skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Bmm s Lpg hůř chytá
11:28:29
29.09.2011
29.09.2011

vhml
-> Eidy: zřejmě. 12 do felicie u nás neměli, vzal jsem favorití 28. V Brisku na dotaz neodpověděli, kdežto na předchozí o Brisk Silver hned druhý den
10:54:57
29.09.2011
29.09.2011

Eidy
-> vhml: že by nějaká reklamní taškařice?
10:49:59
27.09.2011
27.09.2011

vhml
Rozumíte někdo rozdílu svíček A-line 12 a A-line 28?
Obě nahrazují DR15YCY, 12 je pro feldu 136B, 28 pro favorita 136B.
Ale vždyt celý motor vcetne veskereho prislusenstvi je stejny ne?
Obě nahrazují DR15YCY, 12 je pro feldu 136B, 28 pro favorita 136B.
Ale vždyt celý motor vcetne veskereho prislusenstvi je stejny ne?
07:29:06
27.09.2011
27.09.2011

vhml
-> King: oni jsou dva druhy A-linu. Platinový, cca 100-200Kč svíčka a obyčejný cca 40Kč svíčka pro feldu. Tudíž si těch 5 korun klidně připlatím :-) A náročnost na napětí je tam o hodně menší než u obyčejné svíčky.
23:22:15
26.09.2011
26.09.2011

King
-> vhml: A-line není špatná volba, ale píjdou mi do starý feldy dost luxusní. Nevím kolik stojej na feldu, ale do cougara stála sada 800Kč. Ale zatím spokojenost - pravda, jezdím sice na benzín, ale motory zetec jsou vyhlášený tím, že cokoliv jinýho svíčkovýho, než originál Motorcraft, jim moc nesedí. Ale maj krásně úzkou a špičatou elektrodu, takže na lpg jak dělaný. Navíc je šance, že svíčky přežijou motor :)
Jinak ty klapky v sání při svý činnosti rozhazujou podtlakový poměry v oblasti mixeru, což nedělá dobře volnoběhu, výkonu ani spotřebě, proto nemilosrdně kuchám.
Jinak ty klapky v sání při svý činnosti rozhazujou podtlakový poměry v oblasti mixeru, což nedělá dobře volnoběhu, výkonu ani spotřebě, proto nemilosrdně kuchám.
21:02:56
26.09.2011
26.09.2011

vhml
Tak dnes jsem zkontroloval vícko a palec, v pořádku. Pak jsem cvičně nahodil platinový Bosche z jinýho motoru. A světe div se, jede to o hodně líp, střílí míň. Tudíž ty svíčky musely už něco znát.
Teď jsem celej večer dumal co nasadit teda jinýho. Brisk Silver jsou poruchový, ale zase obyčejný se mi tam dávat nechtělo. Nakonec mi jako zlatá střední cesta vychází Brisk A-Line 12 - tj. DR15YCY.
Dle grafu www.brisk.cz/page.php?pag e=2500 pro LPG vhodnější vzhledem k nižším nárokům na zapalování. Tak je zkusím a uvidím. Případně někdo má negativní zkušenost?
Teď jsem celej večer dumal co nasadit teda jinýho. Brisk Silver jsou poruchový, ale zase obyčejný se mi tam dávat nechtělo. Nakonec mi jako zlatá střední cesta vychází Brisk A-Line 12 - tj. DR15YCY.
Dle grafu www.brisk.cz/page.php?pag e=2500 pro LPG vhodnější vzhledem k nižším nárokům na zapalování. Tak je zkusím a uvidím. Případně někdo má negativní zkušenost?
13:33:57
26.09.2011
26.09.2011

Markop
-> vhml: Tak za kontrolu víčka, palce a kabelů nic nedáš. Ale hlavně ty svíčky, sedmnáctky se tam musej přehřívat.
12:47:26
26.09.2011
26.09.2011

vhml
-> Markop: takže maximálně zkontrolovat stav víčka a palce.
12:41:53
26.09.2011
26.09.2011

Markop
-> vhml: Vůle v rozdělovači u BMM nevadí, na předstih to samozřejmě nemá žádný vliv.
U MPI je doporučeno 0,7 - 0,8mm, takže na plyn těch 0,6 - 0,7mm.
U MPI je doporučeno 0,7 - 0,8mm, takže na plyn těch 0,6 - 0,7mm.
12:29:31
26.09.2011
26.09.2011

vhml
Vymlácenej spodní čep rozdělovače hrozí a vadí u BMM taky? Jestli ho mám případně překolíkovat, nebo to neřešit. I když si myslím, že by to nemělo mít vliv, sice se to někam posune, ale ŘJ si stejně pošle jiskru kdy chce
12:11:27
26.09.2011
26.09.2011

vhml
-> Markop: ozkouším tedy. Horší spalování chudé směsi může pak být i to střílení do výfuku, na svíčky jsem koukal a měly kolem 0,55. 0,6 platí i pro MPi, nebo tam se nechává 0,7?
11:47:51
26.09.2011
26.09.2011

