skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Detonuje aj pri 2´ predstihu= Vyriešené
-> WingArrow 01.09.12 10:47:08: tam som predstih nenastavol vôbec vysoký, tam som predstih nastavoval podľa tabuliek krivky predstihu daných výrobcom.
-> WingArrow: to je niečo iné, v hanharte mi robili nový rozdeľovač bezkontakt, ten ale nepoužívam. V aute mám kontaktný rozdeľovač, dávaný pri generálke motora ako nový. Už má ale tiež svoje odjazdené (70 tis.).
Včera som s autom najazdil cca 300 km v naloženom stave (rodina) ako som popisoval nižšie a po doladení motora, viď. môj príspevok-> minno 30.08.12 12:45:01 motor výrazne ožil, neochota ťahať do strmého kopca a s tým spojená detonácia sú preč. Celkovo sa zlepšil chod v celom režime.
Takže zas na pár tisíc km pokoj.
Takže zas na pár tisíc km pokoj.
-> WingArrow 31.08.12 23:25:48: repasovany rozdelovac teda nemam.
-> WingArrow: Problém je v tom,že i sériovej zdravej rozdělovač je moc strmej.Když se ještě sníží hlava a jakýmkoliv způsobem zlepší plnění motoru,vždy se sériovým rozdelovačem vyjde základní předstih do záporu.U sériového motoru je řešení jezdit podle návodu výrobce-nepřídávat moc plyn a zavčasu podřazovat.
Bol som sa k tomu "vohnout" a hm, zdá sa, že to bolo akési rozladené
Nemám teraz doma stroboskop, tak to neviem overiť v otáčkach pri naštartovanom motore, ale bol nízky odtrh (menej ako 0,3 mm) a vysoký základný predstih (10st. pri vypnutom motore). Odtrh som zvyšíl na 0,35 mm, predstih znížil na 5 st., uvidím čo to povie, predpokladám že by to už malo byť lepšie.

-> minno: kdyz to mas nalozene,tak vice slapes na plyn a proto to detonuje.mas moc vysoky predstih nebo nevhodnou regulaci-90pct případů.I když je to seriova regulace na seriovym motoru,tak to vetsinou nesedí,protože to je už z výroby moc strmé a ne moc vhodné.Vždyt i v návodu na jízdu píšou,že máš zavčas podřazovat a neslapat moc po plynu.Tímto to asi chtěli vyřešit.
-> Dušan: všetko sa hýbe a funguje ako má, aspoň si to myslím :) Musím to ísť mrknúť, podľa teba by to detonovať nemalo, ak pri nenaloženom aute to nedetonuje?
-> minno: zaseknuta regulace ?
-> Nwkt: dík za radu, spolucestujúcich dovolenkárov nechám doma.
-> minno: Nejezdi naloženej
Otázka znie, čo robiť v prípade, že motor (120) ide pri nenaloženom aute pekne a nedetonuje, no pri zaťaženom aute (3 osoby a batožina) - akonáhle príde nejaké strmé stúpanie (u nás tak 2x za 100 km jazdy), treba ísť do kopca pri zaradenej 2., tak motor strašne detonuje a nemá ťah, detonuje okolo 3000 otáčok, na nižších otáčkach to v tom kopčisku ani skoro nechce ísť a ťahať to do vyšších to už nemá význam.
Obávam sa, že keď upravím predstih, zas to zhorší chod napríklad pri nenaloženom aute :(
Obávam sa, že keď upravím predstih, zas to zhorší chod napríklad pri nenaloženom aute :(
minno 25.04.12 22:28:40 napsal:
→ Urbi: Jasné. Ďakujem za odpoveď.
aj ja
→ Urbi: Jasné. Ďakujem za odpoveď.

-> Urbi: Jasné. Ďakujem za odpoveď.
