skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Cukajici brzdy
Tak sem vyměnil kotouče a asi dobrý.Přišlo mi u jednoho že házel z jedné strany.
-> Evž@: nebo si zajeď někam na stk do válců a uvidíš hned, který kolo to dělá
-> Evž@: Na pohled desetinu nepoznas. Osobne bych koupil novy a z toho vychazel a pripadne hledal problem dal. Zas tolik ty kotouce nestoji a neprijdes tim o tloustku, ale dle libosti kazdeho...
-> Syny: ja s tim neměl nikdy problém
-> Eidy: ono to na pohled vůbec nehází,taky se mi zdá že auto mírně pohupkává(asi od přední nápravy),není to uplně klidný.
-> Eidy: ono to na pohled vůbec nehází,taky se mi zdá že auto mírně pohupkává(asi od přední nápravy),není to uplně klidný.
-> Evž@: Je to i otázka uchycení brzd k náboji/hřídeli. Můžeš mít seberovnější kotouč, ale pokud ho křivě přišroubuješ, tak to bude stejně kopat. Buď máš někde nějakej bordel, něco bouchlýho atd. Těžko takhle na dálku radit.
-> Evž@: Staceni kotoucu uz mi nekolikrat presvedcilo, ze je ztrata casu. Kor u slupek jaky ma skodovka. Kup novy 

čaute.Už si nevím rady s brzdama na GLSu.Při brždění to vibruje a ted ještě začly pískat desky a nepomohla ani jejich výměna či zdrsnění kotoučů.Co je zajimávé tak brzdy pískají přerušovaně(ve vyšší rychlosti) ve stejné frekvenci jako jsou vibrace.Kotouče a bubny jsou stočené tak už fakt nevím.
-> Milan 136 21.10.11 20:49:09: Super
Prostě mi ty vibrace při lehkým brždění zmizely úplně. Vysvětlit to nedokážu, kotouče křivý nejsou
Prostě mi ty vibrace při lehkým brždění zmizely úplně. Vysvětlit to nedokážu, kotouče křivý nejsou
-> Syny: to nejní vika ale za 50 z vraku .... vypadal nejlíp ze všech....
-> minno: to není na mojem :-)))
-> Eidy: takový nelogický ale nejsi první kdo to řiká , takže zkusime haičky dik :)
-> minno: to není na mojem :-)))
-> Eidy: takový nelogický ale nejsi první kdo to řiká , takže zkusime haičky dik :)
-> Syny: Ne ne. Vymačkanej od ložiska. Normálně to nebylo vidět ani po vyndání, ale s novým nábojem byl klid.
-> monarcha: No bohuzel naboj kola podezrivam taky... Co s nim bylo? Byl ohlej jo?
-> Syny: Mě to na Toledu taky začalo při brždění jakoby vybrovat (jako křivý kotouč) a zdálo se mi, že i trochu hučí ložisko. Po výměně ložiska to bylo ještě horší. Byl to náboj kola. Po výměně úplný klid. Myslím, že to bude stejný problém.
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: -> Nwkt: Teorie krasna, ale vysvetlete mi nekdo jak by cepy a silenty na ramenu dokazali po mechanickej strance aby NEKDY kopaly brzdy a nekdy ne... Nekdy vic, nekdy min, nekdy vubec... Ale z velke vetsiny ano. Dyt silenty a cepy nemaj vliv na to jestli ma kotouc nebo naboj hazivost ne? Navic to je v rychlosti cejtit i ve volantu a pri tahu treba do kopce to taky nekdy je cejtit, ze se klepe auto drobet. PRi pomale rychlosti je cejtit jak pedal pod nohou taky pomalu pulzuje... Proste nevedet ze mam vsechn oan brzdach nove a v 100% poradku, tak bych rekl, ze to sou krive kotouce (ostatne proto tam taky vse nove je, podezrival jsem kotouce, pakny, bubny, vsechno a zbytecne...). Uz fakt nevim.
-> COL: jo, nabobtná a udělá zpětnej ventil.Klasická závada na favoritu
-> Eidy:
Jak se stane, ze hadice nepousti kapalinu zpet? Nejak to zevnitr nabobptna ci co?
Jak se stane, ze hadice nepousti kapalinu zpet? Nejak to zevnitr nabobptna ci co?
-> Nwkt: na mondeu mi to kope taky, kotouče nové najeto 30tis, nechal jsem je srovnat, kope pořád, silenty v ramenech a čepy jsou v hajzlu, tak si myslím že to taky bude tím ..
-> Nwkt: už je máš vyměněný jo? je to poznat?
-> Eidy: Naprosty souhlas.-> Tomaso435: Vymen ty hadice odvzdusni to novou kapalinou a uvidis jak to bude pekne makat.

