skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Cukajici brzdy
-> Syny: ja ted nasadil jiny kola a trosku citim cukani pri brzdeni.
-> Gryzly: A co byto v praxi teda delalo... Ze by ten trmen pri brzdeni zacal vibrovat a v tej udajne vymackanej gume cvicit a proto byto zacalo cukave brzdit a bejt cejtit do pedalu... To zni dost zajimave, to bych mohl zkusit ty gumy vymenit, kdyz je dokonce mam doma... Akorat nevim jestli ty gumy by zpusobyly i to, ze treba pri dobrzdovani na krizovatce to auto cuka v urcitem intervalu v zavislosti na rychlosti az do uplnyho zastaveni... Tedy cim mensi rychlost je pri dobrzdovani, tak tim se prodluzije interval toho skubani s autem...
-> Syny: TA guma ale může být už pěkně unavená a že se to nehejbe na to bych nespolehal, rukou nevyvyneš takovou sílu, jako když to brzdí.
-> suri: Namazany to neni, to sem ani nevedel ze se ma nejak mazat... Imbusy sou dotahly fakt fest, tam vule neni urcite. Trubicky jsou v pohode.
Ale nevim co tam konkretne namazat... Mezi gumu a trubku vazelinu nedam, to je tam "vlisovany" a mezi imbus a trubku to nema cenu neco datvat ,tam se nic nehybe...
Ale nevim co tam konkretne namazat... Mezi gumu a trubku vazelinu nedam, to je tam "vlisovany" a mezi imbus a trubku to nema cenu neco datvat ,tam se nic nehybe...
-> Syny: tá trubka nemá na imbuse volu? namazané to je správne? trubičky rovnako dlhé?
-> suri 07.08.11 12:15:39: jj to je presne ono

-> suri: To je uplne jiny... Ja mam jinou delku horniho sroubu a spodniho... Akorat mi neni porad jasny, co by mohlo byt v haji na tom cepu... Dyt to je jen trubicka kterou stahnu imbusem k drzaku trmenu... A po ni klouza ta guma se tremenem... Na tom se podle me nema co posrat... Leda vymenit ty gumicky, ty dokonce mam nahradni, ale moc neverim tomu, ze to pomuze, protoze i tedko se ten cep v tej gume pohybuje s odporem bez nejaky vule.
www.autobazar.eu/sk/pics.
php?id=2070490 ty máš toto nie
-> Syny: normálne dnešné autá už nemajú toto divné riešenie ale v tom gumenom púzdre chodí čep z imbusovou hlavou ako je na fotke www.autobazar.eu/sk/sada-
vodiacich-puzdier-brzdy-id
2070485.html žiadne ďalšie blbosti
-> Syny: www.autobazar.eu/sk/sada-
vodiacich-puzdier-brzdy-id
2070485.html a tieto normálne čepy napr z fabie by tam nepasovali ?
-> suri: Jaky cepy?
-> Sepp: Tohle je docela zajimava teorie. To mas ozkouseny v praxi? Protoze me obcas prijde ze to podle teploty cca tak nejak mozna je... Nemuzu to tvrdit, ale kdo vi... Kazdopadne nekdy mam pocit ze vibruje cely auto i za jizdy.
-> Sepp: Tohle je docela zajimava teorie. To mas ozkouseny v praxi? Protoze me obcas prijde ze to podle teploty cca tak nejak mozna je... Nemuzu to tvrdit, ale kdo vi... Kazdopadne nekdy mam pocit ze vibruje cely auto i za jizdy.
-> Gryzly: -> suri: Vymenit se daj ty gumy, imbusy a pripadne ty cepy, ale neni mi jasny kde bytam mela byt vule aby to kravlo... KDyz to utahnu, tak ta trubicka s imbusem se nehne... A trmen se pohybuje s tou gumou po tem trubicce a cepu...
Hnedy = drzak trmenu, modry = imbus, sedy = trubicka, cerny = guma, zluty = trmen.
Hnedy = drzak trmenu, modry = imbus, sedy = trubicka, cerny = guma, zluty = trmen.
-> Syny: jinak ale tiež bývajú voľné alebo sa zasekávajú , vymeniť púzdra a namazať správnym tukom a skontrolovať tie čepy
-> Syny: nemusíš to kreslit, spíš zjisti, jestli je to dobrý, nebo co se tam dá vyměnit.
Jsou tam dve gumovy pouzdra ve kterych je ocelova trubicka a skrz tu je veden imbus, kterej se zasroubuje do drzaku... Zkusim to nakreslit.
-> Gryzly: -> venni: Felda ma trochu jiny trmeny nez ten seat... Ja mam tyhle:
-> Gryzly: taky bych to viděl na ty vodící čepy.U feldy častej jev.