-> minno: Dle testů a zkušeností vím jak by měla vypadat křivka, případné odchylky od ideálu jsou v řádech stupňů, narozdíl od originálu který si někdo dá na upravený motor kde rozdíly jsou i 10st. úplně mimo. Ve vys. ot. kde potřebujeme výkon sem si téměř jist, že to funguje tak jak má. Celou křivku si každý doladí na svůj motor dle detonací. Tak či tak naprosto přesně kopírovat požadavky motory na předstih s klasickým rozdělovačem určitě nelze. Ano mělo by se to odladit přesně na míru motoru nejlépe na brzdě a ještě s čidlem klepání a zapojenou lambda sondou. Ideálně to samozřejmě s rozdělovačem nikdy nebude kvůli jeho konstrukci, ale dobré a dostatečné pro nejvyšší výkon v plné zátěži to bude. Proto je na nových motorech tolik faktorů ovlivunjící předstih ideálně k okmažitému požadavku motoru. Ale pokud člověk není hluchý a úplně mimo ( to by snad ani motor neupraoval ) tak si nastaví na mém rozdělovači základní předstih tak, aby v otáčkách byl těsně pod hranici detonací dle jízdního testu motoru v zátěži, nejlépe do kopce a zkoušce na celé spektrum otáček a funguje mu to dobře. Mohu ti dát seznam lidí pro které sem rozdělovče dělal, zatím nemám špatný ohlas a pokud by byl, bezplatně rozdělovač přenastavím, pokud člověk přesně popíše jaký problém s rozdělovačem má.
-> Urbi: a na základe čoho upravuješ rozdeľovače pre upravené motory? Bez toho, aby si mal k dispozícii aj motor, to predsa nejde.
-> MiroJ: Jediné co ti mohu radit, donekonečna testovat a pozorovat např. celé spektrum otáček, různé režimy motoru, málo plynu, moc plynu, v zátahu do kopce hlavně a testovat kde začínají detonace, pak si každou oblast otáček přesně změřit (až bude naladěna pod úroveň detonací) stroboskopem a zapsat, aby měření mělo nějaký význam, měl by si mít nové rozvody, komínek a rozdělovač, jinak ti předstih bude skákat na každou otáčku jinak klidně o 5st. Vytvoříš si tedy nějaký graf pro svůj motor co by potřeboval, a pak už se to budeš hodiny a dny zkoušet upravit na regulaci. A teď už ti dávám své know how, které si tady všeci hrozně chrání ! To že ti řeknu jakých hodnot by si měl dosahovat a jak tu regulaci upravit ti říct nemohu. Bez zásoby různých pružinek a to nejlépe nových se zřejmě neobejdeš. Takže sem strávil 10-ky hodin zkoušením a stovky kilometrů ladění. Doufám že chápeš proč to nikomu neřeknu.
-> Jarinko: Veď o to nejde, ja len vravím o tom, že keď to niekoho zaujíma a chce sa v tom zdokonaľovať, nechajme ho nech sa učí a poraďme mu, ak vieme. Nevravme mu, že to nemá zmysel a že to aj tak nespraví lepšie ako odborník, pretože to tak dobre nevie a odborník to vie a má s tým bohaté skúsenosti (známa to fráza "Keď nevieš tak sa nepýtaj"). Takže asi tak.
No a áno, ja som si nechal robiť rozdeľovač na zákazku v Hanharte práve preto, pretože som chcel jednak nový rozdeľovač (ladiť starý vyhéganý nemá význam) a po druhé cenovo ma to vyšlo úplne rovnako ako nový sériový rozdeľovač, tak na čo kupovať nový sériový a potom ho dodatočne upravovať, keď za rovnaký peniaz mi z nových dielov vyskladajú rozdeľovač s charakteristikou, akú potrebujem? Okrem toho mňa ladenie charakteristík rozdeľovačov nebaví, pretože ako sám píšeš, je to beh na dlhé trate. No ale ak niekto chce a má chuť, tak prečo nie.
No a áno, ja som si nechal robiť rozdeľovač na zákazku v Hanharte práve preto, pretože som chcel jednak nový rozdeľovač (ladiť starý vyhéganý nemá význam) a po druhé cenovo ma to vyšlo úplne rovnako ako nový sériový rozdeľovač, tak na čo kupovať nový sériový a potom ho dodatočne upravovať, keď za rovnaký peniaz mi z nových dielov vyskladajú rozdeľovač s charakteristikou, akú potrebujem? Okrem toho mňa ladenie charakteristík rozdeľovačov nebaví, pretože ako sám píšeš, je to beh na dlhé trate. No ale ak niekto chce a má chuť, tak prečo nie.