-> Tomaso435: Tak máš v pytli brzdový hadice ke kolům. Nepouštějí nazpět.
Tak mě to přestalo po výměně silentů, čepů 

-> Tomaso435: valec musí samozrejme po zatlačení piestiku v strmeni vytlačiť kvapalinu naspäť do nádržky.
A potom že my riešime stále dookola nejaké problémy s našimi 120tkami a tvoje Favo len jazdí a jazdí a nič na ňom robiť netreba :-D
A potom že my riešime stále dookola nejaké problémy s našimi 120tkami a tvoje Favo len jazdí a jazdí a nič na ňom robiť netreba :-D
-> Tomaso435: Nemas kupovat dily Vika a podobne, pak se nediv, ze se to cely rozesere... Samozrejme s pustenim pedalu zmizi z okruhu tlak a tim se uvolni pistky s destickama... Pokud se tak nedeje, tak mas neco spatne :) Co trn v posilovaci? Jak to ma reseny facko?
Jinak kdyz uz se vytahlo tohle tema, tak problem stale trva a uz me dosly napady :) Dneska to bylo cejtit i pri dojizdeni kolony rychlosti cca 10km/h... Jakp edal pod nohou pekne pomalu pulzuje nahoru a dolu...
Jinak kdyz uz se vytahlo tohle tema, tak problem stale trva a uz me dosly napady :) Dneska to bylo cejtit i pri dojizdeni kolony rychlosti cca 10km/h... Jakp edal pod nohou pekne pomalu pulzuje nahoru a dolu...

Děcka, favorit po výměně brzdovýho válce, stále lehce přibržďuje , po 10km sou kola vařící... a auto při jízdě cuká... pořád to drnčí. když sem rozejbával pístky tak nešli zasunout, musel sem povolit hadičku od třmenu a pístek zatlačit na volno... je dobře že válce nebere zpětně kapalinu? že ji vlastně jen pouští do trubek ale zpět nenabere? nebo to má bejt tak, že pístek má jit zatlačit v každým případě a válec má při stlačení pístku kmapinu přepouštět zpět do nádržky? ... pokud si to myslim správně tak je v řiti opět válec :-D
-> Sepp: To jo, ale mam vypozorovany, ze to dela obcas a vzdy kdyz se auto i za jizdy malinko klepe, tak kopo brzdy a naopak, kdyz jede v poho, tak i v poho brzdi... Do zatacek poloosy nerachtej a nerachtaj ani pri jizde rovne...
-> Syny: Na brzdění samozřejmě žádnej, ale psal jsi, že ti to dělá i při jízdě a tam už by to vliv mít mohlo.
-> Matulo: to ťa nikto nenúti ale za cenu jedného trw ramena mám obe origá z novými origo čepmi a silentblokmi , opieskované pozinkované a v laku ... tiež sa zamysli či sa oplatí meniť železo ktorému nič nie je
-> Matulo: Nemusis cist cele tema, staci prvni prispevek... Samozrejme ze pokud by za to mohli kotouce, pistky nebo bubny, tak tady tohle ani zakaldat nebudu 

-> Syny: Necital som cele tema tak neviem ci si tu spominal aj kotuce... ale nemohli by to mat na svedomi pokrutene, krive kotuce? pripadne zakusnute piestiky v strmenoch???
-> suri: Trosku sa ale zamysli... Nedam 1000euro za diely na feldu ktora ma hodnotu 500e...
-> suri: Trosku sa ale zamysli... Nedam 1000euro za diely na feldu ktora ma hodnotu 500e...