Markop
-> vhml: 0,55mm platí u plynových škůdek s dýchavičným kontaktním zapalováním. Felicie má mnohem silnější jiskru a to i ve vysokých otáčkách, malá elektrodová vzdálenost je zbytečná. Navíc se může špatně spalovat chudší směs v přechodových režimech motoru.
11:33:06
26.09.2011
26.09.2011

vhml
-> Markop: proč právě 0,6mm? Na feliciklubu se naopak píše 0,5-0,55.
11:23:23
26.09.2011
26.09.2011

Markop
-> vhml: Neřekl bych, že platinový svíčky by byly problém, ale každému motoru vyhovuje něco jiného, hlavně když jezdí na nestandartní palivo, že.
0,55mm je málo, dej 0,6mm.
0,55mm je málo, dej 0,6mm.
11:02:37
26.09.2011
26.09.2011

vhml
Mi napadá že jsem blb a mohl jsem vyndat z fabie platinový Bosche a ozkoušet co to dělá. Obecně ty platiny budou na plyn lepší nebo ne? Protože používám FR5DP na závody, svíčka dobrá. Že bych místo pochybnejch Silverů dal FR7DP?
Ale nevím jestli platina náhodou nemá ty vlastnosti na plyn horší, jakože si myslím že jo.
Ale nevím jestli platina náhodou nemá ty vlastnosti na plyn horší, jakože si myslím že jo.
10:58:59
26.09.2011
26.09.2011

vhml
-> Markop: asi to bude jistota, sklepnu na 0,55 a poprdeli.
Volnobezny kontakt funguje, to jsem zkousel na diagnostice.
Tak zřejmě jestli už ty svíčky něco znají a nezapálí to korektně nejspíš...
Na benzín je to vyloženě chrchlák, ale to přisuzuju palivovýmu filtru
Volnobezny kontakt funguje, to jsem zkousel na diagnostice.
Tak zřejmě jestli už ty svíčky něco znají a nezapálí to korektně nejspíš...
Na benzín je to vyloženě chrchlák, ale to přisuzuju palivovýmu filtru
10:50:08
26.09.2011
26.09.2011

Markop
-> vhml: Tak kup normální 15YC, je to jistější ;-)
Mapy předstihu v ECU počítají s "podtlakovou regulací", ale při brždění motorem, kdy je sepnut volnoběžný kontakt a nevstřikuje se palivo, jí nad cca. 2000 ot/m asi neuplatňují.
Mapy předstihu v ECU počítají s "podtlakovou regulací", ale při brždění motorem, kdy je sepnut volnoběžný kontakt a nevstřikuje se palivo, jí nad cca. 2000 ot/m asi neuplatňují.
10:17:08
26.09.2011
26.09.2011

vhml
-> Markop: ještě jsem se na to nedostal a ještě furt nemám rozumnou odpověď jestli Brisk Silver ano nebo ne.
BMM nemá nemá nějakou podltakovou regulaci jako rozdělovač? Tam její zaseknutí toto způsobovalo.
Jinak čerpadlo jsem vyčistil, bylo totálně zahnojený. Leč na benzín to běží furt na hovno, palivovej filrt bude to samý nejspíš. Ten zkusím ve středu, shodím výfuk, zavařím a rovnou vyměním ten filtr.
BMM nemá nemá nějakou podltakovou regulaci jako rozdělovač? Tam její zaseknutí toto způsobovalo.
Jinak čerpadlo jsem vyčistil, bylo totálně zahnojený. Leč na benzín to běží furt na hovno, palivovej filrt bude to samý nejspíš. Ten zkusím ve středu, shodím výfuk, zavařím a rovnou vyměním ten filtr.
10:05:36
26.09.2011
26.09.2011

Markop
-> vhml: Ty jsi u toho ještě neměnil svíčky?
Tady je na místě kontrola kabelů, víčka a palce rozdělovače. A LPG pomaleji hoří, při brzdění motorem může dohořívat až ve výfuku, zvlášť pokud je načnutý.
To auto nepočítá s palivem při brždění motorem se benzín nevstřikuje, ale zapalování běží. LPG jde do toho furt, a to je občas problém.
Hadičkou to není, zřejmě je to ta, co spojuje termoventil ovladače klapky studeného/teplého vzduchu se sáním.
Tady je na místě kontrola kabelů, víčka a palce rozdělovače. A LPG pomaleji hoří, při brzdění motorem může dohořívat až ve výfuku, zvlášť pokud je načnutý.
To auto nepočítá s palivem při brždění motorem se benzín nevstřikuje, ale zapalování běží. LPG jde do toho furt, a to je občas problém.
Hadičkou to není, zřejmě je to ta, co spojuje termoventil ovladače klapky studeného/teplého vzduchu se sáním.
09:10:52
26.09.2011
26.09.2011