-> Jarinko: U minna islo predpokladam o novy kvalitny diel.
-> minno: Ze to pises prave ty, co si si daval skladat bezkontakt priamo v Hanharte. Ak chces mat na svedomi nieci motor, kludne laboruj donekonecna, koli jednemu-dvom rozdelovacom sa to neoplati. Nic v zlom 

Tak ako je tu napísane tesne pod oblasť detonácii v čo najširšom pásme otáčok, ak tomu správne rozumiem. Ja sa čudujem že motor čo mám ešte jazdý predchadzajucí majitel to mal nastavene na detonacie a jazdil ako blázon a nejakú dobu aj ja, zatiaľ drží no tiež si zrejme nechám u Urbiho ten rozdelovač urobiť keďže ladením doma sa čo to dá spraviť no ak prirátam čas ktorý pri tom strávim, ten benzín čo miniem tak nemám čo riešiť, a dať si to radšej spraviť.
-> Urbi: Vdaka za ponuku i za tvoje slova. Nechcem od teba tahat tvoje know how ako take, ale v ramci diskusie by si napomoct mohol :) usmernit a dat realne cisla ked bude treba. Nepredpokladam ze ludia, ktory pomohli tebe, robili drahoty, iba ze by som sa mylil. :)
Ako sa tu minno zmienil, pri pohlade na krivku predstihu, je spektrum rozsahu pri danych otackach siroke :), teda, je tam minimalna, maximalna hodnota a nejaky stred. Otazka. kam by som sa mal snazit co najviac priblizit ? Pravdepodobne najblizsie ku kryvke maxima , alebo ?
Ako sa tu minno zmienil, pri pohlade na krivku predstihu, je spektrum rozsahu pri danych otackach siroke :), teda, je tam minimalna, maximalna hodnota a nejaky stred. Otazka. kam by som sa mal snazit co najviac priblizit ? Pravdepodobne najblizsie ku kryvke maxima , alebo ?
-> Jarinko: Děkuji za tvá slova ! Je to tak prostě. Já to řešil z nejedním motorářem, odzkoušel sem na nejednom autě s různýma vačkama a nechal 10-ky hodin ladění, benzínu atd., abych si opravdu byl jistý prací co nabízím :
-> MiroJ:
skoda-virt.cz/cz/.../9172 -upravy-rozdelovacu-odlade ni-motoru
Každopádně můžeš zkoušet také, ale přihnutí jedné packy např. tvrdé pružinky o 0,3mm už ti dává předstih totálně jiné hodnoty. Takže pevné nervy, nové rozvody, komínek, rozdělovač a přesný stroboskop a můžeš ladit, pokud víš jaké hodnoty předstihu motor vyžaduje
Což si jízdními testy do kopce a v různých režimech jízdy můžeš dle detonací odhadnout, ale už při zjišťování pod plným plynem riskuješ možnost poškození motoru. Fotka toho nejhoršího je v článku - píst Fabia. Motory 105-136 po nějaký čas vydrží detonace lépe, i tak detonace jsou špatné pro jakýkoli motor ! Nejvíce však pro ty upravené, kde je větší KP a více koníků, zde je riziko poškození dost reálné.
-> MiroJ:
skoda-virt.cz/cz/.../9172 -upravy-rozdelovacu-odlade ni-motoru
Každopádně můžeš zkoušet také, ale přihnutí jedné packy např. tvrdé pružinky o 0,3mm už ti dává předstih totálně jiné hodnoty. Takže pevné nervy, nové rozvody, komínek, rozdělovač a přesný stroboskop a můžeš ladit, pokud víš jaké hodnoty předstihu motor vyžaduje

Jarinko 24.04.12 00:04:45 napsal:
→ MiroJ:Do riadenia motora
by nemal sahat nikto kto na to nema skusenosti a vybavenie.Tak toto nebolo pekné od teba :-) To by potom nesmel robiť nikto nič a všetko si nechať robiť len "odborníkom". No nezabúdajme, že ani odborník nie je odborníkom od narodenia, ale stal sa ním tým, že skúšal, laboroval, testoval, robil chyby..."Dobrý strelec je zlý strelec, ktorý neprestal strieľať"....