-> Matulo: Huceni jsem prave drobet zaslechl v urcitych rychlostech...
-> Sepp: Ale jaky vliv by meli poloosy na brzdeni? Napadla mi jen kriva hridel konce poloosy na kterej je naboj, ale to by muselo kopat porad a ne jen nekdy... To cukani je opravdu jak kdy... Tedko po ceste na Zeliv se mi zdalo, ze cim rychleji delsi dobu jedu, tim vic to pak klepe na brzdach a jde to i do volantu. Ale jindy sednu do auta a klepe to hned, nekdy ne... Ale obvykle to zacne az po nejakej dobe jizdy. Proto ja vzdy mel radost, ze kdyz jsem neco udelal a sel to projet, tak to prestalo, ale po delsi jizde to bylo zpet... Vibruje znatelne cely auto a je to cejtit i drobet ve volantu... Najeto to ma 207 000 km a loziska ani poloosy delany nebyly. Ovsem nejsem si vedom, ze by poloosa nejak rachtala nebo delala nejakej brajgl...
Otazka - pokud bych se vyprd na nejaky cepy a vsecko kolem, tak po sundani tehlice, kdyz se nehne se spodnim cepem a jen se vynda z tehlice kulak s ridici tyckou se geometrie nezmeni ne? Samozrejme pokud si oznacim polohu excentru pro serizeni odklonu, ale co se tyce sbihavosti, tak tam by nemel byt problem, ne?
-> Sepp: Ale jaky vliv by meli poloosy na brzdeni? Napadla mi jen kriva hridel konce poloosy na kterej je naboj, ale to by muselo kopat porad a ne jen nekdy... To cukani je opravdu jak kdy... Tedko po ceste na Zeliv se mi zdalo, ze cim rychleji delsi dobu jedu, tim vic to pak klepe na brzdach a jde to i do volantu. Ale jindy sednu do auta a klepe to hned, nekdy ne... Ale obvykle to zacne az po nejakej dobe jizdy. Proto ja vzdy mel radost, ze kdyz jsem neco udelal a sel to projet, tak to prestalo, ale po delsi jizde to bylo zpet... Vibruje znatelne cely auto a je to cejtit i drobet ve volantu... Najeto to ma 207 000 km a loziska ani poloosy delany nebyly. Ovsem nejsem si vedom, ze by poloosa nejak rachtala nebo delala nejakej brajgl...
Otazka - pokud bych se vyprd na nejaky cepy a vsecko kolem, tak po sundani tehlice, kdyz se nehne se spodnim cepem a jen se vynda z tehlice kulak s ridici tyckou se geometrie nezmeni ne? Samozrejme pokud si oznacim polohu excentru pro serizeni odklonu, ale co se tyce sbihavosti, tak tam by nemel byt problem, ne?
-> Matulo: tak mysli ďalej , ramená na fábiu trw po dvoch rokoch ko silentbloky a čepy , čepy samotné po dvoch mesiacoch bez prachoviek a po roku ako origo po 8
-> suri: Tak tie silenty Gumokov som kupoval ako origo diel v autorizovanom servise a myslim ze TRW je priblizne v podobnych cenovych relaciach ako original diely a aj kvalita neni o nic horsia!
-> Syny: Keby to boli loziska tak by si sam pocul ako hucia ked pri vyssej rychlosti vyradis na neutral... Ono to moze byt vela veci...
-> Syny: Keby to boli loziska tak by si sam pocul ako hucia ked pri vyssej rychlosti vyradis na neutral... Ono to moze byt vela veci...
-> Syny: těžko si někdo bude jistej, že to dělají ložiska, když ti to píše aniž by viděl auto. Vždy to takhle na dálku bude domněnka. Teoreticky by to mohly dělat i poloosy, ale to by se asi projevovalo pořád a taky v zatáčkách. Z tvýho popisu chápu, že se to děje po nějaký době jízdy, projeď to, zhoď kola a zkoušej vůli. Ostatně to auto má najeto přes 200tkm, pokud si dobře pamatuju a byly ty ložiska někdy měněný? Zkus někoho posadit do auta ať projede kolem tebe, třeba bude něco slyšet.
-> Matulo: a to ešte neberieš origo veci
-> Syny: Neviem ako je to v tvojom pripade na Cordobe, ale na mojej felde 1,3 MPi: loziska ZVL cca 20e, vonkajsie klby 60e/par, 4ks manzety SPIDAN aj so sponkami 40e, ramena TRW 80e/kus, silentblok - vzpera prevodovky GUMOKOV 48e, spodne gulaky MASTERSPORT cca 15e/par, gulaky riadenia TRW 14e/par, ulozenie stabilizatora GUMOKOV 12e/par... To mas 369eur bez hanby a to som este nepocital new tlmice a potrebne veci ako prachovky, dorazy a pruzne lozka k tomu... Hold origo veci su drahe, ale neni sme taki bohati, aby sme kupovali lacne veci...