vhml
Aktuální problém: střílení do výfuku.
Při brždění motorem auto občas střílí do výfuku. Zřejmě bude i výfuk trochu načnutej, jinak by to nebylo tak slyšet, ale to by samotné střílení způsobovat nemělo. I celkově je jízdní projev takovej na 3,5 válce. V ustáleném režimu to běží čistě, ale při akceleraci mi to přijde že neběží všechyn 4 stejně.
Je možné že by to dělaly svíčky? Co maj nalítáno netuším, ale startuje to teď hned. Možná by to mohla způsobit špatná tepelná hodnota? Mám v motoru 136 kam patří svíčky 15, svíčky 17 + ještě jedu na plyn.
A nebo mě chybí nějaká podtlaková regulace předstihu? Nevím jak to má BMM zařízené. Našel jsem vypadlou hadičku ze vstřikovače do airboxu, po připojení je tostejný, možná i horší
Při brždění motorem auto občas střílí do výfuku. Zřejmě bude i výfuk trochu načnutej, jinak by to nebylo tak slyšet, ale to by samotné střílení způsobovat nemělo. I celkově je jízdní projev takovej na 3,5 válce. V ustáleném režimu to běží čistě, ale při akceleraci mi to přijde že neběží všechyn 4 stejně.
Je možné že by to dělaly svíčky? Co maj nalítáno netuším, ale startuje to teď hned. Možná by to mohla způsobit špatná tepelná hodnota? Mám v motoru 136 kam patří svíčky 15, svíčky 17 + ještě jedu na plyn.
A nebo mě chybí nějaká podtlaková regulace předstihu? Nevím jak to má BMM zařízené. Našel jsem vypadlou hadičku ze vstřikovače do airboxu, po připojení je tostejný, možná i horší
15:05:59
24.09.2011
24.09.2011

colaczech
-> Gryzly: takze z legislativnich duvodu to neni nutne, to jsem potreboval vedet. V pondeli tam na ne vletim.
Prave ze o tom ze by mi tam namontovali pouzitou nepadlo pri zadani objednavky nebo pri predavani auta ani slovo a pri placeni uz vubec ne.
Rozpis co mam na dokladu je:
nadrz 45l 2526kč (podle netu odpovida cene nove nadrze)
multiventil 1959kč
schranka multiventilu 267kč
oprava zarizeni 4h 1000kč
nejaky spoj mat., hadice, vicko atd.
------------------------- ---------------
sumasumarum to dela 5982kč
Prave ze o tom ze by mi tam namontovali pouzitou nepadlo pri zadani objednavky nebo pri predavani auta ani slovo a pri placeni uz vubec ne.
Rozpis co mam na dokladu je:
nadrz 45l 2526kč (podle netu odpovida cene nove nadrze)
multiventil 1959kč
schranka multiventilu 267kč
oprava zarizeni 4h 1000kč
nejaky spoj mat., hadice, vicko atd.
------------------------- ---------------
sumasumarum to dela 5982kč
09:00:25
24.09.2011
24.09.2011

Gryzly
-> colaczech: Disk jako harddisk.
Já si nechal měnit nádrž loni. tu starou jsem o tři roky přejížděl. Měl jsem původní nádrž z roku 1997, její platnost skončila v prosinci 2007, na STk jsem byl v listopadu, takže jsem až do technické v listopadu 2009 jezdil s propadlou nádrží. ovou jsem si nechal namontovat v květnu 2010 a pak jsme šel na STK. Tu co mi namontovali byla vyrobena v roce 2010. Není žádný legislativní důvod dávat starou nádrž. Ono kdo by taky skladoval nádrže ke každému roku ? Expirace nádrže je 10let od tlakové zkoušky vyražené na nádrži.
A tady v okolí platí při montáži použité nádrže, že jeden rok =500Kč, takže nádrž na pět let je 2500Kč, a nová je za 5000Kč.
Já si nechal měnit nádrž loni. tu starou jsem o tři roky přejížděl. Měl jsem původní nádrž z roku 1997, její platnost skončila v prosinci 2007, na STk jsem byl v listopadu, takže jsem až do technické v listopadu 2009 jezdil s propadlou nádrží. ovou jsem si nechal namontovat v květnu 2010 a pak jsme šel na STK. Tu co mi namontovali byla vyrobena v roce 2010. Není žádný legislativní důvod dávat starou nádrž. Ono kdo by taky skladoval nádrže ke každému roku ? Expirace nádrže je 10let od tlakové zkoušky vyražené na nádrži.
A tady v okolí platí při montáži použité nádrže, že jeden rok =500Kč, takže nádrž na pět let je 2500Kč, a nová je za 5000Kč.
14:59:57
23.09.2011
23.09.2011