→ MiroJ:Do riadenia motora
by nemal sahat nikto kto na to nema skusenosti a vybavenie.Tak toto nebolo pekné od teba :-) To by potom nesmel robiť nikto nič a všetko si nechať robiť len "odborníkom". No nezabúdajme, že ani odborník nie je odborníkom od narodenia, ale stal sa ním tým, že skúšal, laboroval, testoval, robil chyby..."Dobrý strelec je zlý strelec, ktorý neprestal strieľať"....
-> Jarinko: Dobre teda, nejake tie preskladane rozdelovace mam uz za sebou. Ci uz prelisovavane odstredive unasace medzi hriadelkami alebo nakomplet prehodene vnutornosti. Vsetky jazdia, ziadne nejavia problem detonacie atd. v tom problem nehladaj. Co sa teda tyka mechaniky, tu zvladam. Rad by som sa ale pozrel do hlbky problematiky.
-> MiroJ: Dobre teda ako chces, pouzi 14° regulaciu, to ze si ju zlisoval dole z hriadelky si si len vyrobil problem, ako ju presne osadis spet? Zozen a nainstaluj tie najtvrdsie pruzinky ktore zozenies, aj tak budu malo, pretoze Hanhart vyraba aj dvakrat tvrdsie ako su bezne pouzivane v š100-136. Zozenies stroboskop alebo nieco co meria uhol predzapalu v jednotlivych otackach a mozes 300x rozoberat rozdelovac a riskovat poskodenie motoru vplyvom detonacii a vysledok bude aj tak 0, nebude to v nejakom spektre otacok tahat, alebo dusit sa.Podla mna tych 500kč nestoji za to riziko, veci co ma popisane Urbi v ponuke niesu sranda, do riadenia motora by nemal sahat nikto kto na to nema skusenosti a vybavenie.
-> Jarinko: pravdaze, ale to by bolo moc jednoduche, ja to riesim zo zaujmu, zaujima ma to, rad sa v tom rypem sam, a je to vdacna tema :)
-> MiroJ: Toto rovno posli Urbimu, ostanes stat na pruzinkach a doladovani, zas az tak vela za rozdelovace nepyta... Napis rovno jemu.
Dovolim si tuto zaujimavu temu nenechat zapadnut.
Moj motor je seria S120LS + Rko vacka. Bezne jazdenie zo zatazenim 2/4ludia + batozina, bohate mi postacuje potiahnutie motora do 4500 (pripadne 5000ot).
A dajme tomu, ze si chcem poskladat bezkontaktny rozdelovac z vhodnou charakteristikou. Kolko stupnovu odstredivu regulaciu mi odporucite(budem sa pytat dalej postupne) vzhladom k nedokonalosti ETZ.
ta spodna doska je 17stka
Moj motor je seria S120LS + Rko vacka. Bezne jazdenie zo zatazenim 2/4ludia + batozina, bohate mi postacuje potiahnutie motora do 4500 (pripadne 5000ot).
A dajme tomu, ze si chcem poskladat bezkontaktny rozdelovac z vhodnou charakteristikou. Kolko stupnovu odstredivu regulaciu mi odporucite(budem sa pytat dalej postupne) vzhladom k nedokonalosti ETZ.
ta spodna doska je 17stka
No hej dnes som sa konečne dostal z mesta tak som to skúsil prevetrať a zrazu nad 3000 ot. to začne byť hluk ale poriadny, pre športovejší pocit super ešte v spojení motor 136, SP4.22 5q a pneu 165/70. Ale inač do 3000 sa zvuk nezmenil.
-> mereksk: Mění se pokud máš a nemáš předehřev vzduchu do sání, pokud máš, je možno si dovolit malinko chudší směs, jinak je to jedno. Když nemáš boční kryt filtrboxu a nepoužíváš teplý vzduch od svodů, jediný co se změní je hodnota hluku v autě 

No to ano nový rozdelovač to by bola zrejme iná báseň
. Zaujímave že keď som mal CO 0.01 tak to aj na 1/4 plynu šlo normálne, nemal som podozrenie že by bola chudobná ( prešiel som len cestu do a z práce a na EM). Práve som sa nazdával či to nemám bohate lebo sa to tu a tam pri svižnom zošliapnutí pridusilo no inač bez problémov. Po predvčerajšom menšom ladení je to zas už niekde inde a ide to v rámci možností super, no ešte sa z tím skúsim pohrať a neskôr tak ako sme sa dohodli v SZ. Mimochodom minule som len tak pokusne nezaložil ten boční kryt na filterboxe, mení sa tím nejako hodnota zmesi ? Skúsil som len pre zvedavosť.

