněný silikonem do koupelny - takže to vůbec neteklo no. Snad neklouzne...držte mi palce...trochu strach...já už nechci znova vyndávat převodovku

-> Martin743.130: Pokud se před Tebou nikdo v převodovce nevrtal, tak tam být musí, zabraňuje tomu, aby kolečko neklouzlo a drželo na svém místě.;)
Tak ten pružnej kolík tam teda nemám...a pokud tam byl ta je někde v převodovce jo ??? To je veselé 
Já v ní našel akorath rozšrotovaný zbytky plastu toho kolečka bývalého...ale kolík žádnej...musí tam býti ???

Já v ní našel akorath rozšrotovaný zbytky plastu toho kolečka bývalého...ale kolík žádnej...musí tam býti ???
Do hřídele se vloží kolečko a do něj se narazí ten pružný kolík.

Jo to jo...já dělal 5q suchej 3.9...pak tedy naporadim

-> Pater: 5q vypadá jinak je uprostřed díra a do ní se naráží kolík
-> petr s: to já nevim, jen jsme to doma našel, takže na 5q vypadá jinak, jo?
-> Pater: Ale to je na 4q
no jo jenomže tohle to je trozku tenčí než ta díra v tý hřídely
Narazit...nejlépe před něco měkkého...bylo mi řečeno že až na doraz, ale s citem. Já si to odměřil, aby to bylo uprostred těch kol ve víku a maká to bez problémů už 400 km.
Hlavně cit a nespěchat...
Hlavně cit a nespěchat...
-> Honza M: V Plzni je koleček dostatek, ale nevyplatí se to posílat, stojí asi 5,- Kč.
Jinak ty počty jsou takto:
4,22 - 14 černé
3,9 - 15 bílé
Jinak ty počty jsou takto:
4,22 - 14 černé
3,9 - 15 bílé
V mototechně v Pardubicích sem kupoval do mího suchýho 5q bílé kolečko s 15-ti zuby. Když mi ho přinesl tak sem jásal páč sem ho předtim marně sháněl. Na dotaz jesi jich maj víc mi řekl, že je to poslední.

a dají se ty kolečka ještě sehnat? U nás ne...
Jak jste na to přišli.Já mám bílé a tvrděj mi že mám 4.22
Černé je 4,22
-> petr s: takže když tam mám černý tak je to určitě dobře jo? Nemusím počítač zuby? :)
-> Honza M: lišilo se to barvou
Je pravidlem že bílý označuje 5q 3,9 a černý 5q 4,22? Nebo to je jen označení barvy výrobcem?
Kolik zubů by mělo mít kolečko do mé 5q 4,22?
Kolik zubů by mělo mít kolečko do mé 5q 4,22?