vhml
-> colaczech: jo, na disku byli nejaky fotky :-D
V tvem pripade pak opravdu zjistit, jestli to nedali z duvodu navaznosti platnosti nadrze, pokud toto neni legislativou vyzadovano, tak jim to omlatit o hlavu, uz kvuli atraktivite budouciho prodeje auta.
Píšeš rok výroby v papírech nádrže, koukni i na nádrž co je fyzicky tam napsáno/vyraženo
V tvem pripade pak opravdu zjistit, jestli to nedali z duvodu navaznosti platnosti nadrze, pokud toto neni legislativou vyzadovano, tak jim to omlatit o hlavu, uz kvuli atraktivite budouciho prodeje auta.
Píšeš rok výroby v papírech nádrže, koukni i na nádrž co je fyzicky tam napsáno/vyraženo
14:44:56
23.09.2011
23.09.2011

colaczech
-> vhml: nic nikde neni psane o tom ze by mi davali pouzitou, nebo starsi "novou" nadrz. A danovy dolkad je jenom takovy ten trhaci ze sesitku.
Disk s fotkama? to v nem jako byly fotky nebo co?
Disk s fotkama? to v nem jako byly fotky nebo co?

12:49:05
23.09.2011
23.09.2011

vhml
-> colaczech: určitě se podívej na fakturu, či objednávku, jestli tam není nějaká schovaná poznámka o tom že ti dávaj použitou.
Já jednou koupil v krámu fungl novej disk a i s fotkama z dovolený :-D
Já jednou koupil v krámu fungl novej disk a i s fotkama z dovolený :-D
12:43:57
23.09.2011
23.09.2011

colaczech
Mam dotaz, ktery sice nesouvisi s timto problemem, ale tyka se LPG nadrze.
Nechal jsem si u firmy, ktera se zivi montazi lpg vymenit nadrz vcetne multiventilu a vsech potrebnych veci. Vymena probehla 1.8.2011, auto jsem si spokojene prevzal, vsechno je bez problemu.
Ale dnes jsem si papiry od auta a od te nadrze poradne prostudoval a zjistil jsem ze nadrz je vyrobena 4.11.2008 a tim i platnost nadrze konci 11mesic roku 2018.
To by me az tak nevadilo, kdyby mi ta firma tuto skutecnost oznamila pred montazi a ponizila cenu za tuto "novou" nadrz, coz se nestalo a byla mi nauctovana plna sazba za novou nadrz.
Plyn v tom aute je zapsany od r. 1999 a platnost nadrze koncila v r.2009, autem se od roku 2010 nejezdilo. Chci se zeptat, jestli se datum expirace stare nadrze musi kryt s datumem vyroby nove nadrze. Ptam se proto aby mi ta firma netvrdila, ze tam namontovali tu "novou"nadrz s datem vyroby 2008 z legislativnich duvodu. Proste aby ze me nedelali vola-nevyznam se v tom.
Takze mi jde hlavne o penize, chtel jsem novou nadrz s platnosti na 10 let a dostal jsem "novou" nadrz s platnosti necelech 7,5 let samozrejme za cenu nove nadrze.
Jak radite postupovat pri reklamaci? Danovy doklad mam, jeste jsem tam nevolal, ale je mi jasne, ze ta firma nebude chtit nic slyset o vymene za jinou nadrz a nebo o penezite nahrade. Hrozit jim pravnikem, nebo COIkou?
Nechal jsem si u firmy, ktera se zivi montazi lpg vymenit nadrz vcetne multiventilu a vsech potrebnych veci. Vymena probehla 1.8.2011, auto jsem si spokojene prevzal, vsechno je bez problemu.
Ale dnes jsem si papiry od auta a od te nadrze poradne prostudoval a zjistil jsem ze nadrz je vyrobena 4.11.2008 a tim i platnost nadrze konci 11mesic roku 2018.
To by me az tak nevadilo, kdyby mi ta firma tuto skutecnost oznamila pred montazi a ponizila cenu za tuto "novou" nadrz, coz se nestalo a byla mi nauctovana plna sazba za novou nadrz.
Plyn v tom aute je zapsany od r. 1999 a platnost nadrze koncila v r.2009, autem se od roku 2010 nejezdilo. Chci se zeptat, jestli se datum expirace stare nadrze musi kryt s datumem vyroby nove nadrze. Ptam se proto aby mi ta firma netvrdila, ze tam namontovali tu "novou"nadrz s datem vyroby 2008 z legislativnich duvodu. Proste aby ze me nedelali vola-nevyznam se v tom.
Takze mi jde hlavne o penize, chtel jsem novou nadrz s platnosti na 10 let a dostal jsem "novou" nadrz s platnosti necelech 7,5 let samozrejme za cenu nove nadrze.
Jak radite postupovat pri reklamaci? Danovy doklad mam, jeste jsem tam nevolal, ale je mi jasne, ze ta firma nebude chtit nic slyset o vymene za jinou nadrz a nebo o penezite nahrade. Hrozit jim pravnikem, nebo COIkou?
09:52:54
23.09.2011
23.09.2011