-> mereksk: Njn...to je alchymie správně to doladit :) Není nad nový rozdělovač a pružinky úplně jiné, pak to šlape :) Nakrmení druhého stupně chválím, to bude akorád, taktéž tak jezdím na origo motoru fel.,ale první stupen mám tr. 120/vzdušník 200. Jede to pěkně a spotřeba stejná, protože stačí kousíček plynu, aby to jelo dobře. Mám to dost uškrcený na volnoběh směsí, to se projevu do cca 1/6 otevření plynu, takže v městském provozu to tolik nežere jako dřív a na plný plyn velice slušné tahy 

Osadenie ala 136 proste origo, telo karburatora origo, víko origo.. Trysky som tam sám dával pretože tam ani neboli.( pred nasadením samozrejme)
Mimochodom dnes som sa hral trochu z nastavením tak podám menšie info.
Predstih som jemne zvíšil cca o 2° - motor to ešte znesie bez nejakích detonácii no nebol som to poriadne vyskúšať mimomesto takže.
Ďalej pružinky, mal som pocit že tu slabšiu som pritužil príliš tak som skúsil najprv ešte viac pritužiť( skoro maximum) a trochu akoby sa motor dusil i keď na 1/4 plynu to šlo zaujímavo tak zlahka. No pri plnom plyne katastrofa. Tak som pružinku povolil, výsledok ide to horšie od celkom spodných otáčok na 1/4 plynu no pri svižnom rozbehu to ide krásne ľahko do otáčok.
Zmenil som ale aj osadenie trysiek na 2. stupni. Trysku z pôvodnej 135 na 140 a vzdušník zo 160 na 155
Mimochodom dnes som sa hral trochu z nastavením tak podám menšie info.
Predstih som jemne zvíšil cca o 2° - motor to ešte znesie bez nejakích detonácii no nebol som to poriadne vyskúšať mimomesto takže.
Ďalej pružinky, mal som pocit že tu slabšiu som pritužil príliš tak som skúsil najprv ešte viac pritužiť( skoro maximum) a trochu akoby sa motor dusil i keď na 1/4 plynu to šlo zaujímavo tak zlahka. No pri plnom plyne katastrofa. Tak som pružinku povolil, výsledok ide to horšie od celkom spodných otáčok na 1/4 plynu no pri svižnom rozbehu to ide krásne ľahko do otáčok.
Zmenil som ale aj osadenie trysiek na 2. stupni. Trysku z pôvodnej 135 na 140 a vzdušník zo 160 na 155
-> mereksk: A víš z čeho je? překontroloval sis hodnoty trysek?
No predtím som mal, trysky správne a karbec nastavení prečitaj si ešte raz tento karbec som nahodil včera a nastavil chudobnejšie no čo ma zarazilo že aj pri 4x180 zmes bola výsledná hodnota 0,01% CO čo si neviem vysvetliť.
Minik03 01.03.12 16:19:30 napsal:
→ mereksk: máš serizeny karburator a správné trysky?
zjevně jsem se nemýlil
→ mereksk: máš serizeny karburator a správné trysky?
zjevně jsem se nemýlil
Tak dnes som bol na EM kontrole a nestačil som sa čudovať. Včera som nahodil karbec a nastavil ho tak ako tu niekto radil, z tím že sa to na dnes na EM doladí, hlavne nech je to cestou tam pojazdné. Pri EM som sa nestačil čudovať aká bola chudobná zmes, CO 0.011%
(predpisana 0.8 až 1.5%) HC 233 (predpisaná do 1200ppm pre š 120, pre 136 myslím do 800ppm?a obvyklé 150 až 250), Je vôbec možné aby auto z takto chudobnou zmesou bolo vôbec pojadzné ? Predtým som mal bohatšiu zmes no toto som fakt nečakal. Teraz som mal (pred cestou na EM)cca 4x180 zmes a 2,5x180 vzduch (cca). Trebalo pridať ešte dosť.