A nejsou už vychozené čepy na třmenu? že by to vibrovalo?
Tipnul bych vůli v ložiskách předních kol, jak se ohřejí, vůle se zvětší a při brzdění zavibrují kola včetně kotoučů. Za studena to nemusí být poznat. Zvláštní je, že se to projevuje jen na brzdě, že nevibruje celý předek auta.
-> Syny: tyvoe a nemas tiky v noze? 
...fakt nevim

...fakt nevim

-> Tommyk: Pokud by to bylo kotoucema, tak by museli byt krivy i ty predtim a pak tyhle od novoty a to je pravdepodobnost hodne mala... Nehlede na to, ze kdyz auto zrovna ma naladu, tka brzdi naprosto krasne plynule, tak jak bych si predstavoval. Pokud by byly krivy, tak se tohle nestane... To je prave ono, ze to klepe pokazdy jinak intenzivne a nekdy ano a nekdy ne 

-> Syny: to sem myslel.. ale je fakt ze v tom to asi nebude. tam jakmile by se nasla skulinka tak by to utikalo porad a souvisle a ne cukane.. a co ty kotouce? ze jsou novy neznamena ze nemuzou byt krivy.. bohuzel
-> Tommyk: kdyby utekl tlak, tak se bude pedal postupne propadat a to se nedeje... Pedal kelpe, tedy tlak v THV stridave je a neni...
-> Syny: tak pak me uz napada jen ten HBV, třeba jsou už nicmoc gumičky a pulzuje to okolo nich (utiká tlak do pryč)
-> Tommyk: To jsem vsechno kontroloval a nic zvlastniho nenasel... Nidke nic nesyci ani neuchazi - posilovac drzi podtlak klidne tyden bez problemu...
-> Syny: co hlavni brzdovej valec nebo posilovač? mohla by to byt blbost, třeba jenom špatna podtlaková hadička co vede do posilovače..
-> alpin: kotouce a desky jsem dal novy a nepomohlo... Takze o hrany evidentne nejde...
-> Syny: vyber platničky a pilníkom zraz hrany , skús či to pomôže , toto máš za chvílku spravené
-> Dušan: Zatim ne, ale delalo mi to i na zimnich myslim... Alespon si nepamatuju, ze by to nekdy nedelalo :) A nevim jak by pneumatiky dokazali to, ze mi bude auto cukave brzdit a dobrzdovat treba i ve 20km/h a byl oto citit i v pedalu brzdy... A to jeste jen nekdy... Od doby co sem vymenil kotouce jsem tam zimaky jeste nemel, to je pravda, ale na druhou stranu to delalo i pred vymenou kotoucu a dela to porad... Ja mel az to ze jsem zkrival ty plny, protoze jsem je jednou rozpalil do fialova a tak jsem tam koupil chladaky, ale neprestalo to... Pokud budu mit nekdy cas, zkusim nahodit cvicne zimni a projedu to... Ale moc tomu neverim, protoze ty kotouce jsem melnil nekdy na jare hned po prezuti ze zimaku prave proto, ze mi to cukalo :(
pneumatiky jsi zkousel ?
-> David29: To prave nechci, protoze to je investice nemala s nejistym koncem... Musi su sundavat cela tehlice aby to vylisovali a nalisovali. Tedy rovnou udelat i cepy a pak znova geometrie...
-> Syny: Tak je vyměň, výměnu si už zaslouží. Nic tím neposereš, naopak. Pak třeba zjistíš, že to bylo tím
-> Eidy: Loziska na predku budou podle me origo s 205 000 km na krku. Hazivost na naboji jsem nezkousel. Pokud tim miris na krivej naboj, tak to mi napadlo taky, ale udajne by se to pry projevovalo i za jizdy a hucelo by to (mi bylo receno)...
-> Syny: Dle cukání do řízení usuzuju na předek. Zkoušel jsi měřit házivost kotoučů přímo na náboji? Nejsou na předku měněný ložiska?
-> David29: Ne, dela to porad. Kdy to zacalo nevim, ale pozoruju to uz minimalne pres rok... Nepomohla ani vymena kotoucu... Bubny jsem dal zmerit hodinkama a jsou oba naprosto ok... Brzdice jsou urcite ok, ty jsem mel dole Xkrat a dotahuju to poradne...
-> baal: Mno jako me uz dosly napady total... Tvuj pripad bych typnul na gumy... Muzou byt smerove kazda drobet jinak malilinkato sjeta a hned to je v haji... Ja kdyz treba po zime nasadil levy kola doprava a opacne, tak me to rozhodilo volant o poradnej kus! Tak sem je dal jak byly predtim a volant krasne rovne... A znatelny ojeti do stran na gumach neni ani drobet... Ptal jsem se na to v pneuservisu a prej to je normalka... Tak nevim no...