vhml
-> King:
- učící rituál se studeným motorem neznám, jen ,,starý start" s teplým. Ale včera jsem na to nedostal.
- pokud zrovna bezi cerpadlo, tak to chytne hned, lec vycisteni vseho bude nutnost. Uz kvuli nejakymu jezdeni na benzin kdyz dojde plyn ( vzhledem k otviraci dobe plynárny muzu tankovat jen v sobotu)
- startuju teď stejně, na benzín bez plynu, na plyn s lehkým šlápnutím. Problém je, že mi nějak blbne přepínač. Nereguluje to samo benzín/plyn, takže si s tím hraju manuálně ( Elegant 52 )
- svíce - o cenu to nejde, spíš jestli to má reálnej přínos a slyšel jsem na ně i dost hany, ale to byli příspěvky tak 2008, tak abych si s nima nenasral do bot. Plynovou svíčku pak taky sklepávat? A tepelnou hodnotu standartních 15? Našel jsem tam běžné 17tky skleplé na 0,55.
- emulátor lambdy tam mám, proto to defaultně tedy ukazuje 1
- hlavu snížít na kolik? Já tipuju tak 10,5:1 ?
- termostat sání se ruší proč? Vím že tam není hadice na teplý vzduch od výfuku do sání.
A pak mi tam nějak přebývá taková pekelně dotrhaná hadička, někde od vstřiku nebo sání dám pak fotku.
- učící rituál se studeným motorem neznám, jen ,,starý start" s teplým. Ale včera jsem na to nedostal.
- pokud zrovna bezi cerpadlo, tak to chytne hned, lec vycisteni vseho bude nutnost. Uz kvuli nejakymu jezdeni na benzin kdyz dojde plyn ( vzhledem k otviraci dobe plynárny muzu tankovat jen v sobotu)
- startuju teď stejně, na benzín bez plynu, na plyn s lehkým šlápnutím. Problém je, že mi nějak blbne přepínač. Nereguluje to samo benzín/plyn, takže si s tím hraju manuálně ( Elegant 52 )
- svíce - o cenu to nejde, spíš jestli to má reálnej přínos a slyšel jsem na ně i dost hany, ale to byli příspěvky tak 2008, tak abych si s nima nenasral do bot. Plynovou svíčku pak taky sklepávat? A tepelnou hodnotu standartních 15? Našel jsem tam běžné 17tky skleplé na 0,55.
- emulátor lambdy tam mám, proto to defaultně tedy ukazuje 1
- hlavu snížít na kolik? Já tipuju tak 10,5:1 ?
- termostat sání se ruší proč? Vím že tam není hadice na teplý vzduch od výfuku do sání.
A pak mi tam nějak přebývá taková pekelně dotrhaná hadička, někde od vstřiku nebo sání dám pak fotku.
09:14:12
23.09.2011
23.09.2011