-> mereksk: Jo.
A ak je najvyššia účinost je aj najnižšia spotreba ? Alebo sa mýlim ?
-> mereksk: Ano, těsně pod hranicemi detonací je nejvyšší účinost motoru = výkon. V 1000 ot. by bylo nejlepší předstih kolem 10st. a v nejvyšších kolem 35-40st. na tvůj motor.
Urbi naozaj by som ti z radosťou rozdeľovač poslal najlepšie by som kupil nový a dal ho odladiť no tento rok pre mna nieje veľmi šťastný a moje plány sa mi rýchlo rozplynuli a financie mi treba ako soľ. Takže sa ZATIAĽ snažím aspoň svojpomocne ako tak odladiť motor tak aby šiel dobre, bez detonácii. Čo sa týka spotreby tak uvidíme viem že to nebude ideálne, trebalo by zrepasovať prevodovku, nápravu atď.... Možno neskôr ak sa mi to finančne ustáli, tak z radosťou. Teraz neviem či si budem môcť vôbec to auto nechať takže čakám čo a ako.
Mimochodom pre dosiahnutie ideálneho stavu je najlepšie ak je predstih tesne pod detonáciami nie ? alebo ?
Mimochodom pre dosiahnutie ideálneho stavu je najlepšie ak je predstih tesne pod detonáciami nie ? alebo ?
-> dakar.cz: Ale správně to tak není, i když se zdá že to funguje, když motor jede a nedetonuje, může se zdát že je to ok, ale nevíš jak by to mohlo jet a jakou by to mohlo mít menší spotřebu, kdybo to bylo odladěno správně k požadavkům motoru na předstih. Můžu ti rozdělovač upravit, kdyby si chtěl.
Nikde som nepísal že stroboskop mám pokazení. Stroboskop nemám mám ho len rozrobení no nedokončení (DPS mám osadené no nemal som čas a motiváciu ho dokončiť) I keď by sa možno hodil no buď ten motor ide alebo nie buď to má výkon alebo nie , buď to detonuje alebo nie.
Skúšal som no to by išlo ako š. 105
Povedal by som že môjmu motoru vyhovuje najviac niečo medzi 3 až 5 ° vtedy ma najlepší výkon a aj najkultivovanejšie správanie bez trhania,zakuckavania ..... Teraz je tam 1° a už to ma náznaky trhania alebo ináč povedané už je to na hrane ( ak by som dal -1° už by to trhalo a nemalo tah )

-> mereksk: nečetl jsem to tady celé,takže možná budu mimo. Ale nezkoušels dat předstih -4stupně? Já ho tak mám a jede to tak nejlíp. Motor jde líp vytočit,na volnoběh má klidný chod...
Veď robím to v podstate tak ako píšeš. Akurát namiesto odpájania VN káblu napojím na kondík merak ten mi už ukáže kedy to hodí iskru (nemusím držať VN kábel ) Nastavujem a kontrolujem to niekoľko krát a keď nastavím napr 0° tak tam je 0° aj o tri dni, samozrejme pri nastavovaní to tiež prejdem niekoľko krát.
Tabuľkové hodnoti su tabuľkové hodnoti a čo mám skúsenosti zo škodovkami každej vyhovuje TROCHU iné +/- 1°až 3° okolo tabuľových hodnôt . Chcem plochšiu charakteristiku odstredivej regulácie a trochu dvihnúť predstih, prečo ? No aby to šlo zas o trochu lepšie a preto že takto mi to vychádza keď nastavujem a skúšam. Ak som mal predtým základ 4° šlo to živšie no vo vysokých ot to detonovalo pretože hore bol predstih už moc vysoký, teraz mám 1° viac nemôžem kvôli detonáciám no ide to horšie do otáčok a celkovo je to lenivšie v stredných a vysokých otáčkach.
