skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Fabia táhne do strany
19:16:38
08.04.2020
08.04.2020
MISCHO
-> krtecek: ake su tie 17ky pneu ? Asymetricke , smerove ? Volant je stale do strany ? Alebo len na letnych ?
22:47:55
07.04.2020
07.04.2020
George88
Zkus si zjistit, jestli nemá v tvým okolí někdo vyvažovačku s přítlakem. Při vyvažování se kolo zatíží a vyhodnotí jednak házivost, při zatíženým stavu(když je nadlimitní, řeší pootočením pneu na disku) a také kam který kolo táhne. podle toho se dají na auto, aby ty síly působily proti sobě a eliminoval se efekt táhnutí vozu do strany. Jinak to, že kolo "opticky na vyvažovačce hází" nic neznamená. je potřeba to změřit
21:34:07
07.04.2020
07.04.2020
Kuladmin
1. chce to převážit gumy tím bych začal a při tom když se to bude točit na vyvažovačce sledovat zda nehází jak....
2. zkontrolovat vůle: horní uložení, spodní čep a čepy řízení, a také uložení spodních ramen zda máš ješte originál to pseudo tzv. I-čko nebo už měněno za X-ko.
3. pokud ani toto nepomůže tak geometrie.
2. zkontrolovat vůle: horní uložení, spodní čep a čepy řízení, a také uložení spodních ramen zda máš ješte originál to pseudo tzv. I-čko nebo už měněno za X-ko.
3. pokud ani toto nepomůže tak geometrie.
19:26:05
07.04.2020
07.04.2020
krtecek
-> MVM: jo tak...ne, auto se teď chová v tomto posledním popsaném stavu zcela normálně..stejně tak se chová na těch zimních...a pokud to něco dělá, tak to není zřetelné..a to si myslím, že jsem docela "fajnovej" řidič, kterýho obtěžuje kdeco a všimne si kdečeho...ono už ty 17" na te Fabce jsou samy o sobě takovej dobrej alarm, že když chceš tak je to pěkná jízda, ale když se má něco projevit, tak to tam cítíš...
19:21:03
07.04.2020
07.04.2020
MVM
-> krtecek 07.04.20 19:04:52: Jestli to mírně nepribrzduje . Bylo by to markantni pri brzdeni, ale i na rovině bez brzdění by to mohlo kolo pribrzdovat. Proto se ptám jestli jedna strana není extra víc teplá (disk).
19:07:02
07.04.2020
07.04.2020
krtecek
-> Matthes, záškodník z TechWebu: co se týče náprav, tak na těch je za dobu mého vlastnictví měněno jen přední ložisko asi 10let zpátky, zadní tlumiče možná tak 4roky zpátky..jinak nic... pokud se budu opírat i o poslední STK, které bylo 2018 tak do závad mi taky nic nenapsali..čistý papír...a jak píšu...auto víc stálo jak jezdilo poslední 2 roky..
19:04:52
07.04.2020
07.04.2020
krtecek
-> MVM: vůli jsem myslím zkoušel na podzim jak jsem to přehazoval na zimáky a nebyla tam...to bych si pamatoval a už vás tím tady obtěžoval.. co má znamenat druhý dotaz?? kola jsou stejně teplá..nevšiml jsem si nějakého rozdílu když jsem je měnil..
18:30:29
07.04.2020
07.04.2020
Matthes, záškodník z TechWebu
Jen pro zajímavost... S kámošem jsme na Fabii vyměnili jeden spodní čep vepředu a auto táhlo do strany jak sviň. Sbíhavost OK. Tak jsme to zas rozebrali a porovnali novej a starej čep. Normálně ten druhovýrobní čep byl trochu posunutej vůči originálu... Museli jsme koupit čep i na druhou stranu od stejnýho výrobce, pak už to netáhlo. Jinak levej/pravej čep, to jsme měli správně. Ty druhovýrobní čepy byly prostě jiný.
18:20:37
07.04.2020
07.04.2020
MVM
-> krtecek: Vůle v nápravě? Silentbloky ramen? Prohozeny předek pravý za levy? Co brzdovy třmeny ? Neni jefno predni kolo teplejší než druhý? Zkusit v jednom kole vyšší tlak než v druhým o 0,1. Atd..
14:50:45
07.04.2020
07.04.2020
krtecek
No a myslíš si, že něco vyřeší když tam teď namontuju 14" letní co jsem nainstaloval otcovi? Ten má gumy staré loni, vyvážené. Jiné už na vyzkoušení nemám. Ono manipulovat s těma 17" je dobřej zápřah a kor když to máš ještě zvedat na zvedáku Na STK by to nemělo nikoho iritovat, že mám gumy přehozené, že?
a spíš mi jde o to, určit největší pravděpodobnost problému..chápu, že takhle od stolu nikdo neřekne nic se 100% přesností..
a spíš mi jde o to, určit největší pravděpodobnost problému..chápu, že takhle od stolu nikdo neřekne nic se 100% přesností..