King
-> vhml: Asi takhhle - kdo jezdí na plyn, je obvykle kolenovrt :) Čili z toho vyplívá, že na benzín jezdí co nejmíň a podle toho zá pár let dopadne nádrž i čerpadlo. První, co jsem musel po koupi udělat bylo vypuštění benzínu (stará sekačka ho zkousla :), vyndat čerpadlo a tech. benálem laparoskopicky vypucovat vnitřek nádrže. Ono totiž záhy po koupi to čerpadlo kleklo a sehnal jsem za pár korun, oudajně novou, druhovýrobu, ale ta se po pár tejdnech odporoučela. Podobný projevy - vynechávání za jízdy, při startu nutno několikrát vypnout/zapnout klíček, aby natlakovalo atd. Pak teda následovalo vypucování nádrže a vydrželo to do prodeje auta.
Ad starty: u BMM je myslím záhodno, kromě resetu ŘJ, ještě udělat takovej ten učící rituál se studeným motorem (popis se dá dohledat na netu). BMM plynivka BRC musí na benál chytat na první cvrnk bez šlapání na plyn. Při startu na lpg se mi osvědčilo lehký sešlápnutí plnyu, protože to zkracovalo dobu startování. Benzostart jsem používal jenom v hlubokých mrazech.
Svíce - při ceně brisků silver není asi co řešit, ale spolehlivě to šlape i defautní benzínovou svíčkou sklepnutou na 0,6mm.
Lambda - BRC zástavby maj kromě ovládací krabky s elektronikou ještě jednu krabku - "emulace lambda sondy". Moje byla namontovaná vlevo pod volantem. Funguje to tak, že signál z lambdy jde do ovládací krabky a podle polohy přepínače benál/plyn jde signál buď přímo do ŘJ nebo je ŘJ oblbována umělým signálem emulujícím stav ambda =1.
Snížení makovice doporučuju. Stejně tak zkontrolovat, jestli náhodou není funční termostat v sání - zlikvidovat/zablokovat.
Není na škodu rozebrat vstřikovací ventil a zbavit ho léta střádanýho humáče, stejně tak klapku.
Ad starty: u BMM je myslím záhodno, kromě resetu ŘJ, ještě udělat takovej ten učící rituál se studeným motorem (popis se dá dohledat na netu). BMM plynivka BRC musí na benál chytat na první cvrnk bez šlapání na plyn. Při startu na lpg se mi osvědčilo lehký sešlápnutí plnyu, protože to zkracovalo dobu startování. Benzostart jsem používal jenom v hlubokých mrazech.
Svíce - při ceně brisků silver není asi co řešit, ale spolehlivě to šlape i defautní benzínovou svíčkou sklepnutou na 0,6mm.
Lambda - BRC zástavby maj kromě ovládací krabky s elektronikou ještě jednu krabku - "emulace lambda sondy". Moje byla namontovaná vlevo pod volantem. Funguje to tak, že signál z lambdy jde do ovládací krabky a podle polohy přepínače benál/plyn jde signál buď přímo do ŘJ nebo je ŘJ oblbována umělým signálem emulujícím stav ambda =1.
Snížení makovice doporučuju. Stejně tak zkontrolovat, jestli náhodou není funční termostat v sání - zlikvidovat/zablokovat.
Není na škodu rozebrat vstřikovací ventil a zbavit ho léta střádanýho humáče, stejně tak klapku.
22:19:57
22.09.2011
22.09.2011

Eidy
-> vhml: No to bys možná ublížil. A nebo neprofouknul. Tak vyndat čerpadlo a pak profouknout vedení.
21:54:33
22.09.2011
22.09.2011

vhml
Vypucuju teda.
Jediyn co je mi divny, ze na VAGu to furt ukazuje lambda = 1,00 at slapu na plyn jak chci. Jestli to ma neco spolecnyho s LPG nevim...
Jediyn co je mi divny, ze na VAGu to furt ukazuje lambda = 1,00 at slapu na plyn jak chci. Jestli to ma neco spolecnyho s LPG nevim...
21:51:01
22.09.2011
22.09.2011

Markop
-> vhml: Tak chybu lambdy a taky vstřikovače vypisuje hodně plynových feld. LPG adaptér se totiž k ECU často chová dost nepřívětivě ;-)
Čerpadlo neprofoukávej, ani by to nešlo. Je zubové, dvoustupňové. A je to zbytečné, pokud bys ho stejně vyndaval.
A ano, nádrž je pod zadními sedačkami. Přístupový otvor je pod zadním pravým sedadlem. Je tam dekl, pod ním svorkovnice s kabeláží a hadicemi, připevněná plastovou převlečnou maticí. Pod tím vším je ke dnu nádrže na bajonet připevněné čerpadlo s integrovaným plovákem. Když s autem najedeš mírně do kopce aby bylo skloněné dozadu a doprava, benzín se nahrne do rohu a jde odsát hadičkou. Zbytek rozředíš novým palivem.
Nádrž je připevněná dvěma pásy k podlaze, šrouby jsou často rezavé, auto bys musel dát na zvedák.
Čerpadlo neprofoukávej, ani by to nešlo. Je zubové, dvoustupňové. A je to zbytečné, pokud bys ho stejně vyndaval.
A ano, nádrž je pod zadními sedačkami. Přístupový otvor je pod zadním pravým sedadlem. Je tam dekl, pod ním svorkovnice s kabeláží a hadicemi, připevněná plastovou převlečnou maticí. Pod tím vším je ke dnu nádrže na bajonet připevněné čerpadlo s integrovaným plovákem. Když s autem najedeš mírně do kopce aby bylo skloněné dozadu a doprava, benzín se nahrne do rohu a jde odsát hadičkou. Zbytek rozředíš novým palivem.
Nádrž je připevněná dvěma pásy k podlaze, šrouby jsou často rezavé, auto bys musel dát na zvedák.
21:20:18
22.09.2011
22.09.2011

vhml
Jinak diagnostika ukázala sporadickou chybu lambdy. Jinak beha vše. Nastavovac klapky funguje, zkousel jsem ho pres akcni cleny. Na benzin uz to startuje na otoceni, pokud to teda nejaky benzin ma k dispozici.
21:18:41
22.09.2011
22.09.2011

