skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Pozivate Momentak?
-> Labros: hmmm...

-> jate-line: Ten termín pochází ještě ze středověku, konkrétně se to používalo na jeden velký šroub na skřipci

U vás dotahování na krev u nás dotahování na smrt!!!..

Používám kde můžu. Supr věc.
-> Labros: jj
-> minno: Nehledě na to, že pro litinovou hlavu to opravdu předepsaný je.
-> minno: Tak proč to neudělat znovu? Když to bude dotáhnutý na ten moment tak je to v pořádku, když ne tak to dotáhneš. Určitě to tím nezkazíš.
tiez mam otazku: menil som hlavu, teda nie ja, ale niekto druhy, no a ten niekto mi ju uz nechce po ubehnuti tych 500-1000 km znova dotiahnut, vraj to uz netreba dotahovat a ze uz takto zrobil par hlav a ze vsetko je OK, a ze za to ruci...ze mi len dosteluje ventily, ale hlavu ze uz dotahovat nebude. Uz mam nebehane 1500km len mi to akosi casovo nevychadza ani na tie ventily, uz si ale musim najst cas. No a jedna sa o motor 120 s liatinovou gebulou. Co si o tom myslite?
No zo skusenosti mozem povedat, ze ked sa uz davnejsie menilo len tesnenie pod hlavou a asi po 600km som si to dal dotiahnut tak sa ani nic nedotiahlo, lebo moment dotiahnutia bol OK....Tak teda neviem.
No zo skusenosti mozem povedat, ze ked sa uz davnejsie menilo len tesnenie pod hlavou a asi po 600km som si to dal dotiahnut tak sa ani nic nedotiahlo, lebo moment dotiahnutia bol OK....Tak teda neviem.
-> AlVyb: tady to máš, ale rozhodně ti doporučuju nějakou literaturu (Mach, Andrt), když děláš takovýhle práce!
Tam máš všechny údaje a informace, uceleně, se zárukou (téměř.)
Tam máš všechny údaje a informace, uceleně, se zárukou (téměř.)
-> AlVyb: Na favoritím motoru se hlava po dotáhnutí už neutahuje. A obrázek pořadí utahování šroubů je v každé druhé knížce.
Jo a jeste nemate nekdo obrazek jak dotahovat srouby, aby to nebylo jak pytlik na cvicky
(facko). A hlava se teda ma dotahnout jeste po ujeti nekolika km nebo staci utahnout a jezdit?

Taky ja sem dal stary srouby a namazal sem je olejem. Mam je ted zamontovany a jen cekam na to dotahnuti. Uz jak sem je tam srouboval tak sem bez paky nemel sanci. Sly tam hrozne ztuha(nektery). Jinak kdyz je ta hlava snizena a sou ty srouby stary tak nemyslite ze by mel platit jinej utahoaci moment (vetsi)
-> DuriQ: vim uteklo me "u" 

S tim dotahování hliníkový hlavy na krev. Saky (tušim) tady jednou říkal, že ten postup včetně momentů jak je v knížkách platí pokud je šroub čistej a namazanej olejem. Já to tak udělal a stejně se dá říct že jsem tu hlavu dotahoval na krev, minimálně při druhým kolečku (o 90st.) a to s velkou pákou od velký goly. Takže bych řekl že ten postup s dotáhnutím "na krev" může fungovat, ale co když je důležitej ten moment (25) při prvním kroku, aby se palice nezkroutila.
AlVyb: mno a teraz vazne... odporucam ti pouzit momentak aj ked som hlavu na facku dotiahol uz 2x bez neho ked neni jeho moznost da sa aj bez neho... ale NEODPORUCAM pretoze ked prepalis dany moment tak nastava deformacia zavitov v bloku pri tom horsom pripade dany srob zalomis... na mojej 136 predchadzajuci majitel tak podotahoval hlavu ze mi bolo do placu ke som zistil vo co gou... ale zatial to drzi... proste pouzi momentak... inac mas moznost znicenia zavitu ako v bloku tak aj na sroboch ale ja sroby davam vzdy nove...
AlVyb: mno pozivat ho nepozivam ale niekedy by som ho celkom rad pozil dake dobre ranajky a po nich mozno aj pouzil momentak 