Je to 136 a ako tu každí píše že pre tento motor viac vyhovuje charakteristika rozdeľovača 880 a už sa mi to potvrdzuje . Nastavovať každých 20 000tis. km ? No nastavujem to častejšie, kontakty ramienka sa opaľujú mení sa tím uhol zopnutia kontaktov a tím aj predstih takže kontrolujem aj odtrh a dávam ho od 50 do 55 °. Ak cítim že už motor mení chovanie kontrolujem všetky nastavenie a doladím to. Strobak ešte nemám a možno ho ani robiť nebudem pretože neviem ako dlho tu škodovku ešte budem mať, musím teraz živiť aj 1.9TDI a financií je málo.
Tabuľkové hodnoti su tabuľkové hodnoti a čo mám skúsenosti zo škodovkami každej vyhovuje TROCHU iné +/- 1°až 3° okolo tabuľových hodnôt . Chcem plochšiu charakteristiku odstredivej regulácie a trochu dvihnúť predstih, prečo ? No aby to šlo zas o trochu lepšie a preto že takto mi to vychádza keď nastavujem a skúšam. Ak som mal predtým základ 4° šlo to živšie no vo vysokých ot to detonovalo pretože hore bol predstih už moc vysoký, teraz mám 1° viac nemôžem kvôli detonáciám no ide to horšie do otáčok a celkovo je to lenivšie v stredných a vysokých otáčkach.
Je to 136 a ako tu každí píše že pre tento motor viac vyhovuje charakteristika rozdeľovača 880 a už sa mi to potvrdzuje . Nastavovať každých 20 000tis. km ? No nastavujem to častejšie, kontakty ramienka sa opaľujú mení sa tím uhol zopnutia kontaktov a tím aj predstih takže kontrolujem aj odtrh a dávam ho od 50 do 55 °. Ak cítim že už motor mení chovanie kontrolujem všetky nastavenie a doladím to. Strobak ešte nemám a možno ho ani robiť nebudem pretože neviem ako dlho tu škodovku ešte budem mať, musím teraz živiť aj 1.9TDI a financií je málo.
Chystám sa ešte vybrať jeden rozdeľovač - z čo najmenšími vôľami a urobiť aj menšiu odsredivu reg. a dať ho celkovo do lepšieho stavu. Len teraz nemám čas mal som samé nočné takže cez deň na to hlava nebola. Potom nafotím.
Pružinky som nastavoval keď som mal celí rozdeľovač rozobraný (čistil som ho dával nove ramienko,učil som sa na nom ako to celé približne funguje atď) a dolaďoval ich potom ešte cez bočný otvor pri ladení, bez stroboskopu len podla pocitu z jazdy, sluchu....
Štarty sú ale rovnaké ako predtým tj.dobré kedže mam novú batériu a vonku je už teplo.
Pružinky som nastavoval keď som mal celí rozdeľovač rozobraný (čistil som ho dával nove ramienko,učil som sa na nom ako to celé približne funguje atď) a dolaďoval ich potom ešte cez bočný otvor pri ladení, bez stroboskopu len podla pocitu z jazdy, sluchu....
Štarty sú ale rovnaké ako predtým tj.dobré kedže mam novú batériu a vonku je už teplo.
Ako som písal. Vymenil som rozdelovač za iní (540) z menšími vôľami, napol viac pružinky a nastavil 1-2° základní predstih a nedetonuje to no je to akoby núdzové nastavenie aby som zbytočne neničil motor, chcelo by to vyšší základní predstih 4-5° to už neznesie už to v kopcoch detonuje. Vtedy to bolo živšie pri vysokých otáčkach no teraz to ide krajšie odspodu no ten výkon tam hore tam už nieje ako predtým, z toho usudzujem že by bolo vhodne pohrať sa z odstredivou regulacou ( z 15° na 10°) Teraz sa ale z tím da jazdiť pekne na spotrebu ma to tah aj od 1500 ot kedy stačí stlačiť plyn na 20% na pár sekund a radiť vyššie pri 2200 ot. Ano viem niekto si pomysli tyranie motora no som prekvapení že u toho motoru necítiť že by sa trápil, to už môj 1.9TDI sa pri 1400 ot trápi viac čo mi fakt nejde do hlavy. ( jazdil som medzi 2 a 3 tis. ot ale spotreba bola vysoká tak som sa musel prispôsobiť a prekvapivo motor to znáša bez problémov)
-> mereksk: Aký je výsledok s tými detonáciami, ešte detonuješ?