vhml
-> Markop: spatnej kontakt by to mohl byt. Protoze to jede normalne a najednou zdechne, za chvili zas jede. To na plny plyn bude pak spis nekde bordel.
Vsechen starej benzin jsem vycerpal. Ted uz to neni cerny ale hnedy :-) A nadrz najdu pod sedackou? Ja ji jako stovkař hledal v kufru a strasne se divil ze tam neni. Varianta pod sedackou mi to dosla az pred chvili :-D
Jak velká práce je vyndat nádrž? U 120 je to rozebrat půl auta. Předohrab mám prvně
-> Eidy: neublížím čerpadlu?
Vsechen starej benzin jsem vycerpal. Ted uz to neni cerny ale hnedy :-) A nadrz najdu pod sedackou? Ja ji jako stovkař hledal v kufru a strasne se divil ze tam neni. Varianta pod sedackou mi to dosla az pred chvili :-D
Jak velká práce je vyndat nádrž? U 120 je to rozebrat půl auta. Předohrab mám prvně
-> Eidy: neublížím čerpadlu?
21:05:58
22.09.2011
22.09.2011

Eidy
-> vhml: Odpojit vedení paliva u motoru a profouknout kompresorem zpátky? No a pak vyndat čerpadlo a vyčistit nádrž. Šlo by to?
21:03:58
22.09.2011
22.09.2011

Markop
To spíš ucpaný. Nádrž se nejlépe čistí vyndaná... Nebo aspoň vycucnout hadičkou.
Čerpadlo zkontrolovat, je v nádrži na bajonet. Stačí pootočit a vyndat. A kontrola jeho relé taky není marná.
Teď mě napadlo, že jednobod trochu trpěl na svorku přívodu proudu do čerpadla. Ten faston na nádrži má mít takovou plastovou pojistku, jinak to občas vypadne a auto okamžitě chcípne. Našinec se potom hrabe v motoru, a svorka na nádrži je vesele rozpojená.
Čerpadlo zkontrolovat, je v nádrži na bajonet. Stačí pootočit a vyndat. A kontrola jeho relé taky není marná.
Teď mě napadlo, že jednobod trochu trpěl na svorku přívodu proudu do čerpadla. Ten faston na nádrži má mít takovou plastovou pojistku, jinak to občas vypadne a auto okamžitě chcípne. Našinec se potom hrabe v motoru, a svorka na nádrži je vesele rozpojená.
20:36:38
22.09.2011
22.09.2011

vhml
Tak jsem vypustil benzin, bylo to cerne cosi. Nalil jsem 4litry noveho, uz tece aspon hnedy :-) Kterak vycistit nadrz? FIltr uz novy koupeny mam.Pripadne vycistit sitko na cerpadle? Jelikzo cerpadlo zrejme vynechava. Zkousel jsem ject jen na benzin, jedu a najednou benzin dojde. Prepnu na plyn, necham chvili, prepnu na benzin a zas to par kilometru jede. Plus na 3/4 plynu na benzin to jede lepe nez na plny, kdy se to dusi. Dle me jednoznacne nekde pricpany vedeni benzinu, nebo cerpadlo vynechava
09:04:33
22.09.2011
22.09.2011

vhml
-> rsvancara: dneska to ale na benzin chytlo uplne bez plynu. Než to zdechlo a uz to natocit neslo :-D
Uvidím co mi poví pak VAG odpoledne. To spíš jestli se to už někomu nestalo at nevymyslim vymyslene.
Uvidím co mi poví pak VAG odpoledne. To spíš jestli se to už někomu nestalo at nevymyslim vymyslene.
09:02:26
22.09.2011
22.09.2011

rsvancara
-> vhml: .... Tocim, nechyta, zvolna slapnu na plyn a chytne ....
Skoro to vypadá, že nefunguje servo ovládání klapky a nechává ji při startování zavřenou ...
Skoro to vypadá, že nefunguje servo ovládání klapky a nechává ji při startování zavřenou ...
07:36:53
22.09.2011
22.09.2011

vhml
Poznatek dnešního rána. Na benzín to chytlo na otočení, ale po sekunde hned chcíplo. Pak už to na benzín nastartovat nešlo, při přepnutí na LPG to chytlo po přidání plynu víceméně hned.
20:52:31
21.09.2011
21.09.2011

vhml
-> Markop: zkusím to zejtra načíst a vyresetovat a vypustit starej benzín a uvidím co dál pak.
20:51:20
21.09.2011
21.09.2011