14:37:17
07.04.2020
07.04.2020
minno
-> krtecek: Ono je to všetko niekedy jedna veľká záhada. Presnú odpoveď ti nepovie nikto. Kľudne môže byť chyba aj v zlej geometrii, i keď na jednej sade kolies sa to zdá byť OK. Lenže iná sada / iný rozmer kolies, inak pôsobiace sily a na jednej sade sa problém prejavuje a na druhej nie....
Alebo je pravda uprostred...
Skúsil by som ešte tretiu sadu Ak to bude ok, potom s najväčšou pravdepodobnosťou chyba v tej jednej sade kolies...
Napíšem príklad. Roky som bojoval s vibrovaním volantu v škodovke pri rýchlosti cca 110-120 km/h. S Apollami a pneu 175/70 R13 vibrovalo, s plecháčmi a zimnými 165/80 R13 nevibrovalo. Tak čo, automaticky chyba v Apollach. Za roky vystriedané 2-3 sady pneu, viackrát vyvažované (podotýkam vždy som na pneuservisákov tlačil, aby si dali záležať a vraj nikdy problém s vyvážením nebol) , raz som dal disky aj zrovnať - jeden bol vraj trochu krivý, ale po zrovnaní dokopy žiadna zmena.
Náprava už 2x po GO, bez zmeny.
Tento rok som si postavil nové riadenie a namontoval ho na tvrdé silentbloky (predtým je ale pravda, že 1 SB som mal nesprávny typ - z favorita). A čuduj sa svete, vibrácie volantu na Apollach sú fuč. Kde bola chyba? :)
Alebo je pravda uprostred...
Skúsil by som ešte tretiu sadu Ak to bude ok, potom s najväčšou pravdepodobnosťou chyba v tej jednej sade kolies...
Napíšem príklad. Roky som bojoval s vibrovaním volantu v škodovke pri rýchlosti cca 110-120 km/h. S Apollami a pneu 175/70 R13 vibrovalo, s plecháčmi a zimnými 165/80 R13 nevibrovalo. Tak čo, automaticky chyba v Apollach. Za roky vystriedané 2-3 sady pneu, viackrát vyvažované (podotýkam vždy som na pneuservisákov tlačil, aby si dali záležať a vraj nikdy problém s vyvážením nebol) , raz som dal disky aj zrovnať - jeden bol vraj trochu krivý, ale po zrovnaní dokopy žiadna zmena.
Náprava už 2x po GO, bez zmeny.
Tento rok som si postavil nové riadenie a namontoval ho na tvrdé silentbloky (predtým je ale pravda, že 1 SB som mal nesprávny typ - z favorita). A čuduj sa svete, vibrácie volantu na Apollach sú fuč. Kde bola chyba? :)
14:13:16
07.04.2020
07.04.2020
krtecek
Ahoj...mohl by mi někdo pomoct s mým "drobným" problémem? Nejdřív fakta. Fabia 6Y krátká. Mám 2 sady kol s pneu. Letní 17" a zimní 14". Zimní jsou téměř nové, vyvážené. Letní jsou starší, vyvážené naposled tak 2-3 roky zpět. To bylo v moment, kdy jsem musel měnit přední sadu gum, protože jsem píchl pravou přední. Jedna původní guma mi ještě visí v garáži pro případ nouze (nová se už sehnat nedá, byl to doprodej). S autem se málo jezdí, takže opotřebení užíváním je malé. Po přezují ze zimních na letní mi auto táhlo doleva. Testováno x krát na rovném, dlouhém úseku. První pokus o řešení bylo, výměna levých kol mezi sebou (zadní za přední). Po tomto prvním pokusu se táhnutí do strany trochu zmenšilo, ale stále bylo všímatelné. Poté jsem přistoupil ke kroku 2 a to kontrola tlaku vzduchu. (Ano, mohl to být krok 1) Nahustil jsem všechny kola a kontroloval. Změnu v řízení jsem výraznou nezpozoroval. Krok 3 už byl hodně testovací a to výměna levých kol mezi sebou (pravé za levé). Zde jsem si všiml, že 1 z kol upadlo jedno závažíčko, ale nemyslím si, že tohle by mělo výrazný vliv na tento problém. Tudíž teď jsem ve stavu, kdy jsou všechny kola nahuštěné na správné hodnoty a přední pár má vzorek proti směru otáčení. Tímto krokem došlo k výraznému zlepšení jízdních vlastností a auto už do strany netáhne. Jediné co zůstalo nevyřešeno, že volant je mírně natočený doleva i když auto jede rovně jak má. Vůle řízení?? A nyní co táhnutí mohlo v mém případě způsobovat? V jenom servise by chtěl hned dělat geometrii (což mi přijde jako blbost, protože to táhne jen na letní sadě gum a ne na obou) a v druhém servise zastávají názor, opotřebených a nerovnoměrně sjetých gum (+6let stáří), kdy geometrie jsou vyhozené peníze. Přikláním se spíš k opotřebení a sjetosti. Vzhledem k tomu, že do auta nechci vrážet už moc peněz, protože 4x17" gumy stojí cca 2500,-/kus a auto chci v nejbližší době prodat, hledám nejoptimálnější řešení jak z tohoto problému ven. Má cenu se tímto nějak více zabývat nebo jen nechat přehodit gumy, aby měly správný směr otáčení a nechat to být? Co vy na to jako svazáci