-> Matulo: Sakra, tak to je v riti... Protoze pokdu nekdo sunda tehlici, tak to uz muze vymenit i cepy a kdyz novy cepy, tak ty prece nebudu davat na stary ramena se starejma silentama, no a kdzy todle, tak uz rovnou ulozeni stabiku, pak geometrie a uz v tom lita aspok 5-6 tisic...
Proc to vlastne nejde vyndat na aute? Nidky jsem to kuchly nemel, tak se ptam... To nejde vyndat nejakym pripravkem?
Mimochdoem, pokud se cep nepovoli v rameni (povoli se spoj cep/tehlice) a ridici tyce se jen vyndaj z tehlice a nebude se s nima hejbat, tak teoreticky geometrie ovlivnena byt nemuze, coz?

Proc to vlastne nejde vyndat na aute? Nidky jsem to kuchly nemel, tak se ptam... To nejde vyndat nejakym pripravkem?
Mimochdoem, pokud se cep nepovoli v rameni (povoli se spoj cep/tehlice) a ridici tyce se jen vyndaj z tehlice a nebude se s nima hejbat, tak teoreticky geometrie ovlivnena byt nemuze, coz?
-> Syny: Nejdou... Uz len kvoli tomu ze ked mas tehlicu namontovanu, tak nevylisujes stare loziska... Prave riesim komplet prednu napravu na felicii... 

-> Sepp: chtel bych to slyset od toho, kdo si tim je jisty... A kdo vi, ze skutecne to co popisuju loziska mohou delat...
Jinak druha otazka - jdou na phersnu loziska vymenit bez sundavani tehlice - rozumej na aute po vytahnuti poloosy?
Jinak druha otazka - jdou na phersnu loziska vymenit bez sundavani tehlice - rozumej na aute po vytahnuti poloosy?
-> Syny: můžou. Chtěl jsi to slyšet ode mne?:)
Tak dnesni pozorovani po ceste na Zeliv a zpet... Jel jsem mimo obec cca 120 km/h. Pri brzdeni brzdy klepali dost a je to citit i do volantu. Pri jizde je cejtit jak auto drobet vibruje tak nejak cely... Pri jizde zpet nez jsem se dostal na cesty kde se to dalo palit auto jelo krasne, ani neskublo a brzdy sli naprosto nadherne plynule... Jak jsem se dostal na lepsi cesty a jel opet cca 100-120, tak zacalo cely auto po case oept drobet vibrovat a brzdy nekdy klepaly a nekdy ne... Nedky to zase dela porad, nekdy vubec. Vzdy je to ale cejtit i ve volantu. A ted otazka - nemuzou to delat predni loziska?
Tak sem vymenil ty gumy... Ty cepy tam byly pekne zatuhly, neslo to ven ani klestema... Dal sjem tam novy, promaznul to. Chodi to nadherne - posunu to nromalne rukou lehce... Ale pri brzdeni to cuak furt... Sice o rad min, ale porad...
Dle me to budou delat normalne uz asi predni loziska...

-> suri: Co co mam je udajen na promazani pistku ve tremench - mazivo pod manzetu - takze to bude ono 

-> Tommyk: nie to je na mazanie proti vrzganiu brzd
-> Syny: ono tých pytlíčkov je viac , biele , šedé mazivo proti vrzganiu a tak
-> suri: toto? autokelly.cz/
-> Syny: tohle máš ne? tak to tam prskni :-) btw. ja na ty brzdy taky budu muset kouknout, neco mi tam chrastí
-> Syny: tohle máš ne? tak to tam prskni :-) btw. ja na ty brzdy taky budu muset kouknout, neco mi tam chrastí

-> suri: No ten pytlicek co mas na tom odkazu ten mam 

-> Syny: toto tam patrí shop.autodilykrc.cz/foto.
php?urlenc=aHR... patrí tam niečo takéto , ale ak je to biele tak to tam vpál
-> suri: no tamta je taky bila. Od TRW.
-> Syny: nie taká tam nepatrí , patrí tam taká biela líthiová a stačí jemný film na to , ložisko na klukovke tiež nemá vôlu ani desatinu a presto sa maže
-> suri: a jak ji dostanu mezi tu gumu a cep?
Kdyz jsem ten cep mel venku, tak jsem ho tam zaptky malem nedostal a kdybych ho mel necim namazlej, tak to ta guma setre jako prd a nezbyde tam vubec nic... Kazdopadne az budu mit cas, tak ty gumy muzu vymenit, za to nic nedam... Akorat nevim kde seberz tu vazelinu, ale pokud to je ta sama co se dava do feliciovskych bubnu proti skripani paken o stit a co se dava pod manzety u pistku brzd, tak tu mam :)

-> Syny: maže sa to lítiovou vazelínou čo neničí tú gumu práve na to aby to hladko chodilo a konzervovalo