Markop
Jasně že během startování, já to jen blbě napsal :-)
Paměť závad a naučené hodnoty jsou u monomotronicu uložené v RAM paměti, smažou se odpojením napájení až se vybije kondík co to zálohuje.
Tyhle ECU jsou dost blbuvzdorný, ale lze je zmást třeba právě opakovaným startováním se sešlápnutým pedálem akcelerace. Takhle ale bohužel startuje většina pantátů co přesedli ze škůdek.
Starý start je způsob, jak co nejoptimálněji nastavit volnoběh, ale nejlepší je prostě nastartovat, chvíli počkat, rozjet se a "normálním stylem jízdy" ujet aspoň 5 - 8 Km.
Paměť závad a naučené hodnoty jsou u monomotronicu uložené v RAM paměti, smažou se odpojením napájení až se vybije kondík co to zálohuje.
Tyhle ECU jsou dost blbuvzdorný, ale lze je zmást třeba právě opakovaným startováním se sešlápnutým pedálem akcelerace. Takhle ale bohužel startuje většina pantátů co přesedli ze škůdek.
Starý start je způsob, jak co nejoptimálněji nastavit volnoběh, ale nejlepší je prostě nastartovat, chvíli počkat, rozjet se a "normálním stylem jízdy" ujet aspoň 5 - 8 Km.
20:27:54
21.09.2011
21.09.2011

vhml
-> Markop: ne pred, ale pri startovani. Tocim, nechyta, zvolna slapnu na plyn a chytne.
Jakmile chytne tak to ma volnobeh cisty, cca 800 ( za studena asi vic )
Nemazou se ty adaptacni hodnoty nejak slozitejs? Nekde jsem cetl ze to u BMM odpojenim nefunguje a dela se jakysi stary start ci jak se to jmenovalo.
Jakmile chytne tak to ma volnobeh cisty, cca 800 ( za studena asi vic )
Nemazou se ty adaptacni hodnoty nejak slozitejs? Nekde jsem cetl ze to u BMM odpojenim nefunguje a dela se jakysi stary start ci jak se to jmenovalo.
20:18:24
21.09.2011
21.09.2011

Markop
-> vhml: Takže když před startováním přišlápneš pedál plynu, tak to chytne okamžitě?
Vadný nastavovač klapky nenastavuje, což se projevuje tím, že má motor všelijaký volnoběh (zapnutím světel a větráku klesnou otáčky, po prošlápnutí pedálu plynu otáčky rychle padají), pohledem na ovladač (nehýbe se). Ale tím to asi nebude.
Rozhozený adaptační hodnoty vymažeš odpojením napájení od ECU na aspoň 10 minut.
Vadný nastavovač klapky nenastavuje, což se projevuje tím, že má motor všelijaký volnoběh (zapnutím světel a větráku klesnou otáčky, po prošlápnutí pedálu plynu otáčky rychle padají), pohledem na ovladač (nehýbe se). Ale tím to asi nebude.
Rozhozený adaptační hodnoty vymažeš odpojením napájení od ECU na aspoň 10 minut.
19:30:17
21.09.2011
21.09.2011

vhml
Odpolední zkušenost. Chytá to stejně blbě jak na plyn i benzín. Ale stačí lehce zmáčknout plyn a auto chytne. Což minimálně u startu na benzín asi není přirozený a správný.
Co může bejt špatně? Nastavovač klapky? Adaptační hodnoty?
Co může bejt špatně? Nastavovač klapky? Adaptační hodnoty?
11:37:22
21.09.2011
21.09.2011

Markop
Ne, čerpadlo většinou běží i při jízdě na plyn. Ale může to zkusit.
11:28:56
21.09.2011
21.09.2011

vhml
-> darklord: to nevím, přivezl jsem to včera v noci :-)
11:20:51
21.09.2011
21.09.2011

darklord
-> vhml: a neodpaja to nahodou cerpadlo pri jazde na plyn?
11:15:16
21.09.2011
21.09.2011

vhml
-> Eidy: jde mi hlavně o studenej start abych si s tím v zimě nenasral do bot a jestli to má za peníze navíc nějaký reálný přínos. Jsem velkej fanda platinovejch svíček, se stříbrnejma, pro plyn vhodnějšíma zkušenost nemám.
EDIT: těď koukám na cenu a stojí to rozumno. Spíš abych si fakt nenasral do bot při startu zimě na benzín za dobré vlastnosti při ohřátém plynu
EDIT: těď koukám na cenu a stojí to rozumno. Spíš abych si fakt nenasral do bot při startu zimě na benzín za dobré vlastnosti při ohřátém plynu
11:10:28
21.09.2011
21.09.2011

vhml
-> darklord: Jasná, případně to nechám vrkat na plyn
11:03:52
21.09.2011
21.09.2011

darklord
-> vhml: nestaci, najlepsie je natocit na benzin a odpojit hadicku od vracaku, aby sa motor tocil a zaroven aby to tieklo. Ked sa motor netoci tak cerpadlo bezi pred startom asi dve sekundy.