Když jsem začínal tak jsem bral momenťák na každou hlavu a jel pěkně poctivě podle knížky.U litinovejch hlav to šlo vždy bez problémů ale u hliníkový mě 2X po 2tis fouklo těsnění a to byla srovnaná hlava.
Obešel jsem tady okolo 3 servisy a všude mě bylo řečeno že fáčkovou hlavu dotahovat na krev a na moment se vykašlat.
Dal jsem na jejich radu a můžu říct že teď je to bez problémů.
Obešel jsem tady okolo 3 servisy a všude mě bylo řečeno že fáčkovou hlavu dotahovat na krev a na moment se vykašlat.
Dal jsem na jejich radu a můžu říct že teď je to bez problémů.
-> sep:
sepe ty ses huston - prej pytlik na cvicky

..ještě vsuvka,taky není od věci dodržet pořadí dotahování do pavouka ,a neobejít to zaráz nahrubo kolem dokola jako když si šijete pytlík na cvičky.....
No nevím,už jsem pár hlav dotáhl ale i kdybych jich dotáhl 100 tak nikdy nebudu takovej šéf abych si řek že mám momenťák v ruce ..........vždycky je líp to dělat na přesno a to jinak než přesného klíče asi nepůjde.....a zvlášť u hlavy ....
-> AlVyb: samozřejmě jsem při dotahování dodržel postup dotahování a všechny imbusy dotahoval stejnou silou.
Jestli nemáš chuť se do toho pouštět, tak to nech na nějakém servisu, nebo si kup momenťák.
Hlava se zkroutí i když jí dotáhneš správně - proto by se měla po každém sundání srovnat a vyměnit těsnění...
Jestli nemáš chuť se do toho pouštět, tak to nech na nějakém servisu, nebo si kup momenťák.
Hlava se zkroutí i když jí dotáhneš správně - proto by se měla po každém sundání srovnat a vyměnit těsnění...

-> AlVyb: teďka tě nějak nechápu... A kdo je Dušan?
-> AlVyb: remix má palici za dvě kila takže tý by nebyla taková škoda ;)
-> Gryzly: tak nevim, je pravda ze kdybych si pockal tak mam jistotu
precejenom sem uz do ty hlavy vrazil nejaky penize a predstava ze by se zkroutila

-> AlVyb: Jo ale remix má furt nějaký problémy s motorem. furt mu to čudí a tak. když to vemeš momentákem tak to na 110% bude dobře, když to uděláš od oka tak to je sázka do loterie.
-> Veron: Remix prave taky psal ze ho nepouzil tak nevim jestli se na to taky nevybodnu....
-> Bráško: a kolik jsi s tím už najezdil?
No pokud to blbě dotáhneš, tak ti to jednak muže podfouknout těsnění, ale taky by se mohlo stát že se ti ta hlava zkroutí. Já montoval hlavu několikrát a vždy jsem použil momenták. Ale brácha jednou dotahoval buben na kyvce tak že si vzal dvoumetrovou páku a pověsil na ní kanystry s vodou. a té vody bylo tolik aby to udělalo na té páce správnej moment.
-> AlVyb: mohlo by být za problém, že by ti to těsnění vydrželo tak 20km.. Fakt si ho radši půjč.
No já ho nepoužil a zatim to jede...
Vlastně jsem to dotáhl - co to šlo jen trhačem bez trubky.
Vlastně jsem to dotáhl - co to šlo jen trhačem bez trubky.
Pozivate momentak na utazeni hlavy? Ted resim dilema, uz bych ten motor chtel mit smontovanej ale nemam ho tak budto cekat na pujceni nebo pozit trubku a inbus(lepsi paka). Napiste a co by mohlo byt za problemy kdyby se momentak nepouzil(jestli vubec nejaky
)
ps.motor favorit

ps.motor favorit