-> ZvedaVec: Tím otvorem na rezervu se ta skříňka vyjmout dá, už se mi to u užovky 2x povedlo, ale předtím jsem jí sundaval x-krát mimo auto, případně na nápravě svěšený dolů, co brzdový hadice dovolily, takže už jsem měl jistý zkušenosti. Jsou tam sice jen tři šrouby, ale zejména jeden proklatě nespolupracuje. A ani páce řízení se z čepu řídící tyče dost často nechce dolů.
Na první seznámení je nejlíp mrknout na nápravu někde na vrakovišti, případně se dá vysurfovat katalog, nejlíp stovkovej, zdá se mi líp udělanej. Nebo 110R, v týhle partii je to stejný..
www.skoda110r.com/archiv/
.../Katalog%20ND%20S110r_1
970.pdf
Skříňka samotná je na straně 110..
Jinak podobná věc se mi už stala, že se vlastnosti změnily skokem, místo obvyklýho postupnýho vaklovatění. Najednou se bez zjevný příčiny objevil v řízení takový hup, prostě chvíli nic a pak teprve poskočily kola, ale proč, to jsem ani nezjišťoval.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Problemy s volantom (riadenim)..105l r.v 81
-> Kuladmin: No to sa asi lahsie povie ako urobi...
Nemas nahodou doma knihu, popripade nieco obrazove aby som vedel premazat a skontrolvat tie veci. Ak by to bolo len tym tak by to bolo ok. Dat dolu napravu by bol pre mna tak trochu problem. Viem ze v tychto "domcekoch riadenia" stale chybal (vytekal) olej. Je pravda ze je to cele cierne, ale aj auto ma 28 rokov a doteraz to slo. Jasne ze najlpsie by ste poradili az by ste to videli ale trapi ma aj to puknutie, co bolo spustacom (od vtedy to nefunguje ako ma). Tak ak by ste mali nejaku obrazovu dokumentaciu...Vdaka

Ja byt tebou zacal bych namazanim svislaku vazelinou a kontrolou prevodky + zda je vni vubec napln - olej.
-> ZvedaVec: vyberieš celú prednú nápravu mimo auta
-> suri: A ak dat dolu napravu...Jak ste sa pohrali s pruzinami, alebo cim ste ich stahovali? Mali ste origo stahovak na to ci nejak provizorne? Inak toho som sa obaval. Popovolovat vsetky tie veci co s tym roky nik nehybal, to bude pruser. A este (som taky zvedavy co ma caka) este mali ste ho na rampe, ci dvihaku? Len rozmyslam ci to vymenim aj sam, ci mi treba servis...
-> ZvedaVec: vyberal raz na 105 ke bez vybrania nápravy ale nikdy to neskúšaj robiť . zhodiť nápravu a je to pohoda . inak odporúčam kúpiť nejakú jazdenú skrinku za pár korún , kúpiť nový šnek s maticou , púzdra tesnenia gumičky prehodiť zložiť
-> suri: A potom ste uz len kupili novu skrinku? Alebo sa to dalo nejako opravit, resp. kupit nejake suciastky do toho? A aj si to vyberal von?
-> ZvedaVec: mal som v rukách skrinku riadenia šnek prasknutá matica a viko hore - doťahovali šrob doťahovali až praskla matica a závit
-> suri: A to si videl na starom modely?? Myslim na to domceku riadenia ci na hrebenovom??
-> ZvedaVec: videl som prasknutú maticu v prevodovke riadenia a prasknuty obal
Suri...No capy su v pohode, cez STK som presile lahko (no na skodovku myslim). Len ked som ho posuval v garazi tak ked som na mieste tocil volantom nieco tam ruplo. Ked som tocil dalej mal som pocit akoby na sekundu preskocil zub alebo co, proste tocis volantom a kola nic (ale to ozaj len sekunda a uz to nerobi). Odvtedy mi ide tazko volant. Ked otocis volantom trocha je to este ako tak, ale ked uz potrebujes vybrat riadnejsiu zakrutu, popripade zaparkovat pri Tescu tak hroza, bojim sa ze sa tam nieco urvalo..Ja nevem, moze byt?
A vola tam nieje...
A vola tam nieje...
-> ZvedaVec: prečo vyberať skrinku? máš vôlu v riadení? inak skús povoliť na tej prevodovke je šrob 17mm zaistený 19mm matičkou skús povoliť a za druhé v akom stave sú zvislé čepy? ak sú zadreté tak vymeniť alebo je tam maznica skúsiť premazať možno to rozchodia a takisto možno zadretý pomocný čep riadenia
Zdravim chalani. Vidim ze ste manici, do tychto kovovych milacikov (aj ked uz maju nejaky ten rok). Chcel by som sa len spytat. Mam škodu 105L, rok 81 (este ta uzka, ale zachovala). Mam teraz problem s riadenim. Neuveritelne tazko sa toci volantom. Mam tam este domček riadenia a neviem co s tym. Nemate niekto schemy tychto veci? Neviete ako sa k tomu dostat? vymontovat cele kolo? Aj s pruzinami a tak? Alebo staci len vybrat rezervu a nejak sa tam prepchat? Este by som sa rad spytal ze na com vsetkom to drzi a co by som mal vsetko popovoľovať aby som ho vybral. Ak mate niekto schemu tej strasidelnej veci, mohli by ste mi to poslat na maila. Strasne dik.