-> baal: Mno jako me uz dosly napady total... Tvuj pripad bych typnul na gumy... Muzou byt smerove kazda drobet jinak malilinkato sjeta a hned to je v haji... Ja kdyz treba po zime nasadil levy kola doprava a opacne, tak me to rozhodilo volant o poradnej kus! Tak sem je dal jak byly predtim a volant krasne rovne... A znatelny ojeti do stran na gumach neni ani drobet... Ptal jsem se na to v pneuservisu a prej to je normalka... Tak nevim no...
tak toto iste robi aj mne a navyse mi to taha do lava ... stale aj po urobenej geometrii . obcas mi to cuka obcas nie a obcas to taha do lava a obcas nie . gumy maju vsetky rovnaky tlak a jedna sa o fabiu 1.4 16v 55kw hatchback.
neviem tiez nato prist mam vymene vsetko na naprave a v predu okrem silentblokov motora .
neviem tiez nato prist mam vymene vsetko na naprave a v predu okrem silentblokov motora .
A měl si to rozebraný od tý doby, co to dělá? Třeba povolenej brzdič
Mam otazku... Tyka se to spanela, ale to je uplne jedno, protoze tady myslim na typu auta vubec nezalezi a navic to je z 90% filcka...
Problem je ten, ze mi NEKDY skubou brzdy... Je to citit jak auto cukave brzdi a jde to i do pedalu... Ftip je ale v tom ze nasledujici dily jsou NOVE:
kotouce, desticky, pistky ve trmenu, bubny, pakny, prasataka, brzdovka
A ted mi prostim nekdo vysvetlete, jak to je mozny... Kdyby to delalo porad, tak bych to jeste chapal, ale stava se to jen nekdy. Treba dneska pri ceste cca 15km to brzdilo uplne krasne plynule. Ale vcera to cukalo. Cim rychleji jedu tim vic to je citit do pedalu, ale je to znat i pri dobrzdovani na krizovatku jak auto jakoby pribrzdi vic a pak zase min, proste jak to jakoby s autem cuka... Me uz fakt dosly napady cim to muze byt... Bubny jsem mel na soustruhu na hodinkach a hazivost maji 0.05 mm, takze ty odpadaj. O dovolenej jsem to pakrkat citil i do volantu jak to zaklepalo pri brzdeni - z toho usuzuju, ze to bude neco vepredu. Znovu rikam, ze jde o predohraba... Nekdy se mi zda, ze to cuka i pri tahu, kdyz dam plnej plyn treba do kopce, ale to nemuzu rict urcite, muze to byt treba zvlneny asfalt... Napadly me poloosy, ale ty jinak nedelaji problemy vubec a navic nevim co by meli spolecnyho s brzdenim a dobrzdovanim, kdyz je vyhozena rychlost. Nijak neklepou ani nic jinyho... Fakt nevim, pokud ma nekdo nejaky napad, tak sem s tim... Pro me je to fakt zasrana zahada. Diky za kazdy napad.
Problem je ten, ze mi NEKDY skubou brzdy... Je to citit jak auto cukave brzdi a jde to i do pedalu... Ftip je ale v tom ze nasledujici dily jsou NOVE:
kotouce, desticky, pistky ve trmenu, bubny, pakny, prasataka, brzdovka
A ted mi prostim nekdo vysvetlete, jak to je mozny... Kdyby to delalo porad, tak bych to jeste chapal, ale stava se to jen nekdy. Treba dneska pri ceste cca 15km to brzdilo uplne krasne plynule. Ale vcera to cukalo. Cim rychleji jedu tim vic to je citit do pedalu, ale je to znat i pri dobrzdovani na krizovatku jak auto jakoby pribrzdi vic a pak zase min, proste jak to jakoby s autem cuka... Me uz fakt dosly napady cim to muze byt... Bubny jsem mel na soustruhu na hodinkach a hazivost maji 0.05 mm, takze ty odpadaj. O dovolenej jsem to pakrkat citil i do volantu jak to zaklepalo pri brzdeni - z toho usuzuju, ze to bude neco vepredu. Znovu rikam, ze jde o predohraba... Nekdy se mi zda, ze to cuka i pri tahu, kdyz dam plnej plyn treba do kopce, ale to nemuzu rict urcite, muze to byt treba zvlneny asfalt... Napadly me poloosy, ale ty jinak nedelaji problemy vubec a navic nevim co by meli spolecnyho s brzdenim a dobrzdovanim, kdyz je vyhozena rychlost. Nijak neklepou ani nic jinyho... Fakt nevim, pokud ma nekdo nejaky napad, tak sem s tim... Pro me je to fakt zasrana zahada. Diky za kazdy napad.